\chapter{Funcions}

\section{Representació gràfica}

\subsection{Pla cartesià}

\startexercici \startitemize[a,text] \item Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,4)$, $B=(4,1)$, $C=(-5,2)$, $D=(-3,-1)$, $E=(6,-3)$, $F=(0,2)$, $G=(-2,0)$, $H= \text{origen de coordenades}$, i \item digueu a quin quadrant pertanyen. \stopitemize
\stopexercici

\startexercici Escriviu les coordenades dels punts següents (figura~\in[figura:pla-cartesia-1]):

\placefigure[here]
[figura:pla-cartesia-1]
{Punts al pla cartesià}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
  % del geogebra
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.75]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-6.18,-3.14) grid (6.74,5.9);
\draw[->,color=black] (-6.18,0.) -- (6.74,0.);
\foreach \x in {-6.,-5.,-4.,-3.,-2.,-1.,1.,2.,3.,4.,5.,6.}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.,-3.14) -- (0.,5.9);
\foreach \y in {-3.,-2.,-1.,1.,2.,3.,4.,5.}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-6.18,-3.14) rectangle (6.74,5.9);
\draw [fill=qqqqff] (3.,0.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (3.14,0.28) node {$A$};
\draw [fill=qqqqff] (2.,1.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (2.14,1.28) node {$B$};
\draw [fill=qqqqff] (1.,-1.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (1.14,-0.72) node {$C$};
\draw [fill=qqqqff] (-2.,3.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-1.86,3.28) node {$D$};
\draw [fill=qqqqff] (-4.,0.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-3.86,0.28) node {$E$};
\draw [fill=qqqqff] (-3.,-1.) circle (1.5pt);
\draw[color=qqqqff] (-2.86,-0.72) node {$F$};
\stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,2)$, $B=(2,1)$ , $C=(1,1)$, $D=(2,2)$, $E=(-1,2)$, $F=(0,2)$, $G=(1,0)$, $H=(0,0)$ i $I=(-2,-3)$. Digueu a quin quadrant pertanyen
\stopexercici


\startexercici Quines coordenades tenen els punts següents (figura~\in[figura:pla-cartesia-2]):

\placefigure[here]
[figura:pla-cartesia-2]
{Punts al pla cartesià}
{\bTABLE[frame=off]
 \bTR
  \bTD
  % del geogebra
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.75]
  \draw [help lines,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-5.88500042163,-3.88734418879) grid (8.31046713343,6.4189541731);
  \draw[->,color=black] (-5.88500042163,0.) -- (8.31046713343,0.);
  \foreach \x in {-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
  {
    \draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt);
    \draw (\x,0) node[anchor=north west] {\small $\x$};
  }
  \draw[->,color=black] (0.,-3.88734418879) -- (0.,6.4189541731);
  \foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
  {
    \draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt);
    \draw (0, \y) node[anchor=north east] {\small $\y$};
  }
  \draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\small $0$};

  \draw [fill=blue!50] (1, 1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (1, 1) node[anchor=south west] {$A$};
  \draw [fill=blue!50] (4, 2) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (4, 2) node[anchor=south west] {$B$};
  \draw [fill=blue!50] (6, 1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (6, 1) node[anchor=south west] {$C$};
  \draw [fill=blue!50] (2,-2) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (2, -2) node[anchor=south west] {$D$};
  \draw [fill=blue!50] (4, -3) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (4, -3) node[anchor=south west] {$E$};
  \draw [fill=blue!50] (1,3) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (1, 3) node[anchor=south west] {$F$};
  \draw [fill=blue!50] (1,4) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (1,4) node[anchor=south west] {$G$};
  \draw [fill=blue!50] (1,5) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (1,5) node[anchor=south west] {$H$};
  \draw [fill=blue!50] (-1,-1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-1,-1) node[anchor=north east] {$I$};
  \draw [fill=blue!50] (-2,1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-2,1) node[anchor=south west] {$J$};
  \draw [fill=blue!50] (-1,-2) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-1,-2) node[anchor=north east] {$K$};
  \draw [fill=blue!50] (-3,-2) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-3,-2) node[anchor=north east] {$L$};
  \draw [fill=blue!50] (-4,-1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-4,-1) node[anchor=north east] {$M$};
  \draw [fill=blue!50] (-4,1) circle (1.5pt);
  \draw[color=qqqqff] (-4,1) node {$N$};
\stoptikzpicture
  \eTD
 \eTR
\eTABLE}


\stopexercici

\startexercici Representeu al pla cartesià els punts següents i digueu a quin quadrant pertanyen: $A=(5,6)$, $B=(-3,4)$, $C=(7,-3)$, $D=(-1,-5)$, $E=(0,-2)$, i $F=\text{origen de coordenades}$.
\stopexercici

\startexercici
\startitemize[a]
\item Representeu al pla cartesià els punts següents: $A=(1,2)$, $B=(2,1)$ , $C=(-3,2)$, $D=(-4,-1)$, $E=(2,-3)$, $F=(0,3)$, $G=(-2,0)$, $H=\text{origen de coordenades}$.
\item Digueu a quin quadrant pertanyen
\stopitemize
\stopexercici

\subsection{Representació de funcions}

\startexercici Representeu gràficament:
\startitemize[a,columns,three]
\item $y = 3x -9$
\item $y = 2x+1$
\item $y = 10/x$
\item $y = x^2 - 2$
\item $y = 60/(x+1)$
\item $y = x - 2$
\item $y = x^2 - x$
\item $y = 3x + 6$
\item $y= \sqrt{x} + 2$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Representeu gràficament les funcions següents:
\startitemize[a,columns,three]
\item $2x^2 + 4y = 12$
\item $8x - 5y = 10$
\item $x \cdot y = -30$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Quines de les funcions següents donen lloc a rectes i quines no:
\startitemize[a,columns,three]
\item $y = 2x- 4$
\item $y = 2x$
\item $y = 2$
\item $y = -x - 2$
\item $y = x^2$
\item $y= \frac{x}{2}$
\item $y = 0,5 x$
\item $y = \frac{x}{x} + 1$
\item $y = \frac{2x^2}{x} + 1$
\item $y = \frac{5}{x} -3$
\item $y = x^3 -3$
\item $3x - 5y = 2x + 2$
\item $6x - 10y +x^2 = 2y + x^2$
\item $x = 2y - 3$
\item $2y + x = 3y -3x$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:saber-creixement-rectes] Digueu si les gràfiques corresponents a les funcions següents són creixents o decreixents. Com ho sabeu?
\startitemize[a,columns,three]
\item $y = 2x + 4$
\item $y = -2x + 4$
\item $y = 2x-4$
\item $y = -2x - 4$
\item $y = -2$
\item $y = -2x$
\item $y = -4$
\item $y = \frac{x}{3} + 2$
\item $y = \frac{x}{3} - \frac{2}{5}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Representeu gràficament les funcions de l'exercici anterior (exercici~\in[exer:saber-creixement-rectes]).
\stopexercici

\startexercici Identifiqueu el gràfic amb la fórmula corresponent: \startitemize[a, text] 
\item $y = x + 2$
\item $y = 2x + 4$
\item $y = 2x$
\item $y = -x + 2$
\stopitemize
Digueu el motiu d'aquesta identificació.

Gràfiques:

\placetable[split,force,none]
[taula]
{gràfiques}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit,split=yes]
   \bTR
     \bTD
% y = 2x +4: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1cm,ystep=1cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-6:6] plot(\x,{(--4.0--2.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture
      \eTD
     \bTD[width=0.5cm]
     \eTD
     \bTD
% y = x +2: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-6:6] plot(\x,{(--2.0--1.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture      \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD a \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD b \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
% y = 2: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1cm,ystep=1cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-7:6] plot(\x,{(2.0)/1.0});
\stoptikzpicture
      \eTD
     \bTD[width=0.5cm]
     \eTD
     \bTD
% y = 2x: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-6:6] plot(\x,{(2.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture      \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD c \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD d \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
% y = -x +2: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1cm,ystep=1cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-6:6] plot(\x,{(--2.0-1.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture
      \eTD
     \bTD[width=0.5cm]
     \eTD
     \bTD
% y = -x: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-7:6] plot(\x,{(-1.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture      \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD e \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD f \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Quines fórmules tenen els gràfics que no estan emparellats amb cap fórmula anterior?

\stopexercici

\startexercici Identifiqueu el gràfic amb la seva fórmula:

Fórmules:
\startitemize[a, columns, four]
\item $y = x$
\item $y = 2x$
\item $y = 5$
\item $y = -x + 1$
\stopitemize

Gràfiques:

\placetable[split,force,none]
[taula]
{gràfiques}
{
\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit,split=yes]
   \bTR
     \bTD
% y = x: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1cm,ystep=1cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-6:6] plot(\x,{(\x)/1.0});
\stoptikzpicture
      \eTD
     \bTD[width=0.5cm]
     \eTD
     \bTD
% y = 5: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-7:6] plot(\x,{(5.0)/1.0});
\stoptikzpicture      \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD a \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD b \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
% y = 2x: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1cm,ystep=1cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-7:6] plot(\x,{(2.0*\x)/1.0});
\stoptikzpicture
      \eTD
     \bTD[width=0.5cm]
     \eTD
     \bTD
% y = -x+1: Geogebra modificat
\starttikzpicture[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm,scale=0.5]
\draw [color=cqcqcq,dash pattern=on 2pt off 2pt, xstep=1.0cm,ystep=1.0cm] (-7,-3) grid (6,8);
\draw[->,color=black] (-6.919999999999998,0.0) -- (6.139999999999997,0.0);
\foreach \x in {-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6}
\draw[shift={(\x,0)},color=black] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\tfx $\x$};
\draw[->,color=black] (0.0,-3.2200000000000024) -- (0.0,8.440000000000001);
\foreach \y in {-3,-2,-1,1,2,3,4,5,6,7,8}
\draw[shift={(0,\y)},color=black] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {\tfx $\y$};
\draw[color=black] (0pt,-10pt) node[right] {\tfx $0$};
\clip(-7,-3) rectangle (6,8);
\draw [domain=-7:6] plot(\x,{(-1.0*\x+1.0)/1.0});
\stoptikzpicture      \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD c \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD d \eTD
   \eTR
\eTABLE}


\stopexercici


\startexercici Quina fórmula dóna lloc a una recta amb major pendent? Per què? Quina creix i quina decreix?
\startitemize[a]
\item \startitemize[a, text] \item $y = 2x + 3$, \item $y = 4x+3$ \stopitemize
\item \startitemize[a, text] \item $y = 5x+10$, \item $y = 5x+20$ \stopitemize
\item \startitemize[a, text] \item $y = -5x + 12$, \item $y = 5x + 12$ \stopitemize
\item \startitemize[a, text] \item $y = 20x + 100$, \item $y = 20x$, \item $y = -20x$, \item $y = 10x + 200$ \stopitemize
\stopitemize
\stopexercici


\section{Modelització}

\subsection{Funcions lineals}

\startexercici Un model de cotxe determinat consumeix 20 litres cada 100 quilòmetres.

\startitemize[a]
\item Trobeu la relació que hi ha entre el nombre de quilòmetres recorreguts i els litres consumits
\item Digueu quina és la variable dependent i la variable independent
\item Feis la seva representació gràfica
\item Quants de litres s'haurien d'haver posat al dipòsit per recórrer $224 \Kilo \Meter$?
\item Si en el dipòsit hi hagués 24 litres, quina distància es podria recórrer?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici 2,5 metres de tela costen 48 €. Trobeu una fórmula que relacioni el nombre de metres de tela que es compren i els euros que costen. Representeu-la gràficament
\stopexercici

\startexercici Representeu gràficament la relació que existeix entre el nombre de cavalls a una granja i el nombre de pinso que mengen si sabem que 12 cavalls mengen 100 quilògrams de pinso.
\stopexercici

\startexercici Per fer un pastís, necessitam 250 g de farina per a cada 100 g de sucre.
\startmyitemize
\item Quina relació hi ha entre els grams de sucre i els grams de farina. Expresseu aquesta relació amb una expressió algebraica
\item Representeu gràficament aquesta relació
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Què es necessitaria per fer una coca amb 400 g, 300 g i 1000 g de sucre?
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Per fer la massa del pa, per a cada dos quilògrams de farina hem de posar 500 ml d'aigua.
\startmyitemize
\item Quina relació existeix entre els litres d'aigua i els quilògrams de farina de la massa de pa?
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Trobeu la representació gràfica
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici{canvi €-\$} Els euros i els dòlars són monedes. A dia d'avui, 1 euro equival a 1,36 dòlars.

\startitemize[a]
\item Feis una gràfica que relacioni els euros i els dòlars. Com a mínim representeu 8 punts.
\item Es poden unir els punts de la gràfica? Raoneu la resposta.
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:batecs]{batecs} Quantes vegades batega el cor d'una persona al llarg de la seva vida? En quin moment s'arriba als 10.000 batecs? Nota: podeu aproximar el nombre de batecs per minut, mesurant el vostres batecs per minut.
\stopexercici

\startexercici{batecs 2} Podríeu refinar la vostra estimació de l'exercici~\in[exer:batecs] sobre quan s'arriba als 10.000 batecs emprant la fórmula de Haskell-Fox del nombre de batecs màxim ($HR$) que una persona pot tenir?

\startformula
HR = 220 - \text{edat}
\stopformula

\stopexercici


\subsection{Funcions afins}


\startexercici[exer:estefania-capses]{capses de xocolata} N'Estefania està ajudant a la banda de música dels seus amics a recaptar diners per a fer una gira. El grup decideix vendre tabletes de xocolata. Cada tableta es ven per 1,50 € i cada caixa conté 20 tabletes. D'altra banda, cada caixa els costa 0,20 €.

\startitemize[a]
\item Existeix una relació entre el nombre de capses venudes i els diners recaptats?
\item Feis el gràfic que relaciona aquestes dues quantitats?
\item Calculeu quants de diners s'hauran recaptat si es venen 100 capses de xocolata
\item Al final la banda ha recaptat 2.831 €. Quantes capses han venut?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici{capses de xocolata 2} La banda de l'exercici anterior (exercici~\in[exer:estefania-capses]) decideix canviar de proveïdor: ara cada capsa els costa 0,10 €, però decideixen abaixar el preu de la tableta fins a 1,10 €. Guanyaran més o menys?
\stopexercici

\startexercici{clics} Els ingressos de la pàgina {\tt www.matematiques.org} són deguts als conceptes següents:
\startitemize[packed]
\item 10 euros al mes fixes, degut a l'aportació dels fundadors
\item 0,32 euros per cada clic sobre la publicitat de la pàgina
\stopitemize
Quina funció relaciona el nombre de clics sobre la publicitat de la pàgina i els ingressos? Si els ingressos de la pàgina han estat de 458 €, quants de clics s'han fet a la pàgina?
\stopexercici

\startexercici{factura del gas} En la factura del gas d'una ciutat es paga una quantitat fixa de 15 €, i 0,75 € per a cada metre cúbic consumit.
\startitemize[a,text]
\item Quan es paga per 3 $\text{m}^3$? I per 5 $\text{m}^3$?
\item Representeu la funció metres cúbics consumits-cost
\item Quina és la variable dependent i independent?
\item Què s'hagués consumit si s'hagués pagat 200 €?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici{anunci per paraules} Un anunci per paraules en un diari costa 0,80 € per paraula, i s'estableix un mínim de cinc paraules per a poder ser admés.
\startmyitemize
\item Elaboreu una taula i una gràfica de la funció que relaciona el nombre de paraules amb el preu de l'anunci.
\item Quines són les variables del gràfic?
\item Quantes paraules s'han d'emprar en un anunci per a què costi 20 €?
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici{cridada telèfon} Per fer una cridada de telèfon tenim els costos següents:
\startitemize[packed]
\item Simplement per l'establiment de cridada, 1,50 euros
\item Per cada minut, 0,320 euros
\stopitemize

Trobeu la funció que relaciona el cost d'una cridada de telèfon i el número de minuts que conversam. Quants minuts podríem parlar si tenguéssim 20 €?
\stopexercici

\startexercici{una granja de vaques} En una granja, tenim que:
\startitemize[packed]
\item Les despeses fixes (llum, telèfon, etc) representen 240 euros
\item Dotze vaques mengen $450 \Kilo \Gram$ de pinso al mes
\stopitemize

Tenint en compte que un kg de pinso val 1,32 €, calculeu la funció que relaciona les despeses en el mes i el número de vaques de la granja.

\startitemize[a]
\item Si tenim 250 vaques, quines despeses tendrem?
\item Si volem que els costos de la granja com a màxim siguin 10.000 €, quantes vaques podríem tenir?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exercici:tawny-ports]{vins d'Oporto} En aquesta carta de vins d'Oporto (figura~\in[fig:carta]), tenim el darrer preu tapat:

\placefigure[here][fig:carta]{Carta de vins (en anglès)}{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
  \bTD {\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Representacio-grafica-figs-Dan-Meyer-Tawny-ports.jpg][scale=500]} \eTD
\eTR
\eTABLE}

\startmyitemize[packed]
\item Quin és el darrer preu? Es pot establir de qualque manera?
\item Què valdria un vi que tingués 42 anys? I un vi de 137?
\item Es pot establir una fórmula que relacioni els anys i el preu del vi?
\item Podeu saber quants anys tendrà un vi que costi 25€?
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici{dilatació} La longitud $L$ d'una barra de metall és una funció lineal en funció de la temperatura $T$, on $L$ es mesura en centímetres i $T$ en graus Celsius. S'han realitzat les mesures següents: $L=124,91$ quan $T=0$, i $L=125,11$ quan $T=100$.
\startitemize[a]
\item Trobeu una fórmula que doni $L$ en funció de $T$.
\item Quina serà la longitud de la barra quan la temperatura sigui de $20 \Degrees$?
\item A quina temperatura s'hauria d'encalentir la barra per a què fes $125,17 \Centi \Meter$ de llarg?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:cotxes]{predicció dels cotxes} Sabem que l'any 2012, es varen vendre 20.000 cotxes a un concessionari, i que l'any 2014, es varen vendre 40.000.
\startitemize[a,packed]
\item Podeu saber quants cotxes es vendran l'any 2020?
\item Aproximeu el nombre de cotxes venuts l'any 2010
\item Si segueix aquest ritme, hi haurà algun any en que el nombre de cotxes  venuts sobrepassi el milió?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici{nàufrag} Un nàufrag decideix intentar partir de la illa on està. Si va a una velocitat de 2 m/s amb una balsa, quina funció relaciona el temps que passa i la distància a la que es troba de la illa? Representeu-la gràficament.

\bigskip
Abans de partir, el nàufrag veu un vaixell a la deriva a 200 metres que, segons els seus càlculs, va a una velocitat de 1 m/s. Serà capaç d'agafar el vaixell en algun moment? Si la resposta és afirmativa, quan?
\stopexercici

\startexercici{manteniment del jardí} Per pagar el manteniment del jardí d'una comunitat de veïns, hem de pagar 100 € al mes fixes i 10 euros per hora treballada. Què ens costarà al mes en funció de les hores que hi fan feina?
\stopexercici

\startexercici[exercici:autoescola-Ramírez]{preus de l'autoescola} En l'autoescola Ramírez les tarifes són les següents:

\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
Preu de cada classe ............................ 15 €

Preu de la matrícula ....................... 150 €

\stopalignment
\stopframedtext

\startmyitemize
\item Si hem utilitzat els serveis de Ramírez i amb 5 classes hem obtingut el carnet. Què hem pagat?
\item Quan haguéssim pagat si haguéssim fet 6 classes? I amb 7 classes?
\item Feis una gràfica que relacioni el que costa obtenir el carnet segons el nombre de classes rebudes
\item Si volem gastar com a màxim 2000 €, quantes classes podrem fer?
\stopmyitemize

\stopexercici


\subsection{Comparativa de productes}

\startexercici{repartidors de publicitat} En Joan i n'Albert firmen un contracte per repartir publicitat. En Joan cobra 20 € al dia fixes i 0,2 € per a cada fulla repartida. N'Albert cobra 10 euros per dia fixes i 0,3 € per a cada fulla.
\startmyitemize
\item Expresseu què guanyaran en Joan i n'Albert amb una fórmula
\item Qui guanyarà més?
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici{cartutxos de tinta} En el mercat hi ha dues classes d'impressores:

\placetable[here]
[fig:impressores]
{Costos de les impressores}
{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
  \bTR
    \bTD
\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
{\sc Impressora $A$}

\bigskip
Cost impressora................ 70 €

Cartutx ($20 \Milli \Liter$).................10 €
\stopalignment
\stopframedtext
      
    \eTD
    \bTD

\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
{\sc Impressora $B$}

\bigskip
Cost impressora................. 40 €

Cartutx ($10 \Milli \Liter$)..................20 €
\stopalignment
\stopframedtext
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}

Quina impressora és més cara? (podeu suposar que gasten el mateix, és a dir, que el podeu imprimir el mateix nombre de folis amb la mateixa quantiat de tinta)
\stopexercici


\startexercici{cartes al banc} El banc ens cobra 0,60 € cada any de manteniment de la llibreta més un 0,01€ per cada carta que ens envien. Com canvia el que ens cobren en funció del nombre de cartes? Si un altre banc ens cobra 0,20 € cada any per manteniment i 0,05€/carta enviada, a quin banc ficaríem els doblers?
\stopexercici

\startexercici{companyies de telèfon} La companyia de telèfons mòbils Wififone cobra 0,10 € per establiment de cridada i 0,02 € per segon, mentres que la companyia Telephone en cobra 0,20 per establiment de crida i 0,01 € per segon.
\startmyitemize
\item Trobeu la fórmula que permet saber què pagam per segon parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i la independent?
\item Com varia el cost al llarg del temps?
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici{discoteca} Per anar a una discoteca ens cobren 10 € a l'entrada i 3 € per consumició. Per quan {\em ens sortirà} la nit en funció del nombre de beures?. Representeu-ho gràficament

Serà aquesta discoteca més barata que una altra que només ens cobra 20 € d'entrada i tenim barra lliure?
\stopexercici


\startexercici{jugador de futbol} Un jugador de futbol cobra:
\startitemize[packed]
\item 10.000 euros per any
\item 1.000 euros per a cada partit guanyat
\stopitemize

Però el club de futbol li vol fer una oferta que cobri 15.000 l'any en total. Aquest jugador vos demana la vostra opinió. Quin consell li donaríeu?
\stopexercici

\startexercici{companyies telefònica} La companyia de telèfons mòbils Rodafone cobra 0,10 euros per establiment de cridada i 0,02 € per segon, mentres que la companya Elgo cobra 0,70 euros per establiment de cridada i 0,01 euros per segon.
\startitemize[a]
\item Trobeu la fórmula que permet saber què s'ha de pagar per segson parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i quina la variable independent?
\item Trobeu en quins trams la primera companyia és més cara que la segona.
\item Quina companyia és més cara si parlem 3 minuts?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici{companyia telefònica} La companyia de telèfons mòbils Wififone cobra 0,05 € per establiment de cridada i 0,05 € per segon, mentres que la companyia Telephonic en cobra 0,30 per establiment de crida i 0,001 € per segon.
\startmyitemize
\item Trobeu la fórmula que permet saber què pagam per segon parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i la independent?
\item Representeu gràficament cada funció
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici{perímetres de rectangles} Tenim les figures següents:
\startitemize[a]
\item Un rectangle de base igual a cinc vegades l'altura.
\item Un rectangle de base igual a dues vegades l'altura més deu.
\stopitemize
Compareu els seus perímetres.
\stopexercici

\startexercici{manteniment del jardí} Per pagar el manteniment del jardí d'una comunitat de veïns, es tenen dues ofertes de companyies diferents: amb la primera es paguen 100 euros al mes fixos i 10 euros per hora treballada dels operaris. Amb la segona, s'han de pagar 200 € fixos al mes i 5 euros per hora treballada.
\startitemize[a]
\item Trobeu com canvia el que es cobra en funció del nombre d'hores facturades
\item Representeu les funcions gràficament
\item Raoneu sobre quina oferta convendria més triar (suposant que, en tot moment, es tria l'oferta més barata)
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici{els telegrames} Per enviar un telegrama, la web de Correus ens proporciona la informació següent (figura~\in[fig:correus-telegrama]):

\start
\usetypescriptfile[type-gyr]
     \usetypescript[termes]
     \setupbodyfont[termes,11pt]
     
\placetable[here]
[fig:correus-telegrama]
{Transcripció de les \goto{tarifes 2014 de Correus}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-telegrama_nacional-cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]}
{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
  \bTR
    \bTD[nc=3]
      {\bfc Envío de documentos}
    \eTD
    \bTD
      \goto{\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Algebra-figs-Logo-Correus.png][scale=300]}[url(http://www.correos.es/ss/Satellite/site/producto-telegrama_nacional-cartas_documentos/detalle_producto-sidioma=es_ES)]
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD
      Régimen
    \eTD
    \bTD
      Tarifa (€)
    \eTD
    \bTD
      IVA (€)
    \eTD
    \bTD
      Precio final (€)
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Régimen continental}: comprendre los países de Europa, Turquía, Argelia, Egipto, Israel, Jordania, Líbano, Libia, Marruecos, Siria y Túnez
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Por cada palabra (sin mínimo de percepción)
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      0,96
    \eTD
    \bTD
      0,10
    \eTD
    \bTD
      1,06
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
        \item Tarifa fija
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      29,54
    \eTD
    \bTD
      3,10
    \eTD
    \bTD
      32,64
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      {\bf Régimen intercontinental}: comprendre los países no incluidos en el régimen continental y que admitan esta modalidad
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
    \bTD
      
    \eTD
  \eTR
  \eTR
  \bTR
    \bTD[align=flushleft]
      \startitemize
       \item Tarifa por palabra (con un mínimo de percepción por importe de siete palabras)
      \stopitemize
    \eTD
    \bTD
      3,28
    \eTD
    \bTD
      0,68
    \eTD
    \bTD
      3,96
    \eTD
  \eTR
\eTABLE}
\stop

\startitemize[a]
\item Què és més barat, enviar un telegrama continental o intercontinental? De què depèn?
\item Quan és exactament igual de car?
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici{comissions del banc} Per fer un recàrrec a la {\em cibertargeta}, Caixabanc ens cobra de les comissions següents:

\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
{\sc Recàrrec de la cibertargeta}

\bigskip
Menys de 100 €............................. 1 €

100 € o més ............................. un 1\%
\stopalignment
\stopframedtext

\startitemize[a]
\item Què ens cobrarien si haguéssim d'ingressar 20 €? I per 120 €?
\item Què hem ingressat si ens han cobrat 23,5€?
\item Quina quantitat ens convé més ingressar? Podeu representar gràficament la relació doblers ingressats-comissions per fer-vos-ne una idea.
\item Podeu comparar-lo amb un altre banc que només cobràs 2 €, independentment de l'ingressat?
\stopitemize
\stopexercici


\page[yes]
\subject{Solucions}

\startitemize
\item Exercici~\in[exercici:tawny-ports]. Representeu gràficament la recta que passa per $(10,10)$ i $(20,13)$ i trobeu $f(30)$. Aquest seria el preu {\em lògic} de venda. La fórmula seria $f(x) = (x-10)\cdot 3 + 10$.
\item Exercici~\in[exer:cotxes]. L'any 2020, hi havia 100.000 cotxes, l'any 2013, 30.000 cotxes (la recta és $y = 10.000x − 20.100.000$). L'any 2110 es produiran un milió de cotxes
\stopitemize

