\chapter{Nombres enters}

\section{Ordenació, valor absolut, oposat}

\startexercici Localitzeu sobre la recta numèrica (figura~\in[fig:recta-numèrica]) els nombres següents: $2$, $-5$, $4$, $-3$, $8$.

\placefigure[here]
[fig:recta-numèrica]
{Recta numèrica}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
% reescal la imatge
\draw (-10/1.4,0) -- (10/1.4,0);
\foreach \x in {0, 1, ..., 10}
{
\draw (\x/1.4, 0.1) -- (\x/1.4, -0.1);
\draw (-\x/1.4, 0.1) -- (-\x/1.4, -0.1);
}

\draw (0,0) node[anchor=north] {$0$};
\draw (10/1.4,0) node[anchor=north] {$10$};
\draw (-10/1.4,0) node[anchor=north] {$-10$};

\stoptikzpicture}
}


\stopexercici

\startexercici Escriu els nombres compresos entre $-71$ i $-67$
\stopexercici

\startexercici Assenyaleu quin nombre correspon a cadascun dels punts marcats a la recta:

\startmyitemize
\item \placefigure[force,none]
[fig:localitzacio-1]
{Localització-2}
{\bTABLE[frame=off,width=fit]
   \bTR
     \bTD
		\starttikzpicture
		% línia
		\draw (0/1.4,0) -- (10,0);
		% punts
		\foreach \x in {0, 1, ..., 10}
		{
		  \draw (\x, 0.1) -- (\x, -0.1);
		}
		% noms
		\draw (6,0) node[anchor=north] {$0$};
		\draw (8,0) node[anchor=north] {$2$};
		\draw (3,0) node[anchor=north] {$-3$};
		% fletxes
		\foreach \x in  {0,2,5,7}
		{
		\draw[->,thick,color=blue] (\x, -0.5) -- (\x,-0.2);
		}
		\stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
 \eTABLE}


\item \placefigure[force,none]
[fig:localitzacio-2]
{Localització-3}
{\bTABLE[frame=off,width=fit]
   \bTR
     \bTD
		\starttikzpicture
		% línia
		\draw (0/1.4,0) -- (10,0);
		% punts
		\foreach \x in {0, 1, ..., 10}
		{
		  \draw (\x, 0.1) -- (\x, -0.1);
		}
		% noms
		\draw (0,0) node[anchor=north] {$-10$};
		\draw (2,0) node[anchor=north] {$-8$};
		% fletxes
		\foreach \x in  {1,6,8}
		{
		\draw[->,thick,color=blue] (\x, -0.5) -- (\x,-0.2);
		}
		\stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
 \eTABLE}



\item \placefigure[force,none]
[fig:localitzacio-3]
{Localització-4}
{\bTABLE[frame=off,width=fit]
   \bTR
     \bTD
		\starttikzpicture
		% línia
		\draw (0/1.4,0) -- (10,0);
		% punts
		\foreach \x in {0, 1, ..., 10}
		{
		  \draw (\x, 0.1) -- (\x, -0.1);
		}
		% noms
		\draw (1,0) node[anchor=north] {$-7$};
		\draw (5,0) node[anchor=north] {$-3$};
		\draw (8,0) node[anchor=north] {$0$};
		% fletxes
		\foreach \x in  {0,3,6}
		{
		\draw[->,thick,color=blue] (\x, -0.5) -- (\x,-0.2);
		}
		\stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
 \eTABLE}



\item \placefigure[force,none]
[fig:localitzacio-4]
{Localització-1}
{\bTABLE[frame=off,width=fit]
   \bTR
     \bTD
		\starttikzpicture
		% línia
		\draw (0/1.4,0) -- (10,0);
		% punts
		\foreach \x in {0, 1, ..., 10}
		{
		  \draw (\x, 0.1) -- (\x, -0.1);
		}
		% noms
		\draw (3,0) node[anchor=north] {$0$};
		\draw (8,0) node[anchor=north] {$5$};
		% fletxes
		\foreach \x in  {1,5,7}
		{
		\draw[->,thick,color=blue] (\x, -0.5) -- (\x,-0.2);
		}
		\stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
 \eTABLE}


\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici En Caius va nèixer l'any -203 aC. Quin any va morir si va viure 74 anys? Nota: noteu que si hagués nascut el -10, no podríem haver sumat perquè no hi ha any 0.
\stopexercici

\startexercici Un submarí de l'exercit rus està a 800 metres per davall de la mar. I un avió comercial està a 2100 metres. Quina distància els separa?
\stopexercici

\startexercici Ordeneu de menor a major i representeu a la recta numèrica els nombres següents:

\startalignment[middle]
$1$, $-4$, $7$, $-3$, $8$, $-5$, $+10$, $-1$, $12$, $-7$
\stopalignment
\stopexercici

\startexercici Trobeu l'oposat i el valor absolut dels nombres següents:
\startmyitemize[columns,packed]
\item $Op(-10)$
\item $\lvert -10 \rvert$
\item $Op(8)$
\item $\lvert 8 \rvert$
\item $Op(+5)$
\item $\lvert +5 \rvert$
\item $Op(0)$
\item $\lvert 0 \rvert$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici En una habitació, el termòmetre assenyala 22 graus centígrads, mentre que a fora estan a una temperatura de -5 graus. Quina és la diferència de temperatures?
\stopexercici

\startexercici El matemàtic Euclides va morir l'any 265 aC. Si va viure 60 anys, a quin any va nèixer?
\stopexercici

\startexercici Ordeneu de menor a major i representa a la recta numèrica els nombres següents:

\startalignment[middle]
$10$, $-3$, $7$, $-4$, $8$, $-5$, $0$, $-10$, $-1$, $-2$, $-7$
\stopalignment

\stopexercici

\startexercici Trobeu l'oposat i el valor absolut dels nombres següents:

\startmyitemize[columns,packed]
\item $Op(-12)$
\item $\lvert -12 \rvert$
\item $Op(80)$
\item $\lvert 44 \rvert$
\item $Op(+50)$
\item $\lvert +44 \rvert$
\item $Op(-1)$
\item $\lvert 0 \rvert$
\stopmyitemize
\stopexercici

\page[yes]
\section[seccio:suma-i-resta]{Suma i resta}

\subsection{Sense parèntesis}

\startexercici Calculeu

\startmyitemize[columns,four,packed]
\item $9 - 4$
\item $4 - 9$
\item $10 - 8$
\item $8 - 9$
\item $11 - 7$
\item $7 - 11$
\item $5 - 11$
\item $3 - 7$
\item $1 - 6$
\item $10 - 12$
\item $10 - 15$
\item $14 - 21$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Trobeu el valor de les expressions següents:
\startmyitemize[packed,columns,four]
\item $-2 + 6$
\item $-4 + 7$
\item $- 1 + 9$
\item $-7 + 2$
\item $-8 + 2$
\item $-10 + 8$
\item $-12 + 5$
\item $-15 + 25$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:

\startmyitemize[columns,four,packed]
\item $-1 -1$
\item $-1 -2$
\item $-2 -3$
\item $-2 -5$
\item $-4 -3$
\item $-7 -1$
\item $-6 -6$
\item $-10-2$
\item $10 -4 + 2$
\item $5 - 2 + 3$
\item $-10 + 2 -20$
\item $10 -200 -12$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $+2 - 7 + 5$
\item $+12 - 5 - 8$
\item $13 - 9 + 5 - 7$
\item $6 - 8 - 6 + 5 + 4 - 6$
\item $-3 - 5 + 2 - 1 - 7 + 4$
\item $-8 - 7 + 2 + 9 - 10 + 18$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed]
\item $-4 + 3 -7 - 11 + 23$
\item $-456 + 23 - 10 + 12 - 788$
\item $- 70 - 80 + 12 - 14$
\item $-67 + 29 - 23 - 23 + 34 - 44$
\item $90 - 900 + 89 - 76 - 97 - 76 + 243 - 78$
\item $898 - 87 + 234 - 1011 - 1223$
\item $898 - 86 - 233 + 2323 - 9800$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $-3-2-1+5+7+4$
\item $+3+5+2+1-8-4-9-5$
\item $+4+7+2+9-3+4-3-2$
\item $-5+6-3+6+3-5-2+1$
\item $8-3-9+4+2+9-4-6+8$
\item $-5-3-4+7+2+3-6-4+6$
\item $-2-4+8+4-6+7-2+9-5$
\item $-3+5+4-8+3+8-2-7-9$
\item $+4-7+4-5+7-2+4-5+5$
\item $+2-4+5-6+7-3+5-6+7$
\item $-3-4-6-7+34-5+6-7+5$
\item $+3-5+6-7+3-7+4-5-9$
\item $+3-5+4-6+7-8+4+5+6$
\item $-4+5-6+7-3+6-9+4-5$
\item $-2-8-5-9+4+6+3+7-2$
\item $+1-8+6-4+9-5-6-4+7+1$
\item $-3-7+2+9-5+7-4-5+9+6$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:
\startmyitemize[columns,packed]
\item $- 6  - 20 - 80 - 1$
\item $- 10 + 80 - 7 + 8$
\item $- 12 - 10 + 25 - 5 - 2$
\item $- 5 - 8 + 90 + 41$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed]
\item $-40 + 6 -9 - 28 + 34$
\item $-648 + 402 - 49 + 10 - 78$
\item $- 7 - 78 + 28 - 45$
\item $-670 + 30 - 78 - 767 + 87 - 33$
\item $9 - 89 + 9 - 70 - 90 + 80 + 34 - 43$
\item $88 - 77 + 23 + 890 - 23$
\item $89 - 890 + 456 + 2560 - 1000$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Calculeu:
\startmyitemize[packed,columns]
\item $+0 + 6 -5 -1 + 3$
\item $+6 + 42 - 9 - 10 + 7$
\item $- 70 - 780 + 20 - 45 - 78$
\item $-80 - 80 + 8 - 77 + 11 - 33$
\item $90 - 89 + 88 - 6 - 7 + 8 + 7 - 4$
\item $-8 - 7 - 3 + 890 - 56$
\item $9 - 800 + 450 - 256 + 1000$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $12 - 8 + 4 - 9 - 3 + 10$
\item $5 - 9 + 7 - 4 - 6 + 8$
\item $-1 - 3 + 5 - 8 - 4 - 3 + 2$
\item $-6 - 9 + 4 + 12 - 15 + 21$
\stopmyitemize

\stopexercici


\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[columns,packed]
\item $17 + 20 + 92 -93 + 47 + 54$
\item $95 + 50 -37 + 94 -3 + 29$
\item $-48 + 61 + 55 + 42 + 5 -84$
\item $75 - 12 + 89 -9 + 66 -70$
\item $34 - 43 + 5 -27 + 18 + 10$
\item $73 - 24 - 38 -96 -80 -35$
\item $-26 + 96 -1 + 5 -16 -3$
\item $72 + 35 + 69 + 13 + 72 -9$
\item $98 + 45 -82 -51 -63 -95$
\item $28 - 74 + 92 - 86 + 8 + 16$
\item $-24 - 15 + 22 -77 -71 -60$
\item $- 35 + 32 -96 + 14 -91 -59$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $- 5  + 2 - 8 - 12 + 20$
\item $- 7 + 8 - 78 + 80 - 90$
\item $- 120 - 11 + 20 - 5 + 2$
\item $- 5 - 8 - 89 + 40$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:
\startmyitemize[packed,columns]
\item $-4 + 5 - 3 + 8 - 10$
\item $-6 - 3 - 2 + 3 + 5$
\item $8 - 3 - 13 + 20$
\item $2 + 5 - 2 - 7$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:
\startmyitemize[packed,columns]
\item $- 5  + 2 - 8 - 12 + 20$
\item $- 7 + 8 - 78 + 80 - 90$
\item $- 120  11 + 20 - 5 + 2$
\item $- 5 - 8 - 89 + 40$
\stopmyitemize
\stopexercici

\subsection{Amb parèntesis}

\startexercici[exer:operar:1] Opereu:

\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $(4)+(8)$
\item $(7)+(13)$
\item $(-7)+(-8)$
\item $(-2)+(-5)$
\item $(-5)+(8)$
\item $(-2)+(10)$
\item $(-5)+(3)$
\item $(-10)+(4)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:operar:2] Opereu:
\startmyitemize[columns,packed]
\item $(2)-(4)$
\item $(-4)-(-4)$
\item $(-8)-(-4)$
\item $(2)-(-4)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:operar:3] Calculeu:
\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $(6)+(3)+(-4)$
\item $(8)+(-8)+(-7)$
\item $(7)+(-6)+(-9)$
\item $(2)+(-9)+(3)$
\item $(5)+(-3)+(-7)$
\item $(-5)+(3)+(-7)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:operar:4] Efectueu les operacions següents:
\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $(7)+(8)-(-7)$
\item $(2)+(3)-(4)$
\item $(8)+(-2)-(8)$
\item $(8)+(-2)-(-8)$
\item $(-7)+(-2)-(6)$
\item $(-7)+(2)-(-6)$
\item $(-14)+(4)+(8)$
\item $(8)-(4)+(6)$
\item $(8)-(4)-(8)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $( + 2 ) + ( + 6 )$
\item $( - 3 ) + ( - 1 )$
\item $( + 12 ) + ( + 2 )$
\item $( + 6 ) + ( + 7 )$
\item $( + 5 ) + ( + 1 )$
\item $( - 23 ) + ( - 10 )$
\item $( - 1 ) + ( - 22 )$
\item $( - 9 ) + ( - 4 )$
\item $( + 6 ) + ( + 8 )$
\item $( - 12 ) + ( - 11 )$
\item $( + 7 ) + ( + 5 )$
\item $( - 8 ) + ( - 8 )$
\item $( + 4 ) + ( - 3 )$
\item $( - 6 ) + ( + 5 )$
\item $( + 5 ) + ( - 15 )$
\item $( - 3 ) + ( + 10 )$
\item $( + 1 ) + ( - 1 )$
\item $( - 7 ) + ( + 3 )$
\item $( - 12 ) + ( + 4 )$
\item $( + 9 ) + ( - 11 )$
\item $( - 12 ) + ( + 12 )$
\item $( + 8 ) + ( - 9 )$
\item $( + 4 ) + ( + 6 )$
\item $( - 2 ) + ( - 13 )$
\item $( - 8 ) + ( + 1 )$
\item $( + 4 ) + ( - 2 )$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $( + 4 ) + ( + 5 )$
\item $( - 2 ) + ( - 2 )$
\item $( + 6 ) + ( - 9 )$
\item $( - 8 ) + ( + 4 )$
\item $( + 5 ) + ( - 5 )$
\item $( + 7 ) + ( - 3 )$
\item $( - 6 ) + ( - 12 )$
\item $( - 10 ) + ( - 2 )$
\item $( - 4 ) + ( + 14 )$
\item $( + 17 ) + ( + 3 )$
\item $( - 3 ) + ( + 3 )$
\item $( + 44 ) + ( - 33 )$
\item $( - 7 ) + ( - 5 )$
\item $( + 1 ) + ( - 7 )$
\item $( - 9 ) + ( + 10 )$
\item $( - 13 ) + ( + 11 )$
\item $( + 23 ) + ( + 7 )$
\item $( - 4 ) + ( - 4 )$
\item $( + 5 ) + ( - 16 )$
\item $( - 4 ) + ( - 1 )$
\item $( + 5 ) + ( - 9 )$
\item $( + 3 ) + ( + 15 )$
\item $( - 50 ) + ( + 60 )$
\item $( - 32 ) + ( - 33 )$
\item $( + 18 ) + ( - 21 )$
\item $( - 14 ) + ( + 14 )$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $( + 2 ) + ( + 8 ) + ( + 3 )$
\item $( - 4 ) + ( - 2 ) + ( + 9 )$
\item $( - 10 ) + ( + 4 ) + ( - 3 )$
\item $( + 6 ) + ( - 7 ) + ( - 1 )$
\item $( - 12 ) + 0 + ( - 5 )$
\item $( + 7 ) + ( - 8 ) + ( + 1 )$
\item $( - 9 ) + ( - 2 ) + ( - 2 )$
\item $( - 4 ) + ( + 7 ) + ( - 8 )$
\item $( - 5 ) + ( + 5 ) + ( + 5 )$
\item $( + 1 ) + ( - 20 ) + ( - 6 )$
\item $( + 31 ) + ( - 7 ) + ( - 4 )$
\item $( - 2 ) + ( + 1 ) + ( - 23 )$
\item $( + 5 ) + ( - 15 ) + ( - 4 )$
\item $( - 6 ) + ( + 3 ) + ( - 1 )$
\item $( - 13 ) + ( - 7 ) + ( - 5 )$
\item $( - 4 ) + ( + 2 ) + ( + 2 )$
\item $( - 2 ) + ( - 2 ) + ( + 6 )$
\item $( - 14 ) + 0 + ( + 29 )$
\item $( - 3 ) + ( - 3 ) + ( - 3 )$
\item $( + 5 ) + ( + 9 ) + ( - 2 )$
\item $( - 3 ) + ( - 6 ) + ( + 5 )$
\item $( + 2 ) + ( - 12 ) + ( + 7 )$
\item $( - 16 ) + ( - 5 ) + ( + 3 )$
\item $( + 4 ) + ( - 15 ) + ( - 2 )$
\item $( - 6 ) + ( - 6 ) + ( + 8 )$
\item $( + 3 ) + 0 + ( - 5 ) + 0$
\stopmyitemize
\stopexercici


\subsection{Amb i sense parèntesis}

\startexercici[exer:operar:5] Opereu:
\startmyitemize[columns, packed,three]
\item $7 - 8 + 3$
\item $6 - 8 + 5$
\item $7 - 1 + 8$
\item $2 - 9 + 3$
\item $5 -3 +7$
\item $10-5+96-24$
\item $50-(2+3-4)$
\item $10+(4+9-8)$
\item $5+(-6+2-1)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-37] Lleveu els parèntesis i després opereu:

\startmyitemize
\item $- (+  12)   - 2 - (- 20) - 19 + (-  2)$
\item $90 + (+ 90) -  (-  18)  -  7  -  (+ 8)$
\item $- (- 12) - 10 + (- 28) - (- 15)$
\item $-135 -  (- 82) - (- 70) + (- 40) - (-2) + 0$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-38] Lleveu els parèntesis i després opereu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $- (-  10)   + 2 - (+25) - 11 + (-  20)$
\item $7 + (+ 90) -  (-  8)  -  78  -  (+ 81)$
\item $- (- 121) - 11 + (- 278) - (- 15)$
\item $135 - (- 8) - (- 78) + (- 40)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-39] Lleveu els parèntesis i després opereu:
\startmyitemize[packed]
\item $-(-5) + (-3) + (+2)$
\item $(+5) - (+9) - (-1) + (-10)$
\item $+ (+5) - (-3) - (-84) + (-24)$
\item $-4 + 5 - 3 + 8 - 10$
\item $-6 - 3 - 2 + 3 + 5$
\item $8 - 3 - 13 + 20$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-40] Primer treieu els parèntesis, i després, calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $( + 3 ) - ( + 9 ) + ( + 10 ) - 3$
\item $4 - ( - 14 ) - ( - 2 ) - ( + 15 )$
\item $- 3 + ( - 1 ) - ( + 14 ) - 3$
\item $- ( - 5 ) - ( + 6 ) - 0 + 7 - ( - 1 )$
\item $10 - 15 - ( - 19 ) + 10 - ( - 15 ) + ( - 13 )$
\item $- 4 + ( + 7 ) - 3 - 7 + ( - 8 ) - ( - 8 )$
\item $9 - 11 + ( - 9 ) - ( - 2 ) - ( - 2 )$
\item $6 + ( - 14 ) + ( + 3 ) - ( - 5 ) - 1$
\item $- 3 + 7 - 10 - 5 - 0 + ( + 1 ) - ( + 3 )$
\item $- 12 + ( + 11 ) - ( - 12 ) - ( - 16 )$
\item $+ 4 - 8 + 3 - 12 + ( - 1 ) + ( - 1 )$
\item $- 2 + 0 - 2 + ( + 6 ) - ( - 7 ) - 0 - 3$
\item $- 5 - ( + 5 ) + ( - 5 ) + 5 + ( - 5 )$
\item $- ( - 6 ) - ( + 13 ) - ( - 12 ) + 4 - 7$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Primer treieu els parèntesis, i després, calculeu:
\startmyitemize[columns,packed]
\item $+ ( + 3 ) - 6 - ( + 9 ) - 0 + ( + 2 )$
\item $24 - ( - 14 ) - ( - 5 ) - ( + 5 )$
\item $- 7 - 13 + ( - 11 ) - ( + 4 ) - 1$
\item $6 - ( - 3 ) - ( + 6 ) - 0 + 4 - ( - 10 )$
\item $- 3 - 1 - 5 - ( - 9 ) + 7 - 0 - ( - 6 )$
\item $( - 4 ) - ( + 3 ) - 13 - ( + 20 ) - ( - 8 )$
\item $4 - 8 + ( - 8 ) - ( - 4 ) - ( - 4 )$
\item $16 + ( - 13 ) + ( + 13 ) - ( - 15 )$
\item $- ( - 5 ) - 3 + 9 - ( + 5 ) - ( + 7 )$
\item $- ( + 8 ) - 5 + ( + 1 ) - ( - 9 ) - ( - 4 )$
\item $+ 3 - 7 + 3 - 2 + ( - 10 ) + ( - 11 )$
\item $- ( - 5 ) - 2 + 0 - 2 - ( - 2 ) - 0 - 1$
\item $- 15 - ( + 15 ) + ( - 5 ) + 5 + ( - 15 )$
\item $- ( - 5 ) - ( + 3 ) - ( - 2 ) + 10 - 17$
\item $- ( - 12 ) + ( + 13 ) - 14 - ( - 15 )$
\item $3 - 7 + 12 - 16 + ( + 10 )$
\item $- ( - 4 ) - 7 - ( + 12 ) - 1 - 1$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu prèviament llevant parèntesis:

\startmyitemize[packed]
\item $- (-  10)   + 2 - (+25) - 11 + (-  20)$
\item $7 + (+ 90) -  (-  8)  -  78  -  (+ 81)$
\item $- (- 121) - 11 + (- 278) - (- 15)$
\item $135 - (- 8) - (- 78) + (- 40)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Feis aquestes restes de nombres enters:

\startmyitemize[columns,packed]
\item $(-6) - (+9)$
\item $6 - (+9)$
\item $(-15) - (+25)$
\item $(-15) - (-25)$
\item $40  - (-65)$
\item $40 - (+65)$
\item $60 - (-50)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-44] Sumeu aquests nombres enters:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $(-5) + (-3) + (-2)$
\item $(-2) +3 +5 + (-6)$
\item $10  + (-4) +  (-5)  +7$
\item $(-7) + (-15)  + 10 + (-2)$
\item $(-10)  + (-6)  +15  +10$
\item $6  +  (-12)  -18  +  (-4)$
\item $(-20)  + (-10)  +15  + (-5)$
\item $12  +18  + (-13)  + (-7)$
\item $(-9)  +  14  + (-5)  +16$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:
\startmyitemize[packed]
\item $(-5) + (-3) - (+4)$
\item $-(+2) - (+3) + (-10) + (+ 22)$
\item $(-10) - (-42) - (+23) + (+12) - 54$
\item $10 - 54 - (+34) + (-5) - (-2)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Efectueu les operacions següents:

\startmyitemize[packed,columns,three]
\item $(-10) - (+9)$
\item $+3 - (+9)$
\item $(-10) - (+20)$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $- 50  + 2 - 8 - 12 + 20$
\item $- 7 + 18 - 70 + 80 - 90$
\item $- 12 - 11 + 2 - 5 + 2$
\item $+ 9 - 80 - 89 + 40$
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Lleveu els parèntesis i després opereu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $-(-10) + 2 - (+25) - 11 + (-20)$
\item $7 + (+90) - (-8) - 78 -(+81)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $+(+4)-(-7)+5-8$
\item $-2+(+6)-(-4)+7$
\item $-(-4)-8-(-6)-9+(+4)+5-2$
\item $-3-(2)-1+(+5)+7+4$
\item $+3+(-5)+(-2)-8-4-9-5$
\item $+(+7)-(+2)+9-3+4-3-2$
\item $-5-(+6)+(-3)-5-2+1$
\item $-(-3)+(-4)+(+9)-6+8$
\item $-5-(-4)+7+(+2)-4+6$
\item $-(-2)-(+4)-(+4)-2+9-5$
\item $-(+5)-(-8)+3-(-7)+(-9)$
\item $-(-7)+(-4)-5-2+4-5+5$
\item $+(-2)-(+4)+53+5-6+7$
\item $-(+3)-(-6)-(+7)-7+5$
\item $+(-3)-(+5)+(-6)-(-7)$
\item $+(-5)+(-4)-(-6)+(-7)-(+8)$
\item $-(+4)+(-5)-(+6)+(-7)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $( + 2 ) + ( + 8 ) + ( + 3 )$
\item $( - 4 ) + ( - 2 ) + ( + 9 )$
\item $( - 10 ) + ( + 4 ) + ( - 3 )$
\item $( + 6 ) + ( - 7 ) + ( - 1 )$
\item $( - 12 ) + 0 + ( - 5 )$
\item $( + 7 ) + ( - 8 ) + ( + 1 )$
\item $( - 9 ) + ( - 2 ) + ( - 2 )$
\item $( - 4 ) + ( + 7 ) + ( - 8 )$
\item $( - 5 ) + ( + 5 ) + ( + 5 )$
\item $( + 1 ) + ( - 20 ) + ( - 6 )$
\item $( + 31 ) + ( - 7 ) + ( - 4 )$
\item $( - 2 ) + ( + 1 ) + ( - 23 )$
\item $( + 5 ) + ( - 15 ) + ( - 4 )$
\item $( - 6 ) + ( + 3 ) + ( - 1 )$
\item $( - 13 ) + ( - 7 ) + ( - 5 )$
\item $( - 4 ) + ( + 2 ) + ( + 2 )$
\item $( - 2 ) + ( - 2 ) + ( + 6 )$
\item $( - 14 ) + 0 + ( + 29 )$
\item $( - 3 ) + ( - 3 ) + ( - 3 )$
\item $( + 5 ) + ( + 9 ) + ( - 2 )$
\item $( - 3 ) + ( - 6 ) + ( + 5 )$
\item $( + 2 ) + ( - 12 ) + ( + 7 )$
\item $( - 16 ) + ( - 5 ) + ( + 3 )$
\item $( + 4 ) + ( - 15 ) + ( - 2 )$
\item $( - 6 ) + ( - 6 ) + ( + 8 )$
\item $( + 3 ) + 0 + ( - 5 ) + 0$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $- 5  + 2 - 8 - 12 + 20$
\item $- 7 + 8 - 78 + 80 - 90$
\item $- 120 - 11 + 20 - 5 + 2$
\item $- 5 - 8 - 89 + 40$
\stopmyitemize
\stopexercici

\subsection{Problemes}

\startexercici Considereu el conjunt de fitxes de dòmino format per fitxes que tenen com a extrems nombres sencers de $-6$ a $+6$ (teniu un exemple de fitxa a la figura~\in[fig:domino-fitxes]).

\placefigure[force]
[fig:domino-fitxes]
{Exemple de fitxa de dòmino}
{\bTABLE[frame=off]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture
        \draw (0,0) -- (2,0) -- (2,1) -- (0,1) -- cycle;
        \draw (2,0) -- (4,0) -- (4,1) -- (2,1) -- cycle;
        \filldraw[color=gray] (2,0.5) circle (2pt);
        \draw (1,0.5) node {$-3$};
        \draw (3,0.5) node {$+2$};
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
 \eTABLE}

D'aquest conjunt, agafeu com a màxim set fitxes de manera que:
\startmyitemize[a,packed]
\item Estiguin en contacte nombres oposats
\item La suma dels extrems sigui 1
\item Els extrems estiguin a distància 2
\item En tots els casos anteriors, quina seria la suma de tots els nombres de les fitxes?
\item Podeu trobar una seqüència de tres fitxes que els seus nombres sumin -6?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Aquestes són els moviments de diners d'una persona durant una setmana
\startitemize[columns]
\item Fer la compra al supermercat per 60€
\item Cobrar la nòmina de 1.200€
\item Fer-li un regal a sa tia per valor de 50€
\item Comprar uns calçons per 20€
\item Apuntar-se al CEPA Sud (15 €) fent una transferència (comissió de 1,5€)
\item Retornar els calçons i comprar-se'un uns altres per 30 €
\item Fer una {\em feineta} de pintor i cobrar 200€
\stopitemize

\startmyitemize[packed]
\item Ordeneu els moviments segons siguin despeses o guanys
\item Representeu cada moviment amb un nombre sencer
\item Quantes despeses ha tengut aquesta persona?
\item Quants de guanys?
\item Quin és el balanç a final de setmana?
\stopmyitemize
\stopexercici


\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:suma-i-resta]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:operar:1]: \startitemize[a,text] \item 12 \item 20 \item -15 \item -7 \item 3 \item 8 \item -2 \item -6 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:operar:2]: \startitemize[a,text] \item -2 \item 0 \item -4 \item 6 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:operar:3]: \startitemize[a,text] \item 5 \item -7 \item -8 \item -4 \item -5 \item -9 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:operar:4]: \startitemize[a,text] \item 22 \item 1 \item -2 \item 14 \item -15 \item 1 \item 18 \item 10 \item -4 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:operar:5]: \startitemize[a,text] \item  2 \item 3 \item 14 \item -4 \item 9 \item 77 \item 49 \item 15 \item 0 \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-37]: \startitemize[a,text] \item $-15$ \item $183$ \item $-11$ \item $-21$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-38]: \startitemize[a,text] \item $-44$ \item $-54$ \item $-118$ \item $181$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-39]: \startitemize[a,text] \item $4$ \item $-13$ \item $68$ \item $-4$ \item $-2$ \item $+12$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-40]: \startitemize[a,text] \item $1$ \item $5$ \item $-21$ \item $7$ \item $-16$ \item $-7$ \item $-7$ \item $-1$ \item $-13$ \item $27$ \item $-15$ \item $+6$ \item $-15$ \item $2$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-44]: \startitemize[a,text] \item $-10$ \item $0$ \item $+8$ \item $-14$ \item $+9$ \item $-28$ \item $-20$ \item $10$ \item $16$ \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\subsection{Suma i resta gràficament}

\startexemple Volem fer la suma $4-7+5$ gràficament. Apliquem aquestes regles:
\startmyitemize
\item Partim del primer nombre
\item Si sumem, anem cap a la dreta
\item Si restem, anem cap a l'esquerra
\item La longitud cap a la dreta o cap a l'esquerra és el valor absolut del nombre que sumem o restem
\stopmyitemize

D'aquesta manera:

\placefigure[here,none]
[fig:exemple-suma-graficament]
{Sumem i restem gràficament l'expressió $4-7+5$}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
        \draw[color=gray, help lines] (-3,-2.3) -- (-3,-0.7);
        \draw[color=red!70,->,line width=2pt] (4,-1) -- (-3,-1);
        \filldraw[color=blue!70] (4,-1) circle (2pt);
        \draw[color=green!70,->,line width=2pt] (-3,-2) -- (2,-2);
        \draw[color=gray, help lines] (2,-2.3) -- (2,-1.3);
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\startmyitemize
\item Partim del nombre $4$
\item Anem cap a l'esquerra (signe $-$) $7$ unitats
\item Anem cap a la dreta (signa $+$) $5$ unitats
\item El resultat és $2$
\stopmyitemize

\stopexemple

\startexercici Realitza les següents operacions com a l'exemple anterior:

\startmyitemize
\item $3 - 4 + 9 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-1]
{Exercici 1}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $6 - 8 + 5 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-2]
{Exercici 2}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $3 - 5 + 7 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-3]
{Exercici 3}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $-7 + 9 - 2 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-4]
{Exercici 4}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $-4 - 3 + 5 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-5]
{Exercici 5}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $+5 - 8 - 4 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-6]
{Exercici 6}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\item $-6 + 9 + 2 =$

\bigskip
\placefigure[here,none]
[fig:exercici-suma-graficament-7]
{Exercici 7}
{\bTABLE[frame=off,align=middle]
  \bTR
    \bTD
      \starttikzpicture[scale=0.85]
        \draw (-8.1,0) -- (8.1,0);
        \foreach \x in {0,1,2,3,4,5,6,7,8,-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8}
        {
           \draw (\x,0.1cm) -- (\x,-0.1cm);
           \draw (\x,-0.1cm) node[anchor=north] {$\x$};
        }
      \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\stopmyitemize

\stopexercici

\page[yes]
\section[seccio:producte-i-divisio]{Producte i divisió}


\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns,three]
\item $( + 2 ) \cdot ( + 6 )$
\item $( - 3 ) \cdot ( - 10 )$
\item $( + 12 ) \cdot ( + 12 )$
\item $( + 6 ) \cdot ( + 7 )$
\item $( + 5 ) \cdot ( - 4 )$
\item $( - 23 ) \cdot ( - 10 )$
\item $( - 30 ) \cdot ( - 20 )$
\item $( - 9 ) \cdot ( - 4 )$
\item $( + 6 ) \cdot ( + 8 )$
\item $( - 11 ) \cdot ( - 11 )$
\item $( + 7 ) \cdot ( + 5 )$
\item $( - 8 ) \cdot ( - 8 )$
\item $( + 4 ) \cdot ( - 3 )$
\item $( - 6 ) \colon ( + 3 )$
\item $( + 15 ) \colon ( - 5 )$
\item $( - 3 ) \colon ( + 1 )$
\item $( + 200 ) \colon ( - 10 )$
\item $( - 7 ) \colon ( + 7 )$
\item $( - 12 ) \colon ( + 4 )$
\item $( + 99 ) \colon ( - 11 )$
\item $( - 120 ) \colon ( + 4 )$
\item $( + 80 ) \colon ( - 20 )$
\item $( + 36 ) \colon ( + 6 )$
\item $( - 26 ) \colon ( - 13 )$
\item $( - 18 ) \colon ( + 6 )$
\item $( + 4 ) \colon ( - 2 )$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:
\startmyitemize[columns,three,packed]
\item $( + 14 ) \cdot ( + 2 )$
\item $( - 20 ) \cdot ( - 20 )$
\item $( + 6 ) \cdot ( - 9 )$
\item $( - 8 ) \colon ( + 4 )$
\item $( + 5 ) \colon ( - 5 )$
\item $( + 900 ) \colon ( - 30 )$
\item $( - 4 ) \cdot ( - 12 )$
\item $( - 10 ) \colon ( - 2 )$
\item $( - 4 ) \colon ( + 8 )$
\item $( + 7 ) \cdot ( + 7 )$
\item $( - 3 ) \colon ( + 3 )$
\item $( + 111 ) \colon ( - 3 )$
\item $( - 35 ) \colon ( - 5 )$
\item $( + 10 ) \cdot ( - 7 )$
\item $( - 880 ) \colon ( + 11 )$
\item $( - 130 ) \colon ( - 13 )$
\item $( + 7 ) \cdot ( + 8 )$
\item $( - 6 ) \cdot ( - 4 )$
\item $( + 5 ) \cdot ( - 25 )$
\item $( - 36 ) \colon ( - 12 )$
\item $( + 810 ) \colon ( - 9 )$
\item $( + 45 ) \colon ( + 15 )$
\item $( - 24 ) \cdot ( + 2 )$
\item $( - 11 ) \cdot ( - 5 )$
\item $( + 18 ) \colon ( - 6 )$
\item $( - 300 ) \cdot ( + 20 )$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-60] Calculeu:
\startmyitemize[packed,columns]
\item $(-30) \cdot (-2) \colon (-5)$
\item $(-50) \colon (-5) \colon (-2) \cdot (+10)$
\item $10 \cdot (-2) \colon (+5) \cdot (-20)$
\item $+400 \cdot (-20) \cdot (-5) \colon (-4)$
\item $-900 \cdot (-7) \colon (+5) \colon (-2) \colon (-10)$
\item $-50 \cdot (-10) \cdot (-5) \colon (+2)$
\item $4 \cdot 20 \cdot (-15) \colon (-2)$
\item $-7 \cdot (-8) \cdot (+10) \colon (-4)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Completeu aquests quadres:

\bigskip
\startcolumns

\placetable[force,none]
[taula:dividir]
{Divisió}
{\bTABLE[frame=on,align=middle]
  \setupTABLE[row][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi}, style=ss, headstyle=ss]
  \setupTABLE[column][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi}, style=ss, headstyle=ss]
  \setupTABLE[c][1,2][align={middle,lohi}]
  \setupTABLE[c][each][width=1.2cm]
  \setupTABLE[r][each][height=1.2cm]
  \setupTABLE[loffset=1mm,roffset=1mm]
   \bTR
     \bTD $\colon$ \eTD
     \bTD $+3$ \eTD
     \bTD $-2$ \eTD
     \bTD $-6$ \eTD
     \bTD $-30$ \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $+60$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $-600$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $+90$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
\eTABLE}

\placetable[force,none]
[taula:multiplicar]
{Multiplicació}
{\bTABLE[frame=on,align=middle]
  \setupTABLE[row][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi}, style=ss, headstyle=ss]
  \setupTABLE[column][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi}, style=ss, headstyle=ss]
  \setupTABLE[c][1,2][align={middle,lohi}]
  \setupTABLE[c][each][width=1.2cm]
  \setupTABLE[r][each][height=1.2cm]
  \setupTABLE[loffset=1mm,roffset=1mm]
   \bTR
     \bTD $\cdot$ \eTD
     \bTD $+3$ \eTD
     \bTD $-20$ \eTD
     \bTD $5$ \eTD
     \bTD $-81$ \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $+8$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $-3$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $+4$ \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
\eTABLE}
\stopcolumns

\stopexercici


\startexercici Opereu:

\startmyitemize[columns,packed]
\item $(-4) \cdot (+5)$
\item $(-4) \cdot (-9)$
\item $(+3) \cdot (-2) \cdot (-4)$
\item $(-9)\cdot (-3) \cdot (-1)$
\item $3 \cdot (- 4) \cdot (+1)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $( + 3 ) \cdot ( + 6 ) \colon ( - 2 )$
\item $( - 30 ) \colon ( - 5 ) \cdot ( + 200 )$
\item $( + 12 ) \colon ( + 2 ) \colon ( - 3 )$
\item $( + 60 ) \colon ( + 3 ) \cdot ( - 4 )$
\item $( + 1 ) \cdot ( - 1 ) \colon ( - 1 ) \cdot ( - 1 )$
\item $- ( - 7 ) \cdot ( - 5 ) \cdot ( - 3 ) \cdot ( - 2 )$
\item $( - 100 ) \colon ( - 2 ) \colon ( - 5 )$
\item $- ( - 18 ) \colon ( - 9 ) \cdot ( + 3 )$
\item $+ ( + 6 ) \colon ( + 2 ) \cdot ( + 6 ) \cdot ( - 10 )$
\item $( - 121 ) \colon ( - 11 ) \cdot ( - 3 )$
\item $( + 7 ) \cdot ( + 17 ) \cdot 0 \cdot ( + 5 )$
\item $- ( - 8 ) \cdot ( - 8 ) \colon ( + 4 ) \colon ( + 2 )$
\item $( + 14 ) \colon 7 \cdot ( - 3 )$
\item $( - 6 ) \cdot ( + 5 ) \colon ( - 3 ) \colon ( - 1 )$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-64] Calculeu:

\startmyitemize[packed,columns]
\item $( + 40 ) \colon ( + 2 ) \colon ( - 2 ) \colon ( - 5 )$
\item $- ( - 5 ) \cdot ( - 5 ) \cdot ( + 20 )$
\item $4 \cdot ( + 2 ) \cdot ( - 9 ) \colon ( + 3 ) \cdot ( - 7 )$
\item $( + 15 ) \colon ( + 3 ) \cdot ( - 40 ) \colon ( - 2 )$
\item $( + 22 ) \colon ( - 11 ) \colon ( - 1 ) \cdot ( - 11 )$
\item $- ( + 14 ) \colon ( - 7 ) \cdot ( - 5 ) \colon ( - 2 ) \cdot ( - 3 )$
\item $- ( - 200 ) \colon ( - 40 ) \colon ( - 5 ) \cdot ( + 6 )$
\item $- ( + 16 ) \colon ( - 4 ) \cdot ( + 6 ) \colon ( - 3 )$
\item $- ( + 9 ) \colon ( + 3 ) \cdot ( + 7 ) \cdot ( - 2 )$
\item $( - 144 ) \colon ( - 6 ) \colon ( + 6 ) \cdot ( - 3 )$
\item $( + 23 ) \cdot ( - 1 ) \cdot 0 \cdot ( + 25 )$
\item $- ( - 81 ) \colon ( - 9 ) \cdot 0 \cdot ( + 4 )$
\item $( + 13 ) \cdot 2 \cdot ( - 3 ) \cdot ( - 10 )$
\item $( - 36 ) \colon ( - 9 ) \cdot ( + 5 ) \colon ( - 2 )$
\item $- ( - 25 ) \colon ( + 5 ) \cdot ( - 3 ) \cdot 10$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Feis aquestes multiplicacions:

\startmyitemize[columns,packed]
\item $3 \cdot (-5)$
\item $-6 \cdot 8$
\item $-4 \cdot (-2)$
\item $-15 \cdot 6$
\item $3 \cdot (-3) \cdot (-6)$
\item $-3  \cdot (-5) \cdot (-1) \cdot 5$
\item $5 \cdot 3 \cdot (-6) \cdot (-4)$
\item $3 \cdot (-3) \cdot (-5) \cdot (-7)$
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Completeu:

\startmyitemize[columns]
\item $(+125) \colon \text{\inframed{\space\space\space\space\space\space}} = -25$
\item $(-144) \colon \text{\inframed{\space\space\space\space\space\space}} = 12$
\item $(+169) \colon \text{\inframed{\space\space\space\space\space\space}} = -13$
\item $(-203) \colon \text{\inframed{\space\space\space\space\space\space}} = 7$
\stopmyitemize

\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:producte-i-divisio]}

\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exercici-60]: \startitemize[a,text] \item $-12$ \item $-50$ \item $80$ \item $-10.000$ \item $63$ \item $-1.250$ \item $+600$ \item $-140$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-64]: \startitemize[a,text] \item $+2$ \item $-500$ \item $+168$ \item $+100$ \item $+22$ \item $-15$ \item $+6$ \item $-8$ \item $+42$ \item $-12$ \item $0$ \item $0$ \item $+780$ \item $-10$ \item $-150$ \stopitemize
\stopitemize

\stoptextrule


\page[yes]
\section[seccio:operacions-combinades]{Operacions combinades}

\startexercici[exer:exercici-1-antic] Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $3 - 5 \cdot (-2) + 4$
\item $5 \cdot (-3) + 2 \cdot (-7)$
\item $90 \colon (-2) \cdot 6 - 2$
\item $-5 \colon (-1) - (-2) + (-5)$
\item $-6 -3 \colon (-3) \cdot 6 + 2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-2-antic] Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $-5 - (-4 + 6 -10) + 2$
\item $90 \colon (-5) \colon (-1 + 2 + 4 -6) - (-2)$
\item $-5 \colon (-1) + (-3 + 4 -5) \colon (-2)$
\item $\left(-12 \colon (-3) - 13\right) \colon (-9)$
\item $-500 \colon (-2 + 4) + (-2) + (-5)$
\item $-5 + 23 - 70 \cdot \left(+9 - 1 \cdot (-5)\right)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-3-antic] Calculeu les operacions següents:

\startmyitemize[columns]
\item $\left(-5 - 3 \cdot 12\right) \cdot 20 + \left(-5 +2\right) \cdot 3$
\item $-6 + 3 \cdot \left(-5 \cdot 4 + 12\right) - 12 \colon 2$
\item $-6 \colon (-2) \cdot (-9 +1) + 2 \cdot \left(-2 + 7\right)$
\item $-6 \colon 6 \colon (-1) \cdot 2 \cdot 4 + 4\colon (-2) \cdot 1 \cdot 6 \colon (-2)$
\item $-4 + 5 \cdot(-5) + 7 \cdot \left(-2 + 2\right)$
\item $\left(-3 + 3 \cdot (-5)\right) \colon (-2) + \left(3 - 4 \cdot 2\right)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-4-antic] Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $-5 + 10 \cdot (-2)$
\item $-2 \cdot (-5) - 3 \cdot (-7)$
\item $50 \colon (-2)  + 6 \cdot (- 2)$
\item $110 \colon (-2) - (-5) + 2$
\item $-6 + 30 \colon (-6) \cdot 4 - (- 2)$
\stopmyitemize


\startexercici[exer:exercici-5-antic] Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $-20 - \left(10 - 8 + 2\right) \cdot 2$
\item $10 \colon (-5) \cdot 3 +2 - 5$
\item $10 \colon (-2) + \left(-2 + 4\cdot 5\right) \colon (-2)$
\item $4 + \left(3 - 5 \cdot 2\right) \cdot (-9)$
\item $-120 \colon \left(-19 + 4 + 5\right) + (-20) - (-90)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-6-antic] Opereu:

\startmyitemize[columns]
\item $5 - 4 \cdot 3$
\item $- 25 \colon (-5) + 3 \colon (-1)$
\item $-15 + \left(- 4 - 80\right)\colon (-2)$
\item $-8 \colon 2 \cdot (-6) - 10$
\item $- 10 \colon (-5) + 2 \colon (-1)$
\item $-5 + \left(- 4 + 2 - 80\right)\colon (-2)$
\item $- 6 \colon (-2) \cdot 5 - 2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-7-antic] Opereu, respectant la jerarquia d'operacions:

\startmyitemize[columns]
\item $-4 + (-5) \cdot (+9) + (-2)$
\item $-(+15) + (-3)\cdot(-5)\cdot(-1) + (-19)$
\item $-5\cdot\left[-3 + (-5) \cdot(-7)\right] - (-3)$
\item $(-4) - \left(-3 + 4 -10\right) - (-3)\cdot (-5)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:8-antic] Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $3-(5+6-4)$
\item $-4-\left[6-\left(5-9\right)\right]$
\item $-5\cdot(-2)-(7-4)\cdot(-6)$
\item $5-2\cdot(-4)+8$
\item $-3+7\cdot2-5\cdot(-2)$
\item $2\cdot(-5)+3\cdot2$
\item $-\left[ -\left(8+6\right) + \left(5-3\right)\right] -8$
\item $-(8-3)-(4+2)-(9-2)\cdot3$
\item $5+ \left[4 \cdot \left(6+7-5\right)\right]$
\item $14\colon7+6\cdot(7-5)-12$
\item $5+3-(-2)$
\item $8\colon(-4)+5\cdot0-9$
\item $5-(-3)\cdot4-(-2)$
\item $4\cdot(-3)+5\cdot(-7)$
\item $(-4)\cdot(3-8)-25$
\item $5-2\cdot(-3)+16\colon(-4)$
\item $-(8+3)-\left[6-3-\left(12+4\right)\right]$
\item $(-2)\cdot \left[ 4-(-3)\right]+5$
\item $13-\left[7-\left[5-2\cdot\left(5-9\right)\right]\right]$
\item $-6+2\cdot\left[-3+2\cdot\left(-1+3\right)\right]$
\item $5\cdot(-3)+30\colon(-5)-3 \cdot 2$
\item $7-4\cdot \left[-2+(-3)\cdot\left[5+10\colon \left( -2 \right) \right]\right]$
\item $2-6\colon3\cdot4-5\cdot(-1)-\left[(-4)\cdot(-3) - 18 \colon (-9)\right]$
\item $5-4\cdot(-6)+10\colon2-\left[5-\left(4+6\right)\right]$
\item $-\left[-3-2\cdot\left(-4+6-3\right)-8\right]$
\item $25+3\cdot(-4)+2\cdot\left[5-(-10)\right]$
\item $4 \cdot (-3)+18\colon (-6)+2\cdot 3$
\item $15-\left[12-3 \cdot \left(1-4\right)\right]$
\item $10-(-3)+2\cdot \left[ (-3) \cdot (-4) - (-1)\right]$
\item $\left[5-(-4)\right] \cdot \left[10-\left(1-8\right)\right]$
\item $\left[13-2\cdot \left( 1-3 \right) \right] + 15 \colon (-3) + (-5) \cdot (-2)$
\item $-4+2\cdot(-1)-(-3)$
\item $136-5\cdot2-(-6)$
\item $-2-\left[ 4- (-2) \cdot \left(2+1\right)\right]$
\item $4-2\cdot3+6\colon2$
\item $-2\cdot(5+7)-(4\cdot5-2)$
\item $(15-3\cdot4)-(4\cdot7+2)$
\item $5+3\cdot(-2)-(-4)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:


\startmyitemize[columns]

\item $- ( - 16 ) \colon ( - 2 ) - ( 6 - 10 )$

\item $- ( - 10 - 2 )  \colon ( - 4 - 2 )$

\item $- [ - ( - 4 - 3 ) - ( 5 - 3 \cdot 0 ) ]$

\item $( - 30 ) \colon ( - 2 - 3 ) - ( - 3 )$

\item $( - 1 ) \cdot ( - 3 - 3 ) - ( - 4 \cdot 3 - 7 )$

\item $- \left[ - 15 \colon ( - 3 ) - ( - 10 ) \right] \colon ( - 5 )$

\item $( - 24 \colon 2 ) \colon ( - 22 \colon 11 )$

\item $- \left[ - 60 + ( - 3 ) \cdot ( - 20 ) \right]$

\item $\left[ - 4 \cdot ( - 6 - 2 \cdot 3 ) \right] \colon (- 2 - 6)$

\item $( - 2 ) - \left[ - ( - 2 + 10 ) \colon ( - 2 ) \cdot 2 \right]$

\item $- \left[ 3 \cdot ( - 5 ) \cdot ( - 15 + 15 ) \right]  \colon ( - 5 )$

\item $\left[ - ( - 2 + 7 ) \right]  \cdot \left[ - ( 3 - 8 - 6) \right]$

\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Opereu les operacions combinades següents, escrivint tots els passos :

\startmyitemize[columns]

\item $- (-18 ) \colon (-2 ) - ( 5 - 10 )$

\item $- \left[-\left( - 7 - 3 \right) - \left( 5 - 9 \cdot 0\right) \right]$

\item $ - [ - 150 \colon ( - 30 ) - ( - 10 ) ] \colon ( - 5 )$

\item $ ( - 36 \colon 2 ) \colon ( - 33 \colon 11 )$

\item $ - [ - 50 + ( - 3 ) \cdot ( - 40 ) ]$

\item $ [ - 3 \cdot ( - 6 - 2 \cdot 3 ) ] \colon ( - 2 - 5 )$

\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu les operacions combinades següents, escrivint tots els passos:

\startmyitemize[columns]
\item $- ( - 16 )\colon ( - 2 ) - ( 6 - 10 )$
\item $- \left[ - ( - 4 - 3 ) - \left( 5 - 3 \cdot 0 \right) \right]$
\item $- \left[ - 15\colon ( - 3 ) - ( - 10 ) \right]\colon ( - 5 )$
\item $\left( - 24\colon 2 \right)\colon \left( - 22\colon 11 \right)$
\item $- \left[ - 60 + ( - 3 ) \cdot ( - 20 ) \right]$
\item $\left[ - 4 \cdot \left( - 6 - 2 \cdot 3 \right) \right]\colon \left( - 2 - 6 \right)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $(-5) - (2 -3) + 4$
\item $-5 - \left(10 + 2 \cdot (-5)\right) - (+4)$
\item $-4 - 2 + (-10 +7) + (-12 \colon 2)$
\item $55 + (5-2\cdot3) - (-1)$
\item $30 - 4\cdot (-12) + (-50) \cdot(-2)$
\item $-10\colon 2 - 2\cdot(-4) + 2$
\item $-50 \colon (-10) \cdot(-2) \colon 5$
\item $4 \colon (-2)\cdot 50 - \left(5 -20 + 2\cdot 4\right)$
\item $\left(2 - 4\cdot 10\right) \colon (-2) + 5 \cdot (10 - 12)$
\item $10 - 4 \cdot (5-3) + 4 \cdot (-10 + 5)$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:
\startmyitemize[columns]
\item $10 - 6 \cdot \left(4 - 4 \cdot 10\right) + \left(5-4\cdot 2\right)\colon(-1)$
\item $(-5) - (4 -10) + (+10 - 4) - (-5)$
\item $(-7) + (-10) - (+4)$
\item $-(+20) - (+9) + (-13) + (+ 22)$
\item $(-12) - (-40) - (+21) + (+11) - 54$
\item $10 - 53 - (+30) + (-50) - (-2)$
\item $(-50) - (2 -6) + 4$
\item $-5 - \left(12 - 3 \cdot (+5)\right) - (+4)$
\item $-5 - 4 + (-13 +7) + (-10\colon 5)$
\item $505 + \left(5-2 \cdot 300\right) - (-1)$
\item $70 - 4\cdot(-24) + (-5)\cdot(-2)$
\item $-24\colon2 - 2\cdot(-3) + 2$
\item $-250\colon(-1)\cdot(-2)\colon 5$
\item $2\colon(-1)\cdot 50 - \left(4-20+2\cdot 3\right)$
\item $(20 - 4\cdot10)\colon(-2) + 5 \cdot (5 - 12)$
\item $12 - 4 \cdot (5-30) + 4 \cdot (-15 + 5)$
\item $12 - 6 \cdot (4 - 4 \cdot 5) + (10 - 4\cdot2)\colon (-1)$
\item $(-5) - (4 -18) + (+10 - 40) - (-7)$
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Completeu la taula següent:

\placetable[force,none]
[taula:operacions-combinades]
{Operacions combinades}
{\bTABLE[frame=on]
  \setupTABLE[row][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi}, style=ss, headstyle=ss]
  \setupTABLE[c][each][align={middle,lohi}]
  \setupTABLE[c][1,2][align={middle,lohi}]
  \setupTABLE[c][1,2,3][width=1.2cm]
  \setupTABLE[c][4,5,6][width=2cm]
  \setupTABLE[r][each][height=1.2cm]
  \setupTABLE[loffset=1mm,roffset=1mm]
   \bTR
     \bTD $a$ \eTD
     \bTD $b$ \eTD
     \bTD $c$ \eTD
     \bTD $a-b$ \eTD
     \bTD $\left(a+b\right) \cdot c$ \eTD
     \bTD $a \colon \left(b-c\right)$ \eTD
     \bTD $a+b-c$ \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $-5$ \eTD
     \bTD $2$\eTD
     \bTD $-3$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $1$ \eTD
     \bTD $-4$\eTD
     \bTD $-2$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $-3$ \eTD
     \bTD $-2$\eTD
     \bTD $-1$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $5$ \eTD
     \bTD $10$\eTD
     \bTD $-10$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
    \bTR
     \bTD $-1$ \eTD
     \bTD $5$\eTD
     \bTD $6$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
    \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici Calculeu el resultat de les expressions següents:

\startmyitemize[columns]
\item $(-5) + (-3) + (-2)$
\item $(-2) +3 -5 - (-6)$
\item $-10  + (-4) -(-5) +7$
\item $(-7) + (-15)  +10 -(+2)$
\item $-(-10)  + (-6)  +15  +10$
\item $6  +  (-12)  -18  +  (-4)$
\item $(-20)  + (-10)  +15  + (-5)$
\item $12  +18  + (-13)  + (-7)$
\item $+(-9)  +  14  + (-5)  +16$
\stopmyitemize
\stopexercici


\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:operacions-combinades]}

\bigskip
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:exercici-1-antic]: \startitemize[a,text] \item $17$, \item $-29$, \item $-272$, \item $2$, \item $2$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-2-antic] \startitemize[a,text] \item $5$, \item $-16$, \item $7$, \item $+1$, \item $-257$, \item $-962$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-3-antic] \startitemize[a,text] \item  $-829$, \item $-36$, \item $-14$, \item $+14$, \item $-29$, \item $4$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-4-antic] \startitemize[a,text] \item $-25$, \item $31$, \item $-37$, \item $-48$, \item $-24$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-5-antic] \startitemize[a,text] \item $-28$, \item $-9$, \item $-14$, \item $67$, \item $+82$\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-6-antic] \startitemize[a,text] \item $-7$, \item $+2$, \item $+27$, \item $+14$, \item $0$, \item $36$, \item $13$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:exercici-7-antic] \startitemize[a,text] \item $-51$, \item $-49$, \item $-157$, \item $-28$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:8-antic]: \startitemize[a,text] \item $-2$, \item $-14$, \item $28$, \item $21$, \item $1$, \item $-4$, \item $4$, \item $-32$, \item $37$, \item $2$, \item $10$, \item $-41$, \item $17$, \item $-47$, \item $-5$, \item $7$, \item $2$, \item $-9$, \item $19$, \item $-4$, \item $-27$, \item $15$, \item $-15$, \item $39$, \item $9$, \item $43$, \item $-9$, \item $-6$, \item $39$, \item $153$, \item $22$, \item $-3$, \item $132$, \item $-12$ \item $1$ \item $-42$ \item $-27$ \item $3$ \stopitemize
\stopitemize

\stoptextrule

\page[yes]
\section{Potències de nombres enters}

\subsection{Càlcul de potències}

\startexercici Calculeu el valor de les potències següents:
\startmyitemize[columns,three]
\item $(- 9)^0$
\item $(- 2)^3$
\item $(- 12)^2$
\item $(- 66)^0$
\item $(- 10)^6$
\item $(- 300)^3$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu el valor de les potències següents
\startmyitemize[columns,three]
\item $9^0$
\item $4^3$
\item $8^2$
\item $2^5$
\item $4^0$
\item $10^4$
\item $7^2$
\item $1^7$
\item $30^4$
\item $20^1$
\item $100^0$
\item $10^6$
\item $300^2$
\item $11^2$
\item $30^3$
\item $1^4$
\item $25^0$
\item $20^6$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu:

\startmyitemize[columns]
\item $5^6 \colon 5^3 + 5^3$
\item $12^2 \colon 2^4$
\item $3^{14} \cdot  (2^2)^7 \cdot  (4^7)^2$
\item $7^4 \colon 7^3 \cdot  7^2 \cdot  7^5 \colon 7^3$
\item $(2^2)^3  + (2^8)^0$
\item $3^6 \colon (3^2)^3 \cdot  (3^3)^2$
\item $9^{10} \colon (9^3)^3 - (9^0)^9$
\item $14^{13} \cdot  14^{12} \colon 14^{10}$
\item $40^7 \colon 2^7 \cdot  3^7$
\item $2^6 - 2^5 + 2^4$
\item $14^6 \colon (-2)^6 \cdot  3^6$
\item $-8^0 + (-8)^0 + 8^2$
\item $2^7 \cdot  2^7 \colon (-2)^6$
\item $10^4 - 10^0 - 10^3 + 10^2$
\item $(12^2)^3 \colon (2^2)^2 \colon 2^1$
\item $9^3 \colon 9^2 \cdot  (9^4)^2$
\item $(-5)^3 \cdot  (-5)^5 + (-5)^2$
\item $(-2^6)^2 + (-2)^3 - 2^3$
\item $6^8 \colon 6^5 \colon 3^2$
\item $\left[ (1^3)^3 \right]^4  + (-1)^{34} - (-1)^{35}$
\item $(3^2)^2 - (2^2)^2$
\item $(-20)^4 + 20^4 - (-20)^3 - (-20)^0$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Calculeu el valor de les potències següents:

\startmyitemize[columns,three]
\item $( - 8 )^0$
\item $( + 5 )^3$
\item $( - 11 )^2$
\item $( - 2 )^5$
\item $( - 14 )^0$
\item $( + 10 )^4$
\item $( + 9 )^2$
\item $( - 1 )^7$
\item $( + 300 )^4$
\item $( - 20 )^3$
\item $( - 100 )^3$
\item $( + 10 )^6$
\item $( - 30 )^3$
\item $( + 12 )^2$
\item $( - 40 )^3$
\item $( - 1 )^8$
\item $( - 5 )^0$
\item $( + 20 )^6$
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Esbrineu el signe del valor de les potències següents:

\startmyitemize[columns,four]
\item $6^3$
\item $5^4$
\item $12^4$
\item $15^5$
\item $( - 12 )^4$
\item $( - 8 )^5$
\item $( - 9 )^{20}$
\item $( - 14 )^5$
\item $( + 20 )^4$
\item $( - 9 )^3$
\item $( + 8 )^5$
\item $( - 7 )^8$
\item $- ( - 3 )^4$
\item $- ( + 2 )^6$
\item $- ( - 6 )^7$
\item $- ( + 5 )^9$
\item $( - 15 )^0$
\item $- ( - 4 )^0$
\item $- \left((-3)^2\right)^0$
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Esbrineu el signe del valor de les potències següents:

\startmyitemize[columns,three]
\item $( - 5 )^7$
\item $( - 17 )^6$
\item $( - 14 )^{-9}$
\item $( + 4 )^3$
\item $( - 13 )^6$
\item $- ( - 3 )^5$
\item $- ( - 5 )^8$
\item $- ( + 7 )^0$
\item $- ( - 13 )^5$
\item $- ( - 4 )^6$
\item $- ( + 6 )^{-17}$
\item $- ( - 1 )^0$
\item $-( - 10 )^{10}$
\item $- ( - 4 )^{300001}$
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Calculeu:
\startmyitemize[columns]
\item $ ( - 2 )^3 \cdot \left[ - 30 - ( - 6)\right]$
\item $- \left( - 8 + 6 \right) \colon ( - 2 ) - \left( - 6 \cdot 2 \right)^0$
\item $( - 10 ) \cdot ( - 4 + 2^2 \cdot 7 )$
\item $- ( - 9 ) \cdot ( - 5 )  \colon ( - 3 ) - ( - 4 )^2$
\item $( - 3^2 + 7 ) \cdot ( - 10 \colon 5 - 1 )$
\item $30 \colon ( - 1 - 1 - 3 ) - ( - 4 )^2$
\item $( - 3 )  + ( - 4 )^2 - ( - 5 )^2$
\item $( - 3 )^4 \colon ( - 3 )^2 + ( - 3 )^3$
\item $- ( - 10 + 2 )^2 \colon ( - 4 - 4 )$
\item $( - 2 )^4 \cdot \left[ - 3 - ( - 6) \right]$
\item $- (- 9 + 6 ) \colon ( - 3 ) - (- 16 \cdot 2 )^0$
\item $( - 50 ) \colon ( - 2 - 3 ) - ( - 4 )^2$
\item $ ( - 2 ) \cdot ( - 3 - 5 ) - ( - 4 \cdot 7 - 7 )^0$
\item $ ( - 20 ) \cdot ( - 5 + 2^2 \cdot 6 )$
\item $ - ( - 12 ) \cdot ( - 5 )^0 \colon ( - 3 ) - ( - 10 )^2$
\item $ ( - 8 ) - [ - ( - 20 + 4 ) \colon ( - 2 )^2]$
\item $ ( - 4^2 + 1 ) \cdot ( - 15 \colon 5 - 1 )$
\item $ 60 \colon ( - 1 -1 - 3 ) - ( - 3 )^2$
\item $ - \left[ 4 \cdot ( - 5 ) \cdot \left( - 25 + 15 + 10 \right) \right]^7 \colon ( - 5 )$
\item $ ( - 2 )^3 + ( - 3)^2 - ( - 4 )^2$
\item $ ( - 5 )^4 \colon ( -5 )^2 + ( - 3 )^3$
\item $ [ - ( - 12 + 7 ) ]^0 \cdot [ - ( 3 - 1 - 3) ]^6$
\item $- ( - 10- 2 )^2\colon ( - 4 - 2 )$
\item $( - 2 )^3\cdot \left[ - 30 - ( - 6)\right]$
\item $- ( - 8 + 6) \colon ( - 2 ) - \left( - 6 \cdot 2 \right)^0$
\item $( - 30 )\colon ( - 2 - 3 ) - ( - 3 )^2$
\item $- ( - 9 ) \cdot ( - 5 )^0\colon ( - 3 ) - ( - 4 )^2$
\item $( - 1 ) \cdot ( - 3 - 3 ) - \left( - 4 \cdot 3 - 7 \right)^0$
\item $( - 2 ) - [ - ( - 2 + 10 )\colon ( - 2 )^2 ]$
\item $( - 3^2 + 7 ) \cdot \left( - 10\colon 5 - 1 \right)$
\item $30\colon \left( - 1 - 1 - 3 \right) - ( - 4 )^2$
\item $- \left[ 3 \cdot ( - 5 ) \cdot \left( - 15 + 15 \right) \right]^7 \colon ( - 5 )$
\item $( - 3 )^3 + ( - 4 )^2 - ( - 5 )^2$
\item $( - 3 )^4\colon ( - 3 )^2 + ( - 3 )^3$
\item $( - 10 ) \cdot \left( - 4 + 2^2 \cdot 7 \right)$


\stopmyitemize
\stopexercici

\subsection{Propietats de les potències}

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:
\startmyitemize[columns]
\item $3^3 \cdot  3^2$
\item $7^4 \cdot  7^5$
\item $9^5 \cdot  9 \cdot  9^2$
\item $2^4 \cdot  2^2 \cdot  2 \cdot  2^0$
\item $11^2 \cdot  11^7$
\item $4^5 \cdot  4 \cdot  4 \cdot  4^5$
\item $10^3 \cdot  10 \cdot  10^2 \cdot  10$
\item $6 \cdot  6^0 \cdot  6 \cdot  6^4$
\item $18 \cdot  18^3 \cdot  18 \cdot  18^3$
\item $1^4 \cdot  1^3 \cdot  1$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns]
\item $4^5 \colon 4^2$
\item $3^7 \colon 3^3$
\item $8^5 \colon 8 \colon 8^2$
\item $5^8 \colon 5^2 \colon 5^0$
\item $13^8 \colon 13^3$
\item $7^8 \colon 7 \colon 7 \colon 7^4$
\item $2^7 \colon 2 \colon 2^2$
\item $6^6 \colon 6^4$
\item $5^{16} \colon 5^4 \colon 5^0 \colon 5^2$
\item $3^7 \colon 3 \colon 3^2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns]
\item $8^4 \cdot  8^7$
\item $2^8 \colon 2^5$
\item $9^4 \cdot  9 \colon 9^2$
\item $7^5 \colon 7^3 \cdot  7 \colon 7^0$
\item $5^6 \cdot  5^2 \cdot  5 \colon 5^8 \cdot  5$
\item $3^{15} \colon 3^5 \colon 3^0$
\item $1^6 \cdot  1^9 \colon 1^4$
\item $8^3 \colon 8 \colon 8 \cdot  8^3$
\item $11^4 \colon 11^4 \cdot  11^3$
\item $4^5 \colon 4 \cdot  4^8$
\item $3 \cdot  3^4 \colon 3 \cdot  3^5$
\item $5^4 \colon 5^3 \cdot  5^4 \cdot  5$
\item $12^8 \colon 12^3 \cdot  12^2$
\item $2 \cdot  2^3 \colon 2^2 \cdot  2^0 \colon 2^2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns,three]
\item $(4^5)^4$
\item $(2^7)^2$
\item $\left[ ( 7^3 )^{10} \right]^2$
\column
\item $\left[ ( 6^2 )^0 \right]^{11}$
\item $\left[ \left( 1^5 \right)^2 \right]^9$
\item $(8^7)^0$
\column
\item $(3^8)^{40}$
\item $\left[ ( 20^3 )^4 \right]^3$
\item $(9^{13})^0$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns]
\item $\left[ \left( 4^{30} \right)^5 \right]^2$
\item $8^3 \cdot  8 \cdot  8^5$
\item $20^5 \colon 20^2 \cdot  20$
\item $( 7^6 )^2 \cdot  7^5$
\item $3^9 \colon \left( 3^3 \right)^3$
\item $( 4^2 )^8 \colon 4^5 \cdot  4^3$
\item $\left[ \left( 3^3 \right)^2 \right]^4 \colon 3^4$
\item $( 6^4 )^3 \colon ( 6^2 )^5$
\item $2^{11} \colon 2^3 \cdot  ( 2^3 )^2$
\item $1^7 \cdot  1^9 \cdot  1 \cdot  ( 1^4 )^0$
\item $5^6 \cdot  ( 5^2 )^6 \cdot  ( 5^0 )^7$
\item $9^7 \colon ( 9^2 )^2 \colon 9 \cdot  9^5$
\item $( 5^3 )^0 \cdot  ( 5^0 )^5$
\item $( 7^3 )^9 \colon ( 7^4 )^5$
\item $3^{12} \cdot  \left( 3^6 \right)^2 \colon \left( 3^6 \right)^3$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns,three]
\item $5^3 \cdot  4^3$
\item $13^4 \cdot  2^4$
\item $10^5 \cdot  3^5$
\item $5^8 \cdot  2^8 \cdot  4^8$
\item $9^2 \cdot  10^2 \cdot  3^2$
\item $7^6 \cdot  7^6$
\item $12^7 \colon 3^7$
\item $300^2 \colon 30^2$
\item $18^3 \colon 6^3$
\item $28^4 \colon 7^4$
\item $24^9 \colon 2^9 \colon 3^9$
\item $6^2 \colon 6^2$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns,three]
\item $14^5 \cdot  2^5$
\item $120^6 \colon 10^6$
\item $8^3 \cdot  8^3$
\item $12^9 \cdot  3^9 \colon 6^9$
\item $4^7 \cdot  5^7 \colon 2^7$
\item $49^6 \colon 7^6 \cdot  2^6 \cdot 686^2$
\item $15^4 \colon 3^4 \cdot  4^4$
\item $6^{12} \colon 6^{12}$
\item $18^{50} \cdot  2^{50} \colon 4^{50}$
\item $60^6 \colon 3^6 \cdot  2^6$
\item $4^7 \cdot  40^7 \cdot  4^7$
\item $50^8 \colon 2^8 \cdot  5^8$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns,three]
\item $3^6 \colon 3^2$
\item $7^9 \cdot  5^9$
\item $( 15^2 )^0$
\item $9^4 \cdot  9^2 \cdot  9$
\item $20^4 \colon 5^4 \colon 2^4$
\item $2^6 \colon 2^3 \cdot  \left[ \left( 2^5 \right)^0 \right]^{20}$
\item $4^{12} \colon 2^{12} \cdot  \left( 3^3 \right)^4$
\item $5^6 \cdot  5^3 \colon 5^2 \cdot  5$
\item $14^6 \colon 7^6 \cdot  5^6$
\item $\left( 13^5 \right)^2 \colon 13^4$
\item $36^8 \colon 2^8 \colon 3^8$
\item $\left( 6^3 \right)^9 \colon \left( 6^9 \right)^3$
\item $1^6 \colon 1^6 \cdot  \left[ \left( 1^6 \right)^{10} \right]^2$
\item $10^{10} \colon 10^0 \cdot  \left[ \left( 10^2 \right)^{20} \right]^0$
\item $\left( 7^6 \right)^0 \cdot  7^14 \colon 7^2 \cdot  7$
\item $8^{18} \colon \left( 2^6 \right)^3 \cdot  \left( 4^2 \right)^9$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Si es pot, expresseu aquestes expressions en forma d'una sola potència. En cas contrari, calculeu-ne el valor:

\startmyitemize[columns]
\item $\left[\left(- 5\right)^4\right]^7$
\item $(- 14)^2 \cdot  (- 14) \cdot  (- 14)^5$
\item $(- 7)^7 \colon (- 7) \colon (- 7) \colon (- 7)^4$
\item $(- 20)^4 \colon (- 2)^4$
\item $(- 5)^2 - (- 5) + (- 5)^2$
\item $\left[\left(- 3\right)^5\right]^0$
\item $(- 14)^2 \cdot  (- 14)^5 \cdot  (- 14) \cdot  (- 14)$
\item $(- 7) \cdot  \left[\left(- 7\right)^2\right]^5 \cdot  (- 7)^4 \colon (- 7)^4$
\item $\left[ \left(- 19\right)^5\right]^4 \cdot  \left[\left(- 19^4\right)\right]^6$
\item $(- 4)^9 \colon 2^9 \cdot  (5^3)^3$
\item $(- 12)^2 + (- 12) + (- 12)^0$
\item $(- 9) \cdot  \left[\left(- 9\right)^3\right]^6 \colon (- 9)^3$
\item $\left[\left(- 5\right)^6 \right]^{10} \colon \left[\left(- 5\right)^2 \right]^4$
\item $(- 4)^2 \cdot  (- 3)^4$
\item $(- 1)^4 + (- 1)^5 - (- 1)^6$
\item $\left[\left(- 4\right)^2\right]^2 + (- 4)^3$
\item $(- 2)^3 \colon (- 2)^2 \cdot  (- 2)^6$
\item $(- 12)^3 \cdot  (- 12)^7 \cdot  (- 12) \cdot  (- 12)$
\item $(- 6) \cdot  \left[\left(- 6\right)^3\right]^4 \cdot  (- 6)^2 \colon (- 6)^7$
\item $\left[\left(- 9\right)^3\right]^7 \cdot  \left[\left(- 9\right)^4\right]^5$
\item $(- 9)^9 \colon 3^9 \cdot  (5^3)^3$
\item $(- 11)^2 + (- 11) + (- 11)^0$
\item $(- 7) \cdot  \left[\left(- 7\right)^8\right]^2 \colon (- 7)^5$
\item $\left[(- 3)^4 \right]^{10} \colon \left[(- 3)^3\right]^6$
\item $(- 2)^4 \cdot  (- 3)^4 \cdot 6^2$
\item $(- 10)^4 + (- 10)^5 - (- 10)^4$
\item $\left[(- 14)^2\right]^{22} + \left(- 14\right)^0$
\item $4^2 - 4^0 + 4^3$
\item $9^{11} \cdot  (9^7)^0 \colon (9^2)^4 \cdot  9$
\item $(7^2)^6 \colon (7^2)^5 \cdot  7$
\item $12^2 - (12^2)^4$
\item $17 \cdot  (17^3)^3 \colon (17^1)^2 \colon 17^3$
\item $4^6 \cdot  (4^{11})^2  \colon 4^{19}$
\item $(3^0)^7 + (3^5)^0 - 3 + 3^3$
\item $(20^2)^{20} \colon (20^2)^3$
\item $(- 30)^4 + (- 30)^2 - (- 30)^3$
\item $\left[(- 1)^3\right]^7 + (- 1)^{20}$
\item $1^3 - 2^3 + 3^3$
\item $8^{16} \colon (8^4)^4 \cdot  8$
\item $(70^4)^6 \colon (70^4)^5$
\item $300^2 - 300^2$
\item $11^2 \cdot  17^0$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize[columns]
\item $( - 3 )^2 \cdot  ( - 3 )^5$
\item $( - 9 )^5 \cdot  ( - 9 ) \cdot  ( - 9 )^2$
\item $( + 11 )^2 \cdot  ( + 11 )^6$
\item $( - 4 ) ^5 \cdot  ( - 4 ) \cdot  ( - 4 )$
\item $10^3 \cdot  10 \cdot  10^2 \cdot  10$
\item $( - 6 ) \cdot  ( - 6 )^0 \cdot  ( - 6 )^4$
\item $( - 18 )^3 \cdot  ( - 18 ) \cdot  ( - 18 )^3$
\item $( - 7 )^4 \cdot  ( - 7 )  \cdot  ( - 7 )$
\item $ 7^3 \cdot  7^2 \colon 7^0 \cdot  7^5$
\item $( - 5 )^{30} \cdot \left( (- 5)^6 \right)^2 \colon  ( - 5 )$
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Expresseu en forma d'una sola potència:

\startmyitemize
\item $\left[ \left( - 3 \right)^6 \right]^2 \cdot  ( - 3 )^5$
\item $( - 9 )^9 \colon ( 3^3 )^3$
\item $\left[ \left( - 5 \right)^2 \right]^6 \colon ( - 5 )^5$
\item $\left[ \left( - 7 \right)^7 \right]^4 \colon ( - 7 )^2 \cdot  ( - 7 )^4$
\item $\left[\left( - 6 \right)^2 \right]^3 \colon \left[ \left( - 6 \right)^2 \right]^5 \colon ( - 6 )^4$
\item $( - 8 )^{24} \colon \left[ \left( - 2 \right)^4 \right]^6 \cdot  ( + 1 )^{24} \cdot  \left[ \left( - 3 \right)^3 \right]^8$
\item $\left[ \left( - 5 \right)^2 \right]^4 \cdot  \left[\left( - 5 \right)^0 \right]^7 \colon \left[ \left( - 5 \right)^3 \right]^2$
\item $( - 2 )^7 \colon \left[ \left( - 2 \right)^2 \right]^2 \cdot  ( - 2 )^5 \cdot  \left[ \left( - 2 \right)^3 \right]^2$
\stopmyitemize
\stopexercici
