% SPDX-FileCopyrightText: 2023 Xavier Bordoy
%
% SPDX-License-Identifier: CC-BY-SA-4.0

\section{Exercicis per pensar}

\subject{Preguntes}



\startexercici Calculeu $a$ si sabem que la mitjana de les dades següents és igual a $21,25$. Les dades són:

\placetable[force,none]
[taula:s]
{Equip $B$}
{\bTABLE[setups={table3:header, table3:frame, table3:style}]
\bTR \bTD Valors \eTD \bTD 10 \eTD \bTD 15 \eTD \bTD 20 \eTD \bTD 25 \eTD \bTD 50\eTD \eTR
\bTR \bTD[width=4cm] Freqüència absoluta \eTD \bTD 3 \eTD \bTD 4 \eTD \bTD 2 \eTD \bTD $a$ \eTD \bTD 2 \eTD \eTR
\eTABLE}

\stopexercici


\startexercici Les dades següents:

\placetable[force,none]
[taula:dades2]
{Dades}
{\bTABLE[setups={table6:header, table6:frame, table6:style}]
\bTR \bTD 23, 17, 19, x, 16, y \eTD \eTR
\eTABLE}

tenen com a mitjana 20 i com a moda 23. Quant valen $x$ i $y$?

\stopexercici

\startexercici Donats quatre nombres, $a$, $b$, $c$ i $d$, si diem $\overline{x}_{a,b}$ a la mitjana de $a$ i $b$, $\overline{x}_{c,d}$ a la mitjana de $c$ i $d$ i $\overline{x}$ a la mitjana de $a,b,c$ i $d$, digueu com podem obtenir $\overline{x}$ en funció de $\overline{x}_{a,b}$ i $\overline{x}_{c,d}$, o sigui, com podem obtenir la mitjana de quatre nombres coneixent les mitjanes dels nombres collits de dos en dos.
\stopexercici

\page[yes]
\subject{Solucions}

\startitemize[1][distance=0.5cm]
\item
\stopitemize