\chapter{Àlgebra}

\section{Llenguatge algebraic}

\subsection{Llenguatge formal i llenguatge literari}

\startexercici Expresseu en llenguatge algebraic:
\startitemize[a][right=),stopper=]
\item El doble d'un nombre.
\item La resta d'un nombre menys cinc.
\item El quadrat d'un nombre més un altre nombre.
\item La cinquena part d'un nombre més cinc.
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Passeu a llenguatge algebraic aquestes frases:
\startitemize[a]
\item Dues vegades un nombre desconegut
\item La suma d'un nombre desconegut i cinc
\item La meitat d'un nombre menys la cinquena part d'aquest mateix nombre
\item El quadrat d'un nombre
\item El terç de la suma de dos nombres qualssevol
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Passeu a llenguatge algebraic:
\startitemize[a]
\item \quotation{La suma de tres i cinc és igual a vuit}
\item \quotation{Cinc més un nombre és igual a deu}
\item \quotation{Dues vegades un nombre més quatre és igual a vint}
\item \quotation{El triple d'un nombre més quatre és trenta-quatre}
\item \quotation{Dues vegades un nombre més dos és igual a quaranta-dos}
\item \quotation{Cinquanta menys vint són trenta}
\item \quotation{Tres vegades un nombre més tres és igual a trenta}
\item \quotation{El doble d'un nombre més cinc és igual a quinze}
\item \quotation{La resta de dos i un nombre desconegut és deu}
\item \quotation{La suma d'un nombre desconegut i cinc és diset}
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Passeu a llenguatge algebraic les frases següents:
\startitemize[a]
\item \quotation{El doble d'un nombre més dos és igual a vint-i-quatre}
\item \quotation{El triple d'un nombre més deu és igual a aquest nombre més dos}
\item \quotation{La suma d'un nombre desconegut i dos és igual a dues vegades aquest nombre desconegut}
\item \quotation{La resta d'un nombre desconegut i cinc és igual a cent}
\item \quotation{El doble de la suma d'un nombre i cinc és igual a vint-i-quatre}
\item \quotation{Un nombre desconegut més dos dóna quaranta-vuit}
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici El nombre de litres de benzina consumits i el nombre de quilòmetres recorreguts es relacionen de la següent manera. Si diem $n$ a un nombre genèric de litres consumits, quants de quilòmetres recorrerem si consumim $n$ litres de benzina, segons la taula?

\placetable[force,none][tab:benzina]{Litres de benzina consumits}{
\bTABLE[setups={table3:header, table3:frame, table3:style}]
\bTR
\bTD Litres \eTD \bTD 3 \eTD \bTD 4 \eTD \bTD 5 \eTD \bTD 6 \eTD \bTD 7 \eTD \bTD \ldots \eTD \bTD $n$ \eTD
\eTR
\bTR
\bTD Quilòmetres \eTD \bTD 33 \eTD \bTD 43 \eTD \bTD 53 \eTD \bTD 63 \eTD \bTD 73 \eTD \bTD \ldots \eTD \bTD \eTD
\eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici Relacioneu la frase amb l'expressió algebraica corresponent:
\startitemize
\item Frases:
\startitemize[a]
\item La meitat d'un nombre
\item La suma de dos nombres consecutius
\item La resta d'un nombre desconegut i deu
\item Deu vegades un nombres
\stopitemize
\item Expressions algebraiques:
\startitemize[a,columns]
\item $10x$
\item $\frac{x}{2}$
\item $\sqrt{x}$
\item $5-x+10$
\item $x \colon 2$
\item $x \cdot 10$
\item $x+y$
\item $x-10$
\item $10-x$
\item $y+x$
\stopitemize
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Escriviu en llenguatge algebraic:
\startitemize[a,columns]
\item El triple d’un nombre més dos.
\item Un nombre menys la seva meitat.
\item El doble de la suma d’un nombre més tres.
\item Tres menys la suma d’un nombre més el seu doble.
\item Set més un nombre disminuït en quatre unitats.
\item Un nombre més el seu quadrat.
\item El doble d’un nombre.
\item El quadrat d’un nombre.
\item Un terç d’un nombre menys el doble d’un altre.
\item Un nombre menys el seu triple.
\item La suma de dos nombres consecutius.
\item El quocient entre un nombre i un altre.
\item El producte de dos nombres parells consecutius.
\item El quocient entre dos nombres consecutius.
\item El quadrat de la suma de dos nombres.
\item El producte de dos nombres parells consecutius és 48.
\item Uns pantalons i una camisa costen 80 € en total. La camisa costa 35 € menys que els pantalons.
\item En augmentar 2 cm el costat d’un quadrat, la seva superfície augmenta 24 \Square \Centi \Meter
\item La diferència entre els quadrats d’un nombre i el nombre anterior a aquest és 21.
\item La suma de dos nombres és 22 i la seva diferència és 8.
\stopitemize
\stopexercici

\subsection{Identitats i equacions}

\startactivitat{\goto{\quotation{Sempre, de vegades, mai}}[url(file://./01-Sempre-a-vegades-mai/Sempre-mai-a-vegades.pdf)]}. Activitat manipulable: es tracta de classificar cartolines amb igualtats segons si aquestes passen sempre, a vegades o mai. Veure carpeta {\tt 01-Sempre-a-vegades-mai/}
\stopactivitat

\startexercici Digueu si les igualtats següents són identitats o equacions:
\startitemize[a,columns]
\item $3x + 2 = 5$
\item $-2x + 5 = 4x + 5 -6x$
\item $2x -1 = 2x$
\item $3x -1 = 4x -x -1$
\item $2(x+1) = 2x + 2$
\item $2x + 8x = 8x + 2x$
\item $6x = 2x \cdot 3x$
\item $10x = 2x \cdot 5$
\item $5x +6 = 2x +3x +7$
\item $x^2 - 3 = 2x -3$
\item $5x^2 + x = 2x^2 +2x +3x^2 -x$
\item $5x^3 = 2x^3 - (-3x^3)$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Quin terme (o termes) manca per a què les igualtats següents siguin certes?
\startitemize[a]
\item $3a  \, \text{\hl[5]}= 6a$
\item $4a \, \text{\hl[5]}=2a-3b$
\item $4a \, \text{\hl[5]} +b = 6a -b +1$
\item $\frac{a}{3}-b \, \text{\hl[5]} \frac{2a}{3} + 2b$
\item $\frac{a}{3} + \, \text{\hl[5]} = \frac{a}{2}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Digueu si les següents expressions són equacions o identitats. Justifiqueu la resposta.
\startitemize[a]
\item $x + 3x = 4x$
\item $7x^2 – 5x^2 + 2 = 2x^2 + 2$
\item $10x – 1 = 9$
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\section{Equacions}

\subsection[subseccio:equacions-senzilles]{Equacions senzilles i amb parèntesi}


\startexercici[exer-facil-1] Resoleu les equacions següents i comproveu-ne la solució
\startmyitemize[columns]
\item $3x + 2 = 35$
\item $11x – 18 = 4$
\item $56x + 33 = -23$
\item $5x + 25 = 125$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-2] Resoleu les equacions següents:
\startmyitemize[columns]
\item $5x + 2 = 10x -18$
\item $4x + 90 = -4 + 2x$
\item $16x -8 = x + 22$
\item $-x – 20 = 8x +781$
\item $3x - 2 = 8x + 4 -8x$
\item $\frac{x}{4}-4 = 32$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-3] Resoleu:
\startmyitemize[columns]
\item $3x + 5 = 7x – 2$
\item $8x – 10 = 8x – 10x + 2$
\item $x – 2 = 4x + 5$
\item $7x – 8 = 5x + 2$
\item $3 (x +2) = 5x$
\item $2 (x – 1) = x + 5$
\item $6x – 2x + 3x = 5 ( -x + 2)$
\item $8x = 7x + x + x – 2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-4] Resoleu:
\startmyitemize[columns]
\item $6x+2-x = 7x -6 +2x +8 +2x +6$

\item $x+2-2x +5x +2 = 6x -3 +4$

\item $ -x+2x -1 +5x +4 = 7x +2 + 40x -81$

\item $ 28x-34 + 20x -100 = 10x -2 + 35x$

\item $ 80x-20 +70x = 79x -2x -93 $

%\column
\item $ 7x+3-4x +8  = -3 + 4x +19$

\item $ 24x -8 +6x +1 = 42x + 1$

\item $ -2 -x +10 +8x = -4x + 24x$

\item $ 2x +5 -x +2 = 2x +2 +14x$

\item $ 5x +4 -2x +8 +7x +3 = -20x$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-5] Resoleu:
\startmyitemize
\item $6(x+2)-x + 2 - 8x = 7x -2 -(7-2x)+35$
\item $-(x+2)-2(-3-x) +5x -3 = 5(x +2) -6x -16$
\item $-3(x+2) -1 +5(-x -4) = -7(-5x -2) + x -(-x +2) + 51$
\item $5(5x -2) -30 - 20(-3x +2) = 5- (10x -2) + 5x+183$
\item $8(x-3) + 5 -40x = 5 - (8x -5) + 13$
\item $5-3(4x-1) + 6(x-10) +3 = 5 + 2(x+2) -(10x -5)-64$
\item $5(x-2) + 5x -(2-5x) +1 = 3(x-2) + 3$
\item $12-12(2 -3x) +120 = -48(x + 2)+239$
\item $1 - (x-4) -(5-2x) -(-3-4x) = 6(2x-3) -7(-2x+3)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-6] Resoleu:

\startmyitemize

\item $3x- (x-2) = 4x + 1$

\item $4\left(x+3\right)-\left(2x-7\right) = 6x + 18$

\item $5-(3-x) = 2(x+2) -3$

\item $2x-\left(9x+2\right)+4x = 43-x+8-x-13$

\item $2(x-2) -(5-x)=3x+2-6(x+2)$

\item $2x-\left(x-3\right) -2\left(5-x\right) = 6-x +8x-1$

\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-7] Resoleu:
\startmyitemize

\item $5x + 10 -4x -3x -4 + 2x = 5x - 6x$
\item $x -1 + 2x -2 -3x + 4 = 5x -6 + 7$
\item $2x + 5x -7 + 5x = 10x -6$
\item $x -3x + 6 - 3x = 9x + 7 -2x$
\item $2x - 3x + 6 + x = 9 + x + 7$
\item $9x - 81 + 25x -70 - 45x -91 = 0$

\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici[exer-facil-8] Resoleu les equacions següents amb parèntesi:
\startmyitemize
\item $2(x+4) - 3(-x-2)  + 3 = 4x +16 $
\item $-2(1-x) + 4 -x = -2(-2-2x) + 2x -2$
\item $-(1-x) + 4(x+2) = -1(-2-x) -2 + 11x$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-9] Resoleu les equacions següents amb parèntesi:
\startmyitemize[columns]
\item $x-5 (x-2) = 6x$
\item $120 =2x - (15-7x)$
\item $6(x+11) = 40 + 6(x+2)$
\item $2(x-17) = x - 3(12-2x)$
\item $x-5(x-2) = 6$
\item $5(x+4) = 7(x-2)$
\item $3(x+7) - 6 = 2(x+8)$
\item $60x + 1 = 3 (3+4x)$
\item $3(x+8) = 6(x-2) + 24$
\item $7(x-18) - 3(x-14) = 0$
\item $3x - 4(x-2) -5 = x+ 10 -(x+5) + x $
\item $5x -3(x+5) = 3x + 10$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-10] Resoleu:
\startformula
5x + 80 - 3 (5-7x) = 2x - 5(2x-4) - (3-x).
\stopformula
\stopexercici


\startexercici[exer-facil-11] Resoleu les equacions següents:
\startmyitemize[columns]
\item $2x -4 = 5$
\item $5x - 2x + 1 = x + 3$
\item $60x -40 + 74x = 80x - 90x + 24$
\item $55x - 99x + 845 + x = -4x + 84 + 45x$
\item $44x - 11 + 56x = 2x + 1$
\item $x - (4+7x) = -80x - (9x+24)$
\item $55(x-9) + x = -4(x+84) - 45x$
\item $4 - (4x-11) + 56x = 2(x+1)$
\item $x + (2x-20) = 4(x-45)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer-facil-12] Resoleu:

\startformula
x + 2x -20 + 3x -35 = 4x -45 + 55x -58 + 76x -90.
\stopformula
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[subseccio:equacions-senzilles]}

\startitemize[n,packed]
\sym{\in[exer-facil-1]} \startitemize[a,text] \item $x=11$ \item $x=2$ \item $x=-1$ \item $x=20$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-2]} \startitemize[a,text] \item $x=4$ \item $x=-47$ \item $x=2$ \item $x=-89$ \item $x=2$ \item $x=144$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-3]} \startitemize[a,text] \item $x=7/4$ \item $x=6/5$ \item $x=-7/3$ \item $x=5$ \item $x=3$ \item $x=7$ \item $x=5/6$ \item $x=2$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-4]} \startitemize[a,text] \item $x=-1$ \item $x=3/2$ \item $x=2$ \item $x=44$ \item $x=-1$ \item $x=-5$ \item $x=-2/3$ \item $x = 8/13$ \item $x=1/3$ \item $x=-1/2$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-5]} \startitemize[a,text] \item $x=-1$ \item $x=-1$ \item $x=-2$ \item $x=3$ \item $x=-7/4$ \item $x=-1/2$ \item $x=2/3$ \item $=5/12$ \item $x=2$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-6]} \startitemize[a,text] \item $x=1/2$ \item $x=1/4$ \item $x=1$ \item $x=-40$ \item $x=-1/6$ \item $x=-3$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-7]} \startitemize[a,text] \item $x=-6$ \item $x=0$ \item $x=1/2$ \item $x=-1/12$ \item $x=-10$ \item $x=-22$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-8]} \startitemize[a,text] \item $x=-1$ \item $x=0$ \item $x=1$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-9]} \startitemize[a,text] \item $x=1$ \item $x=15$ \item no té solució \item $x=2/5$ \item $x=1$ \item $x=17$ \item $x=1$ \item $x=1/6$ \item $x=4$ \item $x=21$ \item $x=-1$ \item $x=-25$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-10]} $x=-16/11$

\sym{\in[exer-facil-11]} \startitemize[a,text] \item  $x=9/2$ \item $x=1$ \item $x=761/84$ \item $x=6/49$ \item $x=-20/83$ \item $x=53/35$ \item $x=-13/50$ \item $x=160$ \stopitemize

\sym{\in[exer-facil-12]} $x=46/43$
\stopitemize

\stoptextrule


\page[yes]

\subsection[seccio:comprovacio]{Comprovació}

\startexercici
\startitemize[a]
\item ¿És $x = -2$ solució de l'equació
\startformula
3x-(4x+2) -6(3-x) = 7 \quad \text{?}
\stopformula
\item ¿És $x = \frac{1}{2}$ solució de l'equació
\startformula
2(2x-3) -(9+x) = -25x \quad \text{?}
\stopformula
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Resol i comprova:
\startitemize[a,columns]
\item 
\startformula
8x-4x- 49 = 12x +80 -x
\stopformula

\item \startformula
5-(2-x) = 4(x+2) -11
\stopformula

\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:comprovacio-1] Resol i comprova:
\startformula
3(x-2) + 3x +4 = 5-(x-2)+2x+1
\stopformula
\stopexercici


\startexercici[exer:comprovacio--2-2-0] Comproveu si $x=-2$, $x=2$ o $x=0$ són solucions de les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item $ 2x-6+x = -15 + 2x+9$
\item $2-(2x+3) = 5x+13$
\item $5x-(50+2x) = x -3$
\item $45 (-x-2) - 2x -4 = 0$
\item $x-(2x-3) + 2(2x-3) = 3$
\item $2x - 4(x+3) = 5+x$
\item $3\cdot(6+x) = 2\cdot(x+2)+12$
\item $4(x-2) - x = 2 - 4(x-2)$
\item $3x - 10= x - 10 + 2x$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Trobeu dos nombres que {\bf no} siguin solució de les equacions següents:

\startitemize[a,columns]
\item $6x-4=50$
\item $-6x+3 = 21$
\item $\frac{x}{4}-4 = 32$
\item $6x-3+30x=9-2x$
\item $2x-4+x=6x-3+x$
\item $12x-8-5x=5x+1$
\item $3x-1+2x-1=1+5x+3$
\item $50x+30=80x+20-60x$
\item $89x-8-4x+45x=44-x$
\item $44x-45+x=45x-2+x$
\item $x-3=2x-3$
\item $89x-78+17x=64+4x+12$
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici És cert que totes les equacions han de tenir solució? Per justificar la teva resposta, resol les equacions següents:

\startitemize[a]
\item $4x-3=2x+2$
\item $4x-3=2x+2+2x$
\item $6x-2=2x-1+4x-1$
\stopitemize

Reflexiona què surt en cada cas i {\em per què}?
\stopexercici

\startexercici Resol les equacions següents i, si en té, comprova la solució:

\startitemize[a,columns]
\item $3\cdot(6x-4)-x=50$
\item $-6\cdot(x+3)-(2x+3) = 21$
\item $-(6x-3)+30\cdot(x-9)-2x=0$
\item $-2x-4+5\cdot(x-3)=6x-3+x$
\stopitemize

\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:comprovacio]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:comprovacio-1]: $x=2$
\item Exercici~\in[exer:comprovacio--2-2-0]: \startitemize[a,text] \item $x=0$ és solució, \item $x=-2$ és solució, \item Cap és solució, \item $x=-2$, \item $x=2$, \item Cap és solució, \item Cap és solució, \item $x=-2$, \item Tots ho són (qualsevol nombre és solució) \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\subsection[seccio:eq-denominadors]{Equacions amb denominadors}

\startexercici[exer:eq-den-1] Resol:
\startformula
\frac{3x}{4} + x + 2x = 3\left(\frac{x}{2} -2\right)+3x+3
\stopformula
\stopexercici


\startexercici[exer:eq-den-2] Resol les equacions següents:

\startitemize[a]

\item \startformula
\frac{2x-5}{5} - \frac{x-1}{3} = x-10
\stopformula

\item 
\startformula
\frac{5}{2}\left(4x-3\right) + \frac{3x}{5} = 10x-\left(\frac{x}{4} + 4 + \frac{x+1}{4}\right)-\frac{13}{4}
\stopformula

\item
\startformula
2-\left(3-x\right)-\frac{x+2}{3}- \frac{3-x}{5} = 8 + \frac{x-1}{12}
\stopformula

\item \startformula
3\left(x+\frac{2}{3}\right) -\frac{1}{3}\left(2-4x\right) = \frac{x}{4} + x - \frac{12-x}{2} + \frac{10x+4}{3}
\stopformula

\item \startformula
2-(3-x)-\frac{x+2}{3}= \frac{x-1}{12} -1
\stopformula

\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:eq-den-3] Resoleu aquestes equacions:

\startitemize[a,columns]

\item 
\startformula\frac{x}{2} + 30 = 2x
\stopformula 

\item
\startformula
x-1 = \frac{3x}{4}
\stopformula

\item 
\startformula
x-20 = \frac{x}{3} + 2
\stopformula

\item 
\startformula
2+\frac{x}{3}-4 = \frac{2x}{3} -11
\stopformula

\item
\startformula
\frac{x}{3}+ 4 - \frac{x}{2} = x-10
\stopformula

\item
\startformula
\frac{x}{3}+x - \frac{x}{2} + 2 = \frac{2x}{3} - \frac{5x}{4} + \frac{3x}{2}
\stopformula

\item
\startformula
\frac{3x}{15}+x - \frac{x}{20} + 2 = -\frac{7x}{12} +x -42
\stopformula

\item
\startformula
\frac{2x}{6}+x - \frac{-10x}{15} + 2 = 2x - 2
\stopformula

\item
\startformula x+5 = \frac{x+3}{3}
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{x}{2} + \frac{x-3}{3} = 3
\stopformula 

\item 
\startformula
\frac{x}{3} - \frac{x+2}{2} + x + \frac{4x-2}{2} = 3x -7 \stopformula 

\item
\startformula
\frac{x+4}{5} - \frac{x+3}{4} = 1- \frac{x+1}{2}
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{x}{3} - \frac{x-2}{2} - \frac{-2x -4}{2} + 4 = x+3 \stopformula 

\item
\startformula
\frac{2x-1}{2} + \frac{4x-1}{3} + \frac{5}{6}= \frac{x}{3} + \frac{6x-1}{2}
\stopformula 

\item
\startformula\frac{4x-12}{-4} + \frac{x}{3} = x + \frac{9-2x}{3} - 3
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{1}{2} \left(2x -3\right) -x = \frac{x}{3}-\frac{1}{2}
\stopformula 

\item 
\startformula
\frac{1}{3} \left(1 -2x\right) + x - \frac{x}{6} = \frac{1}{4} \left(3x +12\right) - \frac{8}{3}
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{5x-1}{6} = \frac{1}{3} \left(4+x\right) +1
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{x+2}{3} -4 = \frac{x}{2} -6x +20
\stopformula 

\item
\startformula
\frac{x}{2} - \frac{2x+7}{5}=5
\stopformula 

\item 
\startformula
\frac{x}{4} + 5 = \frac{7x}{12}
\stopformula 

\item 
\startformula x+\frac{2(x-3)}{4} - \frac{5(x+1)}{10}=1
\stopformula 

\item 
\startformula\frac{x+8}{2} - \frac{x-4}{6}=2
\stopformula 

\item 
\startformula\frac{x-10}{2} - \frac{x-20}{4}-\frac{x-30}{3}=5
\stopformula 

\item 
\startformula\frac{3-x}{7} -x + \frac{3+2(x-1)}{14}=5
\stopformula 
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:eq-den-4] Resol:
\startformula
\frac{3x}{8} + x + 2x -6= 3\left(\frac{x}{4} -2\right)+3x
\stopformula
\stopexercici



\startexercici[exer:eq-den-5] Resol:
\startitemize[a]

\item 
\startformula
1-(2-x)-\frac{x+3}{4}= \frac{x-1}{12} -1
\stopformula

\item 
\startformula
\frac{2x-3}{3} +5x - \frac{5x - 3}{4} +2 = 2\left(3x +1\right) -5
\stopformula

\item
\startformula
\frac{3}{2}\left(4x-3\right) + \frac{2x}{3} = 5x-\left(\frac{x}{4} + 4 + \frac{x+1}{2}\right)
\stopformula


\item
\startformula
\frac{x}{2} - \frac{2x}{3} - 2\left(x+\frac{x}{4}\right) = \frac{3}{2} \left(2x-1\right)-\frac{269}{2}
\stopformula

\item
\startformula
x-1 = \frac{3x}{4}
\stopformula

\item
\startformula
x-20 = \frac{x}{3} + 2
\stopformula

\item
\startformula
\frac{2x}{5} - \frac{5x}{10} -6 = 4x + \frac{5x}{12} +265
\stopformula

\item 
\startformula
670 + \frac{x}{3} - (3x + 2) = x + \frac{7x}{10} + 2(x-3) - \frac{3x}{4}
\stopformula


\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:eq-den-6]
\startformula
3x-2\left(x+3\right)+4 -\left(-x+\frac{4}{3}\right) = \frac{7}{2} - \frac{1}{3}\left(3x-6\right)+\frac{x}{4}
\stopformula
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:eq-denominadors]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:eq-den-1]: $x=4$
\item Exercici~\in[exer:eq-den-2]: \startitemize[a, text] \item $x=10$ \item $x=13$, \item $x=13$ \item $x=8$ \item $x=13$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:eq-den-3]: \startitemize[a,text] \item $x = 20$ \item $x = 4$, \item $x = 33$, \item $x = 27$, \item $x = 12$, \item $x = 24$, \item $x = -60$, \item no té solució, \item $x = -6$, \item $x = 24/5$, \item $x = 30$, \item $x = 1$, \item $x = 24$, \item $x = \frac{1}{2}$, \item $x = 3$, \item $x = -3$, \item $x = 0$, \item $x = 5$, \item $x = 4$, \item $x=64$, \item $x=15$, \item $x=3$, \item $x=-8$, \item $x=60$, \item $x=-\frac{9}{2}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:eq-den-4]: $x=0$
\item Exercici~\in[exer:eq-den-5]: \startitemize[a,text] \item $x=1$, \item $x=3$, \item $x=0$, \item $x=24$, \item $x=4$, \item $x=33$, \item $x = -60$, \item $x=120$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:eq-den-6]: $x=106/33$
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\subsection[seccio:problemes]{Problemes}

\subsubsection{Problemes geomètrics}


\startexercici Troba els costats d'aquestes figures sabent que el seu perímetre és el nombre que s'indica (figura~\in[fig:figures]):


\placetable[here]
[fig:figures]
{Figures geomètriques de perímetre donat i costats desconeguts}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD
    \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (0,3) -- cycle;
    \draw (2.5, -1) node[anchor=north] {$P = 22 \text{ m}$};
    \draw (2.5, 0) node[anchor=south] {$x$};
    \draw (2.5, 1.7) node[anchor=west] {$3x$};
    \draw (0, 1.5) node[anchor=east] {$2+x$};
    \stoptikzpicture
    \eTD
     \bTD[width=1cm]
     \eTD
     \bTD
    \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,3) -- (0,3) -- cycle;
    \draw (2.5, -1) node[anchor=north] {$P = 120 \text{ mm}$};
    \draw (2.5, 0) node[anchor=south] {$2x+5$};
    \draw (0, 1.5) node[anchor=east] {$x$};
    \stoptikzpicture
    \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
    \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,-5) -- (3.3,-5) -- (3.3,-3) -- (0,-3) -- cycle;
    \draw (2.5, -6) node[anchor=north] {$P = 30 \text{ cm}$};
    \draw (4, -5) node[anchor=south] {$x$};
    \draw (2.5, 0) node[anchor=north] {$3x$};
    \draw (0, -2) node[anchor=east] {$3$};
    \draw (5, -2) node[anchor=west] {$x+2$};
    \stoptikzpicture
    \eTD
    \bTD \eTD
     \bTD
    \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,-5) -- (2.5,-5) -- (2.5,-3) -- (0,-3) -- cycle;
    \draw (2.5, -6) node[anchor=north] {$P = 125 \text{ cm}$};
    \draw (3.5, -5) node[anchor=south] {$x/2$};
    \draw (2.5, 0) node[anchor=north] {$x$};
    \draw (0, -2) node[anchor=east] {$2$};
    \draw (5, -2) node[anchor=west] {$3$};
    \stoptikzpicture
    \eTD
   \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici En un rectangle, la base és 2 cm més gran que l'altura. Si el perímetre del rectangle és igual a 20, quines són les seves dimensions?
\stopexercici


\startexercici La base d'un triangle isòsceles fa la meitat del seus costats semblants. Si el seu perímetre és 10 cm, què val cada costat?
\stopexercici

\startexercici En un rectangle, la base és el doble que l'altura. Si té com a perímetre 78 cm, quines dimensions té el rectangle?
\stopexercici

\startexercici Un quadrat té perímetre 440, què val el costat?
\stopexercici

\startexercici En un rectangle, l'altura fa el doble que la base més 1 cm. Si el seu perímetre és de 470, quines mesures té el rectangle?
\stopexercici

\startexercici En un rectangle, l'altura és dues vegades la base menys 20 cm. Sabem que la meitat del perímetre del rectangle és igual a 130 cm. Quan mesura cada costat del rectangle?
\stopexercici


\startexercici Tenim un rectangle $A$ de base desconeguda i altura 9. I un rectangle $B$ de base el triple que la base del rectangle $A$ i altura 5. Ens diuen que els perímetres de $A$ i de $B$ són iguals. Què valen cada base de cada rectangle?
\stopexercici


\startexercici L'altura d'un rectangle és igual a quatre vegades la seva base menys 4 cm. Si sabem que el perímetre és igual a 82, ¿quant fa cada costat? Quina és la seva àrea?
\stopexercici

\startexercici En un rectangle, la base és dues vegades l'altura. Si la suma de la base més dues vegades
l'altura és igual a 60 cm, què val cada costat del rectangle?
\stopexercici

\startexercici[exer:geometrics-rectangle-1] En un rectangle, l'altura és dues vegades la base menys 20 cm. Sabem que el perímetre del rectangle és igual a 260 cm. Quan mesura cada costat del rectangle?
\stopexercici

\page[yes]

\subsubsection{Problemes de situacions reals}

\startexercici[exer:real-1]{El vallat del cementiri} Què costaria vallar el cementiri de Campos?

\placetable[here,none]
[fig:cementiri-Campos]
{Cementiri de Campos}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
  \bTR
    \bTD
      \startmodeset
[grisos] {\goto{\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-OSM-cementiri-Campos-bn.png][scale=500]}[url(http://osm.org/go/xUgJJA5t1-)]}
[default] {\goto{\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-OSM-cementiri-Campos.png][scale=500]}[url(http://osm.org/go/xUgJJA5t1-)]}
      \stopmodeset
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}



\medskip
Dades:
\placetable[here,none]
[fig:pals-i-valles]
{Pals i valles}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-MathShell-A12Fencing.png][scale=2000]
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\startitemize[packed]
\item Cada pal costa 10 € i fa $0,5 \Meter$ de llargària, mentre que cada tanca costa 18 € i mesura $2 \Meter$.
\item Penseu que cada tanca ha d'estar entre dos pals
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici Quin perímetre podríem vallar amb un pressupost de 1000 €? Nota: preneu les dades de l'exercici \in[exer:real-1].
\stopexercici

\startexercici Quants pals i quantes tanques necessitaríem si volguéssim vallar un terreny de $2000 \Meter$ de perímetre? Nota: preneu les dades de l'exercici \in[exer:real-1].
\stopexercici

\startexercici Per enviar un telegrama, la web de Correus ens proporciona la informació següent (figura~\in[fig:correus-telegrama]):

\start
\usetypescriptfile[type-gyr]
     \usetypescript[termes]
     \setupbodyfont[termes,11pt]
     
\placetable[force]
[fig:correus-telegrama]
{Transcripció de les \goto{tarifes 2014 de Correus}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-telegrama_nacional-cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]}
{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
  \bTR
    \bTD[nc=3]
      {\bfc Envío de documentos: telegrama}
    \eTD
    \bTD
      \goto{\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-Logo-Correus.png][scale=300]}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-telegrama_nacional-cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      Régimen
    \eTD
    \bTD
      Tarifa (€)
    \eTD
    \bTD
      IVA (€)
    \eTD
    \bTD
      Precio final (€)
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Régimen continental}: comprendre los países de Europa, Turquía, Argelia, Egipto, Israel, Jordania, Líbano, Libia, Marruecos, Siria y Túnez
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Por cada palabra (sin mínimo de percepción)
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      0,96
    \eTD
    \bTD
      0,10
    \eTD
    \bTD
      1,06
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
        \item Tarifa fija
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      29,54
    \eTD
    \bTD
      3,10
    \eTD
    \bTD
      32,64
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Régimen intercontinental}: comprendre los países no incluidos en el régimen continental y que admitan esta modalidad
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Tarifa por palabra (con un mínimo de percepción por importe de siete palabras)
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      3,28
    \eTD
    \bTD
      0,68
    \eTD
    \bTD
      3,96
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stop

\startitemize[a]
\item Quant costaria enviar un telegrama de 40 paraules a Europa?
\item De quantes paraules podríem escriure en el telegrama si volguéssim gastar-nos 200 € com a màxim? I si l'enviéssim a Japó?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Les tarifes per enviar un telefax a la web de Correus són (figura~\in[fig:correus-fax]):

\start
\usetypescriptfile[type-gyr]
     \usetypescript[termes]
     \setupbodyfont[termes,11pt]
     
\placetable[force]
[fig:correus-fax]
{Transcripció de les \goto{tarifes 2014 de Correus}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-fax-nacional_cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]}
{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
  \bTR
    \bTD[nc=3]
      {\bfc Envío de documentos: fax}
    \eTD
    \bTD
      \goto{\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-Logo-Correus.png][scale=300]}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-fax-nacional_cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      Régimen
    \eTD
    \bTD
      Tarifa (€)
    \eTD
    \bTD
      IVA (€)
    \eTD
    \bTD
      Precio final (€)
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Nacional} (Península y Baleares): Entre oficinas de correos y terminales de usuarios telefax
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Importe fijo por fax
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      1,22
    \eTD
    \bTD
      0,26
    \eTD
    \bTD
      1,48
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
        \item Importe por cada página
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      0,82
    \eTD
    \bTD
      0,17
    \eTD
    \bTD
      0,99
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Internacional - Zona A} (Península y Baleares): Europa, Turquía, Argelia, Libia, Marruecos y Túnez
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Importe fijo por telefax
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      5,83
    \eTD
    \bTD
      1,22
    \eTD
    \bTD
      7,05
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Importe fijo por cada página
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      1,88
    \eTD
    \bTD
      0,39
    \eTD
    \bTD
      2,27
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Internacional - Zona B} (Península y Baleares): resto de países
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Importe fijo por telefax
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      10,92
    \eTD
    \bTD
      2,29
    \eTD
    \bTD
      13,21
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Importe fijo por cada página
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      4,06
    \eTD
    \bTD
      0,85
    \eTD
    \bTD
      4,91
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stop

\startitemize[a]
\item Què costaria enviar un fax a Holanda de 5 pàgines?
\item Quantes pàgines podríem enviar si disposéssim de 50 €? I si l'enviéssim a Líbia?
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\subsubsection{Problemes de trobar nombres}

\startexercici N'Aina ha tret un 6, un 8 i un 4. Què ha de treure al següent examen per a tenir exactament un 5?
\stopexercici

\startexercici Planteja i resol aquests problemes. En cada cas indica què representa $x$:
\startitemize[a]
\item Trobeu un nombre tal que deu vegades aquest nombre més 4 sigui igual a dues vegades aquest nombre més 44
\item El doble d'un nombre més tres és igual a la resta de tres vegades aquest nombre menys 8. Quin és aquest nombre?
\item La suma del nombre de bolles que té na Laura més 10 és igual a sis vegades el nombre de bolles que té, menys 10. Quants de bolles té na Laura?
\item La suma de dos nombres consecutius és igual a  243. Quin són aquests nombres?
\item Trobeu un nombre tal que la resta d'aquest nombre menys 2 sigui igual al doble d'aquest nombre, més 2
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que la suma de la cinquena part d'aquest nombre, el doble d'aquest nombre, i 7 sigui igual a 458.
\stopexercici

\startexercici En una entrevista, l'entrevistat va respondre que la meitat dels anys que tenia més 27 era igual al doble dels anys que tenia. Quants d'anys tenia l'entrevistat?
\stopexercici 

\startexercici Volem esbrinar la duració d'una cançó. L'únic que sabem és que si falta 1 mintut per acabar, estam al tercer quart de la cançó.
\stopexercici

\startexercici Quin és l'únic nombre tal que la suma entre ell i 5 és igual a la seva meitat més 10?
\stopexercici

\startexercici Trobau un nombre, $x$, tal que el quatruple de $x$ més 70 sigui igual a 60 més dues vegades $x$
\stopexercici

\startexercici El doble d'un nombre més cinc és igual a 251. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La suma d'un nombre i el seu doble és igual a 1287. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Un nombre menys dos és igual a la meitat d'aquest mateix nombre menys dotze. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici El doble d'un nombre i cinc dóna 25. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La suma d'un nombre i deu és 25. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La resta de 10 i un nombre és 4. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La resta d'un nombre i quinze és igual a 48. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici El triple d'un nombre més 10 és 43. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Quatre vegades un nombre més dos és 30. Quin és el nombre?
\stopexercici

\startexercici El doble de la suma d'un nombre i 3 és 20. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La resta d'un nombre i la seva meitat dóna 5. Calcula el nombre
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que si li sumam 20 és igual al seu doble
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que el seu doble més dos és igual a 18.
\stopexercici

\startexercici Quin és l'únic nombre tal que vuit vegades aquest nombre més el doble d'aquest nombre menys 4 és igual al doble de la resta d'aquest nombre menys 3?
\stopexercici


\startexercici Trobeu un nombre tal que la seva meitat més el doble del resultat de sumar aquest nombre i 5 sigui igual a 50.
\stopexercici


\startexercici La suma dos nombres consecutius és igual a 201. Quin són aquests nombres?
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-1] Troba un nombre tal que ell i el seu doble siguin iguals a cinc vegades aquest nombre menys 10
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-2] Troba un nombre tal que en restar-li 5 obtinguem el doble del nombre menys 12.
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-3] Es pensen dos nombres. El segon és dues vegades el primer més 3. I sabem que entre els dos fan 33. Quin són aquests nombres?
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-4] La meitat d'un nombre més 30 és igual a cinc vegades aquest nombre menys 24. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-5] Un terç d'un nombre més quatre és igual a un quart d'aquest nombre més 6. Quins són aquests nombres?
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-6] El doble d'un nombre més 3 és igual a la diferència del triple d'aquest nombre i 7. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici El triple d'un nombre més 4 és igual al doble de la suma d'aquest nombre i 1, més 7. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que el triple d'aquest nombre menys deu sigui igual al doble de la resta d'aquesta nombre i 5, més 5
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que la suma d'aquest nombre i 2 és igual al doble de la diferència de 3 i aquest nombre, menys 10
\stopexercici

\startexercici La meitat de la suma d'un nombre i 5 és igual al doble de la diferència d'aquest nombre i 1. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Cinc vegades la resta d'un nombre i 10, més tres vegades aquest nombre és igual al doble d'aquest nombre, menys 7. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici El doble de la diferència d'un nombre i cinc és igual a la suma d'aquest nombre, 7 i el doble d'aquest nombre. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Quatre vegades un nombre, més 3 és igual al triple de la suma de la meitat d'aquest nombre i 3, menys 2. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici La diferència de tres vegades un nombre i 5 és igual al doble de la suma d'aquest nombre i 2, més 1. Quin és aquest nombre?
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que set vegades la diferència de 10 i aquest nombre és igual a quatre vegades aquest nombre més la meitat de la suma d'aquest nombre i 2.
\stopexercici

\startexercici Deu vegades la suma d'un nombre i 6, més 15 és igual al triple de la diferència d'aquest nombre i 2, més 109. Troba a què és igual aquest nombre
\stopexercici

\startexercici Trobeu un nombre tal que la meitat d'aquest nombre més 5 és igual a la meitat de la suma del doble d'aquest nombre i 5.
\stopexercici

\startexercici[exer:nombres-7] Trobeu un nombre tal que dues vegades la suma d'aquest nombre més dos és igual a 4
\stopexercici


\startexercici Quin nombre és tal que el doble de la suma d'aquest nombre més dos és igual a dotze vegades la resta d'aquest nombre menys 3?
\stopexercici


\startexercici[exer:nombres-8] Quin és l'únic nombre tal que vuit vegades aquest nombre més el doble d'aquest nombre menys 4 és igual al doble de la resta d'aquest nombre menys 10?
\stopexercici


\startexercici[exer:nombres-9] Quin és l'únic nombre tal que el triple d'aquest nombre menys 4 és igual al doble de la suma d'aquest nombre i dos?
\stopexercici

\page[yes]
\subsubsection{Problemes de sumar objectes}

\startexercici Na Maria té el doble d'anys que na Marta més 5. En Martí té la meitat dels anys de na Marta menys 5. Si la suma dels anys d'en Martí i de na Maria és 100, quants d'anys tenen na Marta, na Maria i en Martí?
\stopexercici

\startexercici Tres amics van al cine. El primer contribueix amb el doble del que contribueix el segon més 2 euros. I el tercer contribueix amb la meitat del que contribueix el segon menys 6. En total, l'entrada costa 20 euros. Quant paga cadascú?
\stopexercici

\startexercici No sabem l'edat d'en Miquel, però sabem que és la meitat que la de son pare més 5, i que la suma de les edats d'en Miquel i de son pare és igual a 75. Quina edat té cadascun?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-1] L'edat d'en Damià és la meitat que la de sa mare més cinc. La suma de les edats d'en Damià i de sa mare és igual a 80. Quina edat té cadascun?
\stopexercici

\startexercici En Pau té el triple de l'edat d'en Joan més 20 anys. Si en Pau té 80 anys, quants d'anys té en Joan? Resoleu-ho emprant equacions.
\stopexercici

\startexercici Na Júlia té els mateixos anys que na Francisca més dos. Si entre les dues sumen 28 anys, quina edat té cadascuna?
\stopexercici

\startexercici Na Laura té el doble d'anys que na Catalina. I na Berta té els mateixos anys que na Catalina menys quatre. Si entre les tres sumen 36, quants anys té cadascuna?
\stopexercici


\startexercici En Pep té el triple dels anys que té en Toni més 10. I na Laura té 20 anys. Quina edat té cadascú si la suma de les edats dels tres és igual a 70?
\stopexercici


\startexercici Tres amics: n'Imma, na Berta i en Joan compten el nombre de monedes que tenen a la butxaca. Na Berta té el triple de monedes que n'Imma. I en Joan té el doble de monedes que n'Imma més 15.

Si la suma de les monedes dels tres amics és igual a 55, quantes monedes té cadascú?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-2] En Carles té el doble de l'edat de na Pepita. I na Sebastiana té el trible d'anys que en Carles més 10. Quina edat té cadascú si la suma de les edat és exactament d'un segle?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-3] En Bernat té la meitat de l'edat que té na Paula, més 2. I na Loli té el doble d'anys que na Paula, menys 6. Quina edat té cadascú si sumen 38 anys?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-4] N'Alexandre té dos anys més que la seva dona. La dona de n'Andreu té dos anys menys que la dona de n'Alenxandre. I n'Andreu té el doble dels anys que té n'Alexandre. Si sabem que la suma de les edats del matrimoni-Alexandre és igual la meitat de la suma de les edats del matrimoni-Andreu, més 10 anys, quina edat té cadascú?
\stopexercici

\startexercici Es pensen tres nombres: el primer és igual al segon més 20. I el tercer és igual a la meitat de la suma del primer i el segon. Si sabem que la suma del primer més el segon és igual al tercer, més 20, quins són aquests nombres?
\stopexercici

\startexercici Na Laura té el triple de l'edat de n'Antònia, més 4. I en Joan té la suma de les edats de na Laura i n'Antònia. Quina edat té cadascú si la suma de les tres edats és igual a 88?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-5] Na Lluïsa té el doble de l'edat de na Laura, més 8 anys. I n'Inès té la suma dels anys de na Laura i na Lluïsa. Quina edat té cadascuna si la suma de l'edat de na Lluïsa i n'Inès és igual a l'edat de sis vegades l'edat de na LLuïsa, més 6?
\stopexercici

\startexercici Hi havia una oferta i ens regalaven per cada llibreta comprada 2 gomes, 3 llàpissos i 1 bolígraf.
Quantes llibretes hem comprat si en total ens hem endut 490 objectes?
\stopexercici


\startexercici Som tres amics. Cadascú té un nombre de monedes a la butxaca, i volem sabre quin és. L'únic
que sabem és que:
\startitemize[packed]
\item Na Laura té deu vegades més monedes que en Joan.
\item En Francesc té dues vegades les monedes que té en Joan menys 2
\item La suma de les monedes d'en Joan, en Francesc i na Laura és 63
\stopitemize

Quantes monedes té cadascú?
\stopexercici

\startexercici Tenc el doble d'anys més un que el meu amic, i entre els dos sumam 70 anys. Quants d'anys té cadascú?
\stopexercici


\startexercici Na Martina, n'Enric i na Sònia van a sopar. A l'hora de pagar, decideixen que n'Enric pagui el doble del que paga na Martina més 2 euros i na Sònia pagui un euro més que na Martina. Si el sopar costa 203 euros, què paga cadascú?
\stopexercici


\startexercici[exer:sumar-objectes-6] Tres amics: n'Imma, na Berta i en Joan compten el nombre de monedes que tenen a la butxaca. Na Berta té el triple de monedes que n'Imma més 2. I en Joan té el doble de monedes que na Berta més 10. Si la suma de les monedes dels tres amics és igual a 66, quantes monedes té cadascú?
\stopexercici


\startexercici[exer:sumar-objectes-7] Tres amics van al cine. El primer contribueix amb el doble del que contribueix el segon, més 2 euros. I el tercer contribueix amb el doble de la suma de la contribució del primer i del segon. En total, l'entrada costa 24 euros. Quant paga cadascú?
\stopexercici


\startexercici[exer:sumar-objectes-8] Tres socis es reparteixen els beneficis segon el capital aportat. El primer se'n duu el doble del que se'n duu el segon, més 2000 euros. I el tercer se'n duu el triple del que se'n duu el primer, més 20 000 euros. Què se'n duu cadascun si en total s'han de repartir 118 000 euros?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-9] La meva germana té un any menys que jo i el meu germà el doble de la meva edat, més un. Si dues vegades l'edat de la meva germana més tres vegades l'edat del meu germà és igual a nou vegades la meva edat, menys deu, ¿quina edat té cadascú?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-10] Na Laura té la meitat dels anys de na Jèssica més 5, i na Magdalena en té 20. Quina edat té cadascú si la suma de les edats dels tres és igual a 55?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-11] Na Marina té el doble d'anys que na Margalida. I n'Antònia té la meitat de la suma de les edats de na Margalida i na Marina. Si dues vegades la diferència entre els anys de na Marina i na Margalida és igual a l'edat de n'Antònia més 5, quina edat té cadascuna?
\stopexercici

\startexercici[exer:sumar-objectes-12] Na Laura té el doble dels anys d'en Guillem, més 10 anys. I en Antoni té el triple dels anys de na Laura. Si la suma de les edats és de 130, quants anys té cadascú?
\stopexercici

\page[yes]
\subsubsection{Problemes de passar objectes}

\startexercici A la butxaca tenia un nombre indeterminat de caniques. Li en vaig donar 7 a un amic meu i me'n varen quedar la meitat del que tenia. Quantes caniques tenia? 
\stopexercici

\startexercici Quantes monedes tenc a la butxaca si sé que si n'hi donc 20 a un company, me'n queden un terç del que tenia més 2?
\stopexercici

\startexercici Hi ha 26 persones que estan dividides en dos grups: grup $A$ i grup $B$. Volem sabre el nombre de persones que estan al grup $A$ i l'únic que sabem és que si se'n van 4 persones del grup $A$ al grup $B$, aleshores hi haurà el mateix nombre de persones als dos grups.
\stopexercici 

\startexercici En Pep i jo tenim respectivament $10$ i $20$ euros. Quants d'euros he de donar a en Pep per a què jo tengui els mateixos euros que en Pep més 5?
\stopexercici

\startexercici Hi ha dos grups: grup $A$ i grup $B$, que tenen 20 i 43 persones, respectivament. Quantes persones han de passar del grup $B$ al grup $A$ per a què després hi hagi en $A$ la meitat de persones que a $B$?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-1] En Vicenç té 20 bolis. I na Laura en té 16. Quants de bolis ha de donar en Vicenç a na Laura per a què na Laura tengui dos bolis més que en Vicenç?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-2] En un vaixell hi ha 30 homes. En un altre n'hi ha 100. Quants d'homes han de passar del segon a primer per a què el segon tengui la meitat de tripulació del primer, més 10?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-3] En una gàbia tenc 50 gallines i en una altra 110. Quantes gallines he de passar de la primer a la segona per a què en la segona tengui set vegades més de gallines que en la primera?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-4] En la butxaca esquerra tenc vint-i-cinc euros i en la dreta, cent trenta-cinc. Quants d'euros he de passar de la primer a a la segona per a què la segona tengui nou vegades més que la primera?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-5] Na Sònia té 25 anys i na Raquel en té 15. Quants d'anys han de passar per a què na Raquel tengui la meitat dels anys que tendrà na Sònia?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-6] En una gàbia tenc 50 gallines i en una altra 15. Quantes gallines he de passar de la primer a la segona per a què en la segona tengui el doble de gallines que en la primera, més 5?
\stopexercici

\startexercici Al pati tenim dues fileres d'alumnes: la primera de 30 i la segona de 45 alumnes. Quants alumnes han de passar de la segona a la primera per a què en la segona filera hi hagi exactament un alumne més que a la primera filera?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-7] En Lluís té dos munts de papers: en el primer té 25 fulls mentres que en el segon en té 56. Quants de fulls del primer al segon ha de passar per a què al primer munt tengui exactament un quart dels fulls que tengui al segon munt, més 1?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-8] Tenim dos petrolers: el primer transporta el triple del que transporta el primer, més 200 l. En un moment determinat, el primer petroler passa 5000 litres al segon. Si en aquest moment, sabem que el primer petroler transporta el doble de litres que el primer, menys 2800 litres, ¿quina quantitat de litres transportaven originàriament cada petroler?
\stopexercici

\startexercici Tenc dues butxaques: la dreta i l'esquerra, amb 20 i 44 monedes respectivament. ¿Quantes monedes he de passar de la butxaca esquerra a la dreta per a què el nombre de monedes de la butxaca esquerra sigui el triple de les monedes que tenc a la butxaca dreta menys 42?
\stopexercici

\startexercici La gent d'una classe o bé fa teatre o bé fa mecànica com a optativa. Hi ha 13 persones que fan teatre i 25 que fan mecànica. Quantes persones han de passar de la classe de mecànica a la de teatre per a què a la classe de mecànica hi hagi el dobles de persones que a teatre menys 16?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-9] Hi ha dos grups: grup $A$ i grup $B$, que tenen 20 i 43 persones, respectivament. Quantes persones han de passar del grup $B$ al grup $A$ per a què després hi hagi en $B$ el doble de persones que a $A$?
\stopexercici

\startexercici El meu germà assegura que si li donc 22 euros, tendrà el doble del que té ara mateix menys un euro. Quants doblers té el meu germà ara?
\stopexercici

\startexercici Tenim dos dipòsits: un amb 5 litres i l'altre amb 17 litres. Passam una quantitat desconeguda del segon al primer. Una vegada passats, els litres que hi ha al segon dipòsit són iguals als litres del primer dipòsits més dues vegades el que hem passat del segon al primer dipòsit. Quants de litres hem passat d'un a l'altre dipòsit?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-10] Tenim dos capses $A$ i $B$ amb 10 i 81 bombons cadacuna. Quants de bombons hem de passar de $B$ a $A$ per a què en $A$ hi hagi la meitat dels bombons de $B$, més 1?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-11] A la classe de Matemàtiques hi ha 25 alumnes, mentres que a la classe de Ciències naturals n'hi ha 14. Quants d'alumnes han de passar de la classe de Ciències naturals a la de Matemàtiques per a què, després del canvi, a la classe de Matemàtiques hi hagi el quíntuple dels alumnes de la classe de Naturals, menys 3?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-12] Na Laura té un compte corrent amb 24000 euros, mentres que en Jaume en té un altre amb 12500 euros. Quants de doblers ha de donar na Laura a en Jaume per a què en Jaume tengui la meitat de la resta dels doblers de na Laura i 1500?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-13] A l'embassament de Cúber hi ha 125.000 $\text{m}^3$ d'aigua, mentres que al Gorg Blau 335.000 $\text{m}^3$. Quants metres cúbics hem de trasvassar del Gorg Blau a Cúber per a què la diferència dels litres del Gorg Blau menys els litres de Cúber sigui 200 metres cúbics?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-14] En Lluís té 25 CD i na Sònia 34. Quants de CD ha de donar na Sònia a en Lluís per a què en Lluís tengui els CD que tendrà na Sònia més la suma de la quantitat de CD que li ha donat na Sònia i 2?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-15] Tenim tres fileres: $A$ de 15 persones, $B$ de 25 persones i $C$ de 40 persones. Es produeix un canvi: passen un nombre indeterminat de persones de $C$ a $A$. Després d'aquest canvi, sabem que la suma del nombre de persones de $B$ i $C$ és igual al doble de les persones $A$, menys 10. ¿Quantes persones s'han canviat de filera?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-15b] Al grup $A$ hi ha el doble de persones del grup $B$, menys 3. Es produeix un canvi: se'n van 15 persones de $B$ a $A$. Deprés del canvi, sabem que el doble de les persones que hi ha a $A$ més les persones que hi ha a $B$ és igual a 109, ¿quantes persones hi havia originàriament a cada grup?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-16] Tenc el doble de caniques que la meva germana. Si me'n dóna 10, llavors tendré el cinc monedes més que la meva germana. Quantes monedes teníem cadascú?\stopexercici

\startexercici A la butxaca esquerra tenc el triple de monedes que a la butxaca dreta, més 5. Pas la meitat de les monedes que tenc a la butxaca dreta a la butxaca esquerra. Si, després d'aquesta passada, la suma de les monedes de la butxaca esquerra i la butxaca dreta és igual a 45, quantes monedes tenc a cada butxaca?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-17] En Robert té la meitat de les monedes de na Berta. Si na Berta li dóna un terç, llavors en Robert tendrà el triple de monedes que na Berta, més 10. Quantes monedes tenien originàriament?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-18] En Pau té el triple de les accions que té en Llorenç. Si en Llorenç li dóna un terç de les accions que té, llavors en Llorenç tendrà una cinquena part de les accions que tendrà en Llorenç. Quantes accions tenien originàriament?
\stopexercici

\startexercici[exer:passar-objectes-19] A la butxaca esquerra tenc 10 monedes i a la dreta 20. Quantes monedes he de passar de la butxaca esquerra a la dreta per a què a la dreta tengui el quadruple de monedes de l'esquerra, més 5.
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:problemes]}
\startitemize[n,packed,columns]
\item Exercici~\in[exer:geometrics-rectangle-1]: la base fa $50 \Centi \Meter$ i l'altura, $80 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:nombres-1]: 5
\item Exercici~\in[exer:nombres-2]: 7
\item Exercici~\in[exer:nombres-3]: 10 i 23
\item Exercici~\in[exer:nombres-4]: 12
\item Exercici~\in[exer:nombres-5]: 24
\item Exercici~\in[exer:nombres-6]: 10
\item Exercici~\in[exer:nombres-7]: 0
\item Exercici~\in[exer:nombres-8]: -2
\item Exercici~\in[exer:nombres-9]: 8
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-1]: en Damià en té 30 i la seva mare, 50
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-2]: 10, 20 i 70
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-3]: 8, 12, 18
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-4]: D: 20, A: 22, DJ: 20, J: 44
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-5]: na Lluïsa té 10 anys
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-6]: 5, 17 i 44
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-7]: el primer, 6 euros; el segon, 2 €; i el tercer, 16 euros
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-8]: el segon se'n duu 10.000 €
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-9]: Jo tenc 11 anys
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-10]: 15, 20 i 20
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-11]: 20, 10 i 15
\item Exercici~\in[exer:sumar-objectes-12]: en Guillem té 10 anys
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-1]: 3
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-2]: 50
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-3]: 30
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-4]: 10
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-5]: 5
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-6]: 30
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-7]: 8
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-8]: 36.200 i 12.000
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-9]: 3
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-10]: 21
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-11]: 7
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-12]: 2500
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-13]: 5
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-14]: 11
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-15]: 15
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-15b]: $A=27$, $B=20$
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-16]: 15 i 30
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-17]: 60 i 30
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-18]: 15 i 45
\item Exercici~\in[exer:passar-objectes-19]: 5
\stopitemize
\stoptextrule

\startmode[professor]
Faré sistemes d'equacions al tema de Funcions (tema 3). Els únics problemes reals de sistemes són els de mescles, però es poden resoldre amb regles de tres. Per tant, tractaré els sistemes d'equacions com a problemes d'intersecció de rectes
\stopmode

