\chapter{Funció quadràtica}

\section[seccio:motivacio]{Motivació}

\startteoria
\startexemple Tenim una parcela de terra bastant gran i volem marcar-hi un quadrat de $36 \Square \Meter$, per fer-hi un hort (figura~\in[fig:càlcul-area-parcela-quadrada]). Quines dimensions ha de tenir el quadrat de terra?

\placefigure[force]
[fig:càlcul-area-parcela-quadrada]
{Quadrat de terra}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \draw[color=blue!70, very thick] (0,0) -- (6,0) -- (6,6) -- (0,6) -- cycle;
       \stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

\bigskip
Sabem que l'àrea d'un quadrat és costat per costat. Si denotam el costat amb la lletra $x$, aleshores tenim que:

\startitemize
\item Per una banda, $\text{àrea} = x \cdot x = x^2$
\item Per l'altra, $\text{àrea} = 36 \Square \Meter$
\stopitemize

Per tant, $x^2 = 36$.

\medskip
Així doncs, volem trobar un nombre $x$ de manera que el seu quadrat sigui igual a 36. Per trobar aquest nombre hem de fer l'operació inversa d'elevar al quadrat, és a dir, l'arrel quadrada.

\medskip
Per tant, $x = \sqrt{36} = 6$. És a dir, el costat del quadrat ha de fer $6 \Meter$.

\stopexemple
\stopteoria

\startexercici[exer:motivacio-1] Trobeu les dimensions dels quadrats següents:

\startitemize[a]
\item Un quadrat que té àrea igual a $25 \Square \Meter$
\item Un quadrat que té àrea igual a $20 \Square \Centi \Meter$
\item Un quadrat d'àrea $160.000 \Square \Kilo \Meter$
\item Un quadrat d'àrea $10,24 \Square \Centi \Meter$
\stopitemize
\stopexercici

\startteoria
\startexemple Imaginem-nos ara que en comptes de voler fer una parcela rectangular de la mateixa àrea. És a dir, volem construir un rectangle que tengui $36 \Square \Meter$.

\medskip
En primer lloc, hem de notar que no tenim un únic rectangle que compleixi això. El cas anterior del quadrat ens serveix, ja que un quadrat és un cas particular d'un rectangle. Però també podríem construir un rectangle de dimensions $1 \Meter \times 36 \Meter$ o bé un altre de $2 \Meter \times 18 \Meter$ (figura~\in[fig:càlcul-area-parcela-quadrada-2])

\placefigure[force]
[fig:càlcul-area-parcela-quadrada-2]
{3 rectangles diferents d'àrea $36 \Square \Meter$}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=orange!70, very thick] (0,0) -- (18,0) -- (18,1) -- (0,1) -- cycle;
         \stopscope
         \startscope[shift={(0,-3)}]
           \draw[color=green!70, very thick] (0,0) -- (9,0) -- (9,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
         \startscope[shift={(19,-3)}]
           \draw[color=blue!70, very thick] (0,0) -- (4,0) -- (4,9) -- (0,9) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

De fet, hi ha infinites possibilitats (en podíeu trobar 5 més?). Per tant, hem d'imposar algunes condicions en el rectangle que volem construir. Suposem que imposem que l'altura sigui el doble que la base (figura~\in[fig:càlcul-area-parcela-rectangular-3]). Quines serien les dimensions d'aquest rectangle?

\placefigure[force]
[fig:càlcul-area-parcela-rectangular-3]
{Rectangle que té l'altura el doble que la base}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \draw[color=blue!70, very thick] (0,0) -- (4.24,0) -- (4.24,8.49) -- (0,8.49) -- cycle;
       \stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Si denotem la base per $x$, aleshores l'altura és $2 \cdot x$, o simplement $2x$. Per tant, tenim que l'àrea del rectangle és $2x \cdot x = 2x^2$. Si volem que l'àrea sigui de $36 \Square \Meter$, aleshores hem de resoldre aquesta equació:

\startformula
2x^2 = 36
\stopformula

Aïllant, la $x^2$, tenim que $x^2 = 36/2$, per tant, $x^2 = 18$. Per la qual cosa, $x = \sqrt{18} \simeq 4,24$. O sigui, la base fa, aproximadament, $4,24 \Meter$ i l'altura el doble, $8,48 \Meter$.
\stopexemple
\stopteoria

\startexercici[exer:motivacio-2] Trobeu les dimensions d'aquestes figures amb les condicions donades


\placetable[split,force,none]
[taula:calcul-invers-arees-total-1]
{Trobar els costats sabent l'àrea}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=broad,split=yes]
  \setupTABLE[c][each][align={middle,lohi}]
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $a)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=blue!70, very thick] (0,0) -- (4,0) -- (4,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 50$
     \eTD
     \bTD
       L'altura és la meitat que la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $b)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=green!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (3,9) -- (0,9) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 27$
     \eTD
     \bTD
       La base és un terç de l'altura
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $c)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=orange!70!black, very thick] (0,0) -- (1,0) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 300$
     \eTD
     \bTD
       L'altura és el triple que la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $d)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=blue!70!black, very thick] (0,0) -- (8,0) -- (8,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 10.000$
     \eTD
     \bTD
       L'altura és un quart que la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $e)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=orange!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (3,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 86.400$
     \eTD
     \bTD
       L'altura és el doble d'un nombre desconegut i la base és el triple d'aquest mateix nombre
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $f)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=red!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (1.5,1.5) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 225$
     \eTD
     \bTD
       L'altura fa la meitat que la base
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startteoria
Fins ara hem imposat condicions a la parcela de forma rectangular que volem definir de manera que un costat és igual a un nombre per l'altre costat. Però què passaria si tenguéssim condicions que involucrassin la suma de quantitat?

\startexemple Volem construir una parcela rectangular de manera que \startitemize[a,text] \item l'àrea sigui de $36 \Square \Meter$ i \item la base faci 8 metres més que l'altura (figura~\in[fig:càlcul-area-parcela-rectangular-4])\stopitemize.

\placefigure[force]
[fig:càlcul-area-parcela-rectangular-4]
{Rectangle en el que la base mesura $8 \Meter$ més que l'altura}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \draw[color=blue!80!black,very thick] (0,0) -- (12,0) -- (12,4) -- (0,4) -- cycle;
         \draw (0,2) node[anchor=east] {$x$};
         \draw (6,0) node[anchor=north] {$x+8$};
       \stoptikzpicture
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}


Tenim que la base és igual a $x+8$ i que l'altura fa $x$. Per tant, volem resoldre l'equació
\startformula
x \cdot (x+8) = 36
\stopformula

Per resoldre-la, hem de llevar primer de tot el parèntesis, aplicant la propietat distributiva, és a dir, en el nostre cas, multiplicant ambdós membres de la suma per $x$:

\placeformula[formula:formula-segon-grau]
\startformula
x^2 + 8x = 36
\stopformula

Això (la fórmula~\in[formula:formula-segon-grau]) és una fórmula de 2n grau, ja que involucra incògnites elevades al quadrat ($x^2$) i a cap exponent major (no hi ha $x^3$, $x^4$, etc. a l'equació).

Resoldre aquestes equacions no és senzill. En general, s'utilitzen dues tècniques: {\em completar quadrats} o bé l'aplicació d'una fórmula, la qual es coneix com {\em la fórmula de segon grau}. Però abans d'aplicar cap d'aquestes tècniques, l'equació s'ha de {\em reduïr}, és a dir:
\startitemize[a]
\item S'han d'eliminar els parèntesis
\item S'han d'eliminar els denominadors
\item S'han de passar tots els membres a un costat (habitualment a l'esquerra)
\item L'equació final ha de tenir una pinta com $ax^2 + bx + c = 0$, on $a$, $b$ i $c$ són nombres.
\stopitemize

Per eliminar parèntesis i denominadors s'aplica el mateix procediment que a les equacions de 1r grau.

En el nostre cas, hem de reduïr l'equació \in[formula:formula-segon-grau], passant tots els termes a l'esquerra (no tenim ni parèntesis ni denominadors a llevar):

\startformula
x^2 + 8x - 36 = 0
\stopformula

Per tant, en el nostre cas, $a=1$ ($x^2$ és igual a $1 x^2$), $b=8$ i $c = -36$. Recordeu que $a$, $b$ i $c$ tenen signe.

\bigskip
Una vegada reduïda, s'aplica una de les dues tècniques:

\startitemize

\head Completar quadrats

Aquesta tècnica consisteix en transformar l'equació per a què quedi de la forma

\startformula
A(x-B)^2 + C= 0
\stopformula

En determinats casos, aquesta transformació es pot fer de cap, sobretot quan $a=1$ i $b$ és parell. En el nostre cas és evident que
\startformula
\startmathalignment
\NC x^2 + 8x - 36 \NC = x^2 + 2 \cdot 4x -36 \NR
  \NC = \NC (x^2 + 2 \cdot 4 \cdot x + 16) -16 -36 \NR
  \NC = \NC (x+4)^2 -52  \NR[+]
\stopmathalignment
\stopformula

Per tant, l'equació \in[formula:formula-segon-grau] es transforma en
\startformula
(x+4)^2 - 52 = 0,
\stopformula
és a dir
\startformula
(x+4)^2 = 52
\stopformula
(en aquest cas, $A=1$, $B=-4$ i $C=52$)

Aquesta equació és fàcil de resoldre, ja que simplement hem de fer arrels quadrades i aïllar la $x$, és a dir,
\startformula
x + 4 = \pm \sqrt{52}
\stopformula
i, per tant,
\startformula
x = \pm \sqrt{52} -4
\stopformula

Aquí el $\pm$ vol dir que tenim dues possibilitats: amb signe positiu i amb signe menys. Per tant, tenim dues solucions possibles: $x_1 \simeq 3,21$ i $x_2 \simeq -11,21$.

D'aquesta manera, \startitemize[n,text] \item $\text{base}=11,21 \Meter$ i $\text{altura} = 3,21 \Meter$ i \item $\text{base} = -3,21 \Meter$ i $\text{altura} = -11,21 \Meter$\stopitemize. Per motius físics, eliminem les mesures negatives (no passarà el mateix a altres casos).


\bigskip
En general, la transformació no es pot fer de cap. Per passar una equació de la forma $ax^2 + bx+c=0$ a una equació de la forma $A(x-B)^2 + C = 0$ usarem la fórmula:

\placeformula[eq:transformacio-eq-2n-grau]
\startformulas
\startformula
\startalign
\NC A = \NC a \NR
\stopalign
\stopformula
\startformula
\startalign
\NC B = \NC \frac{-b}{2a} \NR
\stopalign
\stopformula
\startformula
\startalign
\NC C = \NC c-AB^2 \NR[+]
\stopalign
\stopformula
\stopformulas

Per exemple, l'equació $2x^2 -4x+10=0$ es transformaria en $2(x-1)^2 +8=0$.

\head Fórmula de segon grau.

S'aplica la fórmula de segon grau

\placeformula[formula:formula-de-segon-grau]
\startformula
x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4 \cdot a \cdot c}}{2 \cdot a}
\stopformula

Apliquem aquesta fórmula en el nostre cas:

\startformula
\startmathalignment
\NC x = \NC \frac{-8 \pm \sqrt{8^2 - 4 \cdot 1 \cdot \left(-36\right)}}{2 \cdot 1} = \frac{-8 \pm \sqrt{64 + 144}}{2}\NR
\NC = \NC \frac{-8 \pm \sqrt{208}}{2} \simeq \frac{-8 \pm 14,42}{2} \NR[+]
\stopmathalignment
\stopformula

Per tant, tenim dues solucions $x_1 \simeq (-8 + 14,42)/2 = 3,21$ i $x_2 \simeq (-8-14,42)/2 = -11,21$. Pel que hi ha dues possibilitats: \startitemize[n,text] \item $\text{base}=11,21 \Meter$ i $\text{altura} = 3,21 \Meter$ i \item $\text{base} = -3,21 \Meter$ i $\text{altura} = -11,21 \Meter$\stopitemize. Per motius físics, eliminem les mesures negatives (no passarà el mateix a altres casos).
\stopitemize
\stopexemple
\stopteoria

\startexercici[exer:motivacio-3] Trobeu les dimensions d'aquestes figures.

\placetable[split,force,none]
[taula:calcul-invers-arees-total-2]
{Trobar els costats sabent l'àrea}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=broad,split=yes]
  \setupTABLE[c][each][align={middle,lohi}]
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $a)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=blue!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (3,5) -- (0,5) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 15$
     \eTD
     \bTD
       L'altura medeix 2 metres més que la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $b)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=green!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (3,9) -- (0,9) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 50$
     \eTD
     \bTD
       La base fa sis metres menys que l'altura
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $c)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=orange!70!black, very thick] (0,0) -- (1,0) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 231$
     \eTD
     \bTD
       L'altura mesura deu centímetres més que la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $d)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture[scale=0.4]
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=blue!70!black, very thick] (0,0) -- (8,0) -- (8,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 7.301$
     \eTD
     \bTD
       L'altura mesura $x$ i la base $3x+2$
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $e)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=orange!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (3,2) -- (0,2) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 300$
     \eTD
     \bTD
       L'altura és 3/4 de la base
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=1cm]
     $f)$
     \eTD
     \bTD
       \starttikzpicture
         \startscope[shift={(0,0)}]
           \draw[color=red!70, very thick] (0,0) -- (3,0) -- (1.5,1.5) -- cycle;
         \stopscope
       \stoptikzpicture
     \eTD
     \bTD
       $Àrea = 71,5$
     \eTD
     \bTD
       L'altura fa 2 centímetres més que la base
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:motivacio]}

\startitemize[packed,2]
\sym{\in[exer:motivacio-1]} \startitemize[a,text]\item $5 \Meter$, \item aprox. $4.47 \Centi \Meter$, \item $400 \Kilo \Meter$, \item $3,2 \Centi \Meter$\stopitemize
\sym{\in[exer:motivacio-2]} \startitemize[a,text]\item $\text{base}=10$, $\text{altura}=5$ \item $\text{base}=3$, $\text{altura}=9$, \item $\text{base}=10$, $\text{altura}=30$, \item $\text{base}=200$, $\text{altura}=50$, \item $\text{base}=360$, $\text{altura}=240$, \item $\text{base}\simeq 22,36$, $\text{altura} \simeq 11,18$\stopitemize
\sym{\in[exer:motivacio-3]} \startitemize[a,text] \item L'altura fa 3 i la base 5. \item La base fa 10 i l'altura 4 \item La base fa 11 i l'altura 21 \item L'altura fa 49 i la base 149 \item La base és 20 i l'altura es 15 \item La base és igual a 11 i l'altura a 13 \stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule

\page[yes]
\section[seccio:resolcio-equacions-2n-grau]{Resolució d'equacions de 2n grau}

\startexercici[exer:exercicis-eq-segon-grau-0] Resoleu les equacions de 2n grau següents:
\startitemize[a,columns]
\item $3x^2 + 2x = 5x -2$
\item $10x - 8x = x^2 -5$
\item $9x - 8 = 7 -x^2$
\item $8x^2 - 2 = 10x^2 -5x$
\item $(x-2)^2 -5 = 10$
\item $3(x+4)^2 = 10$
\item $(x-2)^2 - 8 = 20x$
\item $5(x-1)^2 = 2$
\item $(x-1)^2 = -4$
\item $(x-5)^2 = 5x^2$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-1] Resoleu les equacions de segon grau següents:
\startitemize[a,columns]
\item $3x - 5x^2 = 2x - 490$
\item $7-(x-3) = x^2 -4x$
\item $x - \frac{x^2}{2} = x^2 - 3$
\item $4x - (2x^2 -5x) = \frac{x}{2}$
\item $-3x^2 +432=0$
\item $\frac{x}{2} + 3 (x^2+2) = 311$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-4] Resoleu les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item $9x^2 - 225 = 0$
\item $5x^2 = 10$
\item $10 = -6x^2$
\item $6x^2 + 27 = 9x^2$ 
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-5] Resoleu les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item $3x^2 + 2x = -2x$ 
\item $3x^2 - x = -5x^2 +x$ 
\item $-9x^2 + 81x -4 = -4$ 
\item $- 20x = 8x^2-2+2x^2+2$ 
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-6] Resoleu les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item $4x^2 + 2x - 4 = -2x +4$
\item $9x^2 - 63 x + 90 = 0$
\item $-x^2 - 3x + 10 = x^2+3x-10$
\item $-2x^2 + 4x -3 = -2x + x^2$
\item $2x^2 + 4x +1 = -1$
\item $2x + 1 = -2 -x^2$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-3] Digueu si les afirmacions següents són vertaderes o falses:
\startitemize[a]
\item $x = -2$ és solució de l'equació $x^2 - 2x - 1 = 0$
\item $x = \frac{1}{2}$ és solució de l'equació $4x^2 -1 = 0$
\item $x=2$ i $x=0$ són solucions de l'equació $x^2 = 4x$
\item $x=-1$ és la única solució de l'equació $2x^2-4x+2 = 0$
\stopitemize
Nota: podeu comprovar si el nombre assenyalat és o no solució de l'equació en comptes de trobar totes les solucions de l'equació.
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-2] Resoleu:
\startitemize[a,columns]
\item
\startformula
\frac{3x-1}{2} + \frac{x^2}{3} + 5= x^2 +3
\stopformula
\item \startformula
\frac{x}{3} - 5 (1+x^2) = 311
\stopformula
\stopitemize
\stopexercici

\bigskip
\startexercici[exer:exercici-7] Reduïu i resoleu les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item \startformula 3(x+2)+4x^2-4 = 8 -x(1-x) + 7x \stopformula
\item \startformula5x^2 + 2 (x^2 + x) -4 = \frac{5x^2}{2} + 11x^2 \stopformula
\item \startformula2x(x+1) - 2(x+2) = 0 \stopformula
\column
\item \startformula\frac{x^2+1}{3} - \frac{x-2}{2} = 0 \stopformula
\item \startformula 7x+3+5x^2=-3x^2+4x+35+3x \stopformula
\item \startformula \frac{x}{3} - \frac{x^2}{5} = 2(x+1) \stopformula
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-10] Resoleu:
\startitemize[a,columns,three]
\item $2x^2+2x-4 = 0$
\item $3x^2-27 = 0$
\item $2x^2+6x = 0$
\item $x^2-6x+8 = 0$
\item $-x^2+2x+8 = 0$
\item $-x^2-4x-6 = 0$
\item $15x^2 + 2x - 8 = 0$
\item $2x^2 - 5x + 2 = 0$
\item $2x^2 - 5x - 7 = 0$
\item $3x^2 - 5x + 4 = 0$
\item $9x^2 + 6x + 1 = 0$
\item $3x^2 - 6x + 2 = 0$
\item $x^2 - 6 = 30$
\item $3x^2 - 115 = 185$
\item $x (x +5) = 0$
\item $4x = 3x^2$
\item $x^2 = 121$
\item $5x^2 - 7x=0$
\item $x^2 + x = 3x - x^2$
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-11] Reduïu i resoleu les equacions següents:
\startitemize[a]
\item $2x+4x-x^2 + 7 = x^2 +2x -9$
\item $-x+4-x^2 -1+x= -2x^2 +19$
\item $2x^2 + x -3 + 3x -8 +2x = 4x+x^2 -11$
\item $x^2 -3x = -x^2+2x -x^2 -1 -4x^2 +2+ 5x^2-3$
\item $-x^2 -3x = x^2+2x +3x +6$
\item $2x^2 -3x +2= -x^2+1+2x -x^2+x+1$
\item $-x^2 -3x -x^2 +2= 2x^2-14-3x$
\item $24x^2 -3x -x^2 +2= -6x^2-41x^2-29x^2+22-13x-x^2$
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-12] Resoleu:

\startitemize[a,columns]

\item 
\startformula
\frac{3 x^2}{2} + \frac{13x}{4} = - \frac{1}{2}
\stopformula

\item 
\startformula
-2x^2 +x + 23 = -4x^2 -11x +7
\stopformula

\item
\startformula
(x+2)^2 + 3x -5 = 0
\stopformula

\item
\startformula
(x+2)(x-3) + 3x = (2x-4)(x+2)
\stopformula
\stopitemize


\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-17] Resoleu les equacions següents:
\startitemize[a,columns]
\item $(3x-1)^2 = 0$
\item $(x-3)(x-8)=0$
\item $(2x-1)^2 = 25$
\item $(x-5)^2 = 0$
\item $(x-2)(x+2) = 7$
\item $\frac{(x-1)(x+1)}{3} = \frac{(x-1)^2}{2}$
\stopitemize
\stopexercici


\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:resolcio-equacions-2n-grau]}
\startitemize[n,packed]
\sym{\in[exer:exercicis-eq-segon-grau-0]} 
\sym{\in[exer:exercici-1]} \startitemize[a,text] \item $x=10$ i $x=-49/5$, \item $x=-2$ i $x=5$, \item $x \simeq -1,12$ i $x \simeq 1,79$, \item $x=0$ i $x=17/4$, \item $x=\pm 12$, \item $10$, $x=-61/6$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-4]} \startitemize[a,text] \item $x = \pm 5$ \item $x = \pm \sqrt{2}$ \item no té solució \item $x = \pm 3$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-5]} \startitemize[a,text] \item $x = 0, -\frac{4}{3}$ \item $x = 0, \frac{1}{4}$ \item $x = 0, 9$ \item $x = 0, -2$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-6]} \startitemize[a,text] \item $x = -2$, $x = 1$ \item $x = 2$, $x = -5$ \item $x = 2$, $x = -5$ \item $x = 1$, $x = 1$ \item $x = -1$, $x = -1$ \item no té solució \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-3]} \startitemize[a,text] \item Fals \item Vertader \item Fals \item Vertader \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-2]} \startitemize[a,text] \item $x=-\frac{3}{4}$ i $x=3$ \item no té solució \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-7]} \startitemize[a,text] \item $x=-1$, $x=2$ \item $x = 0$ \item $x = \pm \sqrt{2}$ \item no té solució \item $x=\pm 2$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-10]} \startitemize[a,text] \item $1, -2$, \item $-3, +3$, \item $0, -3$, \item $2, 4$, \item $-2, 4$, \item no en té,  \item $x=-\frac{4}{5}$, $x=\frac{2}{3}$, \item $x=\frac{1}{2}$, $x=2$, \item $x=-1$, $x=\frac{7}{2}$, \item no té solució, \item $x=-\frac{1}{3}$, \item $x \simeq 0,4$, $x \simeq 1,5$, \item $x=\pm 6$, \item $x=\pm 10$, \item $x=0$, $x=-5$, \item $x=0$, $x=\frac{4}{3}$, \item $x=\pm 11$, \item $x=0$, $x=\frac{7}{5}$, \item $x=0$, $x=1$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-11]} \startitemize[a,text] \item $-2$, $4$ \item $-4$, $4$, \item $-2$, $0$, \item $2$, $\frac{1}{2}$, \item $-1$, $-3$, \item $0$, $\frac{3}{2}$, \item $\pm 2$, \item $\frac{-1}{2}$, $\frac{2}{5}$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-12]} \startitemize[a,text] \item $x=-2$, $x=-\frac{1}{6}$), \item $x=-2$, $x=-4$, \item $x \simeq -7.1$, $x \simeq 0.1$, \item $x \simeq 2.7$, $x \simeq -0.7$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-17]} \startitemize[a,text] \item $x=\frac{1}{3}$, \item $x=3$, $x=8$, \item $x = \frac{1}{2}$, \item $x=5$, \item $x=\pm2$, \item $x=1$, $x=5$\stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule



\page[yes]
\subsection[seccio:problemes-geometrics]{Problemes geomètrics}

\startexercici[exer:exercici-geom-1] L'àrea d'un quadrat és 1024. Què val el seu costat?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-2] Calculeu la longitud dels catets d'un triangle rectangle isòsceles d'àrea $50 \Square \Meter$.
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-3] En un rectangle, la base fa tres centímetres més que l'altura. Si l'àrea és de $1.720 \Square \Centi \Meter$. Què val cada costat?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-3b] En un rectangle, l'altura és quatre centímetres més curta que la base. Si l'àrea és de $70 \Square \Centi \Meter$, quines són les dimensions del rectangle?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-4] Calculeu el valor de $x$ sabent que l'àrea total de la figura \in[figura:trobar-costats-figures] és igual a $79 \Square \Meter$:

\placefigure[here]
[figura:trobar-costats-figures]
{Composició de diversos rectangles}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.5]
      \filldraw[color=blue!30, thick] (0,0) -- (6,0) -- (12,0) -- (17,0) -- (17,5) -- (12,5) -- (12, 3) -- (6,3) -- (6,6) -- (0,6) -- cycle;
      \draw (3,6) node[anchor=south] {$x$};
      \draw (0,3) node[anchor=east] {$x$};
      \draw (14.5,5) node[anchor=south] {$5$};
      \draw (17,2.5) node[anchor=west] {$5$};
      \draw (12,4) node[anchor=east] {$2$};
      \draw (9,3) node[anchor=south] {$x$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-6] En un rectangle, la base és $3 \Centi \Meter$ més curta que l'altura. Calculeu les dimensions del rectangle si sabem que la seva àrea és de $70 \Square \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-geom-6b] Trobeu $x$ per a que l'àrea de la figura \in[figura:trobar-costats-figures-2] sigui igual a $54 \Square \Meter$:


\placefigure[here]
[figura:trobar-costats-figures-2]
{Composició de dos quadrats}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.5]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,5) -- (0,5) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (2,0) -- (2,-2) -- (0,-2) -- (0,0);
      \draw (1,-2) node[anchor=north] {$2$};
      \draw (2.5,5) node[anchor=south] {$x$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}


\stopexercici

\startexercici[exer:exercici-geom-7] L'àrea d'un quadrat és 324. Què val el seu costat?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-8] En un rectangle, la base fa dos centímetres més que l'altura. Si l'àrea és de $2808 \Square \Centi \Meter$. Què val cada costat?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-9] En un rectangle, l'altura és deu centímetres més curta que la base. Si l'àrea és de $1200 \Square \Centi \Meter$, quines són les dimensions del rectangle?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-10] En un rectangle de $4 \Centi \Meter$ de perímetre, sabem que la base és igual al quadrat de l'altura. Calcula les seves dimensions.
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-11] En un rectangle de $600 \Meter$ de perímetre, sabem que l'altura és igual a dues vegades el quadrat de la base. Calculeu les seves dimensions.
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-12] Calculeu el valor de $x$ sabent que l'àrea total de la figura és igual al valor que s'indica.

\startitemize[a,columns]
\item $112 \Square \Meter$:

\placefigure[here,none]
[figura:trobar-costats-figures-3]
{Composició de figures}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.4]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (8,0) -- (8,8) -- (0,8) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (8,8) -- (16,8) -- (16,5) -- (8,5);
      \draw[color=blue!80, very thick] (8,4) -- (16,4) -- (16,1) -- (8,1);
      \draw (0,4) node[anchor=east] {$x$};
      \draw (12,8) node[anchor=south] {$x$};
      \draw (16,6.5) node[anchor=east] {$3$};
      \draw (16,2.5) node[anchor=east] {$3$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}


\item $20 \Square \Meter$:

\placefigure[here,none]
[figura:trobar-costats-figures-3]
{Composició de figures}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.8]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (4,0) -- (4,4) -- (0,4) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (4,0) -- (6,0) -- (4,4);
      \draw (0,2) node[anchor=east] {$x$};
      \draw (2,0) node[anchor=north] {$x$};
      \draw (5,0) node[anchor=south] {$2$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}


\item $1540 \Square \Meter$:

\placefigure[here,none]
[figura:trobar-costats-figures-4]
{Composició de figures}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.5]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (2,0) -- (2,9) -- (0,9) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (2,0) -- (5,0) -- (2,9);
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,9) -- (-3,0) -- (0,0);
      \draw (3.5,0) node[anchor=south] {$3$};
      \draw (-1.5,0) node[anchor=south] {$3$};
      \draw (0,4.5) node[anchor=west] {$x$};
      \draw (1,0) node[anchor=south] {$\frac{x}{10}$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\item $44 \Square \Meter$:

\placefigure[here,none]
[figura:trobar-costats-figures-5]
{Composició de figures}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.5]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,3) -- (0,3) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (5,0) -- (10,0) -- (10,5) -- (5,5) -- (5,3);
      \draw[color=blue!80, very thick] (10,0) -- (12,0) -- (12,2) -- (10,2);
      \draw (0,1.5) node[anchor=east] {$3$};
      \draw (2.5,0) node[anchor=south] {$x$};
      \draw (7.5,0) node[anchor=south] {$x$};
      \draw (12,1) node[anchor=west] {$2$};
      \draw (5,2.5) node[anchor=west] {$x$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-16] L'àrea d'un quadrat és 324. Què val el seu costat?
\stopexercici


\startexercici[exer:exercici-geom-17] En un rectangle, la base és igual a tres vegades l'altura. Si la seva àrea és 300, trobeu les dimensions del rectangle.
\stopexercici

\startexercici Quan passarà que l'àrea d'aquest terreny (figura~\in[figura:problemes-1]) serà igual a $4.485 \Square \Meter$? Quina àrea tendria si $x$ fos igual a $3 \Meter$?

\placefigure[here]
[figura:problemes-1]
{Terreny format per composició de rectangles}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
    \starttikzpicture[scale=0.6]
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,5) -- (0,5) -- cycle;
      \draw[color=blue!80, very thick] (5,0) -- (7,0) -- (7,5) -- (5,5);
      \draw[color=blue!80, very thick] (0,0) -- (0,-2) -- (5,-2) -- (5,0);
      \draw (2.5,5) node[anchor=north] {$x$};
      \draw (0,2.5) node[anchor=west] {$x$};
      \draw (6,5) node[anchor=north] {$2$};
      \draw (0,-1) node[anchor=west] {$2$};
    \stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\stopexercici



\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:problemes-geometrics]}
\startitemize[n,packed,columns]
\sym{\in[exer:exercici-geom-1]} $32$
\sym{\in[exer:exercici-geom-2]} 10 metres
\sym{\in[exer:exercici-geom-3]} $40$ i $43 \Centi \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-3b]} 7 i 10
\sym{\in[exer:exercici-geom-4]} $6 \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-6]} $10 \Centi \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-6b]} $5 \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-7]} 18
\sym{\in[exer:exercici-geom-8]} $52 \Centi \Meter$ i $54 \Centi \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-9]} 30 i 40
\sym{\in[exer:exercici-geom-10]} l'altura fa $1 \Centi \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-11]} la base fa $12 \Meter$
\sym{\in[exer:exercici-geom-12]} \startitemize[a,text] \item $8 \Meter$, \item $4 \Meter$, \item $110 \Meter$, \item $5 \Meter$ \stopitemize
\sym{\in[exer:exercici-geom-16]} 18
\sym{\in[exer:exercici-geom-17]} 10 i 30
\stopitemize
\stoptextrule


\page[yes]
\section[seccio:funcio-quadratica]{Funció quadràtica}

\subsection{Pla cartesià}

\startexercici \startitemize[a,text] \item Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,4)$, $B=(4,1)$ , $C=(-5,2)$, $D=(-3,-1)$, $E=(6,-3)$, $F=(0,2)$, $G=(-2,0)$, $H= \text{origen de coordenades}$, i \item digueu a quin quadrant pertanyen. \stopitemize
\stopexercici

\startexercici Escriviu les coordendades dels punts següents (figura~\in[figura:pla-cartesia-1]):

\placefigure[here]
[figura:pla-cartesia-1]
{Punts al pla cartesià}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
  % del geogebra
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.75]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-6.18,-3.14) grid (6.74,5.9);
\draw[->,color=black] (-6.18,0.) -- (6.74,0.);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.,-3.14) -- (0.,5.9);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-6.18,-3.14) rectangle (6.74,5.9);
\draw [fill=qqqqff] (3,0) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (3,0.28) node[anchor=south] {$A$};
\draw [fill=qqqqff] (2,1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (2,1) node[anchor=south] {$B$};
\draw [fill=qqqqff] (1,-1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1,-1) node[anchor=north] {$C$};
\draw [fill=qqqqff] (-2,3) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-2,3) node[anchor=north] {$D$};
\draw [fill=qqqqff] (-4,0) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-4,0) node[anchor=south] {$E$};
\draw [fill=qqqqff] (-3,-1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-3,-1) node[anchor=north] {$F$};
\stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,2)$, $B=(2,1)$ , $C=(1,1)$, $D=(2,2)$, $E=(-1,2)$, $F=(1,-2)$, $G=(0,2)$, $H=(1,0)$, $I=(0,0)$, $F=(-2,-3)$. Digueu a quin quadrant pertanyen
\stopexercici


\startexercici Quines coordenades tenen els punts següents (figura~\in[figura:pla-cartesia-2]):

\placefigure[force]
[figura:pla-cartesia-2]
{Punts al pla cartesià}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
  % del geogebra
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.75]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-5.88500042163,-3.88734418879) grid (8.31046713343,6.4189541731);
\draw[->,color=black] (-5.88500042163,0.) -- (8.31046713343,0.);
\foreach \x in {-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.,-3.88734418879) -- (0.,6.4189541731);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-5.88500042163,-3.88734418879) rectangle (8.31046713343,6.4189541731);
\draw [fill=qqqqff] (1,1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1,1) node[anchor=south] {$A$};
\draw [fill=qqqqff] (4,2) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (4,2) node[anchor=south] {$B$};
\draw [fill=qqqqff] (6,1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (6,1) node[anchor=south] {$C$};
\draw [fill=qqqqff] (2,-2) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (2,-2) node[anchor=south] {$D$};
\draw [fill=qqqqff] (4,-3) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (4,-3) node[anchor=south] {$E$};
\draw [fill=qqqqff] (1,3) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1,3) node[anchor=south] {$F$};
\draw [fill=qqqqff] (1,4) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1,4) node[anchor=south] {$G$};
\draw [fill=qqqqff] (1,5) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1,5) node[anchor=south] {$H$};
\draw [fill=qqqqff] (-1,-1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-1,-1) node[anchor=north east] {$I$};
\draw [fill=qqqqff] (-2,1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-2,1) node[anchor=south] {$J$};
\draw [fill=qqqqff] (-1,-2) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-1,-2) node[anchor=east] {$K$};
\draw [fill=qqqqff] (-3.,-2.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-3,-2) node[anchor=north] {$L$};
\draw [fill=qqqqff] (-4,-1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-4,-1) node[anchor=north] {$M$};
\draw [fill=qqqqff] (-4,1) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-4,1) node[anchor=south] {$N$};
\stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}


\stopexercici

\startexercici Representeu al pla cartesià els punts següents i digueu a quin quadrant pertanyen: $A=(5,6)$, $B=(-3,4)$, $C=(7,-3)$, $D=(-1,-5)$, $E=(0,-2)$, i $F=\text{origen de coordenades}$.
\stopexercici

\startexercici
\startitemize[a]
\item Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,2)$, $B=(2,1)$ , $C=(-3,2)$, $D=(-4,-1)$, $E=(2,-3)$, $F=(0,3)$, $G=(-2,0)$, $H=$ origen de coordenades
\item Digueu a quin quadrant pertanyen
\stopitemize
\stopexercici


\subsection{Representació de funcions quadràtiques}

\startteoria
Recordem de cursos anteriors que una funció de l'estil $y=ax+b$ donava lloc a una recta i que totes\footnote{Excepte les rectes verticals.} les rectes al pla cartesià venien donades per funcions d'aquest estil. Aquestes funcions s'anomenaven {funcions afins}. Per tant, totes les altres funcions donen llocs a corbes.

Ocupem-nos tot seguit de les funcions que tenen un factor de segon grau en la seva fórmula, és a dir, que tenen $x^2$ però no tenen cap potència d'exponent major.

\startitemize
\item $y = x^2$

Aquesta funció dóna lloc a la gràfica següent (figura~\in[fig:repr-paràbola-1]):

\placefigure[here]
[fig:repr-paràbola-1]
{Paràbola $y=x^2$}
{
\bTABLE[frame=off]
 \bTR
   \bTD
     \starttikzpicture[domain=(-1):1, scale=3]
	\draw[thin] (-1.2,0) -- (1.2,0) node[right] {$x$};
	\draw[thin] (0,0) -- (0,1) node[left] {$y$};
	\draw[color=blue, very thick] plot (\x,{(\x)^2});
     \stoptikzpicture
   \eTD
 \eTR
\eTABLE
}

Aquest tipus de corba es coneix com a {\em paràbola} i es caracteritza perquè tots els punts de la corba esta a la mateixa distància d'un punt fix, anomenat {\em focus}, i una recta, anomenada {\em directriu} (vegeu \in[seccio:parabola-dibuix]). Té la propietat que qualsevol {\em raig} vertical que incideix a la paràbola va a parar al focus. Això és utilitzat a les antenes parabòliques per amplificar les senyals.

Existeix un punt singular: el vèrtex de la paràbola, on la paràbola passa de decrèixer a crèixer.

A continuació anirem complicant aquesta fórmula, mica en mica, i veurem que lexs corbes resultants també donen lloc a paràboles. A més, les transformacions de la fórmula correspondran a moviments geomètrics d'aquesta paràbola base.

\item $y = (x-B)^2$

Aquesta transformació correspon a una translació vertical de la paràbola. La paràbola es mou $B$ unitats a la dreta. O sigui, el seu vèrtex es mou a la posició $(B,0)$. Vegeu figura 

\item $y = (x-B)^2 + C$

Aquesta transformació fa que el vèrtex de la paràbola pugi verticalment $C$ unitats. Per tant, el vèrtex d'aquesta paràbola queda situat a $(B,C)$. Vegeu figura

\item $y = A(x-B)^2 + C$

La introducció del paràmetre $A$ fa que cada valor de $(x-B)^2$ es multipliqui per $A$. Per tant, si $\lvert A \rvert$ és major que $1$, això farà que s'obtingui un valor major que si no es tingués $A$. Per tant, $y$ tendrà un valor major i, llavors, la paràbola serà més tancada. En el cas, en que $\lvert A \rvert < 1$, la paràbola serà més oberta, més {\em gruixada}. En definitiva, el paràmetre $A$ determina l'{\em obertura} de la paràbola. Vegeu figura 

\startitemize
\item Si $A > 0$, la paràbola és {\em còncava}.
\item Si $A < 0$, la paràbola és {\em convexa}.
\stopitemize
\stopitemize

En general per a representar una paràbola es determinen:
\startitemize[a,text]
\item Orientació
\item Vèrtex
\item Punts de tall amb els eixos
\stopitemize.
Vegem com determinar aquests components per una paràbola genèrica.

\startitemize
\head Per $y = A(x-B)^2 + C$

\startitemize
\item Orientació: \startitemize
\item Si $A > 0$, la paràbola és còncava.
\item Si $A < 0$, la paràbola és convexa.
\stopitemize
\item Vèrtex: el vèrtex té coordenades $(B,C)$
\item Punts de tall amb els eixos:

\startitemize
\item El punt de tall amb l'eix $Y$ es troba substituïnt $x=0$ a la fórmula $y=A(x-B)^2 + C$.

\item El punt de tall amb l'eix $X$, anàlogament, es troba fent $y=0$ a l'equació $y=A(x-B)^2 + C$.
\stopitemize
\stopitemize

\head Per $y = ax^2 + bx + c$

\startitemize
\item Orientació: \startitemize
\item Si $a > 0$, la paràbola és còncava.
\item Si $a < 0$, la paràbola és convexa.
\stopitemize
\item Vèrtex: El vèrtex és el punt $(x_v, y_v)$ i s'obté amb la fórmula
\startformula
\startalign
\NC x_v \NC = \frac{-b}{2a} \NR[+]
\NC y_v = y(x_v) \NC = ax_v^2 + bx_v + c \NR[+]
\stopalign
\stopformula
\item Punts de tall amb els eixos:

\startitemize
\item El punt de tall amb l'eix $Y$ es troba substituïnt $x=0$ a la fórmula $y=ax^2 +bx + c$.

\item El punt de tall amb l'eix $X$, anàlogament, es troba substituïnt $y=0$ a l'equació $y=ax^2 + bx + c$.
\stopitemize
\stopitemize

\stopitemize

Notem que sempre podem passar d'una forma a altra d'una paràbola usant les transformacions que vàrem veure a l'apartat de les equacions de 2n grau (equació \in[eq:transformacio-eq-2n-grau], pàgina \at[eq:transformacio-eq-2n-grau]).
\stopteoria

\startexercici Representeu gràficament les funcions següents:
\startitemize[a,columns,three,packed]
\item $y = (x-2)^2 +3$
\item $y= -2(x-3)^2 +5$
\item $y=-(x+2)^2 -4$
\item $y= -4x^2-8x+12$
\item $y = -10x^2 - 20x$
\item $y = 2x^2 -4x -1$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Representeu les funcions següents:
\startitemize[a,columns,packed,three]
\item $y = x^2+2$
\item $y = (x-2)^2$
\item $y = 2x^2-x+2$
\item $y = 3(x-1)^2$
\item $y = -x^2+x-10$
\item $y = (x+3)^2 + 1$
\item $y = 2x^2-8x$
\item $y = (x-1)(x+2) + 3$
\item $y = -2(x-3)^2 -10$
\stopitemize
En cada cas, trobeu el vèrtex de la paràbola.
\stopexercici


\startexercici Representeu:
\startitemize[a,columns,packed]
\item $y=2x^2 +12x +16$
\item $y=x^2 -2x + 1$
\item $y=-x^2 - 2x -4$
\item $y=x^2 -2x$
\item $y=-x^2 +2x -2$
\item $y=-3x^2$
\item $y=2x^2 -8$
\item $y = -(x+10)^2 -10$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Representeu gràficament només aquelles funcions que donin lloc a paràboles:
\startitemize[a,packed,columns]
\item $y =-3x + 8$
\item $y = 2x^2 +2x -12$
\item $y = 6x-2$
\item $y = x$
\item $y = -x^2 -3x - 2$
\item $y = 10x +1$
\item $y = 3x^2 +9x$
\item $y = -x+2$
\item $y = -3x^2 +9$
\item $y = 3x + 9$
\item $y = 3x^2 + 9$
\item $y = -x^2 -2x -4$
\item $y = -x^2 -3x -2$
\item $y = -x^2$
\item $y = -x^2 +2$
\item $y = -2x^2 +7$
\item $y = -x^2 +25$
\item $y = -x^2 -25$
\item $y = x^2 -2x +3$
\item $y = (x-2)^2 + 3(x-3)$
\item $y = 3(x-3)^2 -3x^2$
\item $y = - (x+2)^2 - (x-2)^2$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Trobeu el vèrtex de la paràbola que té com a fórmula $y=-x^2 +4$
\stopexercici

\subsubsection{Determinació de funcions quadràtiques}

\Presentacio{suma-58}{t}

\startexercici Tenim la paràbola $y = ax^2 + bx + 2$ i sabem que el vèrtex passa per $x=2$ i que el punt $(1, 3)$ pertany a la paràbola. Calculeu $a$ i $b$.
\stopexercici

\startexercici Trobeu la paràbola:
\startitemize[a,packed]
\item té vèrtex $(3,-2)$ i passa per $(1,2)$
\item té vèrtex $(-1,2)$ i passa per $(0,4)$
\item té vèrtex $(4,0)$ i passa per $(-1,25)$
\item té vèrtex $(0,3)$ i passa per $(5,53)$
\stopitemize
\stopexercici

\Presentacio{suma-58-var1}{t}

\startexercici{$\star$} Trobeu, si es pot, la paràbola que passa pels punts:
\startitemize[a,packed]
\item $A=(0,0)$, $B=(1,1)$ i $C=(2,4)$
\item $A=(0,-1)$, $B=(-1,0)$ i $C=(1,0)$
\item $A=(0,1)$, $B=(2,3)$ i $C=(1,0)$
\item $A=(1,0)$, $B=(0,-1)$ i $C=(2,-1)$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Trobeu la $b$ si sabem que la paràbola que determina la funció $y=3x^2 + bx + 3$ passa per $(2,-5)$
\stopexercici

\startexercici Sabem que la paràbola $y = ax^2 -2x + 4$ té el vèrtex a $x = \frac{1}{2}$. Trobeu $a$. Quina altura màxima assoleix aquesta paràbola?
\stopexercici

\startactivitat[activitat:dan-meyer-basquet]{\goto{Will it hit the hoop}[url(http://blog.mrmeyer.com/2010/wcydwt-will-it-hit-the-hoop/)]} Encertarà la canasta de bàsquet?
\stopactivitat


\page[yes]
\section[seccio:parabola-dibuix]{Paràbola}

\subsection{Definició}

La paràbola es defineix com el conjunt de punts en el pla que estan a la mateixa distància d'un punt $F$, anomenat {\em focus}, i una recta $r$, anomenada {\em directriu}, els quals estan prèviament fixats (figura \in[fig:construcció-paràbola-1]).

% Paràbola amb Focus = (0,0.25) i Directriu (x,-0.25)
\placefigure[here]
[fig:construcció-paràbola-1]
{Paràbola amb directriu $r$ i focus $F$}
{\framed[frame=off]{
\starttikzpicture[domain=(-1):1, scale=4, smooth,decoration={
  markings,% switch on markings
  mark=% actually add a mark
  between positions 0 and 1 step 0.5
  with
  {
   \draw[color=gray] (0,-2pt) -- (0,2pt);
  }
}]
\coordinate (F) at (0,0.25);
\draw[very thick] (-1.2,-0.25) -- (1.2,-0.25) node[right] {$r$};
\draw[color=blue, very thick] plot (\x,{(\x)^2});

\foreach \x in {1,0.5,0.75}
{
   \draw[very thick,color=green, loosely dashed,postaction={decorate}] (\x, -0.25) -- (\x , {(\x)^2});
   \draw[very thick,color=green, loosely dashed,postaction={decorate}] (\x , {(\x)^2}) -- (F);
}
\filldraw[color=red] (F) circle (0.5pt);
\draw (F) node[anchor=north] {$F$};
\stoptikzpicture}}

Matemàticament, la paràbola és el conjunt de punts $x$ tals que $d(x,F) = d(x,r)$.

\subsection{Construcció geomètrica}

Donats el focus $F$ i la directriu $r$, volem construir la paràbola. Hem de trobar tots els punts del pla que estan a la mateixa distància de $F$ que de $r$. Per fer-ho necessitem regle i compàs.

\placefigure
[here] % placement
[fig:combinations] % reference
{An example of combination} % caption for whole group
{
\startcombination[1*3]
{

\framed[frame=off]{
\starttikzpicture[domain=(-1):1, scale=3, smooth]
\coordinate (F) at (0,0.25);
\coordinate (Q) at (0,-0.25);
\coordinate (V) at (0,0);
\draw[very thick] (-1.2,-0.25) -- (1.2,-0.25) node[anchor=west] {$r$};
\draw[semithick, loosely dashed] (0,-0.5) -- (0,0.5);
\filldraw[color=blue] (F) circle (0.5pt);
\draw (F) node[anchor=west] {$F$};
\filldraw[color=blue] (Q) circle (0.5pt);
\draw (Q) node[anchor=north] {$Q$};
\filldraw[color=blue] (V) circle (0.5pt);
\draw (V) node[anchor=west] {$V$};
\stoptikzpicture}


} {a. Trobar el vèrtex: $V$ és el punt mitjà de $Q$ i $F$} {

\framed[frame=off]{
\starttikzpicture[domain=(-1):1, scale=3, smooth]
\coordinate (F) at (0,0.25);
\coordinate (Q) at (0,-0.25);
\coordinate (V) at (0,0);
\draw[very thick] (-1.2,-0.25) -- (1.2,-0.25) node[anchor=west] {$r$};
\draw[semithick, loosely dashed] (0,-0.5) -- (0,0.5);
\filldraw[color=blue] (F) circle (0.5pt);
\draw (F) node[anchor=west] {$F$};
\filldraw[color=blue] (Q) circle (0.5pt);
\draw (Q) node[anchor=north] {$Q$};
\filldraw[color=blue] (V) circle (0.5pt);
\draw (V) node[anchor=west] {$V$};

\coordinate (P) at (1,-0.25);
\filldraw[color=blue] (P) circle (0.5pt);
\draw (P) node[anchor=north] {$P$};

\draw[help lines, loosely dashed] (P) -- (F);

\node [fill=red,inner sep=1pt,label=below:$M$] (X) at ($ (P)!.5!(F) $) {};

\coordinate (D) at ($ (X) ! {2.2} ! 90:(P) $);
\coordinate (E) at ($ (X) ! {1} ! -90:(P) $);
\draw[help lines, loosely dashed, name path=mediatriu] (D) -- (E);
\draw[help lines, loosely dashed, name path=perpendicular] (P) -- (1,1.5);

\filldraw [name intersections={of=mediatriu and perpendicular, by=y}] [color=blue] (y) circle (0.5pt);
\draw (y) node[anchor=west] {$Q_1$};

\stoptikzpicture}


} {b. Marcar punts}
{

\framed[frame=off]{
\starttikzpicture[domain=(-1):1, scale=3, smooth]
\coordinate (F) at (0,0.25);
\coordinate (Q) at (0,-0.25);
\coordinate (V) at (0,0);
\draw[very thick] (-1.2,-0.25) -- (1.2,-0.25) node[anchor=west] {$r$};
\draw[very thick] plot (\x,{(\x)^2});

\foreach \x in {1,0.5,0.75}
{
   \draw[very thick,color=gray, loosely dashed] (\x, -0.25) -- (\x , {(\x)^2});
   \draw[very thick,color=gray, loosely dashed] (\x , {(\x)^2}) -- (F);
}
\filldraw[color=blue] (F) circle (0.5pt);
\draw (F) node[anchor=north] {$F$};
\filldraw[color=blue] (Q) circle (0.5pt);
\draw (Q) node[anchor=north] {$Q$};
\filldraw[color=blue] (V) circle (0.5pt);
\draw (V) node[anchor=north] {$V$};
\stoptikzpicture}


} {c. Traçar la corba}
\stopcombination
} % whole combination in braces of placefigure

\startitemize[a]
\item {\ss Trobar el vèrtex}. El vèrtex $V$ i el focus $F$ es troben a l'eix de simetria de la paràbola. Per trobar l'eix de simetria, simplement tracem la perpendicular a $r$ que passa per $F$. Aquesta perpendicular talla a $r$ a un punt. Diem-li $Q$. Llavors el vèrtex és el punt mitjà de $F$ i $Q$. Notem que no hi ha punts sobre la paràbola (els quals equidisten a $F$ i a $r$) que es trobin a una distància menor que $d(V, F)$.
\item {\ss Marcar punts}. Hem de trobar punts que equidistin a $r$ i a $F$. Per fer-ho, sigui $P$ un punt qualsevol de $r$. Facem les passes següents:
\startitemize
\item Tracem el segment $\overbar{FP}$ i dibuixem la seva mediatriu\footnote{La mediatriu del segment $\overbar{FP}$ es defineix com la recta dels punts que estan a la mateixa distància de $F$ que de $P$. Aquesta recta és perpendicular al segment $\overbar{FP}$ i es pot traçar trobant la intersecció entre circumferències de radi major que $\vert \overbar{FP} \vert/2$ i centres $F$ i $P$.}. Tots els punts de la mediatriu estan a la mateixa distància de $P$ que de $F$. Volem trobar aquells que, a més, estiguin a la mateixa distància de $r$.
\item Per trobar aquests punts, simplement hem de cercar els punts de la mediatriu que la seva distància a $r$ sigui la mateixa que la seva distància a $P$. Això només s'aconsegueix traçant una perpendicular a $r$ des de $P$ i trobant la intersecció amb la mediatriu. D'aquesta manera trobarem un punt de la paràbola $Q_1$.
\item Repetim aquest procediment indefinidament, amb el que obtendrem una successió de punts $Q_1$, $Q_2$, \ldots els quals pertanyen a la paràbola.
\stopitemize
\item {\ss Tracem la corba}. De forma aproximada, tracem la corba que passa pels punts trobats a la passa anterior.
\stopitemize

\subsection{Determinació del focus i directriu donada una paràbola}

Sigui $y = ax^2 + bx + c$ una funció quadràtica qualsevol.

\startitemize[a]
\item El vèrtex és el punt $(x_v, y_v)$ i s'obté amb la fórmula
\placeformula
\startformula
\startalign
\NC x_v \NC = \frac{-b}{2a} \NR[+]
\NC y_v = y(x_v) \NC = ax_v^2 + bx_v + c \NR[+]
\stopalign
\stopformula
Aquesta fórmula s'obté cercant el màxim absolut de la paràbola que representa la funció quadràtica\footnote{En cursos posteriors, es pot veure que aquesta fórmula s'obté cercant el màxim local amb l'ajuda de la derivada.}.
\item Per obtenir el focus, procedim de la manera següent:
\startitemize
\item El focus i el vèrtex es troben a l'eix de la paràbola. Per tant, comparteixen la coordenada de les abscisses. Aleshores, si el focus $F$ té coordenades $(x_f, y_f)$, sabem que
\placeformula
\startformula
x_f = \frac{-b}{2a}.
\stopformula
\item Per a trobar $y_f$, farem servir la propietat de reflexió de la paràbola: si la paràbola fos un mirall, la llum que entràs paral·lela a l'eix de simetria es reflexaria sempre al focus.


Considerem el punt $P$ de la paràbola tal que la pendent de la seva tangent és 1. Aleshores aquesta tangent estarà inclinada 45º, pel que la llum que entri paral·lel a l'eix de simetria es reflexerà cap al focus de forma horitzontal. De fet, $P$ compartirà la coordenada de les ordenades amb $F$.

Per trobar, $P$, simplement derivam i imposam que la derivada sigui $1$. Això ens dóna que $x = \frac{1-b}{2a}$. Substituint, veim que $y = \frac{1-D}{4a}$, on $D=b^2 -4ac$ és el discriminant de l'equació de segon grau associada. Per tant,
\placeformula
\startformula
y_f = \frac{1-D}{4a}.
\stopformula
\stopitemize
\stopitemize

\subsubject{Recursos externs}

\startitemize[n]
\item \goto{Construcció d'una paràbola amb Geogebra}[url(http://www.geogebratube.org/student/m1137)]: \hyphenatedurl{http://www.geogebratube.org/student/m1137}
\item Deducció de la fórmula general d'una paràbola:
\startitemize
\item \goto{Khan Academy}[url(https://www.khanacademy.org/math/trigonometry/conics_precalc/parabolas_precalc/v/parabola-focus-and-directrix-1)]: \hyphenatedurl{https://www.khanacademy.org/math/trigonometry/conics_precalc/parabolas_precalc/v/parabola-focus-and-directrix-1}
\stopitemize
\stopitemize

\page[yes]
\section[seccio:problemes-generals]{Problemes}

\subsection{Càlcul de valors}

\subsubsection{Volums i àrees}

\startteoria
Recordatori d'àrees i volums: seccions~\in[definicions-geometriques], \in[arees-figures-planes] i \in[sec:volums-principals] (pàgines~\at[definicions-geometriques], \at[arees-figures-planes] i \at[sec:volums-principals]).
\stopteoria

\startexercici[exer:el-marc]{El marc} Una empresa fabricarà marcs com a part del llançament d'un nou producte.
\startitemize
\item Els marcs seran tallats com a peces d'acer i aconseguir que no pesin molt, l'àrea final del marc haurà de ser de $28 \text{ cm}^2$
\item Dins el marc, les mesures són $11 \text{ cm} \times 6 \text{ cm}$ (figura~\in[fig:marc])
\stopitemize

Quin ha de ser l'ample del marc?
\page[no]
\placefigure[here]
[fig:marc]
{El prototip del marc}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
\draw (0,0) -- (4, 0) -- (4,2) -- (0,2) -- cycle;
\coordinate (P1) at (0.5,0.5);
\coordinate (P2) at (3.5,0.5);
\coordinate (P3) at (3.5,1.5);
\coordinate (P4) at (0.5,1.5);
\filldraw[semithick, color=gray!80] (0,0) -- (4, 0) -- (4,2) -- (0,2) -- cycle;
\filldraw[semithick, color=white] (P1) -- (P2) -- (P3) -- (P4) -- cycle;
\draw (0.5,1) node[anchor=west] {$6$};
\draw (2,0.5) node[anchor=south] {$11$};
\draw (3.75,0.75) node[anchor=south] {$x$};
\draw[<->] (3.5,0.80) -- (4,0.80);
\stoptikzpicture}

}


\stopexercici


\startexercici{Dipòsit d'aigua} Es vol construir un dipòsit en forma de prisme de base quadrada. Per motius legals, no es pot fer el dipòsit amb una altura major que $10 \Meter$. \startitemize[a,text] \item Quina hauria de ser el costat de la base si es vol que el seu volum sigui de $1000 \Cubic \Meter$? \item Si al final es construeix un dipòsit de $4 \Meter$ d'amplària, quin serà el seu volum?\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Un cub i una esfera tenen l'aresta i el radi iguals. Si sabem que l'àrea de l'esfera és de $400 \Square \Meter$, què val l'àrea del cub?
\stopexercici

\startexercici{El safareig} Es vol construir un safareig. Per falta d'espai, no el podem fer més llarg que 5 metres. D'altra banda, per qüestions estètiques, volem que l'alçada faci un metre més que d'amplada. Amb aquestes restriccions, quin volum tendria el safareig si fes 1 metre d'amplada? Quina capacitat tendria?

\medskip
Si volem que el safareig tengui una capacitat de $43.750 \Liter$, quines han de ser les seves dimensions?
\stopexercici


\startexercici[exer:tanc]{El tanc de combustible} Es vol pintar un tanc de combustible amb una pintura anticorrosiva (figura~\in[fig:tanc]).

\placefigure[force][fig:tanc]{Tanc de combustible}{\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-diposit.jpg]}

\medskip
\startitemize[a,packed]
\item Quina quantitat de pintura necessitarem?
\item Quin diàmetre hauria de tenir el dipòsit si volguéssim gastar 10.000 litres de pintura?
\stopitemize

\medskip
Dades necessàries: \startitemize[a, text] \item El diàmetre del dipòsit és de $5 \Meter$ \item La seva alçada és de $10 \Meter$.\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:piràmides]{Les piràmides egípcies} La \goto{piràmide de Keops}[url(https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza)], de base quadrada, té una altura de 146 metres i el costat de la seva base és de $230 \Meter$.

\startitemize[a,packed]
\item Si la omplíssim d'aigua, quina quantitat d'aigua hi cabria?
\item Quina quantitat de pintura necessitaríem per pintar-la?
\item En quants de metres hauríem d'acursar la piràmide per a què tengués un volum de $1000 \Cubic \Meter$?
\stopitemize
\stopexercici

\subsubsection{Caiguda lliure}

\startteoria
La caiguda lliure consisteix en deixar anar un objecte des d'una altura determinada fins que toqui el terra. Aquest objecte només està sotmès a la força de la gravetat. Es suposa que la resistència a l'aire és nul·la.

Es suposa que l'origen de coordenades està enterra. Si deixem anar un objecte des d'una altura inicial $h$, la fórmula que relaciona l'altura que té l'objecte en funció del temps és:
\startformula
s = h - \frac{1}{2} \cdot g \cdot t^2,
\stopformula
on $g = 9,8 \text{m}/\text{s}^2$.
\stopteoria

\startexercici Quants de segons tardarà a tocar el terra un cos que es llança des d'una altura de 20 metres? A quina alçada es trobarà el cos al cap de 2 segons?
\stopexercici

\startexercici Calculeu quan tocarà el terra una bomba que es llanci des d'una distància de 1000 metres?
\stopexercici

\startexercici Un paracaigudista es llança des de 5000 metres d'alçada. Si ha d'ejectar el paracaigudes als 1500 metres, a quina alçada es trobarà en aquest moment? Quant de temps tardarà a arribar a aquesta alçada?
\stopexercici

\subsubsection{Distància de frenada}

\startteoria
La distància de frenada és la distància que recorre un vehicle fins que s'atura si inicialment anava a una certa velocitat $v$.
Aquesta distància es pot calcular amb la fórmula:
\startformula
d = \frac{v^2}{100},
\stopformula
on la distància resultant $d$ serà en metres i la velocitat $v$ estarà expressada en $km/h$.

En aquesta fórmula es suposa que la via on circula el vehicle no té inclinació, és a dir, que el vehicle circula per un terreny totalment horitzontal. També es suposa que el temps de reacció és instantani i que l'adherència és \goto{òptima}[url(https://www.youtube.com/watch?v=aoEvmpFJQEw)].

La fórmula anterior es pot reescriure com
\startformula
d = \left(\frac{v}{10}\right)^2
\stopformula

Això suposa una regla pràctica: dividir la velocitat a la que anam entre deu i fer el seu quadrat.

D'aquesta manera, tendríem que si anàssim a $42 \Kilo \Meter \Per \Hour$, aleshores hauríem de deixar, aproximadament, $4 \cdot 4 = 16 \Meter$ de distància de seguretat. Si anàssim a $100 \Kilo \Meter \Per \Hour$, aleshores n'hauríem de deixar $10 \cdot 10 = 100 \Meter$.
\stopteoria


\startexercici[exer:distancia-de-frenada] Calculeu la distància de frenada d'un cotxe que viatja a 80 km/h
\stopexercici

\startexercici Si un cotxe va a 120 km/h quina distància necessita per frenar en sec? Tendrà temps d'evitar un accident que es troba a 100 metres?
\stopexercici

\startexercici Un motorista va a 50 km/h. A 20 metres de distància, el semàfor es posa en groc. Si frena en sec, s'aturarà abans o després del semàfor?
\stopexercici

\startexercici Xocaran aquests dos trens?

\placefigure[here,none]
[fig:trens]
{Dos trens en sentit contrari}
{% fitxer original: material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-trens.fig
\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-trens.eps][scale=500]}

Sabem que el primer va a 20 km/h i el segon a 10 km/h i que la distància que els separa en el moment que tots dos frenen és de 200 metres.
\stopexercici


\subsection{Optimització}

\startteoria
El gràfic d'una funció quadràtica $y = ax^2 + bx + c$ és una paràbola. Si $a > 0$, aleshores la paràbola està orientada cap amunt i el vèrtex és el mínim de la funció. Si $a < 0$, llavors la paràbola està orientada cap a baix i el vèrtex és el màxim.

\smallskip
En tots dos casos, per trobar les coordenades del vèrtex podem emprar la fórmula $x = \frac{-b}{2a}$ per trobar la coordenada de les abscises. Substituint aquest valor de $x$ a l'equació de la paràbola, obtenim el valor de la coordenada de les ordenades del vèrtex.

\smallskip
Trobar el vèrtex o el mínim d'una funció quadràtica es diu {\em optimitzar} la funció quadràtica.\par

\startexemple[exer:100-metres-tanca] Amb 100 metres de tanca, quines són les dimensions del corral d'àrea màxima que pot construir un granjer si el seu graner proporciona un costat del corral, tal com mostra el dibuix (figura~\in[fig:graner])

\placefigure[force]
[fig:graner]
{Esquema del corral}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
\coordinate (P1) at (0,0);
\coordinate (P2) at (4,0);
\coordinate (P3) at (4,2);
\coordinate (P4) at (0,2);
\draw[loosely dashed] (P1) -- (P2) -- (P3) -- (P4) -- cycle;
\draw (-2,2) -- (P4) -- (6,2);
\draw (2,2) node[anchor=south] {graner};
\stoptikzpicture}
}

\bigskip
{\ss Solució}

\smallskip
Diem $x$ a l'amplada del corral (figura~\in[fig:graner-solució]). Aleshores la seva amplada és $100-2x$. Per tant, la funció que representa l'àrea és $A=(100-2x)\cdot x = -2x^2 +100x$.

\placefigure[here]
[fig:graner-solució]
{Esquema del corral amb les mesures}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
\coordinate (P1) at (0,0);
\coordinate (P2) at (4,0);
\coordinate (P3) at (4,2);
\coordinate (P4) at (0,2);
\draw[loosely dashed] (P1) -- (P2) -- (P3) -- (P4) -- cycle;
\draw (-2,2) -- (P4) -- (6,2);
\draw (2,2) node[anchor=south] {graner};
\draw (0,1) node[anchor=east] {$x$};
\draw (4,1) node[anchor=west] {$x$};
\draw (2,0) node[anchor=north] {$100-2x$};
\stoptikzpicture}
}


Volem trobar el màxim d'aquesta funció. Per tant, volem trobar el seu vèrtex. El vèrtex de la funció es troba a $x = \frac{-b}{2a} = \frac{-100}{2 \cdot 2} = 25$ i $A= -2 \cdot 25^2 + 100 \cdot 25 = 1250$.

Per tant, el corral d'àrea màxima té una amplada de $x=25$ metres, 50 metres de llarg i una àrea de 1250 $\Square \Meter$.

\stopexemple

\stopteoria

\startexercici[exer:bicicletes]{el preu de les bicicletes} Es vol dissenyar un nou model de bicicletes. Basant-nos en altres models de bicicleta i en la pròpia experiència es sap que la funció de demanda és
\startformula
\text{Unitats venudes} = 70.000 - 200 \cdot P,
\stopformula
on $P$ és el preu de la bicicleta.

\startitemize[a]
\item Quin serà el benefici màxim que podem obtenir? (noteu que el benefici serà la multiplicació del preu de venda de cada unitat pel nombre d'unitats venudes).
\item Fins quan tendrem beneficis (no perdre en el negoci)?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:preu-entrada-estadi]{el preu de l'entrada} A un municipi es vol programar un concert d'estiu. Es decideix contractar a un grup famòs i que aquest toqui a l'estadi de futbol de la localitat, en previsió de la considerable afluència, que té una capacitat de 10.000 persones. Es convoca un ple extraordinari a l'ajuntament per debatre un únic punt: \quotation{Quin ha de ser el preu de l'entrada del concert}.

Després de molt de discutir es decideix fixar el preu que faci màxim els doblers recaptats. Però l'únic que es sap és que: quan més car sigui el preu de l'entrada més poca gent la comprarà. Podeu ajudar a trobar aquest preu?

\medskip
Podeu suposar que per cada dos euros de pujada, baixarà un 10\% el nombre de vendes. I que si l'entrada és gratuïta, aleshores l'estadi s'omplirà.

\stopexercici


\Presentacio{suma-58-pag40-2}{t}


\startexercici[exercici:valles]{el vallat $\star$} Aprofitant una paret mitgera, es vol tancar amb filferro els dos terrenys rectangulars que hi ha a banda i banda de la paret (figura~\in[fig:graner2]) de manera que la seva superfície sigui la mateixa. Si es disposa de 100 m de filferro i es vol que l'àrea dels dos terrenys sigui màxima, com han de ser les seves dimensions?

\placefigure[here]
[fig:graner2]
{Terrenys rectangulars a banda i banda de la paret}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
\coordinate (P1) at (0,0);
\coordinate (P2) at (4,0);
\coordinate (P3) at (4,2);
\coordinate (P4) at (0,2);
\draw[loosely dashed] (P1) -- (P2) -- (P3) -- (P4) -- cycle;
\draw[loosely dashed] (4,0) -- (4,2) -- (8,2) -- (8,0) -- cycle;
\draw[line width=4 pt] (4,2) -- (4,0);
\draw (4,1) node[anchor=west] {paret};
\stoptikzpicture}
}

\stopexercici

\startexercici[exer:la-capsa-de-cartro]{la capsa de cartró} Els costos de producció d'una capsa de cartró depenen de la seva àrea: cada centímetre quadrat de capsa costa 0,01 €. Es vol fabricar una capsa ortoèdrica com s'indica a la figura següent (figura~\in[fig:capsa]), tenint en compte que els estàndards imposen que la mitjana aritmètica de l'amplada i l'alçada sigui igual a $50 \Centi \Meter$. Quin serà el cost màxim? Quines mesures tendria la capsa en aquest cas?

\placefigure[here]
[fig:capsa]
{Esboç de la capsa de cartró}
{
\framed[frame=off]{

\starttikzpicture
% http://www.texample.net/tikz/examples/cuboid/ CC-BY 3.0
%%% Edit the following coordinate to change the shape of your
	%%% orthoedre
      
	%% Vanishing points for perspective handling
	\coordinate (P1) at (-7cm,1.5cm); % left vanishing point (To pick)
	\coordinate (P2) at (8cm,1.5cm); % right vanishing point (To pick)

	%% (A1) and (A2) defines the 2 central points of the cuboid
	\coordinate (A1) at (0em,0cm); % central top point (To pick)
	\coordinate (A2) at (0em,-2cm); % central bottom point (To pick)

	%% (A3) to (A8) are computed given a unique parameter (or 2) .8
	% You can vary .8 from 0 to 1 to change perspective on left side
	\coordinate (A3) at ($(P1)!.8!(A2)$); % To pick for perspective 
	\coordinate (A4) at ($(P1)!.8!(A1)$);

	% You can vary .8 from 0 to 1 to change perspective on right side
	\coordinate (A7) at ($(P2)!.7!(A2)$);
	\coordinate (A8) at ($(P2)!.7!(A1)$);

	%% Automatically compute the last 2 points with intersections
	\coordinate (A5) at
	  (intersection cs: first line={(A8) -- (P1)},
			    second line={(A4) -- (P2)});
	\coordinate (A6) at
	  (intersection cs: first line={(A7) -- (P1)}, 
			    second line={(A3) -- (P2)});

	%%% Depending of what you want to display, you can comment/edit
	%%% the following lines

	%% Possibly draw back faces

	\fill[blue!50] (A2) -- (A3) -- (A6) -- (A7) -- cycle; % face 6
	
	\fill[blue!30] (A3) -- (A4) -- (A5) -- (A6) -- cycle; % face 3
	
	\fill[blue!20] (A5) -- (A6) -- (A7) -- (A8) -- cycle; % face 4
	
	\draw[dashed] (A5) -- (A6);
	\draw[dashed] (A3) -- (A6);
	\draw[dashed] (A7) -- (A6);

	%% Possibly draw front faces
	\fill[blue!50,opacity=0.2] (A1) -- (A2) -- (A3) -- (A4) -- cycle; % f2
	\fill[blue!90,opacity=0.2] (A1) -- (A4) -- (A5) -- (A8) -- cycle; % f5

	%% Possibly draw front lines
	\draw (A1) -- (A2);
	\draw (A3) -- (A4);
	\draw (A7) -- (A8);
	\draw (A1) -- (A4);
	\draw (A1) -- (A8);
	\draw (A2) -- (A3);
	\draw (A2) -- (A7);
	\draw (A4) -- (A5);
	\draw (A8) -- (A5);

	%% Dimensions
	\coordinate (X1) at ($(A2)!0.5!(A3)$);
	\draw[color=black] (X1) node[anchor=north] {$25$};
	\coordinate (X2) at ($(A2)!0.5!(A7)$);
	\draw[color=black] (X2) node[anchor=north] {$x$};
	\coordinate (X3) at ($(A7)!0.5!(A8)$);
	\draw[color=black] (X3) node[anchor=west] {$y$};
	
	% Possibly draw points
	% (it can help you understand the cuboid structure)
%	\foreach \i in {1,2,...,8}
%	{
%	  \draw[fill=black] (A\i) circle (0.15em)
%	    node[above right] {\small \i};
%	}

\stoptikzpicture
}
}



\stopexercici

\startexercici[exer:recipient-ortoedre] Es vol un recipient en forma d'ortoedre de tal manera que el seu volum sigui màxim. L'única restricció que és un costat ha de mesurar $10 \Centi \Meter$ i els altres dos costats sumats són iguals a $25 \Centi \Meter$. Quines són les mesures d'aquest ortoedre?
\stopexercici

\startexercici[exer:edifici-menor-cost]{l'edifici de menor cost} Es vol construir un magatzem amb el menor cost possible. Es sap que:
\startitemize[a]
\item El magatzem ha de tenir 20 metres de façana
\item Cada metre que es construeix en alçada costa 25 € i cada metre que es construeix en amplada costa 5 €
\stopitemize

Com han de ser la fondari i l'alçada del magatzem si el constructor vol que li costi exactament 5000 € i vol maximitzar el seu volum?

Quin volum màxim s'aconseguiria? Quants de litres hi cabrien?

\stopexercici

\startexercici Existeixen rectangles diferents amb el mateix perímetre? Raoneu la resposta o poseu-ne exemples.


\bigskip
{\ss Solucions}

Sí. Vet aquí alguns exemples de rectangles de perímetre $10$:

\placetable[here,none]
[taula:exemples-isoperimetria-de-10]
{Rectangle de perímetre fix}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD

       \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue,thick] (0,0)--(0,1)--(4,1) --(4,0) -- cycle;
    \draw (0,0.5) node[anchor=east] {1};
    \draw (2,0) node[anchor=north] {4};

\stoptikzpicture \eTD
     \bTD

       \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue,thick] (0,0)--(0,2)--(3,2) --(3,0) -- cycle;
    \draw (0,1) node[anchor=east] {2};
    \draw (1.5,0) node[anchor=north] {3};

\stoptikzpicture \eTD

   \eTR
\bTR
     \bTD

       \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue,thick] (0,0)--(0,0.5)--(4.5,0.5) --(4.5,0) -- cycle;
    \draw (0,0.25) node[anchor=east] {0.5};
    \draw (2.25,0) node[anchor=north] {4.5};

\stoptikzpicture \eTD
     \bTD

       \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[color=blue,thick] (0,0)--(0,1.5)--(3.5,1.5) --(3.5,0) -- cycle;
    \draw (0,0.75) node[anchor=east] {1.5};
    \draw (1.75,0) node[anchor=north] {3.5};

\stoptikzpicture \eTD
\eTR
\eTABLE }


\stopexercici

\startexercici[exer:rectangle-area-maxima] Trobeu el rectangle d'àrea màxima que té com a perímetre $2500 \Centi \Meter$.
\stopexercici

\startexercici[exer:el-moment-de-vendre]{el moment de vendre} Una cooperativa agrícola ha de vendre els tomàquets el més aviat possible, quan els preus són alts i el deteriorament és baix. Ara mateix, la cooperativa té 25 tones a la seva disposició i pot afegir-ne dues tones a la setmana d'espera. El benefici actual és de 250 € per tona, però es redueix a raó de 15 € per tona per cada setmana que es retarda. Quan s'han de vendre els tomàquets per tenir el benefici màxim?
\stopexercici

\startexercici[exer:la-tarifa-transports]{la tarifa de transports} Una companyia de transports cobra 1,25 € per trajecte. Actualment té una mitjana de 10.000 usuaris per dia. L'empresa necessita per augmentar els ingressos, però estima que, per cada 0,10 € d'augment en la tarifa, l'empresa perdrà 500 usuaris. Què ha de cobrar l'empresa per maximitzar els ingressos?
\stopexercici

\startexercici{els filferros} Un tros de filferro de 20 centímetres de llarg es talla en dues peces i cada peça es doblega per formar un quadrat. Determineu la longitud de les dues peces de manera que la suma de les àrees dels dos quadrats sigui mínima.


\bigskip
(Solucions: $10 \Centi \Meter$ cada tros)

\stopexercici


\startexercici[exer:cercle-amb-forat] Al cercle següent (figura~\in[fig:donut]), volem fer-li un forat rectangular de manera que surti un {\em donut oblic} d'àrea mínima (per tenir el mínim de despeses). Per raons estètiques, volem impossar les dimensions del rectangle no siguin molt grans. En concret, $x+y = 10 \Centi \Meter$. Trobeu les dimensions del rectangle, si sabem que el cercle té un radi de $20 \Centi \Meter$.

\placefigure[here][fig:donut]
{Foradar una circumferència}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
% Circle gran
\filldraw[color=blue!20] (0,0) circle (2cm);
\draw (0,0) -- (2,0);
\draw (1,0) node[anchor=north] {$R$};
% Rectangle
\filldraw[color=white] (-0.25,0.75) -- (1.25,0.75) -- (1.25,1.25) -- (-0.25,1.25) -- cycle;
\draw (0.75,0.75) node[anchor=north] {$x$};
\draw (-0.25,1) node[anchor=east] {$y$};
\stoptikzpicture}
}
\stopexercici

\startexercici[exer:planxa-circular] A una planxa circular de radi $15 \Centi \Meter$ volem fer-li un forat rectangular de manera que el forat sigui màxim (figura~\in[fig:planxa-forat]). Com han de ser les dimensions del forat si sabem que $2x+y=1$?\footnote{Si no imposéssim cap condició, obtindríem el quadrat inscrit.}

\placefigure[here][fig:planxa-forat]
{Foradar una planxa}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
% Circle gran
\filldraw[color=blue!20] (0,0) circle (2cm);
% Rectangle
\filldraw[color=white] (-0.75,-1) -- (1.25,-1) -- (1.25,1.25) -- (-0.75,1.25) -- cycle;
\draw (0.25,-1) node[anchor=north] {$x$};
\draw (-0.75,0.125) node[anchor=east] {$y$};
\stoptikzpicture}
}

\stopexercici

\startexercici[exer:area-maxima-triangle] Volem fer màxima l'àrea d'un triangle rectangle del qual sabem que la hipotenusa mesura $10 \Centi \Meter$ i que el seu perímetre fa $100 \Centi \Meter$. Què valen els seus catets?
\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:problemes-generals]}
\startitemize[packed]
\sym{\in[exer:el-marc]} L'àrea de l'acer abans de tallar serà:
\startformula
\startalign
\NC A \NC = (11 + 2x) × (6 + 2x) \text{ cm}^2 \NR
\NC \NC = 66 + 22x + 12x + 4x^2 \NR
\NC \NC = 4x^2 + 34x + 66
\stopalign
\stopformula

L'àrea de l'acer després de retallar d'enmig el tros d'$11 \times 6$:
\startformula
\startalign
\NC A \NC = 4x^2 + 34x + 66 - 66 \NR
\NC \NC = 4x^2 + 34x.
\stopalign
\stopformula

Resolem-ho gràficament (figura~\in[fig:acer-grafic]).

\placefigure[here]
[fig:acer-grafic]
{Representació gràfica de $y = 4x^2 + 34x$}
{\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-quadratic-4c.png][scale=3000]}

L'àrea necessària de $28 \text{ cm}^2$ es mostra en forma de línia horitzontal. L'àrea és igual a $28 \text{ cm}^2$ aproximadament quan $x = -9,3$ o $x=0.8$. El valor negatiu no té sentit. Així que $x = 0.8$ cm.

\sym{\in[exer:distancia-de-frenada]} Aplicant la fórmula, tenim que la distància de frenada serà de $d = 80^2/254 \simeq 25,19 \text{m}$.

\sym{\in[exer:bicicletes]} \startitemize[a, text]
\item El benefici vendrà donat per $\text{Unitats venudes} \cdot \text{Preu} = 70.000 P - 200 P^2$. Per tant, el que volem és maximitzar el benefici. Com que això és una funció quadràtica, tenim que hem de cercar el vèrtex de la paràbola: $P = -70.000/(-400) = 175$. Per tant, hem de fixar el preu en 175 €. Per aquest preu tenim que el benefici serà $70.000 \cdot 175 - 200 \cdot 175^2 = 6.125.000 \text{€}$.

\item Si volem tenir beneficis, volem que la funció benefici sigui major o igual que zero. Per això basta trobar els punts de tall de la paràbola amb l'eix de les abcisses: $70.000 x - 200 x^2 = 0$ si, i només si, $x = 0$ o $x = 350$. Ara hem d'estudiar el signe de la funció benefici, donant valors als intervals corresponents:
\startitemize
\item Si $x < 0$, aleshores $y < 0$
\item Si $0 \leq x \leq 350$, aleshores $y \geq 0$
\item Si $x > 350$, aleshores $y < 0$
\stopitemize
Per tant, tendrem beneficis fins a que venguem per sobre de 350.
\stopitemize

Podem veure la representació gràfica de la funció benefici en la figura~\in[fig:benefici-bicicleta].

\placefigure[page]
[fig:benefici-bicicleta]
{Representació gràfica de la funció benefici $B = 70.000 P - 200 P^2$}
{% fitxer original: material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-q1.ggb
\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcio-quadratica-appendix-figs-q1.eps][scale=340,orientation=90]}

\sym{\in[exer:preu-entrada-estadi]} Hem de maximitxar la funció $f(p) = p \cdot (10000-\frac{10}{100} p)$, on $p$ és el preu de l'entrada. 50.000 € és la solució.

\sym{\in[exercici:valles]} Si $x$, $y$ són la llargària i l'amplada del terreny de l'esquerre, aleshores les mesures vendrien donades per la figura~\in[fig:graner2-solucions]. Com que només es disposa de $100 \Meter$ de filferro, tenim la restricció de què $4x + 2y=100$, és a dir, $2x+y=50$. L'àrea total de la figura és $A=2xy$.

\smallskip
Per tant, $A =  2x (50-2x) =  100 x - 4x^2$. Volem trobar el màxim d'aquesta funció, és a dir, el seu vèrtex, que es troba a $x= 12,5$. En aquest cas, $A=625 \Square \Meter$. Substituint $y=50 - 2\cdot 12,5 = 25$. Per tant, cada terreny és un rectangle de $12,5 \Meter \times 25 \Meter$.

\placefigure[force]
[fig:graner2-solucions]
{Mesures dels terrenys rectangulars}
{
\framed[frame=off]{
\starttikzpicture
\coordinate (P1) at (0,0);
\coordinate (P2) at (4,0);
\coordinate (P3) at (4,2);
\coordinate (P4) at (0,2);
\draw[loosely dashed] (P1) -- (P2) -- (P3) -- (P4) -- cycle;
\draw[loosely dashed] (4,0) -- (4,2) -- (8,2) -- (8,0) -- cycle;
\draw[line width=4 pt] (4,2) -- (4,0);
\draw (4,1) node[anchor=west] {paret};
\draw (2,0) node[anchor=north] {$x$};
\draw (6,0) node[anchor=north] {$x$};
\draw (2,2) node[anchor=south] {$x$};
\draw (6,2) node[anchor=south] {$x$};
\draw (0,1) node[anchor=east] {$y$};
\draw (8,1) node[anchor=west] {$y$};
\stoptikzpicture}
}

\sym{\in[exer:la-capsa-de-cartro]} $A=50x + 4 xy$; Cost màxim: aproximadament $0,01 \cdot 12656,3 = 126,56$; Mesures: $56,25 \Centi \Meter \times 43,75 \Centi \Meter$.

\sym{\in[exer:recipient-ortoedre]} El recipient farà $25 \Centi \Meter \times 25 \Centi \Meter$. Per tant, serà un cub.

\sym{\in[exer:edifici-menor-cost]} Si anomenem $x$ a la fondari de l'edifici i $y$ a la seva altura (figura~\in[fig:edifici]), tenim que el volum $V=20xy$. D'altra banda, la imposició del cost, ens indica que $5x+25y=5000$. Per tant, $y=\frac{1000-x}{5}$. Pel que hem de maximitzar $V = 20 x \frac{1000-x}{5} = 4x (1000 -x) = 4000x - 4x^2$. El màxim s'assoleix a $x=500 \Meter$. Per tant, l'edifici fa $500 \Meter \times 100 \Meter \times 20 \Meter$.

\placefigure[here]
[fig:edifici]
{Dimensions de l'edifici}
{
\framed[frame=off]{

\starttikzpicture
% http://www.texample.net/tikz/examples/cuboid/ CC-BY 3.0
%%% Edit the following coordinate to change the shape of your
	%%% orthoedre
      
	%% Vanishing points for perspective handling
	\coordinate (P1) at (-7cm,1.5cm); % left vanishing point (To pick)
	\coordinate (P2) at (8cm,1.5cm); % right vanishing point (To pick)

	%% (A1) and (A2) defines the 2 central points of the cuboid
	\coordinate (A1) at (0em,0cm); % central top point (To pick)
	\coordinate (A2) at (0em,-2cm); % central bottom point (To pick)

	%% (A3) to (A8) are computed given a unique parameter (or 2) .8
	% You can vary .8 from 0 to 1 to change perspective on left side
	\coordinate (A3) at ($(P1)!.8!(A2)$); % To pick for perspective 
	\coordinate (A4) at ($(P1)!.8!(A1)$);

	% You can vary .8 from 0 to 1 to change perspective on right side
	\coordinate (A7) at ($(P2)!.7!(A2)$);
	\coordinate (A8) at ($(P2)!.7!(A1)$);

	%% Automatically compute the last 2 points with intersections
	\coordinate (A5) at
	  (intersection cs: first line={(A8) -- (P1)},
			    second line={(A4) -- (P2)});
	\coordinate (A6) at
	  (intersection cs: first line={(A7) -- (P1)}, 
			    second line={(A3) -- (P2)});

	%%% Depending of what you want to display, you can comment/edit
	%%% the following lines

	%% Possibly draw back faces

	\fill[green!50] (A2) -- (A3) -- (A6) -- (A7) -- cycle; % face 6
	
	\fill[green!30] (A3) -- (A4) -- (A5) -- (A6) -- cycle; % face 3
	
	\fill[green!20] (A5) -- (A6) -- (A7) -- (A8) -- cycle; % face 4
	
	\draw[dashed] (A5) -- (A6);
	\draw[dashed] (A3) -- (A6);
	\draw[dashed] (A7) -- (A6);

	%% Possibly draw front faces
	\fill[green!50,opacity=0.2] (A1) -- (A2) -- (A3) -- (A4) -- cycle; % f2
	\fill[green!90,opacity=0.2] (A1) -- (A4) -- (A5) -- (A8) -- cycle; % f5

	%% Possibly draw front lines
	\draw (A1) -- (A2);
	\draw (A3) -- (A4);
	\draw (A7) -- (A8);
	\draw (A1) -- (A4);
	\draw (A1) -- (A8);
	\draw (A2) -- (A3);
	\draw (A2) -- (A7);
	\draw (A4) -- (A5);
	\draw (A8) -- (A5);

	%% Dimensions
	\coordinate (X1) at ($(A2)!0.5!(A3)$);
	\draw[color=black] (X1) node[anchor=north] {$20$};
	\coordinate (X2) at ($(A2)!0.5!(A7)$);
	\draw[color=black] (X2) node[anchor=north] {$x$};
	\coordinate (X3) at ($(A7)!0.5!(A8)$);
	\draw[color=black] (X3) node[anchor=west] {$y$};
	
	% Possibly draw points
	% (it can help you understand the cuboid structure)
%	\foreach \i in {1,2,...,8}
%	{
%	  \draw[fill=black] (A\i) circle (0.15em)
%	    node[above right] {\small \i};
%	}

\stoptikzpicture
}
}


El volum és igual a $V=1.500.000 \Cubic \Meter$, que són $1.500.000.000 \Liter$.

\sym{\in[exer:rectangle-area-maxima]} Un rectangle qualsevol té dimensions $x$ i $y$ (figura~\in[taula:isoperimetria-rectangle]). Si el seu perímetre és de $2500 \Square \Centi \Meter$, tenim que $2x + 2y=2500$. Per tant, $y=1250-x$. Substituint a l'expressió de l'àrea tenim que $A=x \cdot (1250-x) = 1250x - x^2$.

Com que volem maximitzar l'àrea d'aquesta funció quadràtica, volem trobar el seu vèrtex. Aquest es troba a $x=625 \Centi \Meter$ i $A=390.625 \Square \Centi \Meter$. Per últim, $y = 1250 - 625 = 625 \Centi \Meter$. Per tant, es tracta d'un quadrat de costat $625 \Centi \Meter$.

\placetable[force]
[taula:isoperimetria-rectangle]
{Rectangle qualsevol}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD

       \starttikzpicture[scale=1]
    \fill[color=blue!50,thick] (0,0)--(4,0)--(4,2) --(0,2) -- (0,0);
    \draw (2,0) node[anchor=north] {$x$};
    \draw (0,1) node[anchor=east] {$y$};
    \draw (2,1) node {$\text{Àrea} = x \cdot y$};

\stoptikzpicture \eTD
   \eTR
\eTABLE }

\sym{\in[exer:el-moment-de-vendre]} Sobre les 2 setmanes

\sym{\in[exer:la-tarifa-transports]} Ha d'incrementar en 0,75 € el bitllet, passant a cobrar 2,00 €

\sym{\in[exer:cercle-amb-forat]} L'àrea a minimitzar és igual a $A = \pi R^2 - xy = \pi R^2 - x(10-x) = 400 \pi - 10x + x^2$. El mínim s'assoleix a $x=5$. Per tant, les dimensions del rectangle són $5 \Centi \Meter \times 5 \Centi \Meter$.

\sym{\in[exer:planxa-circular]} Solució: que el forat sigui màxim vol dir que l'àrea restant ha de ser mínima. Per tant, hem de minimitzar $A= \pi 15^2 - xy = \pi 15^2 - x (1-2x) = 15^2 \pi - x + 2x^2$. Les dimensions serien $0,25 \Centi \Meter \times 0,5 \Centi \Meter$.

\sym{\in[exer:area-maxima-triangle]} Hem de maximitzar l'àrea $A= xy = x (100-10-x)$. Per un triangle isòsceles de costats $45 \Centi \Meter$ obtenim el màxim.
\stopitemize
\stoptextrule

