\documentclass[a4paper, 12pt]{article}
\usepackage[swedish]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{verbatim}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{fancyhdr}

% vars
\def\title{Chat-klient och -server}
\def\pathToCode{/home/dit06/dit06vzy/edu/doi/lab1/}
\def\namn{Anton Johansson, Victor Zamanian}
\def\username{dit06ajn, dit06vzy}
\def\mail{dit06ajn@cs.umu.se, dit06vzy@cs.umu.se}
\def\handledareEtt{Thomas Johansson (thomasj@cs.umu.se)}
\def\inst{Datavetenskap}
\def\dokumentTyp{Laborationsrapport}
\def\preTitle{Laboration 1}
\def\kurs{Datakommunikation och Internet, HT-07}
\def\pathToApi{http://www.cs.umu.se/$\sim$dit06vzy/}
\def\pathToSpec{http://www.cs.umu.se/kurser/5DV065/HT07/ou/ou1.htm}

\begin{document}
\begin{titlepage}
  \thispagestyle{empty}
  \begin{small}
    \begin{tabular}{@{}p{\textwidth}@{}}
      UMEÅ UNIVERSITET \hfill \today \\
      Institutionen för \inst \\
      \dokumentTyp \\
    \end{tabular}
  \end{small}
  \vspace{10mm}
  \begin{center}
    \LARGE{\preTitle} \\
    \huge{\textbf{\kurs}} \\
    \vspace{10mm}
    \LARGE{\title} \\
    \vspace{15mm}
    \begin{large}
      \begin{tabular}{rl}
        \textbf{Namn} & \namn \\
        \textbf{Användarnamn} & \username \\
        \textbf{E-mail} & \mail \\
        \textbf{Sökväg} & \texttt{\pathToCode} \\
      \end{tabular}
    \end{large}
    \vfill
    \large{\textbf{Handledare}}\\
    \mbox{\large{\handledareEtt}}
  \end{center}
\end{titlepage}

\pagestyle{fancy}
\rhead{\today}
\lhead{\footnotesize{\namn}}
\chead{} 
\lfoot{}
\cfoot{} 
\rfoot{}

\tableofcontents
% No indrag
\setlength{\parindent}{0pt} % but some space
\setlength{\parskip}{10pt}
\newpage

% start pagenumbering
\rfoot{\thepage}
\pagenumbering{arabic}
% VAD SOM SKA TAS UPP(?)
% # Diskussioner kring din lösning, finns utrymme för optimering?
% # Utförliga och välkommenterade testkörningar 

\section{Problembeskrivning}
Denna laboration gick ut på att skriva två enkla program -- en chat-klient och en chat-server. Chat-klienten fungerar som gränssnitt för användaren. Den skickar meddelanden till servern som användaren av klienten matar in, tar emot svar på dessa meddelanden (från servern själv) och tar emot meddelanden från servern som skickats av andra användare. Servern tar emot meddelanden från användare som kommunicerar med servern genom klienten. Den tolkar dessa meddelanden och utför olika saker beroende på den typ av meddelande som tas emot och vidarebefordrar det även till olika användare beroende på vilken typ av meddelande det är.

Problemspecifikationen finns i original på:\\
\pathToSpec

\section{Åtkomst och Användarhandledning}
%FIX Kompilering?
Katalogen som källkoden till vårt program ligger i är:\\
\pathToCode

För att kunna kommunicera mellan olika klienter måste man först starta en server. Detta gör man genom att i en terminal navigera till den katalog på datorn där filen Server.class finns och sedan skriva:
\verb!java Server!.
Om man vill specificera vilken port servern ska lyssna på kan man ange det som första argument när man startar servern: \verb!java Server 3333!. Här kommer servern att lyssna på port 3333. Anges inget portnummer kommer servern att lyssna på port 7877.

När en server väl är igång startars en klient genom att i en terminal köra: \verb!java Client!.

Klassen Client är det program som användaren använder för att mata in och skicka text till andra användare. Klienten frågar användaren vilken IP-adress servern har, vilken port den lyssnar på och vilket användarnamn användaren vill ha på servern. När den har frågat efter dessa saker försöker den logga in på servern genom att skicka ett meddelande av typ 1. Misslyckas inloggningen (vilket man märker om man inte får något meddelande från servern som säger att användaren registrerades på servern) kan man försöka att logga in igen (på en annan server om man vill) genom att skriva \verb!/login!.

När en användare är inloggad på en server kan den välja att göra ett antal olika saker. Användaren kan begära att servern talar om vilka chat-rum som finns skapade på servern eller vilka användare som finns i det chat-rum som användaren befinner sig i just nu; lämna det chat-rum hon befinner sig i just nu; begära att få en utskrift på skärmen som talar om hur man använder klienten; skapa ett chat-rum; gå in i ett chat-rum; eller logga ut från servern och stänga av programmet helt. Beroende på vad användaren väljer skickas olika typer av meddelanden till servern enligt specifikationen beskriven i Systembeskrivningen. Om användaren inte anger ett kommando till klienten (genom att börja ett meddelande med tecknet \verb!'/'!) tas hela raden som ett meddelande av typ 5 (meddelande till alla i aktuellt rum).

Den hjälptext som finns tillgänglig i klienten ser ut som följande:

\begin{verbatim}
Use '/' in front of a command word
to invoke that command.
Commands are as follows:

help:      display this help message.
login:     login to a server with a nickname.
login new: login to another server (should only be used if
           already logged in to a server.
lschans:   list the channels (chat rooms) that 
           have been created on the server.
lsusers:   list the users that have currently 
           joined the same channel as you have.

createchannel channelName: create a channel on the server.
join channelName: join a channel on the server.

leave:   leave the channel you are in.
quit:    quit (exit) the Client.
\end{verbatim}
%clear:   clear the screen of text 
%         (or at least move it up a bit).


Vi ser att för att visa hjälpmeddelandet skriver användaren \verb!/help!; för att logga in på en ny server skriver hon \verb!/login!; för att logga in på en ny server, \verb!login new!; för att visa alla skapade chat-rum som finns på servern, \verb!/lschans!; för att visa alla användare som finns i det aktuella chat-rummet just nu, \verb!/lsusers!; för att lämna det aktuella chat-rummet, \verb!/leave! och för att avsluta programmet, \verb!/quit!.
% och för att rensa skärmen, \verb!/clear!.

Två av de kommandon representerade ovan är något speciella då de tar en parameter. Dessa är \verb!createchannel! och \verb!join!. Kommandot \verb!createchannel! skapar ett nytt chat-rum på servern och namnet på det nya chat-rummet ges genom att ange det efter kommandonamnet, t.ex.:\\
\verb!/createchannel NyKanal!

Namn på chat-rum kan inte innehålla mellanslag. Parametern till kommandot \verb!join! är namnet på ett chat-rum. Om användaren anger ett kommando som inte existerar visar klienten ett meddelande om detta och återgår till att ta emot text från användaren via tangentbordet.

\section{Systembeskrivning}

\subsection{Metodbibliotek (Library.java)}
En av de första sakerna vi gjorde var att skapa ett metodbibliotek med statiska metoder som vi visste att vi skulle behöva i flera av klasserna vi skulle skapa. Biblioteket utbyggdes slutligen inte till mycket mer än metoder som hanterar inläsning från tangentbordet.

\subsection{Chat-Server (Server.java)}
Klassen Server har hand om att lyssna på inkommande anslutningar och meddelanden från olika klienter. När en ny klient ansluter till servern så skapas en ny användare av klassen User. Denna användare sparas i en hash-tabell. En användare (klient) kan skicka olika typer av meddelanden till servern. Meddelanden kommer i form av UDP-paket där första byten innehåller en siffra som anger vad det är för typ av meddelande, den andra byten hur långt meddelandet är och resten av paketet är själva meddelandet. Innebörden av dessa meddelandetyper följer följande specifikation:

\begin{scriptsize}
  \begin{tabular}{clll}
    \textbf{Typ} & \textbf{Funktion}                          & \textbf{Textsträngens betydelse} \\
    \hline
    \textbf{1}   & Ny klient/användare                        & Användarens namn                 \\
    \textbf{2}   & Skapa ett chat-rum                         & Namnet på det nya chatrummet     \\
    \textbf{3}   & Begäran om en lista över chat-rum          & Ingen text, längd = 0            \\
    \textbf{4}   & Gå in i ett chatrum                        & Rummets namn                     \\
    \textbf{5}   & Meddelande till alla i rummet              & Meddelandetext                   \\
    \textbf{6}   & Begäran om en lista på alla i aktuellt rum & Ingen text, längd = 0            \\
    \textbf{7}   & Lämna rummet                                                                  \\
  \end{tabular}
\end{scriptsize}

Meddelande som skickas från servern till en klient kodas enligt följande:

\begin{scriptsize}
  \begin{tabular}{cp{3cm}lp{3cm}}
    \textbf{Typ} & \textbf{Funktion} &\textbf{Text} & \textbf{Mottagare}\\
    \hline
    \textbf{101} & Användare inlagd & Användarens namn & Sändande klient\\
    \textbf{102} & Chatrum skapat & Namnet på det nya chatrummet & Alla klienter i alla rum\\
    \textbf{103} & Namn på ett chat-rum & Namn & Den som frågade efter en lista på rum\\
    \textbf{104} & Ny deltagare i ett rum & Deltagarens namn & Alla klienter i aktuellt rum\\
    \textbf{105} & Meddelande till alla i rummet & Meddelandetext & Alla klienter i aktuellt rum\\
    \textbf{106} & Namn på en av deltagarna i rummet & Deltagarens namn & Den som frågade efter en lista\\
    \textbf{107} & En deltagare har lämnat rummet &  Deltagarens namn & Alla klienter i aktuellt rum\\
    \textbf{108} & Ett fel har uppstått\\
  \end{tabular}
\end{scriptsize}

Om servern tar emot ett meddelande av typ $1$ så skapas alltså en ny användare och ett meddelande av typ $101$ skickas tillbaka till klienten. Server-klassen består i stort sett av en main-metod som skapar en instans av Servern. I Serverns konstruktor instansieras två hash-tabeller, en för användare och en för chat-rum. För användarna används ett IP-nummer som nyckel i tabellen och för rummen är nyckeln dess namn. I Servern skapas sen en ny DatagramSocket som i en oändlig loop står och väntar på att nya paket ska komma in. När ett nytt paket har kommit in läses dess meddelandetyp av för att sedan gås igenom i en switch-sats. Varje case i switch-satsen, har hand om respektive meddelandetyp som kan komma från en klient.

\subsection{Chat-Klient (Client.java)}
Objekt av klassen Client innehåller information om vilken adress meddelanden ska skickas till och vilken port chat-servern som klienten skickar meddelanden till lyssnar på. När klassens konstruktor anropas skapas en ny DatagramSocket som är kopplat till en port. Den port som används väljs av operativsystemet.

När programmet körs frågar det först användaren om information nödvändig för att veta hur det ska kommunicera med en server, och sedan försöker det logga in på servern. Efter detta delas programmet upp i två trådar, där den ena tråden tar han om inkommande meddelanden ifrån servern, medan den andra tråden (huvudtråden som \verb!main()! körs i) tar hand om inläsning från tangentbordet och ivägskickande av meddelanden.

Klassen Client innehåller get- och set-metoder för de flesta av dess attribut, men innehåller även några metoder som utför specialiserade uppgifter. En av metoderna, \verb!login!, frågar användaren efter information som gör det möjligt för klienten att logga in på en server, tillverkar ett datagram-paket med hjälp av metoden constructPacket, och skickar sedan iväg paketet med det användarnamn som användaren valde. Metoden \verb!constructPacket! tar ett nummer och en textsträng och tolkar dessa som en meddelandetyp respektive ett meddelande. Sedan kontrollerar metoden att meddelandet inte är längre än 255 tecken och om det är det så kapar metoden helt enkelt meddelandet vid det 255:e tecknet. Meddelandetypen, längden på meddelandet och själva meddelandet stoppas in i ett byte-fält med 257 platser och stoppas sedan in i ett DatagramPacket, tillsammans med informationen som angavs angående port och IP-adress till servern,  och returneras från metoden. Det returnerade datagram-paketet skickas sedan till servern.

När \verb!main!-metoden körs anropas metoden \verb!login! automatiskt en gång. Efter det börjar en ny tråd av typen \verb!ReceiveMessageThread!. Det är en specialdesignad tråd som ärver av klassen Thread i Java. Tråden implementerar en oändlig loop som tar emot datagram-paket och skriver ut meddelandet inuti dem på skärmen. Tråden tar inte hänsyn till vilken typ av meddelande det är eftersom denna implementation överlåter tolkningen av meddelandetyper helt till servern.

När tråden som tar emot meddelanden och skriver ut dem på skärmen har initierats är det dags att börja ta emot meddelanden från användaren via tangentbordet. En oändlig loop sätts igång i \verb!main!-metoden som läser in en rad från tangentbordet (så länge inte användaren matar in en tom sträng) och tolkar raden. För det första kontrolleras om texten från användaren börjar med ett snedstreck (\verb!'/'!). Gör den det betyder det att texten ska tolkas som ett kommando och därmed försöker klienten att matcha texten till ett av de kommandon som finns tillgängliga. Är kommandot ett som kräver en parameter kontrollerar klienten att en sådan angavs av användaren. Är kommandot inte ett som kräver en parameter men en parameter följde med kommandot ändå säger klienten ifrån. Om texten från användaren inte började med ett snedstreck så tolkas texten som att vara ett vanligt meddelande som ska skickas vidare till alla användare som befinner sig i aktuellt (samma) chat-rum.

När texten som matades in av användaren tolkats färdigt så skapas ett datagram-paket med en meddelandetyp som beror på vilket kommando använ\-daren matade in och sedan skickas det iväg till servern. Det är inte säkert att ett meddelande skickas till servern varje gång använ\-daren matar in ett kommando, eftersom vissa kommandon bara påverkar användarens klient, till exempel kommandot \verb!/help! som bara skriver ut en hjälptext på skärmen. Klienten kontrollerar även om användaren matar in ett vanligt meddelande (typ 5) som innehåller line-feed-tecknet, vilket kan rensa skärmen i vissa terminaltyper och ber då om en ny textrad att tolka.

\subsection{Användare (User.java)}
Klassen User håller reda på information om en viss användare. I attributen är det sparat: en IP-adress, ett port-nummer, ett användarnamn och namnet på rummet användaren just nu besöker. Utöver detta är get- och set-metoder implementerade så att servern kan hämta och uppdatera lämplig information.

\subsection{Chat-Rum (Channel.java)}
Klassen Channel har hand om information som rör respektive rum skapad i servern. Varje rum har ett namn, och en hash-tabell innehållande användarna i rummet. Metoder är implementerade för att hantera nya användare och användare som lämnar rummet.

\section{Diskussion}
Lösningen är testad genom att flera olika klienter anslutit från olika datorer, man ser på spårutskrifterna från servern att meddelandena som skickas mellan de olika klienterna beter sig på förväntat sätt. Exempel:
\begin{verbatim}
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:50368
Type : 4
Message : kanalen
anton
Sending message of type 102 to /127.0.0.1:50368
Sending message of type 102 to /85.11.40.49:33281
\end{verbatim}
Här är alltså två klienter anslutna till samma server och användaren på IP-nummer 127.0.0.1 skickar ett meddelande av typen 4 (det vill säga skapar och ansluter ett chat-rum). På samma server finns även en användare på IP-nummer 85.11.40.49 så servern skickar ut ett meddelande av typ 102 (chat-rum skapat) till båda användare.

Eftersom varje användare enbart identifieras av sitt IP-nummer betyder detta att om flera användare delar på ett och samma IP-nummer kommer alla att se ut som en och samma användare.

Eftersom denna lösning använder UDP för att skicka meddelanden så har man ingen garanti att meddelanden som skickas når fram till mottagaren. De meddelanden man skickar själv ser man om de kommer fram och skrivs ut av servern, men meddelande som skickas av andra kan man helt missa genom att de antingen försvinner helt eller blir korrupta någonstans på vägen de tar mellan klient och server.

Flera personer kan vara inloggade samtidigt med samma smeknamn, vilket resulterar i vad som verkar vara slumpartat beteende när det gäller vem av användarna som har samma smeknamn som får meddelanden som skickas till ett chat-rum. Saker beter sig även underligt när två användare är inloggade från samma IP-adress.

ÅÄÖ tolkas inte rätt mellan Client och Server. Det är osäkert varför det är så.

Man får ingen bekräftelse på om inloggning misslyckades på en existerande värddator. Med andra ord: Ingen ''hand-shaking'' sker.

När en användare loggar ut så tas den inte bort ur listan av användare som finns lagrad i servern (eftersom man egentligen aldrig loggar ut från servern).

\section{Testkörningar}

Här nedan kommer spårutskrifter först en klient som ansluter till en server och sedan samma session ur serverns perspektiv. Notera att servern är startad innan klienten ansluter.

\subsubsection{Client}
\begin{scriptsize}
\begin{verbatim}
bash-3.2$ java Client
Enter your desired username: anton
Establish connection to: localhost
Connect on port no.: 7877
<MODERMODEMET> User anton created
/createchannel kanalen
<MODERMODEMET> anton created channel "kanalen"
hej
<MODERMODEMET> You are not in a channel
/join kanalen
<MODERMODEMET> User anton joined "kanalen"
hej
<anton> hej
/lsusers
Users: 
<MODERMODEMET> User: anton
/lschans
Channels: 
<MODERMODEMET> kanalen
/leave
<MODERMODEMET> You left the channel "kanalen"
\end{verbatim}
\end{scriptsize}

\subsubsection{Server}
\begin{scriptsize}
\begin{verbatim}
bash-3.2$ java Server
No port specified
Server uses port: 7877
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 1
Message : anton
Sending message of type 101 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 2
Message : kanalen
Sending message of type 102 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 5
Message : hej
Sending message of type 108 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 4
Message : kanalen
anton
Sending message of type 104 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 5
Message : hej
Sending message of type 105 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 6
Message : 
Sending message of type 106 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 3
Message : 
Sending message of type 101 to /127.0.0.1:58599
=========> New Packet Received <=============
Got a request from /127.0.0.1:58599
Type : 7
Message : 
Sending message of type 107 to /127.0.0.1:58599
\end{verbatim}
\end{scriptsize}

\section{Problem och reflektioner}
Största problemet vi hade var att kunna testa vår implementation på ett lämpligt sätt. Det kändes som att man satt och skrev hur mycket kod som helst utan möjlighet att på ett bra sätt testa om koden skulle fungera på tänkt sätt. Det hade varit trevligt om man kunde få en mer programeringsteknisk genomgång av bra sätt att testa sin kod medan man skriver, unit-testing, Makefiler etc.

\newpage
\appendix
\section{Appendix Källkod}

\subsection{Client.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Client.java}
\end{footnotesize}

\subsection{Server.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Server.java}
\end{footnotesize}

\subsection{User.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Client.java}
\end{footnotesize}

\subsection{Library.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Library.java}
\end{footnotesize}

\subsection{Channel.java}
\begin{footnotesize}
\verbatiminput{../Channel.java}
\end{footnotesize}
\end{document}
