\chapter{Teorema de Pitàgores i cossos geomètrics}

\section[seccio:teorema-de-Pitàgores]{Teorema de Pitàgores}

\subsection{Tipus de figures planes}

Existeixen diversos tipus de figures planes. Les més usuals són les següents (figura~\in[fig:arees-principals]).

\placefigure[split,force]
[fig:arees-principals]
{Àrees de les figures planes més usuals}
{\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},split=yes]
      \bTR[background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi},style=ss,headstyle=ss]
        \bTD
        Rectangle
        \eTD
        \bTD
        Quadrat
        \eTD
        \bTD
        Triangle
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
          \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) -- (3,0) -- (3,2) -- (0,2) -- cycle;
\draw (0,0) -- (3,0) -- (3,2) -- (0,2) -- cycle;
\draw (0,1) node[anchor=east] {$h$};
\draw (1.5,0) node[anchor=north] {$b$};
\stoptikzpicture
        \eTD
        \bTD
        \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) -- (2,0) -- (2,2) -- (0,2) -- cycle;
\draw (0,0) -- (2,0) -- (2,2) -- (0,2) -- cycle;
\draw (0,1) node[anchor=east] {$c$};
\draw (1,0) node[anchor=north] {$c$};
\stoptikzpicture
        \eTD
        \bTD
        \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) -- (4,0) -- (1,2) -- cycle;
\draw (0,0) -- (4,0) -- (1,2) -- cycle;
\draw[help lines] (1,2) -- (1,0);
\draw (1,1) node[anchor=west] {$h$};
\draw (2,0) node[anchor=north] {$b$};
\stoptikzpicture
        \eTD
      \eTR
      \bTR[background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi},style=ss,headstyle=ss]
        \bTD
        Rombe
        \eTD
        \bTD
        Romboide
        \eTD
        \bTD
        Trapezi
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
        \starttikzpicture[scale=0.75]
\filldraw[color=blue!30] (0,-3) -- (1.5,0) -- (0,3) -- (-1.5,0)-- cycle;
\draw (0,-3) -- (1.5,0) -- (0,3) -- (-1.5,0)-- cycle;
\draw[help lines] (-1.5,0) -- (1.5,0);
\draw[help lines] (0,3) -- (0,-3);
\draw (-0.75,0) node[anchor=north] {$d$};
\draw (0,0.75) node[anchor=west] {$D$};
\stoptikzpicture
        \eTD
        \bTD
        \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) -- (3,0) -- (4,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw (0,0) -- (3,0) -- (4,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw[help lines] (1,0) -- (1,2);
\draw (1,1) node[anchor=east] {$h$};
\draw (1.5,0) node[anchor=north] {$b$};
\stoptikzpicture
        \eTD
        \bTD
        \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) -- (3,0) -- (2.5,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw (0,0) -- (3,0) -- (2.5,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw[help lines] (1,0) -- (1,2);
\draw (1,1) node[anchor=east] {$h$};
\draw (1.5,0) node[anchor=north] {$B$};
\draw (1.75,2) node[anchor=south] {$b$};
\stoptikzpicture
        \eTD
      \eTR
      \bTR[background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi},style=ss,headstyle=ss]
        \bTD[nc=2]
        Cercle
        \eTD
        \bTD
        Polígon regular
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD[nc=2]
        \starttikzpicture
\filldraw[color=blue!30] (0,0) circle (1.5);
\draw (0,0) circle (1.5);
\draw[help lines] (0,0) -- (1.5,0);
\draw (0.75,0) node[anchor=north] {$r$};
\stoptikzpicture
        \eTD
        \bTD
        \starttikzpicture
\node[regular polygon, regular polygon sides=5, minimum size=3cm, draw, fill=blue!30] at (0,0) {};
% amb trigonometria, té longitud $Longitud costat \cdot cos 36º$
\draw[help lines] (0,0) -- (0,-1.2135cm);
\stoptikzpicture
        \eTD
      \eTR
  \eTABLE}

Les fórmules de les àrees d'aquestes figures són les següents (figura~\in[fig:fórmules-àrees-i-perímetres]).

\placefigure
  [force,split]
  [fig:fórmules-àrees-i-perímetres]
  {Àrea de les figures més usuals}
  {\bTABLE[setups={table5:header, table5:frame, table5:style},split=yes]
    \bTABLEhead
      \bTR \bTH Figura \eTH \bTH Àrea \eTH \bTH Figura \eTH \bTH Àrea \eTH \eTR
    \eTABLEhead
    \bTABLEbody
      \bTR
        \bTD
        Rectangle
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A=b \cdot h
\stopformula
        \eTD
        \bTD
        Quadrat
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A=c \cdot c = c^2
\stopformula
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
        Triangle
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A=\frac{b \cdot h}{2}
\stopformula
        \eTD
        \bTD
        Rombe
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A = \frac{D \cdot d}{2}
\stopformula
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
        Romboide
        \eTD
        \bTD
                \startformula
A = b \cdot h
\stopformula
        \eTD
        \bTD
        Trapezi
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A = \frac{(B+b) \cdot h}{2}
\stopformula
        \eTD
      \eTR      
      \bTR
        \bTD    
        Cercle
        \eTD
        \bTD
          $A = \pi \cdot r^2$
        \eTD
        \bTD
        Polígon regular
        \eTD
        \bTD
        \startformula
A = \frac{\text{P} \cdot \text{a}}{2}
\stopformula
        \eTD
      \eTR
    \eTABLEbody
\eTABLE}

\startexercici No fa falta saber la fórmula de totes les figures, ja que sempre es poden reduir a unions de rectangles i triangles. Ho podíeu demostrar? Podeu deduir les fórmules de cadascuna de les figures anteriors? Podeu usar tisores i cinta adhesiva.
\stopexercici


\subsection{Tipus de triangles}

\startteoria Existeixen diversos tipus de triangles, segons els costats o segons els angles que els formen (figura~\in[fig:classificació-triangles]).

\placefigure
  [force]
  [fig:classificació-triangles]
  {Classificació dels triangles}
  {\bTABLE[setups={table5:header, table5:frame, table5:style}]
    \bTABLEhead
      \bTR \bTH Segons els costats \eTH \bTH Segons els angles \eTH \eTR
    \eTABLEhead
    \bTABLEbody
      \bTR
        \bTD
        Equilàter: té tots els costats iguals
        \eTD
        \bTD
        Acutangle: té tots els angles aguts
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
        Isòsceles: té dos costats iguals i un diferent
        \eTD
        \bTD
        Rectangle: té un angle recte
        \eTD
      \eTR
      \bTR
        \bTD
        Escalè: té tots els costats diferents
        \eTD
        \bTD
        Obtusangle: té un angle obtús
        \eTD
      \eTR
    \eTABLEbody
\eTABLE}

\stopteoria

\startexercici Podíeu posar exemples de triangles a les categories anteriors? Quina relació hi ha entre aquestes categories? Podeu saber si un triangle pot pertànyer a dues categories alhora?
\stopexercici

Al llarg d'aquest apartat ens ocuparem del triangles rectangles. Els costats dels triangles rectangles tenen noms particulars:

%TODO: posar figura de triangle rectangle i definicions hipotenusa i catets

\placefigure[force][fig:classificio-triangles]{Triangle rectangle}
{\bTABLE[frame=off]
  \bTR
   \bTD
       \starttikzpicture[scale=1]
        \draw[color=blue,very thick] (0,0) -- (0,0.2) -- (0.2,0.2) -- (0.2, 0) -- cycle;
         \draw[very thick] (0,0) -- (0,3) -- (5,0) --cycle;
         \draw (0,1.5) node[anchor=east] {catet};
         \draw (2.5,0) node[anchor=north] {catet};
       \stoptikzpicture
   \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\startitemize
\item L'angle recta es denota per un cantó d'un rectangle \tikz \filldraw[color=blue,very thick] (0,0) -- (0,0.2) -- (0.2,0.2) -- (0.2, 0) -- cycle; i no per un arc de circumferència \tikz \filldraw[fill=green!20!white, draw=green!50!black]
(0,0) -- (3mm,0mm) arc (0:30:3mm) -- cycle;
\item La {\em hipotenusa} és el costat major del triangle rectangle. Correspon al costat oposat de l'angle recte
\item Els costats que són adjacents a l'angle recte són els {\em catets}.
\stopitemize

\startresultat{teorema de Pitàgores} En un triangle rectangle, es compleix que la hipotenusa al quadrat és igual a la suma dels dos catets al quadrat, és a dir,
\startformula
h^2 = c^2 + d^2,
\stopformula
on $h$ denota la hipotenusa i $c$ i $d$ els catets del triangle rectangle.
\stopresultat

\startprova Sigui un triangle rectangle qualsevol (figura~\in[fig:demostracio-Pitagores]), amb $h$ la hipotenusa i $c$ i $d$ els dos catets. Denotem per $A_t$ la seva àrea, és a dir, $A_t = (d \cdot c)/2$. Amb aquest triangle, podem construir dos quadrats (figura~\in[fig:demostracio-Pitagores-quadrats]).

\placefigure[force][fig:demostracio-Pitagores]{Triangle rectangle genèric}
{\bTABLE[frame=off]
  \bTR
   \bTD
       \starttikzpicture[scale=1]
         \draw[very thick] (-5,0) -- (0,0) -- (0,2) --cycle;
         \draw (-2.5,0) node[anchor=north] {$d$};
         \draw (0,1) node[anchor=west] {$c$};
         \draw (-2.5,1.3) node[anchor=east] {$h$};
       \stoptikzpicture
   \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\placefigure[force][fig:demostracio-Pitagores-quadrats]{Quadrats formats amb el triangle inicial}
{\bTABLE[frame=off]
  \bTR
   \bTD
     \starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,scale=2]
     % vèrtexos
     %% esquerra abaix
     \coordinate (A1) at (-2,4);
     %% dreta abaix
     \coordinate (A2) at (1,4);
     %% dreta a dalt
     \coordinate (A3) at (1,7);
     %% esquerra a dalt
     \coordinate (A4) at (-2,7);
     % vèrtexos del quadrat central
     %% superior
     \coordinate (E) at ($(A4)!.2!(A3)$);
     %% dret
     \coordinate (H) at ($(A3)!.2!(A2)$);
     %% a baix
     \coordinate (F) at ($(A2)!.2!(A1)$);
     %% esquerra
     \coordinate (G) at ($(A1)!.2!(A4)$);
     
     % quadrat central
     \fill[color=zzttqq,fill=zzttqq,fill opacity=0.1] (A1) -- (A2) -- (A3) -- (A4) -- cycle;
     \fill[color=xdxdff,fill=xdxdff,pattern=north east lines,pattern color=xdxdff] (E) -- (H) -- (F) -- (G) -- cycle;
     \draw[color=xdxdff] (E) -- (H) -- (F) -- (G) -- cycle;
     
     % vores del quadrat perifèric
     \draw [color=zzttqq] (A1)-- (A2) -- (A3) -- (A4) -- cycle;
     
     % noms dels costats
     %% a dalt
     \draw ($(A4)!.5!(E)$) node[anchor=south] {$c$};
     \draw ($(E)!.5!(A3)$) node[anchor=south] {$d$};
     %% a l'esquerra
     \draw ($(A4)!.5!(G)$) node[anchor=east] {$d$};
     \draw ($(G)!.5!(A1)$) node[anchor=east] {$c$};
     %% a baix
     \draw ($(A1)!.5!(F)$) node[anchor=north] {$d$};
     \draw ($(F)!.5!(A2)$) node[anchor=north] {$c$};
     %% a la dreta
     \draw ($(A2)!.5!(H)$) node[anchor=west] {$d$};
     \draw ($(H)!.5!(A3)$) node[anchor=west] {$c$};
     \stoptikzpicture
   \eTD
   \bTD[width=1cm]
   \eTD
   \bTD
     \starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,scale=2]
     % vèrtexos
     %% esquerra abaix
     \coordinate (A1) at (-2,4);
     %% dreta abaix
     \coordinate (A2) at (1,4);
     %% dreta a dalt
     \coordinate (A3) at (1,7);
     %% esquerra a dalt
     \coordinate (A4) at (-2,7);

     % vèrtexos auxiliars
     %% superior
     \coordinate (E) at ($(A4)!.2!(A3)$);
     %% dret
     \coordinate (H) at ($(A3)!.2!(A2)$);
     %% a baix
     \coordinate (F) at ($(A1)!.2!(A2)$);
     %% esquerra
     \coordinate (G) at ($(A4)!.2!(A1)$);
     
     % segments entre els vèrtexos auxiliars
     %% esquerra-dret
     \draw (G) -- (H);
     %% dalt-baix
     \draw (E) -- (F);
     
     % punt d'intersecció
     \coordinate (M) at ({-2+3*0.2},{7-3*0.2});
     
     % emplenam rectangles
     \fill[color=zzttqq,fill=zzttqq,fill opacity=0.1] (A4) -- (A3) -- (A2) -- (A1) -- cycle;
     \draw[color=zzttqq] (A4) -- (A3) -- (A2) -- (A1) -- cycle;
     \fill[color=qqzzqq,fill=qqzzqq,pattern=north east lines,pattern color=qqzzqq] (A4) -- (E) -- (M) -- (G) -- cycle;
     \draw[color=qqzzqq] (A4) -- (E) -- (M) -- (G) -- cycle;
     \fill[color=qqwuqq,fill=qqwuqq,pattern=north east lines,pattern color=qqwuqq] (M) -- (H) -- (A2) -- (F) -- cycle;
     \draw[color=qqwuqq] (M) -- (H) -- (A2) -- (F) -- cycle;
     
     % línies per veure triangles
     \draw (A1) -- (M) -- (A3);
     
     % noms dels costats
     %% a dalt
     \draw ($(A4)!.5!(E)$) node[anchor=south] {$c$};
     \draw ($(E)!.5!(A3)$) node[anchor=south] {$d$};
     %% a l'esquerra
     \draw ($(A4)!.5!(G)$) node[anchor=east] {$c$};
     \draw ($(G)!.5!(A1)$) node[anchor=east] {$d$};
     %% a baix
     \draw ($(A1)!.5!(F)$) node[anchor=north] {$c$};
     \draw ($(F)!.5!(A2)$) node[anchor=north] {$d$};
     %% a la dreta
     \draw ($(A2)!.5!(H)$) node[anchor=west] {$d$};
     \draw ($(H)!.5!(A3)$) node[anchor=west] {$c$};
     \stoptikzpicture
   \eTD
  \eTR
\eTABLE}


\startitemize
\item Les àrees dels dos quadrats són les mateixes, ja que les dues àrees valen $(c+d)^2$.
\item L'àrea del primer quadrat és igual a la suma de quatre vegades l'àrea del triangle inicial (figura~\in[fig:demostracio-Pitagores]) més l'àrea del quadrat ratllat. És a dir,
\startformula
A = 4 A_t + h^2
\stopformula
\item L'àrea del segon quadrat és igual a quatre vegades l'àrea del triangle inicial (figura~\in[fig:demostracio-Pitagores]) més l'àrea ratllada. Aquesta àrea està composada per l'àrea de dos quadrats, d'àrees $c^2$ i $d^2$. És a dir,
\startformula
A = 4 A_t + c^2 + d^2
\stopformula
\item Com que les àrees dels dos quadrats són iguals, això vol dir que $4 A_t + h^2 = 4A_t + c^2 + d^2$. Per tant,
\startformula
h^2 = c^2 + d^2,
\stopformula
que és precisament el teorema de Pitàgores.
\stopitemize

Podeu consultar una versió dinàmica de la prova del teorema de Pitàgores \goto{aquí}[url(http://tube.geogebra.org/somenxavier)] (\goto{versió local}[url(material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-prova-teorema-Pitàgores.ggb)]), creada usant \goto{Geogebra}[url(http://www.geogebra.org)].

\stopprova

\startexercici[exer:propi-antic-B2] Trobeu \startitemize[a,text] \item què valen els costats, \item l'àrea i \item el perímetre dels triangles següents \stopitemize (figura~\in[fig:figures-arees-Pitàgores-2]).
\placefigure
  [force,split]
  [fig:figures-arees-Pitàgores-2]
  {Diverses figures}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},split=yes]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1.pdf][scale=700]
      
      a
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex2.pdf][scale=700]
      
      b
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex3.pdf][scale=700]
      
      c
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex4.pdf][scale=700]
      
      d
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici


\startexercici[exer:talaiot-14] Calculeu la diagonal del rectangle que té base $5,2 \Centi \Meter$ i altura $2,9 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-15] Calculeu l'altura d'un triangle isòsceles els costats del qual mesuren l'un $4,8 \Meter$ i l'altre $3,6 \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-18] En una urbanització s'han protegit 310 finestres quadrades de $1,26 \Meter$ de costat amb una cinta adhesiva especial, com es veu a la figura~\in[fig:finestra-cinta]. Quants metres de cinta s'han fet servir?

\placefigure
  [here]
  [fig:finestra-cinta]
  {Esquema de la cinta adhesiva}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD
\startmodeset
[grisos] {\externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ESPAD-1-bn.png][scale=1000]}
[default] {\externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ESPAD-1.png][scale=1000]}
\stopmodeset
\eTD
\eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-19] Una escala de $3,7 \Meter$ de longitud es troba recolzada en una paret, quedant el peu a $1,5 \Meter$ d'ella. A quina altura arriba l'escala sobre la paret?
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-28] Calculeu el perímetre d'un triangle rectangle la hipotenusa del qual mesura $50 \Centi \Meter$, i un dels seus catets $40 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-29] Determineu, sense dibuixar-lo, si un triangle de costats 7, 8 i $9 \Centi \Meter$ és rectangle.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-30] Calculeu l'apotema d'un hexàgon regular de $5 \Centi \Meter$ de costat.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-31] Calculeu l'altura d'un triangle isòsceles els costats iguals del qual mesuren $16 \Centi \Meter$ i el costat desigual $10 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-32] Calculeu la mesura de la diagonal d'un rectangle de costats $6$ i $8 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:talaiot-33] Un futbolista entrena corrent la diagonal del terreny de joc d'un camp de futbol, anada i tornada, $30$ cops tots els dies (figura~\in[fig:camp-futbol]). Quina distància total recorre? El terreny de joc té unes mides de $105 \times 67 \Meter$.

\placefigure
  [here]
  [fig:camp-futbol]
  {Camp de futbol}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD
\startmodeset
[grisos] {\externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ESPAD-2-bn.png][scale=2000]}
[default] {\externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ESPAD-2.png][scale=2000]}
\stopmodeset
\eTD
\eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-1] En un triangle rectangle, un catet fa 4 cm i l'altre fa 3 cm. Calculeu la hipotenusa
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-2] En un triangle rectangle, la hipotenusa fa 8 cm i un catet fa 4 cm. Calculeu l'altre catet
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-3] Calculeu la diagonal d'un rectangle de base 5 cm i altura 8 cm
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-4] En una habitació que fa $10 \times 50$ metres, volem anar de cantó a cantó. Calculeu quina distància recorrerem.
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-5] Un edifici té una altura de 80 metres i nosaltres esteim a una distància de 25 metres. Calculeu la distància que hi ha des del punt més alt de l'edifici a on esteim
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-6] En un triangle isòsceles, l'altura fa 10 cm i els costats iguals fan 15 cm. Calculeu la seva base
\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-7] En un triangle isòsceles, la base fa 50 cm i l'altura fa 10 cm. Calculeu què fan els costats semblants
\stopexercici


\startexercici[exer:propi-antic-8] Trobeu l'àrea i el perímetre de les següents figures (figura~\in[fig:figures-arees-Pitàgores]). Potser sigui necessari aplicar el teorema de Pitàgores per trobar algun costat.

\placefigure
  [here]
  [fig:figures-arees-Pitàgores]
  {Diverses figures}
  {\bTABLE[split=yes,frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-1.eps][width=1.6in]
      
      a
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-2.eps][width=1.6in]
      
      b
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-3.eps][width=2.1in]
      
      c
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-4.eps][width=2.2in]
      
      d
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-5.eps][width=1.8in]
      
      f
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-fig-6.eps][width=2.5in]
      
      g
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici[exer:propi-antic-B1] Calculeu l'àrea i el perímetre de les figures següents (figura~\in[fig:figures-arees-Pitàgores-2]).

\placefigure
  [here]
  [fig:figures-arees-Pitàgores-2]
  {Diverses figures}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-1.eps][width=2in]
      
      a
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-2.eps][width=2in]
      
      b
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-3.eps][width=2.2in]
      
      c
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-4.eps][width=1.1in]
      
      d
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-5.eps][width=2.2in]
      
      f
    \eTD
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex1-6.eps][width=1.6in]
      
      g
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici Trobeu els costats $b$ i $h$ d'aquest triangle (figura~\in[fig:figures-arees-Pitàgores-3]).
\placefigure
  [here]
  [fig:figures-arees-Pitàgores-3]
  {Triangle escalè}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex8.pdf][scale=700]
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici Trobeu els costats que falten (figura~\in[fig:figures-arees-Pitàgores-4]).
\placefigure
  [here]
  [fig:figures-arees-Pitàgores-4]
  {Diversos triangles}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-ex99.pdf][scale=700]
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici Trobeu la diagonal d'un cub de $10 \Centi \Meter$ d'aresta
\stopexercici

\startexercici Trobeu la diagonal d'una porteria de futbol de $2,44 \Meter$ d'alt i $7,32 \Meter$ de llarg.
\stopexercici

\startexercici Quina és l'àrea d'un hexàgon regular de $6 \Centi \Meter$ de radi?
\stopexercici

\startexercici Calculeu l'àrea d'un quadrat si sabem que la seva diagonal mesura $15 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici Trobeu l'àrea d'un triangle equilàter de $8 \Centi \Meter$ de costat.
\stopexercici

\startexercici Des d'una torre de fusta $20 \Meter$ d'alçada es vol muntar una tirolina al terra. Si volem que la base de la tirolina estigui a $100 \Meter$ de la torre, de quina llargària necessitem la corda de la tirolina?
\stopexercici

\startexercici Amb un punter làser sabem que la distància des d'un observador a l'extrem superior d'un arbre és de $20 \Meter$. Si sabem que l'observador està a $7 \Meter$ de l'arbre, calculeu l'altura de l'arbre
\stopexercici

\startexercici Volem mesurar l'altura de la muntanya $B$. Les dades que sabem és que \startitemize[a,text] \item La muntanya $A$ fa $200 \Meter$ \item la distància entre els cims és de $500 \Meter$ i \item el desplaçament horitzontal entre les muntanyes és de $100 \Meter$\stopitemize (vegeu figura~\in[fig:muntanyes])
\placefigure
  [force]
  [fig:muntanyes]
  {Diversos triangles}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      \externalfigure[material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-muntanyes.eps][scale=600]
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici[Santillana-1] Dos vaixells surten al mateix temps des del mateix punt: un en direcció nord i l'altre en direcció oest a $15$ i $18$ nusos, respectivament. Calculeu quina distància els separarà al llarg de 6 hores. I al cap de 10 hores. Nota: un nus són $1,852 \Kilo \Meter \Per \Hour$.
\stopexercici

\startexercici[Santillana-2] El disseny de la forma i dimensions d'una muntanya russa són els que s'indiquen a la figura (figura~\in[fig:canonada]) (totes les mesures es donen en metres). Sabem que el punt més alt es troba a $56 \Meter$. Calculeu la longitud total de la muntanya russa.
\placefigure
  [force]
  [fig:canonada]
  {Muntanya russa en construcció}
  {% original: material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-Santillana-canonada.ggb
  \bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
    \starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
\draw [line width=2.pt,color=qqwwzz] (-3.,1.)-- (1.,1.);
\draw [line width=2.pt,color=qqwwzz] (1.,1.)-- (3.,3.);
\draw [line width=2.pt,color=qqwwzz] (3.,3.)-- (5.,3.);
\draw [line width=2.pt,color=qqwwzz] (5.,3.)-- (6.,1.);
\draw (1.27,0.34) node {$353$};
\draw [->] (0.86,0.34) -- (-2.96,0.34);
\draw [->] (1.68,0.34) -- (6.04,0.34);
\draw (4,3) node[anchor=south] {$100$};
\draw (2.13,1.16) node {$33$};
\draw [->] (1.86,1.16) -- (1.34,1.16);
\draw [->] (2.4,1.16) -- (3.,1.16);
\draw [->] (2.4,1.16) -- (3.,1.16);
\draw (3.53,-0.4) node {$153$};
\draw [->] (3.16,-0.4) -- (1.04,-0.4);
\draw [->] (3.98,-0.4) -- (5.98,-0.4);
     \stoptikzpicture
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stopexercici

\startexercici[Santillana-3] Dibuixeu un triangle equilàter de $8 \Centi \Meter$ de costat. Quina és l'àrea de la corona circular determinada per la circumferència inscrita i circumscrita al triangle?

\stopexercici

\startexercici[Santillana-4]{$\star$} Dibuixeu un triangle isòsceles de $17 \Centi \Meter$ de base. L'altura corresponent a un dels costats iguals és igual a $15 \Centi \Meter$. Trobeu l'àrea del triangle.
\stopexercici

\page[yes]
{\bf Solució}

En primer lloc, calcularem un tros d'un dels costats semblants (figura~\in[fig:triangle-isosceles-1]a): $17^2 = 15^2 + x^2$, amb el que $x = 8$. Amb aquest informació, si feim servir que el triangle és isòsceles, aleshores podem calcular la longitud dels costats semblants (figura~\in[fig:triangle-isosceles-1]b).


\placefigure[force][fig:triangle-isosceles-1]{Càlcul d'una part d'un costat}
{\bTABLE[frame=off, align={middle,lohi}]
  \bTR
    \bTD
      % fet amb Geogebra: veure arxiu original material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercici-Santillana-4.ggb
      \starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
\fill[color=zzttqq,fill=zzttqq,fill opacity=0.1] (0.,4.) -- (-2.,0.) -- (2.,0.) -- cycle;
\fill[color=qqccqq,fill=qqccqq,fill opacity=0.2] (-2.,0.) -- (1.2,1.6) -- (2.,0.) -- cycle;
\draw [color=zzttqq] (0.,4.)-- (-2.,0.);
\draw [color=zzttqq] (-2.,0.)-- (2.,0.);
\draw [color=zzttqq] (2.,0.)-- (0.,4.);
\draw (1.66,1.5) node[anchor=north west] {$x$};
\draw (-0.4,1.68) node[anchor=north west] {$15$};
\draw (-0.22,0.74) node[anchor=north west] {$17$};
\draw (-2.,0.)-- (1.2,1.6);
      \stoptikzpicture
      
      a
    \eTD
    \bTD[width=2cm]
    \eTD
    \bTD
    % fet amb Geogebra: veure arxiu original material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercici-Santillana-4b.ggb
    \starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
\fill[color=zzttqq,fill=zzttqq,fill opacity=0.1] (0.,4.) -- (-2.,0.) -- (2.,0.) -- cycle;
\fill[color=zzttqq,fill=zzttqq,fill opacity=0.1] (0.,4.) -- (-2.,0.) -- (2.,0.) -- cycle;
\fill[color=qqccqq,fill=qqccqq,fill opacity=0.2] (0.,4.) -- (-2.,0.) -- (1.2,1.6) -- cycle;
\draw [color=zzttqq] (0.,4.)-- (-2.,0.);
\draw [color=zzttqq] (-2.,0.)-- (2.,0.);
\draw [color=zzttqq] (2.,0.)-- (0.,4.);
\draw (1.66,1.5) node[anchor=north west] {$8$};
\draw (-0.4,1.68) node[anchor=north west] {$15$};
\draw (-0.22,0.74) node[anchor=north west] {$17$};
\draw (-2.,0.)-- (1.2,1.6);
\draw (0.8,3.32) node[anchor=north west] {$y$};
\draw (-2.,2.86) node[anchor=north west] {$8+y$};
    \stoptikzpicture
    
    b
    \eTD
   \eTR
  \eTABLE}


\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:teorema-de-Pitàgores]}
\startitemize[n,packed]
\item Exercici~\in[exer:talaiot-14]: $5,95$.
\item Exercici~\in[exer:talaiot-15]: $4,44 \Meter$.
\item Exercici~\in[exer:talaiot-18]: $310 \cdot 1,7819 \Meter = 552,39 \Meter$.
\item Exercici~\in[exer:talaiot-19]: $3,38 \Meter$.
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-1]: $5 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-2]: $6,92 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-3]: $9,43 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-4]: $50,99 \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-5]: $83,81 \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-6]: $22,36 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-7]: $26,92 \Centi \Meter$
\item Exercici~\in[exer:propi-antic-8]: \startitemize[a,text] \item $A=30,61 \Square \Centi \Meter$, $P= 19 \Centi \Meter$; \item $A=77,42 \Square \Centi \Meter$, $P= 36,66 \Centi \Meter$; \item $A= 76 \Square \Centi \Meter$, $P= 38 \Centi \Meter$; \item $P= 36,18 \Centi \Meter$; \item $A= 50 \Square \Centi \Meter$; \item $A= 5,64 + 8 + 10 \Square \Centi \Meter$, $P= 24,38 \Centi \Meter$\stopitemize
\item Exercici~\in[Santillana-4]: Els costats del triangle fan $17$ i $20 \Centi \Meter$. L'àrea fa $150 \Square \Centi \Meter$.
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section{Cossos geomètrics}

\startexercici L'apotema d'una piràmide quadrangular regular mesura $12 \Centi \Meter$ i la seva aresta bàsica $10 \Centi \Meter$. Trobau \startitemize[a,text] \item quant fa l'altura \item quina àrea i quin volum té la piràmide \stopitemize
\stopexercici

\startexercici Si sabem que el costat d'un cub fa $5 \Centi \Meter$, calculeu el seu volum i la seva àrea lateral
\stopexercici

\startexercici Si sabem que el volum d'una capsa és de $200 \Cubic \Centi \Meter$, podeu trobar què fa d'alt si sabem que la base és un rectangle de $10 \times 20 \Centi \Meter$?
\stopexercici

\startexercici Un pintor té l'encàrreg de pintar un edifici en forma d'ortoedre. L'únic que sap és que l'amplada de l'edifici és la meitat que la seva llargària i que la altura és de 20 metres.

Si al final, el pintor ha gastar 2000 litres de pintura, quina altura té l'edifici?

Nota: el pintor gasta 1 litre de pintura cada $5 \Square \Meter$.

\stopexercici

% Materials ESPAD (editorial Talaiot)

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-1.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-1]{Per a practicar de l'Àrea de cossos geomètrics. Pàgina 1}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-2.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-2]{Per a practicar de l'Àrea de cossos geomètrics. Pàgina 2}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-3.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-3]{Autoavaluació de l'Àrea de cossos geomètrics}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-4.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-4]{Solucions de l'Àrea de cossos geomètrics}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-5.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-5]{Per a practicar del Volum de cossos geomètrics. Pàgina 1}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-6.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-6]{Per a practicar del Volum de cossos geomètrics. Pàgina 2}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-7.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-7]{Autoavaluació del Volum de cossos geomètrics}
\stoppagefigure

\startpagefigure[./material-apunts-ESPA-2-Pitagores-i-cossos-geometrics-figs-exercicis-cossos-geomètrics-ESPAD-8.pdf][page=1]\reference[fig:pdfexterns:espad-8]{Solucions dels exercicis del Volum de cossos geomètrics}
\stoppagefigure
