\documentclass[a4paper, 12pt]{article}
\usepackage[swedish]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{verbatim}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{fancyhdr}

% vars
\def\dokumentTyp{Laborationsrapport}

\def\preTitle{Laboration 2}
\def\title{Kommunikationsringar}

\def\namn{Anton Johansson, Victor Zamanian}
\def\username{dit06ajn, dit06vzy}
\def\mail{dit06ajn@cs.umu.se, dit06vzy@cs.umu.se}

\def\handledareEtt{Thomas Johansson (thomasj@cs.umu.se)}
\def\inst{Datavetenskap}
\def\kurs{Datakommunikation och Internet, HT-07}

\def\pathToCode{/home/dit06/dit06vzy/edu/doi/lab2/}
\def\pathToApi{http://www.cs.umu.se/$\sim$dit06ajn/doi/}

\begin{document}
\begin{titlepage}
  \thispagestyle{empty}
  \begin{small}
    \begin{tabular}{@{}p{\textwidth}@{}}
      UMEÅ UNIVERSITET \hfill \today \\
      Institutionen för \inst \\
      \dokumentTyp \\
    \end{tabular}
  \end{small}
  \vspace{10mm}
  \begin{center}
    \LARGE{\preTitle} \\
    \huge{\textbf{\kurs}} \\
    \vspace{10mm}
    \LARGE{\title} \\
    \vspace{15mm}
    \begin{large}
      \begin{tabular}{rl}
        \textbf{Namn} & \namn \\
        \textbf{Användarnamn} & \username \\
        \textbf{E-mail} & \mail \\
        \textbf{Sökväg} & \texttt{\pathToCode} \\
      \end{tabular}
    \end{large}
    \vfill
    \large{\textbf{Handledare}}\\
    \mbox{\large{\handledareEtt}}
  \end{center}
\end{titlepage}

\pagestyle{fancy}
\rhead{\today}
\lhead{\footnotesize{\namn}}
\chead{} 
\lfoot{}
\cfoot{} 
\rfoot{}

\tableofcontents
% No indrag
\setlength{\parindent}{0pt} % but some space
\setlength{\parskip}{10pt}
\newpage

% start pagenumbering
\rfoot{\thepage}
\pagenumbering{arabic}
% VAD SOM SKA TAS UPP
% # Diskussioner kring din lösning, finns utrymme för optimering?
% # Utförliga och välkommenterade testkörningar 

\section{Problembeskrivning}
Uppgiften gick ut på att skapa TCP- respektive UDP-noder som ska
ansluta till varandra i en ring. Noderna ska vara självstående och får
inte ha mer information om ringen än anslutningen till nästa nod. Det
ska automatiskt med en decentraliserad algoritm bestämmas en nod som
är ''huvud-nod'' och skickar det första meddelandet. Detta meddelande ska
sedan vandra ett antal varv i ringen medan en nod loggar varvtider. 

Problemspecifikationen finns i original på:\\
\verb!http://www.cs.umu.se/kurser/5DV065/HT07/ou2/index.html!\\

\section{Åtkomst}
Katalogen som källkoden till vårt program ligger i är:\\
\pathToCode

\section{Systembeskrivning}
% contructPacket(); Tillverkare ett paket, olika beroende på vilken
% protokolltyp man använder.

Varje nod slumpar fram ett unikt nummer. Detta nummer skickas vidare
till anslutande nod i fas ett. När noder tar emot meddelande i denna
fas så jämförs nodens egna nummer med det som kommer i meddelandet. Om
ankomande nummer är större än nodens egna så skickas detta nummer
vidare istället för nodens egna genererade nummer. När en nod får
tillbaka sitt egna nummer så är ringen sluten och denna nod sätts att
vara den ''utvalda''. Efter det inleds fas två.

I fas två, börjar den utvalda noden att skicka ett meddelande, sedan
skickas detta meddelande runt i ringen ett specificerat antal
varv. För varje varv loggar en av noderna medeltiden av alla varv
hitintills och skriver denna data till en fil. När meddelandet har
skickats sina varv runt i ringen så skickas ett annat meddelande
ut. I denna fas avslutas varje instans av noderna i ringen.

Efter en avslutat körning finns resultatet av loggningen att läsa i en
fil \verb!lap-times-tcp.log! eller \verb!lap-times-udp.log! i
katalogen hos den instans som vid start valdes till ''logg-nod''. Log
filerna innehåller en rad för varje varv meddelandet skickats,
nodfilen har följande utseende:
\begin{verbatim}
...
Average time so far: 309001.600480144 ns, ID = 1921013324
Average time so far: 308998.699739948 ns, ID = 1921013324
Average time so far: 308997.899789979 ns, ID = 1921013324
...
\end{verbatim}

ID-numret på slutet av varje rad är det nummer som slumpats fram av
den utvalda noden. Genom att testa att det är samma ID efter varje
körning dras slutsatsen att enbart ett meddelande skickas runt i
ringen.

\begin{verbatim}
$ cat lap-times-tcp.log | grep 1921013324$ > greptest
$ diff lap-times-tcp.log greptest
$
\end{verbatim}

Körningen ovan är ett test som visar på att det är samma ID på varje
rad i filen (ID-numret i detta fallet var alltå 1921013324). Första
kommandot hämtar alla rader ur lap-times-tcp.log som avslutas med
1921013324 och lägger dessa i en ny fil "greptest". Andra kommandot visar
skillnaden mellan denna nya fil och den ursprungliga. Eftersom alla
rader innehåller samma ID så är det ingen skillnad mellan filerna, och
outputen från kommandot diff uteblir.

% Metoder:
% sendMessage();
% receiveMessage(); // Tråd
% interpretMessage(); // Tolkar meddelanden och kör kod beroende på
%                        innehåll (switch sats? Typ)
% logLapTimes() // Loggar varvtider till fil och stdout. Körs bara av
%                  utvald nod. Tråd?
\subsection{API}
Full API på implementationen finns på:\\
\pathToApi

\section{Testkörningar}
\subsection{Hjälpmedel}
För att testköra vår implementerade lösning använde vi oss av ''shell
script''. Ett shell script kan användas för att instruera en dator
till att göra många saker bara genom en enda körning av
scriptet. (''Script'': ''manus'' på engelska.)

Vi skapade två olika script för testkörningar av UDPNode respektive
TCPNode. Strukturen är likadan för båda script-typerna (TCP och UDP)
och går ut på att skapa fem stycken noder på en värddator och fem
noder på en annan värddator, där varje nod som skapas på den ena
värddatorn försöker upprätta kontakt med en nod som skapats på den
andra värddatorn. Våra UDP-script ser till exempel ut som följer:

udp.10.cirkel.sh:
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../scripts/udp/udp.10.cirkel.sh}
\end{footnotesize}

udp.10.fyrkant.sh:
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../scripts/udp/udp.10.fyrkant.sh}
\end{footnotesize}

TCP-scripten fungerar alltså på samma sätt: UDPNode ersätts med
TCPNode.

\subsection{Resultat}
De testkörningar som utfördes gick ut på att skapa olika många noder
och sedan jämföra varvtider när antalet noder ökar. Det antal noder
som testades var 6, 10, 20 och 50 noder. Antal varv som ett paket
cirkulerade var i varje fall $10 000$ varv.

Tabell: Varvtider för UDP- och TCP-ringar.

\label{varvtider}
\begin{small}
  \begin{tabular}{clll}
    \textbf{Antal noder} & \textbf{Varvtider för UDP (ns)} & \textbf{Varvtider för TCP (ns)} \\
    \hline
    \textbf{6}   & 931270  & 1031404  \\
    \textbf{10}  & 1622223 & 1718308  \\
    \textbf{20}  & 3335335 & 3548170  \\
    \textbf{50}  & 8519825 & 9648063  \\
    \textbf{100} & 6646337 & 18122576 \\
  \end{tabular}
\end{small}

Undersöker man varvtiderna ser man att tiderna för TCP ökar snabbare
än tiderna för UDP men att båda protokollen har varvtider som verkar
öka proportionellt mot antalet noder (förutom kanske det avvikande
värdet för UDP när antalet noder är 100 i tabellen, se diskussion).

\begin{figure}[htb]
  \includegraphics[width=130mm]{graph.png}
  \caption{Varvtider: TCP och UDP}
  \label{graph}
\end{figure}

\section{Diskussion}
Som man kan se i tabellen ovan på sida \pageref{varvtider} avviker
varvtiden för UDP när antalet noder går upp emot 100. Varvtiden är
6646337 nanosekunder, vilket är \textit{snabbare} än varvtiden när
antalet noder är 50. Vid ett tillfälle fick vi en varvtid som låt på
9439245 nanosekunder när antalet noder var 100, vilket stämmer mer
överens med intilliggande värden för UDP och TCP. Det antas vara någon
typ av begränsning i Javas Virtual Machine som orsakar det avvikande
värdet. Denna slutsats dras med tanke på att när testkörning med 200
noder returnerade ett fel som berättade att Javas Virtual Machine fått
slut på resurser. Det verkar dock som om alla noder skapas och allt
körs som väntat eftersom varvtider faktiskt genereras och med tanke på
detta är det alltså mycket oklart vad som är orsaken till avvikelsen.

För att testa tillförlitligheten hos TCP- och UDP-noderna kördes
noderna utan begränsning på antal varv mellan olika datorer på skolan,
när körningen varit igång 30 min vardera utan att förlora ett enda
paket avbröts körningen manuellt. Slutsats om tillförlitligheten hos
TCP jämfört med UDP går i det här fallet alltså inte att
göra. Generellt sett så borde fler fel dock uppkomma hos en
UDP-implementation eftersom någon felkoll om paketen kommit fram inte
görs av protokollet.

Implementation av noderna är sådan att begreppen Klient och Server går
att använda samtidigt på noderna. När de skickar ett meddelande till
nästa nod i ringen kan man säga att Noden agerar som en Klient. När
noden skickat sitt meddelande går den över i ett annat läge och väntar
på inkommande meddelanden, nu agerar noden mer som en Server.

\section{Problem och reflektioner}
Vi hade egentligen velat använda oss av mer arv och smarta lösningar i
vår implementation för att slippa dublicering av kod i UDPNode.java
och TCPNode.java. En del saker klarade vi av att trycka in i en
gemensam Node.java men vi hade helst velat ha mer funktionalitet där.

\newpage
\appendix
\section{Appendix Källkod}

\subsection{Node.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Node.java}
\end{footnotesize}
\newpage

\subsection{UDPNode.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../UDPNode.java}
\end{footnotesize}
\newpage

\subsection{TCPNode.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../TCPNode.java}
\end{footnotesize}
\newpage

\subsection{Makefile}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Makefile}
\end{footnotesize}
\newpage

\subsection{NodeInterface.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../NodeInterface.java}
\end{footnotesize}
\end{document}
