Antagna vid föreningens bildningsmöte 4 november 2010.

\allsectionsfont{\normalsize\raggedright\sffamily\color{grayFri}}
\setcounter{section}{0}
\section{Inledning}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Fria e-postföreningen är en förening som syftar till att driva fri infrastruktur för e-post på internet.
\item Föreningen finns i första hand i Göteborg, men det är öppet för alla som bor i Sverige att gå med.
\item Föreningens huvudspråk är svenska.
\item Föreningens styrelse ska
  \begin{enumerate}[\enumiform\sffamily(a)~]
  \item Arbeta för att ta emot medlemmarnas e-post på ett tillförlitligt sätt;
  \item Sörja för god transparens vad gäller administration, ekonomi och styrning; samt 
  \item Arbeta örat att skydda medlemmarnas integritet, dvs.\ att aldrig
    \begin{enumerate}[\enumiform$\bullet$~]
    \item Läsa eller analysera medlemmars e-posttrafik, manuellt eller automatiskt,
    \item Samla statistik om, eller analysera medlemmarnas e-posttrafik via fö\-re\-nin\-gens servar, och
    \item Under inga omständigheter lämna ut uppgifter om medlemmar, deras e-posttrafik, eller andra förehavanden till tredje part.
    \end{enumerate}
  \end{enumerate}
\end{enumerate}

\section{Medlemskap}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Medlem är den som erlagt medlemsavgift.
\item Tidigare utesluten medlem kan bli medlem efter prövning av styrelsen. Alternativt, efter att en annan medlem lyft frågan, efter ett särskilt beslut på årsmötet.
\item Alla medlemmar har lika rätt att använda föreningens infrastruktur.
\item Medlemsavgiften fastställs av årsmötet. Om årsmötet så beslutar kan uppgiften delegeras till styrelsen.
\item Föreningar kan bli medlemmar till en viss avgift efter särskilt beslut av styrelsen, men saknar rösträtt vid årsmötet.
\item Medlem kan lämna föreningen genom skriftlig begäran. Begäran ska behandlas inom rimlig tid av styrelsen. 
\end{enumerate}

\section{Allmänna bestämmelser}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Beslut fattas som huvudregel med enkel majoritet, det vill säga mer än hälften av rösterna krävs.
\item Man kan inte rösta genom ombud eller med fullmakt.
\item Vid lika antal röster vinner det förslag som respektive instans ordförande röstar på. Om ordförande inte har rösträtt eller avstår från att rösta, avgör en andra röstomgång, därefter lotten.
\item Styrelseledamot eller suppleant har ej rätt att delta i beslut om ansvarsfrihet för den styrelse man själv tillhör.
\item För att styrelse och övriga valda organ skall vara beslutsmässiga skall kallelse ha gått ut till samtliga ledamöter och suppleanter och de närvarande ledamöternas och suppleanternas antal skall tillsammans uppgå till minst hälften av de valda ledamöternas antal.
\item Val till förtroendeposter sker i separata, slutna val.
\item Firman ska tecknas två i förening.
\item Verksamhetsåret och kalenderåret är mellan föreningens årsmöten. 
\end{enumerate}

\section{Årsmötet}\label{sec:annual}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. % 1
\item Årsmötet väljer i slutna, separata val % 2
  \begin{enumerate}[\enumiform$\bullet$~]
  \item Styrelse
  \item Revisorer
  \item Valberedning
  \end{enumerate} 
\item Alla närvarande medlemmar har rösträtt på årsmötet. % 3
\item \label{enu:annual:announce} För att anses som behörigt utlyst, ska kallelse till årsmöte ha varit medlemmarna tillhanda senast 3 veckor innan mötet. % 4
\item Föreningen ska ha minst en revisor. 
\end{enumerate}

\section{Extra årsmöte}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Extra årsmöte kan inkallas om minst 1/3 av föreningens medlemmar så kräver. 
\end{enumerate}

\section{Styrelsen}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Styrelsen ansvarar för den löpande driften av föreningens e-posttjänster och ekonomin.
\item Styrelsen leder föreningen mellan dess års\-mö\-ten, och ansvarar för att genomföra års\-mö\-tets beslut.
\item Styrelsen ska bestå av minst 3 ordinarie ledamöter.
\item Styrelsen ska välja en kassör inom sig. 
\item Styrelsen ska göra sina protokoll tillgängliga för alla medlemmar, i elektronisk form, senast 2 veckor efter sina möten. 
\end{enumerate}

\section{Utrustning}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Föreningen använder endast sådan hårdvara som den själv äger, eller som föreningen fått låna eller annars upplåtits till föreningens användande under en period av minst ett år.
\item För att säkra medlemmarnas integritet kräver föreningen exklusivt användande av de servrar vi använder. Detta betyder bland annat att endast av föreningen valda administratörer har administratörsåtkomst till servrarna.
\item För att säkra tjänstens tillförlitlighet kan under övergångsperioder delade lösningar accepteras (exempelvis genom virtuella servrar).
\item Föreningen använder uteslutande fri mjukvara, så som definierat av Free Software Foundation.
\item Föreningens tekniska lösningar ska dokumenteras utförligt på ett sätt som gör dem reproducerbara. 
\end{enumerate}

\section{Administrationsrättigheter}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Administratörer (root) väljs av styrelsen efter behov.
\item Styrelsen har möjlighet att ge begränsat mandat, till exempel åtkomst endast på en eller ett par servrar. 
\end{enumerate}

\section{Uteslutning}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Medlem kan uteslutas som genom försummelse eller medveten handling har åsidosatt andra föreningsmedlemmars säkerhet eller privatliv eller på annat sätt grovt försummat den interna demokratin och stadgemässiga ordningen.
\item Medlem kan uteslutas av ett årsmöte med enkel majoritet.
\item I väntan på sådant beslut kan styrelsen stänga av en medlem med 3/4 majoritetsbeslut. Den berörde ska alltid ges tillfälle att yttra sig i frågan. 
\end{enumerate}

\section{Stadgarnas giltighet och tolkning}\label{sec:by-laws}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Endast årsmötet kan ändra stadgan.
\item Stadgeändringar träder omedelbart i kraft, utom ändringar i \ref{sec:annual}.4, % om kallelse till årsmöte
  \ref{sec:by-laws}.2, % [förbundets upplösande, denna paragraf]
  och hela avsnitt \ref{sec:ext}, som måste beslutas av två på varandra följande årsmöten.
\item Styrelsen tolkar stadgan mellan föreningens årsmöten.
\end{enumerate}

\section{Föreningens upplösning}\label{sec:ext}
\begin{enumerate}[\enumiform\thesection.1~]
\item Årsmötet kan upplösa föreningen genom ett beslut med 3/4 majoritet.
\item Om föreningen upplöses bestämmer följande regler vad som händer med dess eventuella tillgångar:
  \begin{enumerate}[\enumiform$\bullet$~]
  \item Om årsmötet så beslutar, kan de medlemsavgifter som erlagts under de senaste 12 månaderna betalas tillbaka. Om pengarna inte räcker till så fördelas de jämnt över nämnda medlemmar, oavsett deras individuella tidpunkt för betalning.
  \item De tillgångar som eventuellt finns kvar tillfaller antingen Electronic Frontier Foundation eller Free Software Foundation Europe. 
  \end{enumerate}
\end{enumerate}
