\chapter{Conjunts numèrics i càlcul}

\section[seccio:potencies-base-sencer]{Potències d'un nombre sencer}

\subsection{Càlcul de potències}

\startexercici[exer:exercici-1] Calculeu les potències següents:

\startitemize[a,columns,four]
\item \snappedmath{5^3}
\item \snappedmath{\left(\frac{2}{3}\right)^4}
\item \snappedmath{254^0}
\column
\item \snappedmath{\left(\frac{-8}{12}\right)^3}
\item \snappedmath{\left(-3\right)^5}
\item \snappedmath{\left(-50\right)^5}
\column
\item \snappedmath{\left(-10\right)^7}
\item \snappedmath{0,2^3}
\item \snappedmath{\left(-0,22\right)^4}
\column
\item \snappedmath{\left(\frac{3}{2}\right)^4}
\item \snappedmath{22^1}
\item \snappedmath{22^0}
\stopitemize


\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-2] Es poden descompondre els nombres següents en forma potencial? En cas afirmatiu, trobeu les seves descomposicions en forma de potència:
\startitemize[a,columns,three,packed]
\item 64
\item 16
\column
\item 81
\item 420
\column
\item 576
\item 1296
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-3] Digueu quines de les expressions següents són iguals:
\startitemize[A]
\item \startitemize[a,text]
\item $2^3$
\item $-2^3$
\item $(-2)^3$
\item $-(-2)^3$
\stopitemize
\item \startitemize[a,text]
\item $3^0$
\item $-3^4$
\item $(-3)^4$
\item $-(-3)^0$
\item $(-3)^0$
\stopitemize
\item \startitemize[a,text]
\item $9^3$
\item $3^9$
\item $(-3)^3$
\item $-(-3)^3$
\item $-(-9)^3$
\stopitemize
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-4] Expresseu en forma de potència:
\startitemize[a,columns]
\item $\frac{3}{5} \cdot \frac{3}{5} \cdot \frac{3}{5}$
\item $2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 3$
\item $(2\cdot a) \cdot (2 \cdot a) \cdot (2 \cdot a)$
\item $3 \cdot b \cdot 3 \cdot b \cdot 3$
\item $16$
\item $100000$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-5] Calculeu les potències següents i digueu quantes operacions feim:
\startitemize[a,columns]
\item $4^3$
\item $5^6$
\item $2^3$
\item $10^6$
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\subsection{Signe d'una potència}

\startexercici[exer:exercici-6] Ordeneu de menor a major els nombres següents:
\startitemize[a,text]
\item $-2^3$
\item $2^3$
\item $3^2$
\item $-3^2$
\item $(-3)^2$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-7] Esbrineu el signe de les potències següents:
\startitemize[a,columns,three]
\item $(-7)^3$
\item $(-12)^5$
\item $(\frac{2}{-5})^{20}$
\column
\item $(-0.9)^4$
\item $(-\pi)^4$
\item $(-16 \cdot 5)^5$
\column
\item $( - 6 )^0$
\item $(\frac{-4}{12})^3$
\item $a^{10}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-8] Ordeneu de menor a major les expressions següents, utilitzant els símbols $<$ i $=$ segons convengui
\startitemize[A]
\item \startitemize[a,text]
\item $10^4$
\item $-10^4$
\item $10^0$
\item $0,1^{10}$
\stopitemize
\item \startitemize[a,text]
\item $(\frac{1}{2})^2$
\item $(\frac{-3}{4})^4$
\item $(\frac{-4}{-6})^2$
\item $5^1$
\item $\frac{2^2}{3}$
\stopitemize
\item \startitemize[a,text]
\item $3^2$
\item $(-5)^2$
\item $-5^2$
\item $(-3)^3$
\item $(\frac{1}{3})^3$
\stopitemize
\stopitemize
\stopexercici

\subsection{Potències d'exponent negatiu}

\startexercici Calculeu:
\startitemize[a,columns,three]
\item $2^{-3}$
\item $(\frac{2}{3})^{-3}$
\item $(0,1)^{-3}$
\item $(\frac{-4}{6})^2$
\column
\item $5^{-4}$
\item $(\frac{2}{5})^{-4}$
\item $5^{-2}$
\item $(\frac{5}{3})^{-3}$
\column
\item $100^{-2}$
\item $(\frac{1}{2})^{-4}$
\item $(-3)^{-2}$
\item $10^{-4}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Esbrineu el signe de les expressions numèriques següents:
\startitemize[a,columns,three]
\item $(- 6)^{-4}$
\item $-( + 9 )^{- 8}$
\item $( - 15 )^{- 9}$
\column
\item $- 11^{- 5}$
\item $(- 11)^{- 5}$
\item $(\frac{2}{14})^{- 6}$
\column
\item $- 4^{- 17}$
\item $-(-0,11)^{-2}$
\item $(-\frac{2}{7})^{-2}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu aquestes fraccions com a potències:
\startitemize[a,columns,three]
\item $\frac{1}{100}$
\item $\frac{1}{8}$
\column
\item $\frac{1}{2^4}$
\item $\frac{1}{a^5}$
\column
\item $\frac{125}{27}$
\item $\frac{16}{32}$
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\subject{Exercicis de reforç}

\startexercici Ordeneu els nombres següents, una vegada calculats:
\startitemize[a,columns,four]
\item $2^3$
\item $2^{-3}$
\item $3^2$
\item $-3^2$
\item $(-3)^2$
\item $2^{-1}$
\item $(5-2)^0$
\item $-1$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu aquestes potències:
\startitemize[a,columns,four]
\item $5^1$
\item $\left(\frac{5}{3}\right)^2$
\item $\left(\frac{5}{3}\right)^{-2}$
\item $\left(\frac{3}{5}\right)^2$
\item $\left(\frac{3}{5}\right)^{-2}$
\item $\left(\frac{-5}{3}\right)^3$
\item $-\left(\frac{5}{3}\right)^3$
\item $\left(\frac{-6}{5}\right)^{-4}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Esbrineu el signe de les expressions següents. Raoneu la resposta.
\startitemize[a,columns,four]
\item $(-4)^{30}$
\item $(-4)^{-10}$
\item $3^{13}$
\item $0^{100}$
\item $(-1)^{-23}$
\item $\left(\frac{-2}{7}\right)^{-3}$
\item $\left(\frac{-3}{10}\right)^{4}$
\item $-\left(\frac{1}{7}\right)^3$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu aquestes potències com a potències d'exponent negatiu:
\startitemize[a,columns,three]
\item $\frac{1}{1000}$
\item $\frac{16}{25}$
\item $0,5^3$
\item $\frac{1}{3^{20}}$
\item $\frac{100}{25}$
\item $0,1^2$
\item $\frac{a^2}{b^2}$
\item $5^2$
\item $\frac{1}{3 \cdot 3}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Digueu quines de les expressions següents són iguals:
\startitemize[A]
\item 
\startitemize[a,columns,three]
\item $3^2$
\item $-3^2$
\item $3^{-2}$
\item $\left(\frac{1}{3}\right)^2$
\item $\left(\frac{1}{3}\right)^{-2}$
\item $\left(-3\right)^{-2}$
\stopitemize

\item 
\startitemize[a,columns,three]
\item $\left(\frac{2}{3}\right)^2$
\item $\frac{4}{9}$
\item $\frac{9}{4}$
\item $-\left(-\frac{2}{3}\right)^{-2}$
\item $\left(\frac{9}{4}\right)^{-1}$
\item $-\left(\frac{2}{3}\right)^0$
\stopitemize

\item 
\startitemize[a,columns,three]
\item $\left(\frac{1}{2}\right)^3$
\item $\left(\frac{1}{2}\right)^{-3}$
\item $2^3$
\item $(-2)^{-3}$
\item $-\left(-\frac{1}{2}\right)^{-3}$
\stopitemize

\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:potencies-base-sencer]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exercici-1]: \startitemize[a,text] \item $125$, \item $16/81$, \item $1$, \item $-512/1728 = 8/27$, \item $-243$, \item $-3125 \cdot 10^5$, \item $-10^7$, \item $0,008$, \item $0,00234256$, \item $81/16$, \item $22$, \item $1$  \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-2]: \startitemize[a,text] \item $2^6$, \item $2^4$, \item $3^4$, $9^2$, \item No es pot posar en forma potencial ($420 = 2^2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7$), \item Factoritzant en nombres primers, tenim que $520 = 2^6 \cdot 3^2 = \left(2^3\right)^2 \cdot 3^2 = \left(2^3 \cdot 3\right)^2 = 24^2$, \item Factoritzant en nombres primers, obtenim $2^4 \cdot 3^4 = 6^4$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-3]: \startitemize[a,text] \item  $a=d$, $b=c$, \item $a=e$, \item $a=e$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-4]: \startitemize[a,text] \item $\left( \frac{3}{5} \right)^3$, \item $2^3 \cdot 3^3$, \item $(2 \cdot a)^3$, \item $3^3 \cdot b^2$, \item $2^4$, $4^2$, \item $10^5$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-5]: \startitemize[a,text] \item 2 operacions: $4 \cdot 4 \cdot 4 = 64$, \item 4 operacions: $5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = (5 \cdot 5 \cdot 5) (5 \cdot 5 \cdot 5) = (25 \cdot 5) (25 \cdot 5) = (125) (125) = 15.625$ \item 2 operacions: $(2 \cdot 2) \cdot = 4 \cdot 2 = 8$\item 4 operacions\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-6]: \startitemize[a,text] \item $-2^3 = -8$, \item $2^3 = 8$, \item $3^2 = 9$, \item $-3^2 = -9$, \item $(-3)^2 = +9$.\stopitemize Per tant, $d < a < b < c = e$
\item Exercici~\in[exer:exercici-7]: \startitemize[a,text] \item $-$, \item $-$, \item $+$, \item $+$, \item $+$, \item $-$, \item $+$, \item $-$, \item $+$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-8]: \startitemize[A] \item $b < d < c < a$, \item $a < c < e < d < b$, ja que \startitemize[a,text] \item $\left(\frac{1}{2}\right)^2 = \frac{1}{4}$ \item $\left(\frac{-3}{4}\right)^4 = \frac{81}{4} = 20,25$ \item $\left(\frac{-4}{-6}\right)^2 = \frac{4}{9} \simeq 0,\overparent{4}$ \item $5^1 = 5$ \item $\frac{2^2}{3} = \frac{4}{3}$\stopitemize  \item $d < c < e < a < b$, ja que \startitemize[a,text] \item $3^2 = 9$, \item $(-5)^2 = 25$, \item $-5^2 = -25$, \item $(-3)^2 = -27$, \item $\left(\frac{1}{3}\right)^3 = \frac{1}{27}$ \stopitemize \stopitemize
\stopitemize

\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:propietats-potencies]{Propietats de les potències}

\startactivitat[activitat-intuicio-regles-Weinberg] D'aquestes expressions, \startitemize[a,text] \item agrupeu aquelles que cregueu que són semblants \item treballeu en grups per a escriure una regla que permeti simplificar les expressions a cada grup \item mostreu de forma clara com s'aplica cada regla per a simplificar les expressions \stopitemize.

\startitemize[columns,four]
\sym{} $7^3 \cdot 7^2$
\sym{} $\frac{b^{10}}{b^7}$
\sym{} $(3^2)^4$
\sym{} $m^4 \cdot m^2 \cdot m^3$
\sym{} $b^8 \cdot b^5$
\sym{} $5^4 \cdot 5^3$
\sym{} $a^3 \cdot a^n$
\sym{} $a^4 \cdot a$
\sym{} $(5^3)^5$
\sym{} $\frac{11^{13}}{11^9}$
\sym{} $(b^5)^n$
\sym{} $(p^4)^n$
\sym{} $(a^{2x})^5$
\sym{} $b^7 \cdot b^m$
\sym{} $(2^4)^7$
\sym{} $a^7 \cdot a^2$
\sym{} $7^7 \colon 7^4$
\sym{} $(x^y)^3$
\sym{} $\frac{a^6}{a^2}$
\sym{} $\frac{p^5}{p^m}$
\sym{} $b^{2x} \colon b$
\sym{} $\frac{5^9}{5^2}$
\sym{} $(a^5)^2$
\stopitemize
\stopactivitat


\startexercici Completeu:
\startitemize[a,columns]
\item $\frac{8^{-3}}{8^{-10}} = 8^{\framed{   }}$
\item $(8^4)^8 = 8^{\framed{   }} = 2^{\framed{   }}$
\item $5^3 \cdot 5^{-5} = 5^{\framed{   }}$
\item $\frac{4^{-6}}{4^7} = 2^{\framed{   }}$
\item $\left(5^8 \cdot 4^{-8}\right)^{-11} = 5^{\framed{   }} \cdot 4^{\framed{   }}$
\item $\left(7^{-4} \cdot 9^{4}\right)^{-10} = \left(\frac{9}{7}\right)^{\inframed{   }}$
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Expresseu com una sola potència:
\startitemize[a,columns,three]
\item $5^4 \cdot 5^3 \cdot 5^7$
\item $7^4 \cdot 7^{-2} \cdot 7^3$
\item $4^2 \cdot 4^{-4} \cdot 4^{-1}$
\column
\item $6^4 \cdot 6^2 \colon 6^3$
\item $8^2 \cdot 8^{-1} \colon 8^5$
\item $3^{-4} \cdot 3^5 \cdot 3^7$
\column
\item $3^{10} \colon 3^5 \colon 3^2$
\item $5^{-3} \colon 5^4 \cdot 5^8$\
\item $9^2 \colon 9^{-4} \colon 9^5$
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici Opereu aquestes potències i deixeu el resultat en forma de potència:
\startitemize[a,columns,three]
\item $5^2 \cdot 3^2$
\item $4^{14} \cdot 2^{14}$
\item $7^6 \cdot 3^6$
\item $45^2 \colon 9^2$
\item $25^7 \colon 5^7$
\item $63^3 \colon 7^3$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu com una sola potència:
\startitemize[a,columns,three]
\item ${(4^3)}^4$
\item ${(5^7)}^2$
\column
\item ${(21^5)}^8$
\item ${(5^2)}^{-3}$
\column
\item ${(6^{-4})}^7$
\item ${(3^{-1})}^{-2}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-17] Reduïu a una sola potència:
\startitemize[a,columns]
\item \snappedmath{\left(5 \cdot 5^3\right)^2 \colon 5^{-2}}
\item \snappedmath{2^3 \cdot {\left(2^{-3} \colon 2 \cdot 2^7\right)}^3 \cdot \left(2^{11} \colon 2^4 \colon 2^3\right)^{-4}}
\item \snappedmath{(-3)^4 \colon (-3)^{-3} \cdot \left((-3)^9\right)^{-2}}
\item \snappedmath{\left(\left((-2)^3\right)^5\right)^0}
\item \snappedmath{\left(a^5 \colon a^3\right)^2 \cdot \left(a^{-7} \colon a^{-2}\right)^4}
\item \snappedmath{3 \cdot \left(3^2\right)^2 \cdot \left(3^3\right)^3 \cdot (3^4)^4}
\item \snappedmath{3^5 \colon \left( \left(3^{23} \colon 3^{17}\right)^2 \cdot 3^7\right)}
\item \snappedmath{5^3 \cdot 5^{-6} \colon 5^{-9}}
\item \snappedmath{\left(\frac{2}{3}\right)^{-3} \cdot 2^3 \colon 3^{5}}
\item \snappedmath{(-2)^4 \cdot 4^2 \colon (-8)^2}
\stopitemize
\stopexercici 

\startexercici[exer:exercici-18] Reduïu a una sola potència:
\startitemize[a,columns]
\item \startformula \frac{\left(5^3 \cdot 5^2\right)^3}{5^4 \colon 5^2} \stopformula
\item \startformula \frac{4^3 \cdot 4^3 \cdot 4^7}{4^9 \cdot 4^{-11} \colon 4^{15}} \cdot 4^3 \stopformula
\item \startformula \frac{\left(4^3\right)^2 \cdot (-4)^5}{4^2 \cdot 4} \cdot \frac{4^8 \colon (-4)^2}{4^9 \colon \left(4^4\right)^2} \stopformula
\item \startformula \frac{\left(4^{23} \cdot 4^{14}\right)^2}{4^{25} \colon 4^{23}} \stopformula
\item \startformula \left(\frac{2^3 \colon 2^5}{2}\right)^3 \cdot 2^{-5} \colon 2^3 \cdot 2 \stopformula
\item \startformula \left(\frac{2^{15} \colon \left(2^{10} \colon 2^7\right)^3}{2^3 \colon 2 \cdot 2^2}\right)^3 \cdot 2^{-8} \colon \frac{2^3 \cdot 2^7}{2^6 \colon 2^3} \stopformula
\stopitemize
\stopexercici 

\startexercici[exer:exercici-19] Completeu:
\startitemize[a,columns]
\item $(3^6 \colon 3^{-4})^3 \cdot 3^{\text{\framed{\ \ }}} = 3^{17}$
\item $(3^6 \cdot (3^2)^3)^4 \colon 3^{40} \cdot 3^{\text{\framed{\ \ }}} = 3^{-10}$
\item $(2^{\text{\framed{\ \ }}})^{-2} \colon 2^6 = 2^{34}$
\item $(3^{\text{\framed{\ \ }}})^{-3} \cdot 3^3 \colon 3 = 3^{-31}$
\item $(3^8 \cdot 3^3)^{\text{\framed{\ \ }}} \; \; \colon 3^{-2} = 3^{13}$
\item $(5^2 \cdot 5^3)^{\text{\framed{\ \ }}} \; \cdot (5^2)^3 = 5^{105}$
\stopitemize
\stopexercici 


\startexercici[exer:exercici-20] Calculeu:
\startitemize[a,columns]
\item \startformula\left(2^{3} \cdot 2 \colon 2^{11}\right)^{-3} \colon \left(2^{-15} \colon 2^{11}\right)\stopformula
\item \startformula\left(6^7 \cdot \frac{6^3 \cdot 6^8}{6^{-3}} \right)^{-2} \cdot 6^2\stopformula
\item \startformula(0,5^2)^3 \cdot 0,5^3 \colon (0,5^8 \colon 0,5^4)\stopformula
\item \startformula\left(2^{-3} \cdot 2^{-8} \colon 2^{10}\right) \left((2^3)^6 \colon 2\right)\stopformula
\item \startformula\left(\frac{2}{5}\right)^{-3} \cdot \left(\frac{-2}{5}\right)^5\stopformula
\item \startformula\left(\frac{5}{3}\right)^{-4} \colon 5^{-6} \cdot 3^4\stopformula
\item \startformula(-3)^2 (-3)^4 3^8 \colon \left( 3^8 3^2 \colon 3^{-5}\right)^0\stopformula
\stopitemize
\stopexercici 

\startexercici[exer:exercici-21] Simplifiqueu fins a obtenir una sola potència:
\startitemize[a,columns,four]
\item \startformula
\frac{2^{-6} \cdot (2^2)^{-4}}{2^{10} \colon 2^{-3}}
\stopformula
\item \startformula
\frac{\left(\frac{1}{5}\right)^{10} \colon (5^{-2} \cdot (-5)^2)}{5^2 \cdot 5^7}
\stopformula
\item \startformula
\frac{(x^8 \cdot x^3 \colon x)^3}{(x^{10} \colon x^2)^3}
\stopformula
\item \startformula
\frac{5^3 \cdot (5^3)^{-2} \cdot 5^2}{(5^2)^4 \cdot 5^3 \cdot 5^{20}}
\stopformula
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-16] Simplifiqueu (potser sigui convenient factoritzar els nombres més grans):
\startitemize[a,columns]
\item $5^{-3} \colon 5^4$
\item $\left(2^{3}\right)^{-2} \cdot 2^{-3}$
\item $\displaystyle \frac{\left(-4\right)^2 \cdot 2^3}{2^{-2}}$
\item $\displaystyle \left(\frac{5}{2}\right)^{-3} \cdot \left(\frac{2}{5}\right)^4$
\item $\displaystyle (-2)^{-3} \colon \left(\frac{1}{2}\right)^3$
\item $\displaystyle \left(\frac{5^{-3}}{2^{-3}}\right)^2$
\item $\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-2}$
\item $\displaystyle \frac{\frac{2}{5} \cdot \left(\frac{2}{5}\right)^{-2}}{\left(\frac{2}{5}\right)^2}$
\item $\displaystyle \frac{4^2 \cdot 2^3 \colon 2^{-1}}{2^{-3} \cdot 8} $
\item $\displaystyle \frac{2^3 \cdot (-2^4)^2}{2^{-5}} \cdot (-2)^3$
\item $\displaystyle \frac{(-2)^3 \cdot (-2)^{-4}}{2^5}$
\item $\displaystyle \left(\left(\frac{1}{-16}\right)^{-2} \colon \left(\frac{-2}{16}\right)^3\right)^{-3}$
\item $\displaystyle \frac{8^3 \cdot 2^3}{4^2} \cdot \left(\frac{1}{2}\right)^{-5}$
\stopitemize
\stopexercici


\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:propietats-potencies]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exercici-17] \startitemize[a,text] \item $5^{10}$ \item $2^{-4}$ \item $(-3)^{-11}$ \item 1 \item $a^{-16}$ \item $3^{30}$ \item $1$ \item $5^6$ \item $2^{-1} \cdot 3^{-2}$ \item $-2^2$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-18] \startitemize[a,text] \item $5^{13}$ \item $4^{33}$ \item $-4^{13}$ \item $4^{72}$ \item $2^{-16}$ \item $2^{-9}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-19] \startitemize[a,text] \item $-13$ \item $-18$ \item $-20$ \item $11$ \item $1$ \item $20$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-20] \startitemize[a,text] \item $2^{47}$ \item $6^{-40}$ \item $0,5^5$ \item $2^{-4}$ \item $- \left(\frac{2}{5}\right)^2$ \item $5^{-10} \cdot 3^8$ \item $3^{14}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-21] \startitemize[a,text] \item $2^{-27}$ \item $5^{-19}$ \item $x^6$ \item $5^{-32}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-16] \startitemize[a,text] \item $5^{-7}$ \item $2^{-9}$ \item $2^9$ \item $\left(\frac{2}{5}\right)^7$ \item $-1$ \item $\left(\frac{5}{2}\right)^{-6}$ \item $2^2$ \item $(\frac{5}{2})^3$ \item $2^8$ \item $-2^{19}$ \item $-2^{-6}$ \item $- 2^{-51}$ \item $2^{13}$
\stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section{Potències de base 10. Notació científica}

\startexercici Escriviu en notació científica els nombres següents:
\startitemize[a,columns,three]
\item $42,5 \cdot 10^{-3}$
\item $0,505 \cdot 10^4$
\item $0,0055 \cdot 10^{-3}$
\item $59809,2$
\item $498,93 \cdot 10^2$
\item $5345,3 \cdot 10^{-4}$
\item $0,5$
\item $-235,58$
\item $0,00000257$
\item $0,0000453 \cdot 10^{-13}$
\item $6,023 \cdot 10^{23}$
\item $13700$ milions
\item $10^{-35}$
\item $52 \colon 10^3$
\item $45 \cdot 10^4$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Escriviu amb totes les xifres els nombres que corresponen a les notacions següents i indiqueu si es tracte de notacions científiques o no:
\startitemize[a,columns,packed]
\item \snappedmath {2,3 \cdot 10^3}
\item \snappedmath {0,3 \cdot 10^{-4}}
\item \snappedmath {5,456 \cdot 10^{-4}}
\item \snappedmath {54,2 \cdot 10^3}
\item \snappedmath {10^{-43}}
\item \snappedmath {1^3}
\item \snappedmath {8 \cdot 10^9}
\item \snappedmath {10^4}
\item \snappedmath {-1,3 \cdot 10^{10}}
\item \snappedmath {5}
\item \snappedmath {5,6 \cdot 10^{-36}}
\item \snappedmath {780,89 \cdot 10^{-4}}
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Calculeu:
\startitemize[a, columns]
\item $2 \cdot 10^2 \cdot 3 \cdot 10^3$
\item $6 \cdot 10^4 \colon ( 2 \cdot 10^3 )$
\item $( 5 \cdot 10^2 + 4 \cdot 10^2 ) \colon 10^2$
\item $( 3 \cdot 10^4 )^2$
\item $8 \cdot 10^3 + 5 \cdot 10^2 – 3 \cdot 10^2$
\item $( 4 \cdot 10^2 ) \colon ( 3 \cdot 10^2 )^2$
\item $8 \cdot 10^4 \colon ( 2 \cdot 10^3 )$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en notació científica i calculeu el resultat:
\startitemize[a,columns]
\item
\startformula
\frac{0,00054 \cdot 12.000.000}{250.000 \cdot 0,00002}
\stopformula
\item
\startformula
\frac{1.320.000 \cdot 25.000}{0,000002 \cdot 0,0001}
\stopformula
\item
\startformula
\frac{0,00005 \colon 0,000004}{125.000 \cdot 800.000}
\stopformula
\item
\startformula
0,00005 \cdot \frac{124.000 \cdot 40.000}{60.000 \cdot 0,00003} \colon 0,000002
\stopformula
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Compareu el diàmetre del Sol amb la longitud d'una formiga. Quantes formigues cabrien en línia a l'equador del Sol?

\medskip
Dades: \startitemize[a,text] \item Diàmetre del Sol: $1.392.000 \Kilo \Meter$ \item Longitud d'una formiga: entre 2 i 25 $\Milli \Meter$ \stopitemize
\stopexercici

\startexercici Compareu el pes d'un portavions amb el pes un foli DIN A4. Aproximadament, quants folis fan falta per igualar el pes d'un portavions?

\medskip
Dades: \startitemize[a,packed]
\item L'USS Franklin pesa 27.100 tones
\item Les dimensions d'un DIN A4 són $210 \times 297 \Milli \Meter$
\item Hi ha $2^4$ DIN A4 a una foli DIN A0
\item Un DIN A0 té una superfície de $999 949 \Square \Milli \Meter$
\item Freqüentment el gramatge dels folis és de $80 \Gram \Per \Square \Meter$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Trobeu quantes vegades és més gran una balena en relació a una puça.

\medskip
Dades: \startitemize[a,text] \item la balena blava té $32,9 \Meter$ de llargària com a màxim i és l'animal més gran que ha existit mai. \item Una puça fa com a màxim $3,3 \Milli \Meter$ de llarg\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Quant més alt és l'Empire State Building que una persona

\medskip
Dades: l'Empire State Building fa $443,2 \Meter$ i podeu estimar l'alçada d'una persona entre $1,5 \Meter$ i $2 \Meter$.
\stopexercici

\startexercici La dita \quotation{És més difícil que trobar una agulla en un paller}, indica la dificultat extrema de trobar una agulla en un paller. Trobeu quantes agulles caben en un paller.

\medskip
Dades: una agulla de cosir té entre $0,25 \Milli \Meter$ i $0,70 \Milli \Meter$ de diàmetre i $38 \Milli \Meter$ de llarg. El graner el podeu suposar de $10 \times 10 \times 4 \Meter$. Nota: compareu els volums
\stopexercici

\startexercici Expresseu en notació científica les mesures d'aquesta taula (figura~\in[fig:diverses-distancies]) i compareu-les.

\placefigure[here][fig:diverses-distancies]{Diverses mesures}{
\bTABLE[setups={table:header, table:frame, table:style}]
\bTABLEhead
\bTR \bTH Esdeveniment \eTH \bTH Mesura (m)\phantom{,00} \eTH \eTR
\eTABLEhead
\bTABLEbody
\bTR \bTD Distància mitjana Terra-Lluna \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 150.000.000.000 \eTD \eTR
\bTR \bTD Diàmetre mitjà terrestre \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 12.800.000 \eTD \eTR
\bTR \bTD Distància Palma-Alcúdia \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 75.000 \eTD \eTR
\bTR \bTD Diàmetre mitjà de Júpiter \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 140.000.000 \eTD \eTR
\bTR \bTD L'altura d'una persona \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 1,75 \eTD \eTR
\bTR \bTD La distància mitjana entre el Sol i Alfa-Centauri \eTD \bTD[aligncharacter=yes] 40.790.494.000.000.000 \eTD \eTR
\eTABLEbody
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici L'àlbum {\sl Thriller} d'en Michael Jackson és el disc de vinil \goto{més venut}[url(https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_albums)], amb un total de 42,4 milions de còpies venudes arreu del món. Es diu que si apiléssim tots els LP junts aniríem i tornaríem a la Lluna. És certa aquesta afirmació?

\medskip
Dades: Gruixa d'un disc de vinil (amb la funda): $2 \Milli \Meter$. La distància de la Terra a la Lluna és de $150.000.000 \Kilo \Meter$ (figura~\in[fig:diverses-distancies]).
\stopexercici

\startexercici Aproximadament, quant més gran és la Terra en relació a un àtom? (preneu com a referència el radi mitjà de l'Urani, que és de 156 picòmetres). Un picòmetre és la mil milionèsima part d'un mil·límetre.
\stopexercici



\startexercici Calculeu els volumns del cossos del sistema solar (figura~\in[fig:sistema-solar]) i passeu-los a notació científica. Utilitzeu aquesta informació per a comparar-los (feis servir el tamany de la Terra com a patró).

\placefigure[here][fig:sistema-solar]{Cossos del sistema solar}{
\bTABLE[setups={table2:header, table2:frame, table2:style}]
\bTABLEhead
\bTR \bTH Cos \eTH \bTH Radi mitjà (m) \eTH \bTH Lluna major \eTH \eTR
\eTABLEhead
\bTABLEbody
\bTR \bTD El Sol \eTD \bTD  696.342.000 \eTD \bTD cap \eTD \eTR
\bTR \bTD Mercuri \eTD \bTD  2.439.700 \eTD  \bTD cap \eTD \eTR
\bTR \bTD Venus \eTD \bTD 6.051.800 \eTD  \bTD cap \eTD \eTR
\bTR \bTD La Terra \eTD  \bTD 6.371.000 \eTD  \bTD la Lluna ({\char"2300}\space 3.474.200 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Mart \eTD \bTD 3.390.000 \eTD  \bTD Fobos ({\char"2300}\space 22.200 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Júpiter \eTD \bTD  69.911.000 \eTD  \bTD Ganímedes ({\char"2300}\space 5.262.400 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Saturn \eTD \bTD 58.232.000 \eTD  \bTD Tità ({\char"2300}\space 5.150.000 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Urà \eTD \bTD 25.362.000 \eTD  \bTD Titania ({\char"2300}\space 1.576.800 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Neptú \eTD \bTD 24.622.000 \eTD  \bTD Tritó ({\char"2300}\space 2.705.200 m) \eTD \eTR
\bTR \bTD Plutó\eTD \bTD 1.161.000 \eTD \bTD Caronte ({\char"2300}\space 1.207.000 m) \eTD \eTR
\eTABLEbody
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici Quin planeta del sistema solar té la lluna més gran (vegeu la figura~\in[fig:sistema-solar])? Quantes vegades hi cap la Lluna?
\stopexercici

\startexercici Quant de temps tardaríem a arribar al Sol des de la Terra anant en cotxe? (podeu suposar que aniríem a 100 km/h). La distància orbital de la Terra oscil·la entre 147.098.290 i 152.098.232 km.
\stopexercici

\startexercici Passeu aquestes mesures a la unitat estàndard corresponent i esbrineu quantes vegades cabria, aproximadament, un objecte que tingués la mesura menor dins un objecte que tingués la mesura major.
\startitemize[a,columns,packed]
\item 40 quilòmetres i 3 mil·límetres
\item 54,56 dam i 3 centímetres
\column
\item $10^{-6}$ mil·límetres i $0,45$ quilòmetres
\item 48000 quilòmetres i 0,0002 $\Milli \Meter$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici La Via Làctia té un radi aproximat de 50.000 anys llum. Què tardaríem a creuar de punta a punta la Via Làctia en cotxe? I si anàssim amb un coet espacial? Passeu els resultats a anys.

\medskip
Dades necessàries: \startitemize[a,text] Un any llum és la distància que recorre la llum en un any \item La velocitat de la llum és de $300.000 \Kilo \Meter \Per \Second$, aproximadament \item Podeu suposar que tenim un fórmula 1, amb una velocitat mitjana de $370 \Kilo \Meter \Per \Hour$ \item Podeu \goto{suposar}[url(https://en.wikipedia.org/wiki/Mach_number)] que el coet va a $30.000 \Kilo \Meter \Per \Hour$\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Feis una línia del temps dels esdeveniments següents (figura~\in[fig:esdeveniments-històrics]). L'abreviatura \quotation{ma} significa milions d'anys.

\placefigure[here][fig:esdeveniments-històrics]{Alguns esdeveniments {\em rellevants} en la història de l'univers}{
\bTABLE[setups={table2:header, table2:frame, table2:style}]
\bTABLEhead
\bTR \bTH Esdeveniment \eTH \bTH Ocurrència (des de l'actualitat) \eTH \eTR
\eTABLEhead
\bTABLEbody
\bTR \bTD Big Bang \eTD \bTD  15.000 ma \eTD \eTR
\bTR \bTD Formació de les galàxies \eTD \bTD  13.000 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Formació de la Via Làctia \eTD \bTD 10.000 ma \eTD \eTR
\bTR \bTD Formació del Sol \eTD  \bTD 5.000 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Formació de la Terra \eTD \bTD 4.500 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Aparició de la vida procariòtica \eTD \bTD  3.500 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Aparició de la vida eucariòtica \eTD \bTD 1.500 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Aparició dels primers peixos \eTD \bTD 490 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Aparició dels primers animals terrestres \eTD \bTD 415 ma\eTD\eTR
\bTR \bTD Pangea\eTD \bTD 280 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Extinció dels dinosaures\eTD \bTD 65 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Aparició dels primers primats \eTD \bTD 50 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Homo erectus\eTD \bTD 2 ma \eTD\eTR
\bTR \bTD Homo sapiens\eTD \bTD 200.000 anys \eTD\eTR
\bTR \bTD Naixement de Crist\eTD \bTD 2013 anys \eTD\eTR
\bTR \bTD Naixement de Einstein\eTD \bTD 134 anys\eTD\eTR
\eTABLEbody
\eTABLE}

Abans de fer-ho, passeu el temps a notació científica i distribuir-los en un segment d'acord amb l'exponent de la base 10.

\stopexercici

\startexercici Quantes gotes d'aigua caben a una piscina?

\medskip
Dades necessàries:
\startitemize[packed,a,text]
\item Mesures d'una piscina olímpica: $50 \times 25 \times 2 \Meter$
\item 20 mil gotes és un litre
\stopitemize
\stopexercici

