\chapter{Proporcionalitat numèrica}

\section[seccio:relacions-magnituds]{Relacions entre magnituds}

\startexercici Digues quina relació hi ha entre les magnituds següents:
\startmyitemize[packed]
\item kg de farina i número d'ous per fer una coca de xocolata
\item Número de persones i temps que tarden a cavar un pou
\item La velocitat a la que caminem i les hores que tardem en arribar al nostre destí
\item Els doblers que guanyam i el nombre de fills que tenim
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-2-relacio] En cada cas, digues quina relació hi ha entre les dues magnituds:
\startmyitemize[packed]
\item El nombre d'astronautes a una nau espacial i els kg de menjar que mengen
\item El nombre d'obrers a una obra i el temps que tarden a acabar-la
\item El temps que passa i la longitud d'una estalactita
\item Les hores de temps lliure que tenim i les hores que miram la televisió
\item La longitud del costat d'un triangle equilàter i el seu perímetre
\item Hores que tenim encesa la televisió i la despesa d'energia que provoca
\item El número de sabata d'una persona i la seva edat
\item El volum d'una bolla i el temps que tarda per arribar a enterra si la deixem anar
\item El perímetre d'un pentàgon regular i la longitud del seu costat
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-3-relacio] En cada cas, digues quina relació hi ha entre les dues magnituds:
\startmyitemize[packed]
\item La longitud del costat d'un cub i l'aire que conté
\item El perímetre d'un quadrat i el seu costat
\item Els doblers que guanyam i els doblers que gastam en el mes
\item El temps que tardem en anar del punt $A$ al punt $B$ i la distància entre $A$ i $B$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Entre aquestes magnituds, digues quines tenen una relació de proporcionalitat directa, de proporcionalitat inversa o bé no tenen cap relació:

\startmyitemize[packed]
\item Litres d'aigua i quilograms de farina per fer la massa del pa
\item L'alçada d'una persona i la seva edat
\item El tamany de la roda d'un cotxe i la velocitat a la que va
\item El radi d'una circumferència i la seva longitud
\item L'àrea d'un quadrat i la longitud el seu costat
\item L'àrea d'un quadrat i la longitud de la seva diagonal
\item L'àrea d'un quadrat i el seu perímetre
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Digues quina relació hi ha entre les magnituds següents (\quotation{relació de proporcionalitat directa}, \quotation{relació de proporcionalitat inversa} o \quotation{no hi ha relació}):
\startmyitemize[packed]
\item El nombre de quilograms comprats de taronges i els euros que ens costen
\item La altura d'un individu i la longitud del seu dit polsa
\item Hores de feina i sou apercebut, en un treballador que treballa per hores
\item Els doblers que demanam al banc i els interessos que tornam
\item El nombre de columnes d'un edifici i el pes que suporta cadascuna
\stopmyitemize
\stopexercici

page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:relacions-magnituds]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exercici-2-relacio]: \startitemize[a,text] \item D, \item I, \item D, \item No té relació, \item D, \item D, \item No té relació, \item No té relació, \item D.\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-3-relacio]: \startitemize[a,text] \item Relació cúbica, \item Directa, \item Hi ha relació però no és directa, \item Directa \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:proporcionalitat-directa]{Proporcionalitat directa}

\startimportant
\startalignment[center]
Reducció a la unitat
\stopalignment

Resolem un problema:
\startnarrower
{\em Quatre capses iguals de bombons pesen 2,5 kg. Quant pesen set capses iguals a les anteriors?}

\medskip
Per resoldre aquest problema, hem de saber quan pesa una sola capsa de bombons (això es diu reduir a la unitat). Per fer-ho simplement hem de dividir entre quatre: 2,5: 4 = 0,625. Això  vol dir que cada capsa pesa 0,625 kg. Aleshores set capses pesen 7 x 0,625 = 4,375 kg.
\stopnarrower
\stopimportant


\startexercici  Si fent 25 hores de feina, na Marta cobra 625 euros, quant cobrarà fent 60 hores? Quantes hores hauria de fer na Marta per cobrar exactament 1200 euros?
\stopexercici


\startexercici  Quatre astronautes mengen 20 kg de menjar en una setmana.
\startitemize[a]
\item Quants quilograms menjaran 7 astronautes?
\item Si tenim 125 kg de menjar, per quants d'astronautes bastarà?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici  Si cada dues hores plou 70 litres. Quant haurà plogut en un dia?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-1]  Durant l'estiu, dues-centes persones consumeixen 500 litres per dia. Quants litres per dia consumiran 60 persones?
\stopexercici


\startexercici  El meu cotxe consumeix 22 litres cada cent quilòmetres. \startitemize[a,text] \item Quants litres consumiria si fes 56 km? \item Si tenc només 7 litres al dipòsit, quin recorregut podria fer?\stopitemize
\stopexercici


\startexercici  Per anar de Palma a Binissalem (que està a 22 km) tard 35 minuts. Quant tardaré per anar a Inca (que està a 30 km)? Quan dugui 10 minuts després de partir, a quina distància estaré?
\stopexercici


\startexercici Un periquito menja 24 grams de pinso en 3 dies. Quants grams menjarà en 8 dies?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-2] Quatre cavalls mengen 100 quilograms de palla al mes. Quants quilograms menjaran 10 cavalls?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-3] Una bombeta encesa durant 5 hores consumeix $12 \Kilo \Watt \Hour$. Quants en consumirà si està encesa 2 dies?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-4] Na Carme es pot rentar els cabells durant 48 dies amb un pot de xampú de 150 ml. Què necessita per rentar-se'ls durant 3 mesos?

Nota: per simplificar, podeu suposar que un mes té 30 dies. Ara bé, en realitat s'hauria de calcular quants de dies hi ha en tres mesos (en promig).
\stopexercici

\startexercici Per fer una ensalada de fruites, necessitam tallar a bocinets 4 taronges per a cada 10 plàtans. Quantes taronges hem de tallar a bocinets si disposem de 4 plàtans?
\stopexercici


\startexercici En Pau Gasol fa 24 punts en 3 quarts. Quants punts fa en tot el partit?
\stopexercici


\startexercici Pintar 50 $\text{m}^2$ de paret costa 500 euros. Quant costa pintar 420 $\text{m}^2$? Quants metres podrem pintar si només tenim 264 euros?
\stopexercici


\startexercici Un enginyer tècnic ha rebut un salari de 1000 euros per dues setmanes de feina. Quants en rebrà per tres setmanes i mitja?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-5] Per fer 2 litres de llet preparada necessitam 200 grams de canyella. Quants en necessitarem per fer 5 litres? 
\stopexercici


\startexercici Segons les estadístiques, 2 de cada 3 persones tenen càries. Si són 360 les persones enquestades, quantes tenen càries?
\stopexercici


\startexercici  Tres retoladors costen 4,80 euros. Quant costaran 5 retoladors?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-6] Necessitam 4 metres de tela per fer una cortina. Si 2,5 m de tela costen 48 euros, quant haurem de pagar per la tela?
\stopexercici

\startexercici Quatre persones mengen 22 quilograms de menjar en un mes. Quants quilos menjaran 3 persones?
\stopexercici

\startexercici Si un cotxe consumeix 20 litres de benzina fent 120 quilòmetres, quan consumirà si fa 80 km?
\stopexercici

\startexercici Un rellotge s'ha endarrerit 18 minuts en 6 dies. Quants minuts s'haurà endarrerit d'aquí a 9 dies ? Quants dies han de passar per a que s'endarrereixi tres quarts d'hora?
\stopexercici


\startexercici Per a l'aniversari, em regalen una capsa de bombons. Ja me he menjat les $3/4$ parts de la capsa. Si la capsa contenia 40 bombons, quants en queden?
\stopexercici

\startexercici Una capsa de 10 llapis de colors costa 8 €. Quant val una capsa de 12 llapis?
\stopexercici

\startexercici Si un tren recorre 430 km en sis hores, llavors quants de quilòmetres recorrerà en nou hores?
\stopexercici

\startexercici La Laia treballa de dependenta durant les vacances de Nadal. Per 5 dies de feina cobra 250 €. Si ha treballat 14 dies, quant cobrarà?
\stopexercici

\startexercici Un arbre als 12 mesos mesura 1,54 m d'altura. Si creixés al mateix ritme tot el temps, quant mesuraria als 24 mesos?
\stopexercici

\startexercici{Comparació de camises} En una botiga tenen dues ofertes: 3 camises a 57 € o bé 5 camises a 92 €. Quina és millor?
\stopexercici

\startexercici Les despeses de la comunitat de veïns es paguen cada trimestre i pugen a 270 €. Quant s'haurà de pagar al finalitzar l'any?
\stopexercici

\startexercici Tres màquines imprimeixen 1500 llibres cada una al mes. Si un empresari compràs 5 màquines més, quants llibres podrà imprimir al cap del mes?
\stopexercici

\startexercici En un llibre de cuina hi ha els ingredients per fer 15 galetes:
\startitemize[packed, columns]
\item 225 g de farina
\item 50 g de sucre
\item 60 ml de llet
\item 100 g de panses
\item 75 g de mantega
\item 1 ou
\stopitemize

Si vull fer 60 galetes, quina quantitat de cada ingredient necessit? I si en volgués fer 20? I si en volgués fer 45?
\stopexercici

\startexercici Un volant de cotxe fa 1150 voltes en 15 minuts. Quantes voltes farà en 50 minuts?
\stopexercici

\startexercici Per enrajolar una habitació s'han fet servir 70 rajoles de $400 \Square \Centi \Meter$. Quantes rajoles de $350 \Square \Centi \Meter$ necessitaríem per enrajolar la mateixa habitació?
\stopexercici

\startexercici Una bossa de taronges de 3 kg costa 3,6 €. Calculeu quant costarà una bossa de 5 kg.
\stopexercici

\startexercici Si 45 litres d'oli pesen 41,22 kg, quant pesaran 120 litres?
\stopexercici

\startexercici Un cotxe fa 40 km en 35 minuts. Quants minuts trigarà en fer 100 km?
\stopexercici

\startexercici Una llibreta de 50 pàgines costa 1,10 €. Si el preu anàs en funció de les pàgines que té, quants diners costaria una llibreta de 75 pàgines? I de 320 pàgines?
\stopexercici

\startexercici Tres quilograms de patates valen 5,55 €. Què costarien 10 kg? I 5 kg?
\stopexercici

\startexercici Si un euro val 1,45 dòlars, quan valen set euros i mig?
\stopexercici

\startexercici Na Júlia ha contestat bé 14 de les 18 preguntes d’un examen. Quina nota tindrà?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-8] Si per fer un pastís per a 5 persones necessito 3 ous, entre altres ingredients, quants en necessitaré per fer el mateix pastís per a 7 persones?
\stopexercici

\startexercici Un practicant posa a la setmana 315 injeccions. Si anàs al mateix ritme, quantes injeccions posa al cap d'un mes? I al cap d'un any?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-9] Un jugador de futbol fa dos gols cada 12 llançaments a porta. Si sempre manté la mateixa eficàcia, quants llançaments haurà fet per a marcar 7 gols?
\stopexercici

\startexercici{Dieta recomanada} A un pot de iogurt de 125 g. hi ha una inscripció que posa: \quotation{Contingut en calci 104 mg. (26\% del consum diari recomanat)}.
\startitemize[a]
\item Quants mil·ligrams de calci hauria de prendre (per a arribar al 100\% de la quantitat de calci recomanada)?
\item Per tant, quants iogurts hauria de prendre, si només s'alimentàs de iogurts?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-10] A cinc caixes caben 24 llibres de 5 cm. d'amplària. Quants llibres cabrien a deu caixes? I a 21?
\stopexercici

\startexercici Si en quatre sacs hi caben 10 quilos de patates, si volem emmagatzemar 25 quilos, quants sacs ens fan falta?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-11] Quatre bolígrafs costen 1,20 €. Completeu aquesta taula:

\placetable[here,none]
[taula:preu-boli]
{Preu dels bolígrafs}
{
\bTABLE[setups={table3:header, table3:frame, table3:style}]
\bTR \bTD Bolígrafs \eTD \bTD 1 \eTD \bTD 2 \eTD \bTD 3 \eTD \bTD 4 \eTD \bTD 5 \eTD \bTD 10 \eTD \bTD 15 \eTD \bTD 20 \eTD \bTD 30 \eTD \bTD 50 \eTD \eTR
\bTR \bTD € \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE
}

\stopexercici

\startexercici Tres-cents grams de formatge costen 6€ Què podré comprar amb 4,50€?
\stopexercici

\startexercici Una màquina embotelladora ha omplert 45 ampolles en 5 minuts. Quant tardarà en omplir 180 ampolles? Empleneu la taula següent:

\placetable[here,none]
[taula:preu-ampolles]
{Preu de les ampolles}
{
\bTABLE[setups={table3:header, table3:frame, table3:style}]

\bTR \bTD Ampolles \eTD \bTD 1 \eTD \bTD 2 \eTD \bTD 3 \eTD \bTD 10 \eTD \bTD 20 \eTD \bTD 90 \eTD \bTD 180 \eTD \bTD 200 \eTD \bTD 300 \eTD \bTD 500 \eTD \eTR
\bTR \bTD Temps \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE
}
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-12] Si 15 kg de taronges valen 22,5 euros, quant valdran 35 kg de taronges?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-13]{Rajoles de xocolata} Quina rajola surt més bé de preu?

\placefigure[here]
[fig:xocolata]
{Ofertes de xocolata}
{\externalfigure[arxius/material-apunts-ESPA2-Proporcionalitat-numerica-figs-xocolata.jpeg]}

\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-14] Si 900 grams d'un aliment contenen 1300 kCal, quantes quilocalories contendran només 150?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-39]{L'estadi de futbol} A un estadi de futbol hi ha dues classes d'entrades: adult i infantil. Si en un partit de futbol hi assiteixen 500 adults i 200 infants, la recaptació puja a 20.000 euros. Quants d'adults i infants han assistit al partit si s'han recaptat 12.000 euros? Nota: suposeu que la proporció d'adults i infants es mantindrà en el partit següent.
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:proporcionalitat-directa]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-1]: 150 litres
\item Exercici~\in[exer:exer-e-2]: $250 \Kilo \Gram$
\item Exercici~\in[exer:exer-e-3]: $115,2 \Kilo \Watt \Hour$
\item Exercici~\in[exer:exer-e-4]: 281,25 ml
\item Exercici~\in[exer:exer-e-5]: 500 g
\item Exercici~\in[exer:exer-e-6]: 76,8 euros
\item Exercici~\in[exer:exer-e-8]: 4,2 ous
\item Exercici~\in[exer:exer-e-9]: 42 tirs
\item Exercici~\in[exer:exer-e-10]: \startitemize[a,text] \item 48 llibres, \item 100,8 llibres \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-11]: Un sol bolígraf costa 0,30 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-12]: 52,5 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-13]: La Nyam-Nyam (400 grams costen 1,20 €)
\item Exercici~\in[exer:exer-e-14]: 217,77 kCal
\item Exercici~\in[exer:exer-e-39]: Després de fer dues regles de tres simples (persones-recaptació i persones-adults), tenim que per a 12.000 €, assistiran 420 persones; de les quals 300 són adultes i 120 són infants
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:proporcionalitat-inversa]{Proporcionalitat inversa}

\startexercici[exer:exer-e-15] Es sap que vint persones tarden 24 dies a fer una caseta. Quant tardaran 5 persones?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-16] Un dipòsit és ple en 12 hores utilitzant una boca d'aigua que expulsa 180 litres d'aigua per minut. Calculeu:
\startitemize[a]
\item El temps que tardaria a omplir-se si la boca d'aigua llancés 90 litres per minut
\item La quantitat d'aigua per minut que seria necessària que sortís per la boca d'aigua per omplir el dipòsit en 36 hores
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-17] Cinc persones tarden 1 hora (60 minuts) a resoldre un puzzle. Quantes hores tardaran set persones?
\stopexercici


\startexercici Sis obrers tarden dues hores en fer una paret. Quant tardaran 4 obrers?
\stopexercici


\startexercici Tres persones són capaces d'escriure un conte en 6 hores. Quant tardaria una sola persona a escriure el mateix conte?
\stopexercici


\startexercici Tenim un dipòsit i 4 aixetes damunt seu que estan totes tancades. Si obrim 3 de les 4 aixetes, tardam 39 minuts. Quant tardaríem en omplir el dipòsit amb les 4 aixetes obertes?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-18] Quatre obrers tarden 3 hores per pintar una paret. \startitemize[a,text] \item Quantes hores tardaran 6 obrers? \item Quants d'obrers fan falta per pintar la paret en 4 hores?\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Una colla de 5 amics formen un grup de rock. Volen llogar els instruments i els toca pagar 60 € a cadascun. Ho troben una mica car i demanen la col·laboració d'un altre amic. Quant haurà de pagar ara cadascun?
\stopexercici

\startexercici El professor de Llengua ha donat a fer a 4 alumnes un treball de 60 pàgines en total, fent 15 pàgines cadascun. Si un d'ells s'ha posat malalt i els altres han d'acabar el treball, quantes pàgines de més han de fer cadascun?
\stopexercici

\startexercici Si un cotxe tarda 2h 20 min en arribar al seu destí anant a $80 \Kilo \Meter \Per \Hour$. Quant tardarà si va a $100 \Kilo \Meter \Per \Hour$?
\stopexercici

\startexercici Si deu excavadores tarden 30 dies en fer un túnel pel metro de Palma, què tardarien 4 excavadores?
\stopexercici

\startexercici Quatre aixetes tarden 6 hores per omplir un dipòsit. Què tardaran vint-i-dues aixetes? Expressa-ho en minuts.
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:proporcionalitat-inversa]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-15]: 96 dies
\item Exercici~\in[exer:exer-e-16]:  \startitemize[a,text] \item 24 h, \item 60 l/min. \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-17]: 42,85 minuts
\item Exercici~\in[exer:exer-e-18]: \startitemize[a,text] \item 2h, \item 3 obrers\stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:percentatges]{Percentatges}

\startexercici[exer:exer-e-19] Calculeu els tants per cent següents:
\startitemize[a,columns]
\item 24\% de 90 
\item 79\% de 60
\item 82\% de 30
\item 0,3\% de 3590
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-20] Anam a una tenda i elegim uns calçons de 20 euros, sense IVA. Què ens costaran els calçons després d'afegir-los l'IVA?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-21] Al banc ens diuen que si demanam una crèdit ens faran un interès del 8\%. Si demanàssim 2.000 euros, què hauríem de pagar d'interès? I en total? 
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-22] A una classe de 80 alumnes, el 35\% ha suspès Català. Quants d'alumnes han suspès Català?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-23] De tots els partits que ha jugat, el nostre equip de futbol ha guanyat un 46\% del total. Si en total s'han celebrat 50 partits, quants n'ha guanyat?
\stopexercici


\startexercici Anam a una tenda i compram una joia per valor de 110 euros sense IVA (del 21\%). \startitemize[a,text] \item Què ens costaria la joia? \item A l'hora de pagar, queiem bé el venedor i ens diu que ens farà un 12\% de descompte. Què pagarem finalment? \stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-24] Dels 250 alumnes d'un centre d'adults, el 32\% són homes. D'aquests, el 25\% té moto. I d'aquests el 10\% té una casa pròpia. Quants homes amb moto i amb pis hi ha al centre d'adults?
\stopexercici


\startexercici Dels 20.500 vots de les eleccions a la batlia només concorren tres partits: $A$, $B$ i $C$. El partit $A$ ha tret el 35\% dels vots vàlids no blancs i el partit $B$, un 29\%.
\startitemize[a,packed]
\item Quin tant per cent ha tret el partit $C$?
\item Quants vots ha tret cada partit?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici A l'hora de pagar un cotxe de 12.000 euros ens apliquen un recàrrec del 21\% però ens hi apliquen una bonificació del 14\% per ser família nombrosa. \startitemize[a,text] \item Què ens costarà el cotxe? \item Pagaríem el mateix si només ens fessin un recàrrec del 2\% (sense bonificació)? \stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-25] En un país, el 12,5\% de la població de viu a la seva capital. Si viuen 200.000 persones a la capital, quantes persones té el país?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-26] En una empresa, el departament de personal, el qual té 70 persones, suposa el 28\% del total d'empleats de l'empresa. Quants empleats té l'empresa en total?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-27] En una empresa, el 22\% de beneficis han estat deguts a vendes. Si l'empresa ha venut per un total de 25.000 €, quins beneficis ha tengut l'empresa?

\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-28] El 4\% del meu temps lliure setmanal me'l pas mirant la televisió. Si veig 2 hores la televisió:
\startitemize[a]
\item Quant de temps lliure tenc al llarg de la setmana?
\item Quin tant per cent suposen les hores de temps lliure en relació al total d'hores setmanals?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-29] Aquest any, un 5\% de les dones d'Espanya que han donat a llum han tengut tres fills durant el part. \startitemize[a,text] \item Si suposen 100.000 persones, quantes dones han donat a llum aquest any a Espanya? \item Si a Espanya hi ha 20 milions de dones, quin tant per cent suposen les dones que han donat a llum? \stopitemize
\stopexercici

\startexercici Els 28\% dels espanyols té carnet de moto. Si a Espanya hi ha 42.000.000 persones, ¿quants espanyols tenen carnet de moto?
\stopexercici

\startexercici A una ciutat, el 40\% de la població té cotxe. D'aquests, el 20\% té un tot-terreny. I d'aquests un 10\% s'ha comprat el cotxe en aquest darrer any. Si a la ciutat hi ha 20.000 persones, quanta gent s'ha comprat un tot-terreny enguany?
\stopexercici

\startexercici A un gimnàs, que té 250 socis, el 20\% dels socis van a la classe d'aeròbic, el 30\% fan peses i la resta fa {\em spinning}. Quanta gent hi ha a cada classe?
\stopexercici

\startexercici Dins una empresa que te 280 empleats, hi ha 10 càrrecs directius, 54 vice-directors i la resta és personal administratiu. Quin tant per cent suposa cada grup en el total dels empleats de l'empresa?
\stopexercici

\startexercici Na Marta ens diu que a la cartera té un 2\% del que guanya a la setmana. Si dins la cartera té 24 €, què guanya a la setmana? I al mes?
\stopexercici

\startexercici A un {\sl rally}, 4 de 50 cotxes abandonen la carrera. Quin tant per cent suposen els cotxes que han abandonat la carrera respecte del total? I els cotxes que no han abandonat? Si a la carrera participen 250 cotxes, quants cotxes es probable que abandonin?
\stopexercici

\startexercici D'una classe de 30 persones, 18 són homes. Quin percentatge representen els homes respecte del total? I les dones?
\stopexercici

\startexercici En una tenda compram uns calçons de 12 € i ens fan un descompte de 5 €. Quin tant per cent de descompte ens han fet?
\stopexercici\stopexercici

\startexercici Observam un caragol durant tres hores. La primera hora recorre 30 dm, la segona hora només 10 dm i la darrera hora, 40 dm. Quina distància ha recorregut? Calculeu el \% que recorre cada hora
\stopexercici

\startexercici Tirant un dau trucat 30 vegades, ha sortit 12 vegades el número cinc. Si decideix apostar al número 5, quin percentatge d'encerts em sortirà?
\stopexercici

\startexercici En la dieta mediterrània consumim diàriament un 55\% de glúcids, un 30\% de lípids i un 15\% de proteïnes. Si cada dia consumim 2500 calories, esbrineu quina quantitat de calories correspon a cada classe.
\stopexercici

\startexercici Decidim fer una excursió escolar. El 20\% dels alumnes volen anar al Museu de la Ciència, mentre que el 60\% vol anar al Planetari. Si el nombre d'alumnes que vol anar al Planetari és de quinze, quants alumnes volien fer l'altra excursió? Quants d'alumnes hi ha a la classe?
\stopexercici

\startexercici Un teixidor va teixir una peça en quatre dies fent: 6,25 m, 5,70 m, 7m i 8,05 m, respectivament. Quin percentatge de tela va teixir cada dia?
\stopexercici

\startexercici A la meva bústia de correu he trobat cartes dels meus amics i cartes del banc. Si he trobat en total 200 cartes i el 11\% eren del banc, quantes cartes d'amics hi havia?
\stopexercici

\startexercici Venen el 72\% de les gallines d'una granja i en queden 238. Esbrina quantes n'hi havia abans de la venda i quantes n'han venut
\stopexercici

\startexercici En una empresa de 100 treballadors, hi ha tres categories  diferents ($A$, $B$ i $C$) que cobren respectivament 1050, 870 i 738 euros. Amb el nou any la direcció decideix apujar els sous en 30, 24 i 18 euros respectivament. Quina categoria ha pujat proporcionalment més el sou?
\stopexercici

\startexercici El 62\% dels estudiants d'un institut fa Informàtica, el 12\% són Teatre i la resta fa Astronomia. Si els que fan Teatre són 230 persones, llavors: \startitemize[a, text]
\item Quants d'estudiants hi ha a l'institut?
\item Quanta gent fa Astronomia?
\item Quanta gent fa Informàtica?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici D'entre el tant per cent, el tant per u o el tant per mil, ¿què faries servir per expressar més breument que 2 de cada 1240 habitants d'una població són daltònics? Per què?
\stopexercici

\startexercici Calculeu el valor de $x$ en cada expressió:
% http://www.ntg.nl/pipermail/ntg-context/2013/075084.html
\startitemize[a,packed]
\item El 25\% de $x$ val 120
\item El $x$\% de 15.000 és 600
\item L'$x$ per 1 de 90 és 72
\item L'1.1{\char"2030}\space de $x$ val 500
\item El 0.45 per 1 de $x$ és 325
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una ciutat la taxa de natalitat va ser un cert any de 4,5 per mil habitants.
\startitemize[a,packed]
\item Si aquell any van néixer 225 infants, quants habitants tenia la ciutat?
\item Quants infants haurien d'haver nascut si la ciutat tengués 4000 habitants?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici ¿Pot passar que tenguem dues classes d'alumnes, $A$ i $B$, tals que:
\startitemize[a,packed]
\item el percentatge d'alumnes rossos a la classe $A$ sigui $\geq 50$ \%
\item el percentatge d'alumnes rossos a la classe $B$ sigui $\geq 50$ \%
\item però, en canvi, el tant per cent de rossos entre les dues  classes sigui $< 50 \%$?
\stopitemize

Si es possible, poseu-ne un exemple, sinó, justifiqueu la resposta.
\stopexercici

\startexercici Expresseu els percentatges següents en forma de fracció:
\startitemize[a,columns,packed]
\item 70 \%
\item 10 \% 
\item 5 \% 
\item 2 \%
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:
\startitemize[a,columns,packed]
\item 3\% de 450
\item 80\% de 2.945
\item 200\% de 480
\item 150\% de 300
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Completeu aquesta taula (taula~\in[taula:percentatges-0]):

\placetable
[here] % placement
[taula:percentatges-0]
{Percentatges, tants per mil i tants per u}
{
\startcombination[2*1]
{\bTABLE[setups={table4:header, table4:frame, table4:style}]
\bTR \bTD \%  \eTD \bTD \char"2030 \eTD \bTD  Tant per u \eTD \eTR
\bTR \bTD 20 \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD 50  \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD \eTD \bTD 25 \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD \eTD \bTD 0,05 \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE} { } {\bTABLE[setups={table4:header, table4:frame, table4:style}]
\bTR \bTD \%  \eTD \bTD \char"2030 \eTD \bTD  Tant per u \eTD \eTR
\bTR \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD 0.4 \eTD \eTR
\bTR \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD 1.2 \eTD \eTR
\bTR \bTD 300 \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD 0,001 \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE} { }
\stopcombination
} % whole combination in braces of placefigure
\stopexercici

\startexercici Completeu la taula (taula~\in[taula:percentatges-1]):

\placetable[here]
[taula:percentatges-1]
{Percentatges, tants per mil i tants per u}
{\bTABLE[setups={table4:header, table4:frame, table4:style}]
\bTR \bTD \eTD \bTD \%  \eTD \bTD \char"2030 \eTD \bTD  Tant per u \eTD \eTR
\bTR \bTD 3 de cada 7 \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD 0,09 per 1 \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\bTR \bTD 39 per mil \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici Una empresa ha d'acomiadar al 40\% de la seva plantilla. Si a l'empresa hi ha 200 treballadors, quantes persones quedaran fent feina?
\stopexercici

\startexercici La llet conté un 3\% de matèria grassa. En un got de 200 centímetres cúbics, quanta n'hi ha?
\stopexercici

\startexercici El vi d'una bodega conté una mesura del 10\% d'alcohol. Quant alcohol hi ha en un got de 250 centímetres cúbics?
\stopexercici


\startexercici L'augment de matrícula d'un centre educatiu d'un any respecte del següent ha estat del 20\%. Si la matrícula actual és de 1500 alumnes:
\startitemize[a,packed]
\item Quina va ser la matrícula el curs passat?
\item Si es manté el percentatge d'augment, quina serà la matrícula l'any vinent?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Actualment la població europea la componen aproximadament 500 milions de persones, de les quals 40 milions corresponen a Espanya. A Catalunya viuen uns 6 milions de persones.
\startitemize[a,packed]
\item Quin percentatge de la població europea són espanyols, actualment?
\item Quin percentatge de la població espanyola viu a Catalunya?
\item Quin percentatge de la població europea viu a Catalunya?
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:percentatges]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-19]: \startitemize[a,text] \item 21,6 \item 47,4 \item 24,6 \item 10,77 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-21]: \startitemize[a,text] \item 160 € \item 2160 € \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-22]: 28 alumnes
\item Exercici~\in[exer:exer-e-23]: 23 partits
\item Exercici~\in[exer:exer-e-24]: 2
\item Exercici~\in[exer:exer-e-25]: 1.600.000 persones
\item Exercici~\in[exer:exer-e-26]: 250 empleats
\item Exercici~\in[exer:exer-e-27]: 113636,36 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-28]: \startitemize[a,text] \item 50 hores, \item 29.76\% \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-29]: \startitemize[a,text] \item 2 milions \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[secccio:proporcionalitat-composta]{Proporcionalitat composta}

\placetable
[page,none] % placement
[taula:nota-resolució]
{ }
{
\startimportant
\startalignment[center]
{\bf Alerta}
\stopalignment

\bigskip
Quan resolem un problema de proporcionalitat composta...
\startnarrower
{\em En una granja de gallines, 600 gallines mengen 630 kg de pinso durant 7 dies. Quants quilos de pinso menjaran 1000 gallines en 15 dies?}
\stopnarrower

\startitemize[a]
\item Pel mètode de la proporció, hem de posar sempre la columna de la $x$ a la dreta i hem de trobar la relació de cada magnitud amb la magnitud que conté la $x$ (mai entre dues columnes que no contenen la $x$):

\startnarrow
\placetable
[here,none] % placement
[taula:exemple-propocionalitat-composta-proporciona]
{ }
{\bTABLE[setups={table6:header, table6:frame, table6:style}]
\bTR
\bTH Gallines \eTH \bTH Dies \eTH \bTH Quilograms \eTH
\eTR
\bTR
\bTD 600 \eTD \bTD 7 \eTD \bTD 630 \eTD
\eTR
\bTR
\bTD 1000 \eTD \bTD 15 \eTD \bTD $x$ \eTD
\eTR
\eTABLE}

Com que les relacions gallines-quilograms i gallines-dies són directes, aleshores no girem cap fracció de la proporció:
\startformula
\frac{600}{1000} \cdot \frac{7}{15} = \frac{630}{x}.
\stopformula
Pel que $\frac{42}{150} = \frac{630}{x}$. Aleshores $x = \frac{630 \cdot 150}{42} = 2250$.

\stopnarrow

\item Pel mètode d'aplicació successiva de regles de 3, és igual l'ordre de les columnes:

\startnarrow
\placetable
[here,none] % placement
[taula:exemple-propocionalitat-composta-proporciona-2]
{ }
{\bTABLE[setups={table6:header, table6:frame, table6:style}]
\bTR
\bTH Gallines \eTH \bTH Quilograms \eTH \bTH Dies \eTH
\eTR
\bTR
\bTD 600 \eTD \bTD 630 \eTD \bTD 7 \eTD
\eTR
\bTR
\bTD 1000 \eTD \bTD $x=1050$ \eTD \bTD 7 \eTD
\eTR
\bTR
\bTD 1000 \eTD \bTD $x=2250$ \eTD \bTD 15 \eTD
\eTR
\eTABLE}

En primer lloc, feim una regla de tres (directa) entre les gallines i els quilograms. Posteriorment, en feim una altra directa que relaciona quilograms i dies.
\stopnarrow

\item La regla de tres composta es pot veure com troba la funció $F$ que relacioni $z = F(x, y)$ amb $x=\text{nombre de gallines}$, $y=\text{nombre de dies}$. Es pot veure fàcilment que $F(x, y)$ en el nostra problema ve donada per la fórmula
\startformula
F(x, y) = \frac{630}{600\cdot 7} x y,
\stopformula
ja que $F(600,7)=630$ i $z$ depèn linealment tant de $x$ com de $y$.
\stopitemize
\stopimportant
}

\startexercici[exer:exer-e-30] En 7 dies, 8 màquines han cavat una síquia de 1400 metres de llarg. Quantes màquines seran necessàries per cavar 300 metres de síquia en 6 dies?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-34] Un equip de 10 treballadors tarda 6 hores a netejar 1300 metres quadrats. Quants metres netejaran 14 treballadors en 18 hores?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-31] La propietària d'una pensió ha pressupostat 250 euros per alimentar els seus 18 hostes durant 12 dies. Si el nombre d'hostes augmenta en 6 persones, per a quants dies li arribarà el pressupost?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-32] Vint obrers han estès 400 metres de cable durant 6 dies treballant 8 hores diàries. Quantes hores diàries hauran de treballar 24 obrers durant 14 dies per estendre 700 metres de cable?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-33] Una colla de 8 amics ha pagat 940 euros per una estada de 3 dies en un hotel. Quant val l'estada d'una persona un dia?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-35] Una barra de metall de 10 m de llarg i 2 $\text{cm}^2$ de secció pesa 8,45 kg. Quant pesarà una barra del mateix material de 5 m de llarg i 7 $\text{cm}^2$ de secció?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-36] En les festes del barri es col·loquen 1200 fanalets que es connecten 8 hores per dia i ocasionen una despesa total de 1440 euros. Quina seria la despesa si es col·locassin 600 fanalets més i es connectassin 2 hores menys?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-37] En una granja de gallines, 600 gallines consumeixen 630kg de pinso durant 7 dies.
\startitemize[a,packed]
\item Quants quilos de pinso consumiran 1000 gallines durant 15 dies?
\item Quants dies han de passar per a que 500 gallines consumeixin 600 kg?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-38]{La nau espacial} ($\star$) En una nau espacial hi ha cinc astronautes que mengen 20 kg de menjar en 25 dies. Al cap de deu dies, venen 4 astronautes per a rellevar-los (els 5 primers se'n tornen).
\startitemize[a]
\item Quant de menjar els queda a aquests 4 nous astronautes?
\item Per quants dies els hi bastarà?
\item Per tant, acabaran la missió si aquesta és de 25 dies de duració en total?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici  Quaranta bombetes enceses durant 5 hores han consumit 12 KWh. Quin seria el consum si haguessin estat enceses durant 8 hores? I si fossin 100 bombetes enceses durant 7 hores?
\stopexercici


\startexercici{L'ensaïmada gegant} ($\star$) Es sap que vint persones tarden 10 dies a fer 2 ensaïmades gegants.

Cinc persones comencen a fer 2 ensaïmades gegants i quan duen 5 dies, venen 11 persones més a ajudar. Quant tardaran totes juntes a acabar-les?
\stopexercici

\startexercici Cent persones treballant 8 hores diàries tarden 300 dies a construir un vaixell:
\startitemize[a]
\item Si augmentàs la plantilla en 20 persones, quants dies s'avançaria en la construcció?
\item Si es reduís la plantilla en 20 persones, quants dies es retardaria la construcció?
\item I si es reduís en 20 persones però s'augmentassin els torns a 10 hores diàries?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-40] Cinquanta porcs consumeixen 4200 quilos de garroves a la setmana.
\startitemize[a]
\item Quin és el consum de garroves per porc i dia?
\item Quants quilos de garroves es necessiten per a alimentar a 20 porcs durant 15 dies?
\item Durant quants dies podem alimentar a 10 porcs si tenim 600 kg de garroves?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-41] En un taller de confecció, amb 6 màquines teixidores, s'han fabricat 600 jaquetes en 10 dies:
\startitemize[a]
\item Quantes peces de roba es fabricarien amb 5 màquines i en 15 dies?
\item Quantes màquines s'haurien de posar en producció per a fabricar 750 peces de roba en 15 dies?
\item Si es fes feina només amb 5 màquines, ¿quants dies es tardaria en fabricar 750 jaquetes?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-42] Una rentadora industrial, funcionant 8 hores diàries durant 5 dies, ha rentat 1000 kg de roba. Quants quilos de roba rentarà en 12 dies funcionant durant 10 hores diàries?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-43]{La tenda d'estores} Una estora sintètica de 1,80 metres de llarg per $90 \Centi \Meter$ d'ample ha costat 72 euros. Què costaria una altra estora, de la mateixa qualitat, que tingués 3 metres de llarg i $1,20 \Meter$ d'ample?

De forma habitual, les tendes d'estores no calculen el preu d'una estora amb una regla de tres composta. Per contra, calculen el cost d'un metre quadrat i multipliquen aquest valor per la seva superfície. Podríeu trobar què val fer un metre quadrat d'una estora d'aquest material? Què valdria en aquest cas l'estora de $3 \times 1,20 \Meter$? Coincidiran els valors?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-44] Cinc enquestadors recopilen les dades per a un estudi de mercat en 27 dies, treballant 8 hores diàries. Què haguessin tardat per a fer la mateixa feina 9 enquestadors fent feina 10 hores al dia?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-45] Quatre miners obren una galeria de 15 metres de longitud en 9 dies. Quants metres de galeria obririen 6 miners en 15 dies?
\stopexercici


\startexercici Cinc obrers treballant durant 6 hores al dia han cobrat 600 euros en un dia. Què haguessin cobrat 12 obrers treballant durant 4 hores al dia?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-46] En una cadena de muntatge, 17 operaris i 10 peons acoblen 850 cotxes al dia. Si volem que es muntin 1000 unitats, quants peons necessitarem si no podem contractar més operaris?
\stopexercici


\startexercici[exer:exer-e-47] En un camp de 200 metres de llarg i 80 m d'ample, s'ha recollit una collita de 4.800 kg de blat. Quina quantitat podem esperar recol·lectar en un altre camp que fa 190 m x 90 m?
\stopexercici

\startexercici Dues màquines treballant 7 hores diàries han tardat 15 dies a excavar un pou:
\startitemize[a]
\item Quant haurien tardat 5 màquines treballant 14 hores al dia?
\item I 6 màquines treballant 6 hores diàries?
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[secccio:proporcionalitat-composta]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-30]: 2 màquines
\item Exercici~\in[exer:exer-e-31]: 9 dies
\item Exercici~\in[exer:exer-e-32]: 5 hores al dia
\item Exercici~\in[exer:exer-e-33]: 39,16 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-34]: 5460 metres quadrats
\item Exercici~\in[exer:exer-e-35]: 14,79 kg
\item Exercici~\in[exer:exer-e-36]: 1620 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-37]: \startitemize[a,text] \item 2250 kg, \item 8 dies\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-38]: \startitemize[a,text] \item 12 kg, \item Sí\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-40]: \startitemize[a,text] \item 12 kg \item 3600 kg \item 5 dies \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-41]:\startitemize[a,text] \item 750 jaquetes \item 5 màquines \item 15 dies \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-42]: 3000 kg
\item Exercici~\in[exer:exer-e-43]: 160 euros
\item Exercici~\in[exer:exer-e-44]: 12 dies
\item Exercici~\in[exer:exer-e-45]: 37,5 metres
\item Exercici~\in[exer:exer-e-46]: 8 hores
\item Exercici~\in[exer:exer-e-47]: 5130 kg
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:interessos]{Interès simple i interès compost}

\startexercici Posam 6000 euros al banc a un 6\% d'interès simple (a l'any) durant dos anys i mig. Quants d'interessos obtendrem? Quin serà el capital que tendrem?
\stopexercici


\startexercici Quants d'anys hem de tenir al banc 2500 euros a un 2,5\% anual simple per a que el capital final sigui vint vegades l'inicial?
\stopexercici


\startexercici L'entitat {\em Doblers ara} ens deixa 600 euros a un 5\% mensual d'interès compost. Ens comprometem a tornar el préstec en 1 any. Què haurem de tornar?
\stopexercici


\startexercici Som propietaris d'un banc. Quin interès mensual compost li hem de fer a un client que ens demana 10 000 euros si volem que ens degui 200 al cap d'un any?
\stopexercici


\startexercici Quant de temps ha de passar per a que els interessos de 2000 euros al 2\% d'interès anual superin els 3000 euros?
\stopexercici


\startexercici ($\star$) Si el banc vos deixa 4000 euros al 3\% anual amb interès compost durant 3 anys.
\startitemize[a]
\item Calculeu quin interès haureu de pagar
\item Quin interès {\em simple} vos haurien d'haver fet per amb el mateix capital, el mateix temps i el mateix interès, per haver de pagar els mateixos interessos?

Nota: El que acabeu de trobar no és res més que el {\em famós} TAE
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Demanam un préstec al banc de $6200$ euros al $6$\% d'interès anual.
\startitemize[a, text] \item Quants doblers haurem de tornar al cap d'un any? \item I al cap de 7 anys? \item Quins són els interessos mensuals?\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Demanam un préstec al banc de $6200$ euros al $6$\% d'interès anual. \startitemize[a,text] \item Quants doblers haurem de tornar al cap d'un any? \item I al cap de 7 anys? \item Quins són els interessos mensuals? \stopitemize
\stopexercici


\page[yes]
\section[seccio:repartiments]{Repartiments proporcionals}

\startexercici  Na Laura, na Núria i en Pep juguen a la loteria. Aporten, respectivament, 20 euros, 30 euros i 10 euros. Al final toca (!). Els toca un premi de 10 000 euros. Quant toca a cadascú si han acordat repartir-s'ho proporcionalment?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-48] Dos germans en Vicenç i na Coloma obren una llibreta al banc. Cada mes, en Vicenç hi posa 40 euros i na Coloma 80 euros. Al cap d'uns anys tenen a la llibreta 3360 euros. Com els han de repartir? Què li toca a cadascú?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-49] Quatre socis decideixen comprar accions de borsa. Aporten 100, 500, 1000 i 5000 euros respectivament. Després d'un any obtenen uns beneficis de 25000 €. Què obté cadascú?
\stopexercici

\startexercici Tres socis d'una empresa tenen el 10\%, el 40\% i el 50\% del capital de l'empresa. L'empresa quebra i han de pagar un deute de 23.000 euros. Què ha de pagar cadascú?
\stopexercici

\startexercici Tres amics van als Go Karts!. Per problemes monetaris es veuen obligats a llogar un sol cotxe entre els tres. Paguen 2, 3 i 10 euros respectivament. Si sabem que amb 15 euros podem colcar 20 minuts, quants minuts manarà cadascú el cotxe?
\stopexercici

\startexercici Tres amics van a un cibercafè. No tenen doblers per llogar cadascun un ordinador, per tant, decideixen llogar-ne un entre els tres. Es treuen tot el que tenen a les butxaques i aporten: 1,20 €, 2,50 € i 80 cèntims. Si sabem que una hora de connexió costa 6 €, quants minuts utilitzarà l'ordinador cadascú?
\stopexercici

\startexercici Tres socis d'un negoci aporten 30.000, 20.000 i 10.000 euros per comprar accions d'una companyia. Si per 10 euros invertits ens donen 35 accions, quantes accions rebrà cada soci?
\stopexercici

\startexercici ($\star$) El cost de la matrícula en una acadèmia de música és menor com més notables s'han aconseguit en el curs anterior. Tres amics, en Pere, na Sara i n'Elionor, han tret 2, 3 i 5 notables, respectivament, i entre els tres han pagat 310 €. Quant els hi ha costat la matrícula a cadascun?
\stopexercici

\startexercici El professor d'Anglès demana traduir 59 pàgines d'una novel·la a tres alumnes de manera que tradueixi més el que menys positius tengui. Si el primer alumne té 2 positius, el segon, 5 i el tercer, 7, ¿quantes pàgines ha de traduir cada un d'ells?
\stopexercici

\startexercici 
Un padrí deixa als seus tres néts la seva herència, que és de 120.000 €, però decideix que qui tengui més poc capital al moment de la seva mort se n'endurà més doblers, i qui tengui més capital, se n'endurà més poc (per a així afavorir els més pobres).

En el moment de la seva mort, els capitals dels tres néts són de 1.000, 2.000 i 10.000 euros.

Què rebrà cada nét?
\stopexercici


\startexercici En Lluís i en Marc compren una butlleta de loteria de 20 euros. En Lluís aporta 15 euros i en Marc 5 euros. Al final, els toquen 10.000 €. Si es volen repartir el premi proporcionalment (qui més ha aportat, més s'emporta), què li tocarà a cadascun?
\stopexercici

\startexercici Tres socis d'una empresa tenen el 20\%, 30\% i el 50\% del capital de l'empresa. L'empresa quebra, i han de pagar un deute de 20.300 euros. Què ha de pagar cadascú?
\stopexercici

\startexercici En Víctor, n'Esteva i en Joan es compren una butlleta de loteria de $20$ euros. Aporten, respectivament, $15$, $3$ i $2$ euros. I toca!. El premi és de $3000$ euros. Es volen repartir el premi proporcionalment al nombre d'euros aportats. Quant li toca a cadascun?
\stopexercici


\startexercici Tres persones compren un dècim de Nadal, de 20 euros. Hi aporten respectivament 3 euros, 5 euros i 12 euros. Al final encerten i reben un premi de 200.000 €. Com es repartiran el premi?
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:repartiments]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-48]: 1120 i 2240 respectivament
\item Exercici~\in[exer:exer-e-49]: \startitemize[a,text] \item 378,78 € \item 1893,93 €\item 3787,87€ \item 18939,39 € \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:mesclats]{Mesclats}

\startexercici[exer:exer-e-50] En Carles té una feina on li paguen per hores. Per 3 hores de feina ha cobrat 18 euros:
\startitemize[a,packed]
\item Quant cobrarà si treballa 7 hores?
\item La setmana passada va cobrar 45 euros. Quantes hores va treballar?
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici Cinc viatjants arriben a un refugi de muntanya, on hi ha un cartell que posa \quotation{El menjar que hi ha basta per 7 viatjants i 4 setmanes}. Fins quant de temps es poden quedar al refugi?
\stopexercici

\startexercici En un quiosc, sabem que 5 caramels costen 5,75 euros. \startitemize[a,text] \item Si volem endur-nos-en 160 caramels, quant ens costaran? \item Si només tenguéssim 5 euros, quants caramels ens hem podríem dur?\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Segons les estadístiques 2 de cada 5 persones tenen càries. Si són 360 les persones enquestades, quantes tenen càries?
\stopexercici

\startexercici Durant l'estiu dues-centes persones consumeixen 500 litres d'aigua per dia. Quants litres consumiran 60 persones?
\stopexercici

\startexercici Pintar 50 $\text{m}^2$ de paret costa 500 euros. Quant costa pintar 420 $\text{m}^2$? Quants metres podrem pintar si només tenim 264 euros?
\stopexercici

\startexercici La tripulació d'un vaixell menja 250 kg en un mes. Quants quilograms menjaran en 80 dies? Si només disposen de 100 kg de menjar quantes persones podrien viatjar al vaixell durant un mes?
\stopexercici

\startexercici Tres retoladors costen 4,80. Quant costen 5 retoladors?
\stopexercici

\startexercici Si cada dues hores plou 70 litres, quant haurà plogut en tot el dia?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-51] Un tren que circula a 100 km/h tarda 5 hores a arribar a una ciutat. A quina velocitat circula un altre tren que tarda 6 hores i quart a fer el mateix recorregut?
\stopexercici

\startexercici Si un pintor ha pintat 75 $\text{m}^2$ de paret amb 126 kg de pintura:
\startitemize[a,packed]
\item Quanta pintura hauria necessitat per pintar 300 $\text{m}^2$ de paret?
\item Amb 50 kg, quina superfície de paret pot pintar?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-f-1] Un constructor vol repartir 1000 € entre tres dels seus empleats de manera directament proporcional a l'antiguitat a l'empresa. L'empleat A fa 9 anys que fa feina a l'empresa, i els empleats B i C, en fa 3 anys. Quina part li correspon a cadascú?
\stopexercici

\startexercici Dues màquines funcionant 6 hores diàries consumeixen 1500 KWh en un dia. Quant consumirien 3 màquines funcionant 8 hores diàries?
\stopexercici

\startexercici En una pastisseria, sabem que 5 pastissets costen 15,55 euros. \startitemize[a, text] \item Si volem endur-nos-en 80 pastissets, quant ens costaran? \item Si només tenguéssim 25 euros, quants pastissets ens podríem endur?\stopitemize
\stopexercici

\startexercici A la fruiteria del cap de cantó hi ha 10 taronges per a cada 4 plàtans. Quantes taronges hi hauria en 100 plàtans?
\stopexercici

\startexercici Es creu que per construir la piràmide de Keops hi varen fer feina 20.000 persones durant 10 hores diàries i varen tardar 20 anys a acabar-la. Què haguessin tardat si, amb el mateix ritme de treball, haguessin fet feina 10.000 persones més fent feina 8 hores diàries?
\stopexercici


\startexercici Un 5 \% d'alumnes tenen la grip al gener. Quants alumnes tendran la grip a una classe de 70 persones?
\stopexercici

\startexercici A un institut, 63 alumnes, que són el 15 \% del total, duen ulleres. Quants d'alumnes té l'institut?
\stopexercici

\startexercici En encalentir una barra de metall d'1 m a $200 \Degrees \Celsius$, aquesta s'ha dilatat fins a mesurar 1,04 metres. Una barra de 60 cm d'un altre metall, en encalentir-la a la mateixa temperatura, s'ha dilatat fins a fer 61,9 cm. Quin metall s'ha dilatat menys en proporció?
\stopexercici

\startexercici En Jaume posa els seus estalvis a un dipòsit al 3,5 \% a 10 anys.
\startitemize[a,packed]
\item Si disposa de 10.500 €, quin interès li hauran fet aquests doblers al final del període?
\item Si decidís treure els diners abans d'hora, li cobrarien una comissió del 4\% respecte del capital inicial. Al cap de 4 anys, necessita treure els diners. Perdrà o guanyarà doblers?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Quatre persones tarden vint minuts a pintar una paret. Quant minuts tardaran deu persones?
\stopexercici

\startexercici Si dotze pitreres de pollastre valen 4,90 euros:
\startitemize[a,packed]
\item Què valdran 26 pitreres?
\item Quantes pitreres podrem comprar amb 50 euros?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Si amb 7 litres de gasoil puc fer 250 km, quants quilòmetres podré fer amb 10 litres? Quants litres de gasoil consumirà aquest cotxe si feim un recorregut de 789 km?
\stopexercici


\startexercici Si tardem 1 hora i 20 minuts per anar del punt $A$ al punt $B$ a una velocitat constant de 80 km/h. A quant haurem d'anar per només tardar 50 minuts?
\stopexercici


\startexercici Tres socis aporten 10.000, 20.000 i 50.000 euros respectivament per crear una empresa. Al llarg de l'any, l'empresa té uns beneficis de 200.000 euros. Què li toca a cadascú?
\stopexercici


\startexercici Quatre amics van a comprar-se gominoles. Aporten respectivament 1, 5, 7 i 11 euros. Si 12 gominoles costes 2,5 euros, quantes gominoles li toca a cadascú?
\stopexercici


\startexercici Set persones tarden 20 minuts a pintar $4 \Square \Meter$ de paret. Què tardaran 8 persones per pintar $10 \Square \Meter$ de paret? Quantes persones necessitarem per pintar $100 \Square \Meter$ de paret en 2 hores?
\stopexercici

\startexercici En la compra d'un abric de 80 euros, ens fan un descompte del 25\%. I després ens afegeixen l'IVA. Què pagarem finalment?
\stopexercici


\startexercici Quatre obrers han fet 8 marjades de pedra treballant durant 8 hores al dia. Quantes hores diàries haurien de treballar 6 obrers per fer-ne 10?
\stopexercici

\startexercici En un grup de 80 persones, 24 persones són dones. Quin tant per cent suposen les dones sobre el total del grup?
\stopexercici

\startexercici El 80\% dels empleats d'una empresa són no fumadors. Si els no fumadors de l'empresa són en total 200, quants empleats hi ha a l'empresa (entre fumadors i no fumadors)?
\stopexercici

\startexercici El professor de Català demana a tres alumnes fer un treball d'en Pompeu Fabra de 80 pàgines de manera que faci menys pàgines de treball aquell que tengui una nota major a l'anterior examen. Si les notes de l'anterior examen han estat de: 4, 6 i 8 punts, quantes pàgines li toca fer a cadascú?
\stopexercici

\startexercici A les darreres eleccions, el 40\% de les persones votà el partit $A$, el 20\% el partit $B$ i la resta el partit $C$. Quantes persones votaran cada partit si en total hi ha haver 40.000 vots?
\stopexercici

\startexercici En un grup de joves matemàtics sabem que:
\startitemize[a,packed]
\item El 25\% del grup són homes
\item El 40\% del grup és de menys de 22 anys
\stopitemize
Si hi ha 200 dones en aquest grup, troba:
\startitemize[a,packed]
\item quants homes hi ha al grup
\item quants menors de 22 anys hi ha al grup
\item quina quantitat de persones hi ha al grup
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Tenim un dipòsit i 4 aixetes damunt seu que estan totes tancades. Si obrim 3 de les 4 aixetes, el dipòsit tarda 39 minuts a omplir-se. Quant tardaria a omplir-se si tenguéssim obertes 2 aixetes?
\stopexercici

\startexercici Tres amics aporten 10, 25 i 80 euros per fer una travessa. Si els toquen 25000 euros, què li toca a cadascú?
\stopexercici

\startexercici Tardem 25 minuts a anar a la feina, anant a 6 km/h. Si volem arribar amb només 10 minuta, a quants quilòmetres per hora hem d'anar?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-52] Necessitem 4 metres de tela per fer una cortina. Si 2,5 m de tela costen 48 euros, quant haurem de pagar per la tela?
\stopexercici

\startexercici Tres socis compren 250, 400 i 5050 accions d'una companyia. Al cap d'un any, aquesta reparteix dividends de 12 euros per cada 25 accions. Què guanya cada accionista?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-53] Quinze persones fan el muntatge d'uns plafons solars en tres setmanes.
\startitemize[a,packed]
\item Quant tardarien 35 persones a fer aquest mateix muntatge?
\item Si volem muntar-lo en només 15 dies, quantes persones necessitarem?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una pastisseria, sabem que 5 pastissets costen 15,55 euros.
\startitemize[a,packed]
\item Si volem endur-nos-en 80 pastissets, quant ens costaran?
\item Si només tenguéssim 25 euros, quants pastissets ens podríem endur?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Tres amics van al Go Karts!. Per problemes monetaris es veuen obligats a llogar un sol cotxe entre els tres. Paguen 2, 3 i 10 euros respectivament. Si sabem que amb 15 euros poden colcar 20 minuts, quants minuts manarà cadascú el cotxe?
\stopexercici

\startexercici Tres excavadores tarden quatre setmanes en fer un clot.
\startitemize[a,packed]
\item Quants dies tardaran dues excavadores?
\item Si volem fer el clot només en 10 dies, quantes excavadores hem de menester?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici En una quiosc, sabem que 5 caramels costen 5,75 euros.
\startitemize[a,packed]
\item Si volem endur-nos-en 80 caramels, quant ens costaran?
\item Si només tenguéssim 5 euros, quants caramels ens podríem endur?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Tres amics van a un cibercafè. No tenen doblers per llogar cadascú un ordinador, per tant decideixen llogar-ne un entre els tres. Es treuen tot el que tenen a les butxaques i aporten: 1,20 euros, 2,50 euros i 80 cèntims. Si sabem que una hora de connexió costa 6 euros, quants minuts utilitzarà l'ordinador cadascú?
\stopexercici


\startexercici Un tren que va a 80 km/h tarda 40 minuts en arribar al seu destí
\startitemize[a]
\item Quants minuts tardaria si anàs a 50 km/h?
\item Si volguéssim arribar només en 15 minuts, a quants quilòmetres per hora hauria d'anar el tren?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En Jaume ha cobrat 200 € per 25 hores de feina. Quant cobrarà na Marta que ha fet 30 hores de feina?
\stopexercici

\startexercici Al Congrés dels diputats, que té 350 escons, hi havia l'any 2008\footnote{Font: \href{ca.wikipedia.org/Eleccions generals espanyoles de 2008}{http://ca.wikipedia.org/wiki/Eleccions_generals_espanyoles_de_2008}}: 169 diputats del PSOE, 154 diputats del PP i la resta d'altres grups. Quin tant per cent d'escons té cada partit polític a la Cambra?
\stopexercici

\startexercici En cada cas, digues quina relació hi ha entre les dues magnituds:
\startitemize[a,packed]
\item La longitud del costat d'un quadrat i el seu perímetre
\item En nombre de gallines en una granja i els quilograms de pinso que mengen
\item La velocitat a que va un cotxe i el temps que tarda per anar del punt $A$ al punt $B$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-54] Dos germans en Vicenç i na Coloma, obren una llibreta al banc. Cada mes, en Vicenç hi posa 40 euros i na Coloma 80 euros. Al cap d'alguns anys, tenen a la llibreta 3360 euros. Com els han de repartir? Què li toca a cadascun?
\stopexercici

\startexercici[exer:exer-e-55] Quatre socis decideixen comprar accions de borsa. Aporten 100, 500, 1000 i 5000 euros, respectivament. Després d'un any, obtenen uns beneficis de 25 000 euros. Què obté cadascú?
\stopexercici

\startexercici El 28\% dels espanyols té carnet de moto. Si a Espanya hi ha 40 000 000 persones, ¿quants espanyols tenen carnet de moto?
\stopexercici

\startexercici A una ciutat, el 40\% de la població té cotxe. D'aquests, el 20\% té un tot-terreny. I d'aquests un 10\% s'ha comprat el cotxe en aquest darrer any. Si a la ciutat hi ha 20000 persones, quanta gent s'ha comprat un tot-terreny aquest darrer any?
\stopexercici

\startexercici A un gimnàs, que té 250 socis, el 20\% del socis van a la classe d'aeròbic, el 30\% fan peses i la resta fan spinning. Quanta gent hi ha a cada classe?
\stopexercici

\startexercici Dins una empresa que té 280 empleats, hi ha 10 càrrecs directius, 54 vice-directors, i la resta és personal administratiu. Quin tant per cent suposa cada grup en el total dels empleats de l'empresa?
\stopexercici

\startexercici A l'Estat espanyol hi havia l'any 2008, 15.683.433 de dones fèrtils\footnote{Font: \href{en.wikipedia.org/Demographics of Spain}{http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Spain}, prenent com a dones fèrtils aquelles les edats de les quals estan compreses entre 16 i 64 anys.}. Si suposem que el 40\% d'aquestes va tenir un o més fills, i d'aquestes, un 10\% va tenir un part múltiple. I d'aquestes, un 1\% va tenir més de 4 fills. Quantes dones varen tenir  més de 4 fills a Espanya l'any 2008?
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:mesclats]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exer-e-50]: \startitemize[a,text] \item 42 € \item 7.5 h \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-51]: 80 km/h
\item Exercici~\in[exer:exer-f-1]: 200 €, 200 € i 600 €.
\item Exercici~\in[exer:exer-e-52]: 76,80 €
\item Exercici~\in[exer:exer-e-53]: \startitemize[a,text] \item 9 dies, \item 21 persones \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exer-e-54]: 2240 € a na Coloma, i 1120 € a en Vicenç
\item Exercici~\in[exer:exer-e-55]: \startitemize[a,text] \item 378,78 €, \item 1893,93 €, \item 3787,87 €, \item 18939,39 € \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

