\chapter{Probabilitat}

\section{Combinatòria}

\startexercici Quantes paraules de tres lletres es poden formar amb un alfabet de 5 lletres? I quantes paraules de 4 lletres?
\stopexercici


\startexercici Entre els 48 treballadors d'una empresa s'han d'elegir tres càrrecs: representant sindical, secretari i cap adjunt de producció. Si un mateix treballador pot ocupar més d'un càrrec i si hi ha 35 treballadors que no volen ocupar cap càrrec, ¿quantes eleccions són possibles?. Expresseu-ho en forma de potència.
\stopexercici


\startexercici Dos equips de futbol juguen un partit cada setmana durant dos mesos. Quants de resultats possibles hi pot haver en el transcurs d'aquests dos mesos?
\stopexercici


\startexercici En un examen tipus test de 5 preguntes, cada pregunta admet 3 opcions. Quants d'alumnes poden fer distint l'examen? (dos exàmens es consideren diferents si hi ha una pregunta amb distinta contestació)
\stopexercici


\startexercici En un equip d'atletisme de 5 persones, l'entrenador reparteix camisetes de color vermell, groc i verd aleatòriament als atletes. De quantes maneres pot repartir les camisetes?
\stopexercici
 

\startexercici En un restaurant, cada client només pot elegir entre cinc plats diferent. Si en aquest moment hi ha sis clients en el restaurant, quantes eleccions de plats diferents es poden fer?
\stopexercici


\startexercici En una enquesta es demana sobre què prefereix fer la gent en el seu temps lliure: llegir, veure la televisió o navegar per Internet. Si s'enquesten a 6 persones, quants de possibles resultats hi pot haver?
\stopexercici


\startexercici En una festa, es reparteixen regals entre els assistents de la següent manera:
\startitemize[a]
\item Cada persona ha de rebre un regal
\item Una persona no pot rebre més de dos regals
\item Cada persona només pot rebre o bé una colònia, o bé un rellotge o bé un anell
\stopitemize
D'aquesta manera, quants de repartiments es poden fer si a la festa hi ha 6 persones?
\stopexercici


\startexercici Si sabem fer 6 plats per dinar, quants de menus setmanals podem fer? Expresseu-ho en forma potencial.
\stopexercici


\startexercici Un pagès té 4 terrenys per cultivar als quals pot plantar vid, tarongers, llimoners i ametllers. Quantes eleccions de cultiu pot fer?
\stopexercici


\startexercici Quants números de tres xifres es poden formar si els dígits van de 1 a 5?
\stopexercici


\startexercici Quantes travesses distintes es poden realitzar si el pronòstic $1$, $X$, $2$ es realitza sobre 4 partits? I si es realitza sobre 14?
\stopexercici


\startexercici Quantes combinacions de roba podem fer si en el nostre vestuari tenim 4 calcons, 4 camisetes, 4 camises i 4 tipus sabates? (es suposa que per vestir-nos elegirem un calçons, una camiseta, una camisa i unes sabates)
\stopexercici


\startexercici Quantes matrícules de l'estil $IB-????$ hi ha si els dígits poden ser totes les lletres de l'abecedari?
\stopexercici


\startexercici Si tenim dos daus de colors distints, quants de resultats podem obtenir després de llançar-los? I si tenim quatre daus?
\stopexercici


\startexercici Quantes paraules de sis lletres es poden formar amb les lletres dins el conjunt $\{A, F, H, Z\}$?
\stopexercici


\startexercici Quantes paraules de 10 lletres podem formar amb els símbols $-$ i $\cdot$?
\stopexercici


\startexercici Per a una campanya en defensa dels cetacis, un grup ecològic desenvolupa una estratègia de difusió en cadena:
\startitemize[a,packed]
\item 3 representants enviaran 3 cartes a 3 socis
\item Aquests 3 socis enviaran 3 cartes més als seus amics
\item I així successivament
\stopitemize

Quantes cartes s'hauran enviat en 7 etapes? Si es vol que les aquesta campanya arribi a 15 000 persones, quantes etapes del procés s'hauran de fer?
\stopexercici

\startexercici Hem de preparar el berenar per a 5 persones. Al panet que prepararem per berenar, hi podem posar {\em foi-grass}, mermelada, tonyina o bé pa amb oli i pernil salat. Quantes de berenars diferents podem preparar?
\stopexercici

\startexercici A ca nostra tenim 4 parets per pintar i 5 colors diferents. De quantes maneres podem pintar ca nostra?
\stopexercici


\startexercici Quantes travesses distintes es poden realitzar sobre 5 resultats?
\stopexercici


\startexercici Quants de números hi ha de 10 dígits si cada dígit pot ser igual a 2, 3 i 9?
\stopexercici


\startexercici En una casa hi ha 4 habitacions, dins cada habitació hi ha 4 aplics, cada aplic té quatre garlandes i cada garlanda té 4 bombilles. Si hem de canviar totes les bombilles de la cada, quantes n'hem de comprar?
\stopexercici

\page[yes]
\section[seccio:algebra-de-successos]{Àlgebra d'esdeveniments}

\startexercici[exer:edad-1] Hi ha al mercat diversos tipus de daus, tot i que el més normal és el cúbic de sis cares. N'hi ha de 4, 6, 10, 12, i 20 cares. En general, van numerats de l'1 fins al nombre de cares que tenen. Escriu l'esdeveniment \quotation{parell} per a
cadascun d'ells.
\stopexercici

\startexercici Es llancen dos daus i es multiplica el nombre de punts obtinguts en cadascun.
\startitemize[a,packed]
\item Quants de resultats es poden obtenir?
\item Descriu l’espai mostral.
\item Escriu dos esdeveniments que siguin elementals i dos que siguin compostos
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-2] Tenim un dau de 4 cares numerades de l'1 al 4. El tirem una vegada. Escriviu l'esdeveniment segur, l'impossible, i tots els possibles esdeveniments classificats pel seu nombre d'elements.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-3] Tenim un dau de 6 cares blanc, en el qual s'han escrit a les cares els nombres següents: 1, 1, 1, 2, 2, 3. Escriviu tots els esdeveniments possibles.
\stopexercici


\startexercici[exer:edad-5] Determineu el nombre de cartes, en una baralla espanyola de 48
\startitemize[a,packed]
\item Amb numeració inferior a 4
\item De bastos i més gran que 4
\item Figures d'oros o bastos
\stopitemize

Si aquests conjunts de cartes són, respectivament, $A$, $B$ i $C$, calculeu \startitemize[a,text] \item $A \cup B$, \item $A \cap B$, \item $A \setminus B$, \item $B \setminus A$, \item $A^c$, \item $B^c$ i \item $C^c$\stopitemize.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-6] En una baralla espanyola, enumereu i compteu les cartes dels esdeveniments:
\startitemize[a,columns,packed]
\item Oros i sets
\item Oros o sets
\item Set d'oros
\item Figures
\item Oros o figures
\item Oros i figures
\stopitemize
Feis la intersecció, la unió i la diferència del primer amb els altres esdeveniments. I trobeu el contrari de cadascun d'ells.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-7] Per a un dau de sis cares, escriviu els esdeveniments:
\startitemize[a,packed]
\item Treure parell
\item Treure senar
\item Treure parell i major que 3
\item Treure parell o major que 3
\item Treure parell però que no sigui major que 3
\item Treure el contrari de (parell i major que 3)
\item Treure el contrari de parell, i major que 3
\stopitemize

Calculeu els seus successos complementaris i feis la unió, la intersecció i la diferència d'aquests esdeveniments de manera que, com a màxim, calculeu set operacions diferents.
\stopexercici

\startexercici Es llança una ruleta de 12 costats, numerats de l'1 al 12, i s'observa el resultat obtingut.
\startitemize[a,packed]
\item Trobeu l'espai mostral.
\item Escriviu com a conjunts els esdeveniments següents:
\startitemize[2,packed,columns]
\item $A = \text{\quotation{obtenir un nombre parell}}$
\item $B = \text{\quotation{obtenir un nombre senar}}$
\item $C = \text{\quotation{obtenir un múltiple de 3}}$
\item $D = \text{\quotation{obtenir un múltiple de 5}}$
\item $E = \text{\quotation{obtenir un nombre major que 4}}$
\item $F = \text{\quotation{obtenir un nombre menor que 6}}$
\item $G = \text{\quotation{obtenir un múltiple de 3 i 4}}$
\stopitemize
\item Calculeu els seus esdeveniments contraris.
\item Trobeu la unió, la intersecció i la diferència d'$A$ amb cadascun dels altres esdeveniments.
\item Assenyaleu un parell d'esdeveniments incompatibles entre si. Justifiqueu la resposta.
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Digueu quins d'aquests successos són successos impossibles i quins són successos segurs (n'hi ha que no són ni segurs ni impossibles):
\startitemize[a,packed]
\item la suma del resultat de dos daus és 1
\item llancem tres monedes i surten una cara i dues creus
\item agafem una fitxa de dòmino a l'atzar i la suma de punts és més gran de 1
\item llancem dues monedes i el nombre de cares menys el nombre de creus és més petit o igual a dos
\item llancem dos daus i la resta de punts és 6
\item llancem un dau de 8 cares i el resultat es més petit que 10
\item llancem 10 monedes i obtenim 10 cares més que creus
\item llancem dos daus i la multiplicació dels punts és múltiple de 7
\item en el sorteig de la primitiva surt premiat el número 65478
\item llancem dos daus i la multiplicació dels dos números es menor de 40
\stopitemize
\stopexercici


\page[yes]
\section[seccio:calcul-de-probabilitats]{Càlcul de probabilitats}

\subsection{Intuïció de probabilitat}

\startexercici[exer:mathshell-225-1]{Són correctes?} Digueu si les afirmacions següents són correctes o incorrectes i justifiqueu la resposta

\startitemize[n]
\item N'Emma diu {\em Demà o plourà o no plourà. Per tant, la probabilitat de què plogui és del 0,5}.

\item Na Susana diu {\em Si una família ja ha tengut quatre nins, aleshores el pròxim infant és més probable que sigui una nina que un nin}

\item Na Tania diu {\em Si es tira un dau (no trucat) quatre vegades consecutives, és més probable treure 2, 3, 1, 6 que no 6, 6, 6, 6.}

\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:mathshell-225-2]{Vertader, fals, incert} Digueu si les afirmacions següents són \startitemize[a,text] \item vertaderes, \item falses o \item incertes \stopitemize:

\startitemize[a]
\item Si llancem un dau cúbic i treiem un sis més que cap altre nombre, aleshores el dau està embiaxat.

\item Quan seleccionem aleatòriament quatre lletres de l'alfabet, és més probable treure $D$, $T$, $M$, $J$ que $W$, $X$, $Y$, $Z$.
 
\item Si llancem una moneda, que no està trucada, cinc vegades i obtenim cinc cares consecutives, aleshores la pròxima vegada que llancem la moneda és més probable obtenir una cara.

\item Hi ha tres possibles resultats en un partit de futbol: guanyar, perdre o empatar. La probabilitat de guanyar aleshores és de $1/3$.

\item Quan dues monedes es llancen hi ha dos resultats: dues cares, una cara, o cap cara. La probabilitat de treure dues cares és, per tant, $1/3$.

\item Aconseguir un total de tres punts amb dos daus és el doble de probable que aconseguir un total de dos punts.

\item En un test de vertader/fals de 10 preguntes, si responeu aleatòriament és segur que obtindreu un cinc.

\item La probabilitat d'aconseguir exactament dues cares en un llançament de quatre monedes és de $1/2$.

\item Les apostes d'una competició d'$A$ vs $Z$ és de 5 a 10. Això vol dir que la probabilitat de què guanyi $A$ és de $1/2$.
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici[exer:mathshell-225-3]{Dues bosses de confits}
Tenim dues bosses. Les dues contenen confits de colors vermells i grocs. A la bossa $A$ hi ha dos confits vermells més que a la bossa $B$.

Si escollim un confit de cada bossa, podem assegurar que és més probable escollir un confit vermell de la bossa $A$ que de la bossa $B$?
\stopexercici

\subsection{Experiments simples}

\startexercici[exer:alicia-espuig-1] En l'experiment consistent a llançar un dau cúbic i observar-ne la puntuació, considerem els esdeveniments següents:
\startitemize[A,columns]
\item \quotation{Obtenir un múltiple de 3}
\item \quotation{Obtenir un divisor de 4}
\item \quotation{Obtenir un nombre senar}
\item \quotation{Obtenir un nombre menor que 5}
\stopitemize

Calculeu:
\startitemize[a,columns,four,packed]
\item $p(A)$
\item $p(B)$
\item $p(C)$
\item $p(D)$
\item $p(A \cup C)$
\item $p(A \cap C)$
\item $p(A \cap B)$
\item $p(A^c)$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-2] En l'experiment consistent a treure una carta d’una baralla espanyola de 48 cartes, calculeu la probabilitat que sigui:
\startitemize[a,packed,columns,three]
\item Sota
\item Copa o oros
\item Copa i oros
\item Figura i espasa
\item Figura o espasa
\item Cavall o espasa
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una bossa hi ha 5 bolles vermelles, 10 bolles negres i 5 bolles blaves. En treiem una i miram de quin color és. Calculeu la probabilitat de:
\startitemize[a,packed]
\item Treure una bolla vermella
\item Treure una bolla negra o blava
\item Treure una bolla que no sigui blava.	
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:alicia-espuig-3] En una rifa de mil nombres (del 000 al 999) es sorteja un viatge. Calculeu:
\startitemize[a,packed]
\item La probabilitat de guanyar el premi si comprem cinc nombres
\item La probabilitat que el nombre premiat acabi en 5
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:alicia-espuig-6] En una bossa hi ha deu boles numerades de l'1 al 10. Si extraiem una bola de la bossa, calculeu la probabilitat de:
\startitemize[a,packed,columns]
\item Treure un 7
\item Treure un nombre menor que 7
\item Treure un nombre no inferior 7
\item Treure un múltiple de 5
\item Treure un divisor de 6
\item Treure un nombre primer
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una capsa hi ha vuit bolles numerades consecutivament com segueix: 2, 4, 6, \ldots, 16. Si diem $A =$ \quotation{treure un nombre menor o igual que 10} i $B =$ \quotation{treure un múltiple de 3}:

\startitemize[a,packed]
\item Escriu els elements de $A$ i de $B$
\item Calcula la probabilitat de:

\startitemize[2,packed,columns,three]
\item $A$
\item $B$
\item $A^c$
\item $B^c$
\item $A \cup B$
\item $A \cap B$
\stopitemize
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:practicar-complementaris]{Pràctica dels complementaris} Completeu la taula següent:

\placetable[force,none]
[fig:practicar-complementaris]
{Taula de complementaris}
{\bTABLE[setups={table5:header, table5:frame, table5:style}]%[frame=on,align={middle,lohi},width=fit]
  \bTABLEhead
   \bTR
     \bTH {\tf \ss Experiència}\eTH
     \bTH {\tf \ss Esdeveniment} \eTH
     \bTH {\tf \ss Probabilitat} \eTH
     \bTH {\tf \ss Complementari} \eTH
     \bTH {\tf \ss Probabilitat} \eTH
   \eTR
  \eTABLEhead
  \bTABLEbody
   \bTR
     \bTD Tirar un dau\eTD
     \bTD Surt parell\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Tirar un dau\eTD
     \bTD Surt un 6\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD  Tirar un dau\eTD
     \bTD Surt un 3 o un 6\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=3cm] Prendre una carta de póquer \eTD
     \bTD\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD[width=3cm] Surt comodí\eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Tirar una moneda \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD Surt cara\eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $1/6$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $5/6$\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Triar dia de gener \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $30/31$\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Triar dia d'abril \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $1/2$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Triar una vocal \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $2/5$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $3/5$\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=3cm] Prendre una carta de la baralla espanyola \eTD
     \bTD Surt múltiple de tres\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=3cm] Prendre una carta de la baralla espanyola \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $9/48$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD  \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $1/2$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $1/2$\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD  \eTD
     \bTD Surt la $Z$\eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD $27/28$\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD  \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD \eTD
     \bTD Surt la $X$\eTD
     \bTD \eTD
   \eTR
  \eTABLEbody
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici[exer:edad-8] Tenim un dau amb els nombres 1, 1, 1, 2. Si el tirem 100 vegades, quina quantitat de vegades sortirà cadascun dels resultats possibles?.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-9] Tenim un dau de deu cares numerades com 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4. Quina és la probabilitat de cadascun dels esdeveniments elementals?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-10] Tenim una ruleta de 10 posicions, 3 de vermelles, 4 de verdes, 2 de negres i 1 de blava. Quina és la probabilitat que en girar-la s'obtingui cada un dels colors?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-11] Si tirem dues monedes, aleshores podem obtenir un d'aquests 4 resultats: $OO$, $XO$, $OX$, $XX$. Podeu escriure d'aquesta manera els resultats possibles per a tres monedes? I per a 4? Quina és la probabilitat d'obtenir dues cares en cada un dels experiments?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-12] Si sabem que $p(A)= 0,5$, $p(B)=0,7$ i $p(H_2)=0,3$, calculeu $p(\text{\quotation{1}})$, $p(\text{\quotation{3}})$, $p(\text{\quotation{4}})$, $p(\text{\quotation{5}})$, $p(\text{\quotation{6}})$, $p(\text{\quotation{7}})$ i $p(\text{\quotation{8}})$:

\placetable[force,none]
[fig:edad-1]
{Regions}
{\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
   \bTR
     \bTD
{\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Probabilitat-figs-edad-1.png][scale=3000]}
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici[exer:edad-13] Quina és la probabilitat d'obtenir
taronja, verda, blava o grisa a cada una de les ruletes següents?

\placetable[force,none]
[fig:edad-2]
{Ruletes}
{\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
   \bTR
     \bTD
{\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Probabilitat-figs-edad-2.png][scale=3000]}
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici[exer:els-paracaigudistes]{Els paracaigudistes} Els paracaigudistes realitzen pràctiques d'aterratge en precisió: intenten aterrar al centre d'aquest camp de $1 \Kilo \Square \Meter$. Quina probabilitat tenen d'encertar?

\placetable[force,none]
[fig:joc-del-viciós]
{possibilitats per triar al vició del 7}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR
     \bTD
\startnotmode[grisos]
\starttikzpicture
    \fill[very thick, color=red!20] (-2,0) -- (2,0) -- (2,2) -- (-2,2) -- cycle;
    \fill[very thick, color=green!20] (0,0) circle (0.75);
    
    \draw[very thick, color=blue] (-2,-2) -- (2,-2) -- (2,2) -- (-2,2) -- cycle;
    \draw[thin, color=black] (-2,0) -- (2,0);
    \draw[thin, color=black] (0,0) circle (0.75);
    \draw[thin, color=black,<-] (-0.7,0.2) -- (-0.25,0.2);
    \draw[thin, color=black,->] (0.25,0.2) -- (0.7,0.2);
    \draw (2,2) node[anchor=north east] {$A$};
    \draw (0,0.2) node {\small $3/4$};
\stoptikzpicture
\stopnotmode
\startmode[grisos]
\starttikzpicture
    \draw[very thick] (-2,-2) -- (2,-2) -- (2,2) -- (-2,2) -- cycle;
    \draw[thin] (-2,0) -- (2,0);
    \draw[thin] (0,0) circle (0.75);
    \draw[thin, <-] (-0.7,0.2) -- (-0.25,0.2);
    \draw[thin, ->] (0.25,0.2) -- (0.7,0.2);
    \draw (2,2) node[anchor=north east] {$A$};
    \draw (0,0.2) node {\small $3/4$};
\stoptikzpicture
\stopmode
      \eTD
    \eTR
\eTABLE}

\startmyitemize[packed]
\item Quina probabilitat hi ha de què no aterrin al centre?
\item Quina probabilitat hi ha de què aterrin a l'àrea $A$ (la regió nord del rectangle que no està inclosa dins el cercle)?
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:mathshell-6e]{Les alçades de les noies de 6è} Aquesta gràfica mostra les freqüències de l'alçada d'un grup d'al·lotes de 6è de primària (figura~\in[fig:mathshell-grade-6th]). Totes les alçades han estat arrodonides al centímetre més pròxim (totes les qüestions estan referides a les alçades arrodonides, no a les exactes).

\placetable[here]
[fig:mathshell-grade-6th]
{Alçades de les nines de 6è de primària}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR
     \bTD
     \externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Probabilitat-figs-MathShell-Grade-6-Heights.png][scale=2500]
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Quina probabilitat tenim que una al·lota d'aquesta classe faci més que $1,50 \Meter$?
\stopexercici

\startexercici[exer:mathshell-6e-2]{Els resultats del test} Aquesta gràfica mostra el nombre de preguntes correctes d'un test de 50 preguntes (figura~\in[fig:mathshell-grade-6th-2]).

\placetable[here]
[fig:mathshell-grade-6th-2]
{Nombre d'encerts d'un test de 50 preguntes}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR
     \bTD
     \externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Probabilitat-figs-MathShell-Scores-Science-Test.png][scale=2000]
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Quina probabilitat tenim que una persona hagi tret un resultat major que 25?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-1] En una bossa tenim 6 boles vermelles, 9 boles blaves i 5 boles verdes. N'extraiem una. Quina és la probabilitat d'obtenir una bola vermella?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-2] Disposem d'una baralla de 100 cartes, de cinc colors (blanc, negre, verd i blau) i numerades de l'1 al 20. Quina és la probabilitat d'obtenir un 19? I la d'obtenir un 8 verd? I la d'obtenir un nombre parell que no sigui negre?
\stopexercici

\subsection{Experiments compostos}

\startexercici[exer:alicia-espuig-4] En l'experiment consistent a llançar dos daus cúbics i observar-ne la puntuació, calculeu la probabilitat d'obtenir:
\startitemize[a,packed,columns]
\item Dos $4$
\item Una suma igual a $8$
\item Una suma parell
\item Un producte igual a $6$.
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-5] En l'experiment compost consistent a llançar una moneda i un dau cúbic, calculeu la probabilitat d'obtenir una cara i un 5.
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-7] En una bossa hi ha dues boles blanques i tres de negres. Se n'extreuen dues sense devolució i se n'observa el color. Calculeu la probabilitat de què:
\startitemize[a,packed]
\item Les dues boles siguin blanques
\item Siguin de colors diferents
\item Totes dues siguin del mateix color
\item Almenys una sigui negra
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una urna hi ha 3 bolles blanques, 2 de negres i 10 de grogues. Efectuem una experiència aleatòria composta que consisteix en extreure, en primer lloc, una bolla de l'urna, i en segon lloc, tirar una moneda.
\startitemize[a,packed]
\item Quin és l'espai mostral d'aquesta experiència aleatòria?
\item Què val la probabilitat de cada succés
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Es llancen enlaire tres monedes i se n'observa la cara superior. Calculeu la probabilitat de:
\startitemize[a,packed]
\item Obtenir 3 cares
\item Obtenir exactament 2 creus
\item Obtenir almenys una cara
\stopitemize
\stopexercici

\startactivitat{DNI duplicats} Pot passar que dues persones tenguin el mateix DNI? Quina probabilitat tenim que passi?

\startmode[professor]
Després podem veure quants d'espanyols han nascut des de la invenció del DNI i per tant, per quants de nous espanyols serviria el DNI.

Després podem amenitzar la conclusió en què hi ha alguns espanyols que tenen major probabilitat de tenir un DNI repetit:
\startitemize
\item \hypenatedurl{http://www.huffingtonpost.es/2013/06/19/personas-mismo-dni-infanta-cristina_n_3463482.html}
\item \hypenatedurl{http://www.20minutos.es/noticia/1849823/0/dni-duplicados/familia-real/documento-nacional-de-identidad/}
\item \hypenatedurl{http://www.eleconomista.es/politica/noticias/4926502/06/13/Decenas-de-espanoles-usurpan-los-DNI-de-los-miembros-de-la-Casa-Real.html#.Kku89y9q4w2bUXh}
\item \hypenatedurl{http://www.larazon.es/espana/la-policia-aclara-que-no-es-posible-que-dos-pe-AY2717121#.Ttt1e6W9Jq0eI42}
\stopitemize
\stopmode
\stopactivitat

\startexercici Tenim una urna amb tres bolles blaves i dues bolles verdes. Extreiem una bolla, {\em no} la tornem a l'urna i en tornem a extreure una altra.
\startitemize[a,packed]
\item Quina és la probabilitat que les dues boles siguin blaves?
\item I que siguin verdes?
\item I que n'hi hagi una de cada color?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici[exer:alicia-espuig-8] En un concurs, a un participant que ha quedat eliminat se li dóna una última oportunitat. Amb els ulls embenats, ha de triar una de les urnes següents a les
quals hi ha boles blanques i boles negres, i treure una bola d'aquesta urna:

\startitemize[a]
\item L'urna 1 conté 3 boles blanques i 4 boles negres
\item L'urna 2 conté 2 boles blanques i 1 bola negra
\stopitemize

Treure una bola blanca li permet continuar en el concurs. Quina és la probabilitat de què pugui continuar?
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-9] Una de les proves d'unes oposicions consisteix a desenvolupar un tema dels setanta que componen el temari. El dia de la prova s'extreuen dues boles d’una bossa que conté setanta boles numerades de l'1 al 70. Els participants han de triar un dels dos temes corresponents a les boles que han sortit i desenvolupar-lo.

Si un participant ha estudiat 25 temes, quina és la probabilitat que almenys una de les dues boles que s'extreuen correspongui a un dels temes estudiats?
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-10] S'extreuen dues cartes d'una baralla espanyola de 48 cartes sense devolució. Quina és la probabilitat que s'obtinguin dos reis?
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-11] En una capsa hi ha tres monedes. La primera és normal, la segona conté dues creus i la tercera està trucada de manera que la probabilitat que surti cara és 1/4. Si s'agafa una moneda de la capsa a l'atzar i es llança, quina és la probabilitat que surti creu? I que surti cara?
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-12] En una reunió hi ha quinze homes i vint dones. Sabem que hi ha cinc homes fumadors i quatre dones fumadores. Si triem una persona de la reunió a l'atzar,
quina és la probabilitat que sigui una dona fumadora?
\stopexercici

\startexercici[exer:alicia-espuig-13] En un examen hi ha dues preguntes de tipus test amb quatre respostes possibles cadascuna, de les quals només una és correcta. Si triem les respostes d'aquestes
dues preguntes a l'atzar, quina probabilitat tenim d'encertar-les totes dues? I d'encertar-ne almenys una?
\stopexercici

\startexercici[exer:el-vicios-del-7]{El {\em viciós} del 7} Una persona decideix sempre jugar al seu nombre preferit, el 7. En una ocasió li ofereixen quatre jocs:

\placetable[here,none]
[taula]
{possibilitats per triar al vició del 7}
{\bTABLE[frame=on,align=middle,width=fit]
   \bTR
     \bTD[width=.5\textwidth] Joc 1
     
\bigskip
Tirar dos daus i sumar les seves puntuacions
     \eTD
     \bTD Joc 2
     
\bigskip
Jugar a una ruleta dividida en vuit sectors iguals
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD[width=.5\textwidth] Joc 3

\bigskip
Treure tres cartes d'una baralla de cartes espanyola i sumar-les (les figures valen $1/2$)

     \eTD
     \bTD Joc 4

\bigskip
Tirar dos daus i multiplicar els seus resultats
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Quin joc triaríeu si fóssiu aquest {\em viciós}. Quin evitaríeu?

\startmode[professor] Es tracta de calcular la probabilitat de què surti 7 i ordenar-les de menor a major.
\stopmode
\stopexercici

\startexercici[exer:diana]{encertar la diana} Quina és la probabilitat de què una persona faci com a mínim 10 punts al dards en una sola tirada? Suposeu que el dard mai acaba fora del tauler.

\placetable[force,none]
[fig:tauler-de-dards]
{Tauler de dards}
{\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi},width=fit]
   \bTR
     \bTD
{\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Probabilitat-figs-Dartboard2.svg][scale=400]}
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Què passaria si tiràssim dos cops?

\stopexercici

\startexercici[exer:edad-15] En una bossa hi ha boles etiquetades de la manera següent: 1, 2, 2, 3, 3. Extraiem primer una bola, la tornem i n'extraiem una altra. Calculeu les probabilitats següents: $p(1,1)$, $p(1,2)$, $p(1,3)$.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-16] Si per a la segona extracció de l'exercici anterior (exercici~\in[exer:edad-15]) no tornem la primera bola, quin és el valor de les probabilitats ara?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-17] Calculeu les probabilitats d'obtenir dos oros en extreure dues cartes d'una baralla espanyola en els casos de tornar i de no tornar la primera carta a la baralla abans d'extreure la segona.
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-18] Tenim un dau de 10 cares de la forma 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2, i dues urnes: la primera amb tres boles vermelles i dues boles verdes i la segona amb una bola vermella i quatre boles verdes. Tirem el dau, si surt $1$ extraiem una bola de la primera urna, i si surt $2$, de la segona. Quina és la probabilitat d'extreure una bola vermella? I una verda?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-19] Tenim les urnes següents:
\startitemize[packed]
\item una urna amb boles numerades amb els nombres 1, 1, 2, 2, 2
\item una urna $I$ amb dues boles gravades amb les lletres $R$ i $V$
\item i, finalment, una urna $II$, amb boles gravades amb $N$, $N$, $R$, $V$.
\stopitemize

Extraiem un nombre de la primera urna per decidir quina urna escollim. Llavors,  prenem una bola de l'urna corresponent. Quina és la probabilitat d'obtenir la lletra $R$?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-5] Llancem dos daus cúbics. Quina probabilitat hi ha d'obtenir menys de 8?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-8] Llancem dues monedes. Si surten dues cares extraiem una bola d'una urna amb 3 boles blanques i 7 boles negres i en cas contrari, d'una urna amb 4 boles blanques i 6 boles negres. Quina és la probabilitat de treure una bola blanca?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-9] Tirem un dau de 10 cares. Si surt menor que 7 extraiem una carta, i en cas contrari dues, tornant la
primera abans de treure la segona. Quina probabilitat hi ha en d'obtenir alguna carta del coll d'oros?
\stopexercici

\subsection{Probabilitat condicionada}

\startexercici[exer:edad-20] Un cop fet l'experiment de l'exercici~\in[exer:edad-19], ha resultat ser $V$. Quina és la probabilitat que hagués estat extreta de l'urna $I$? I de la $II$?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-21] Es tiren dues monedes. Si surten dues cares es tira un dau que té les cares numerades amb els nombres 1, 1, 1, 2, 2, 2, i sinó, es tira el dau que té les cares numerades amb els nombres 1, 1, 2, 2, 3, 3. Quina és la probabilitat d'obtenir un $1$? Quan en surt un, amb quina probabilitat han sortit també dues cares?
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-22] Deu amics organitzen un viatge i tria la destinació un d'ells per sorteig. Sis volen anar a la costa i quatre a l'interior. Dels primers, dos volen anar al nord i quatre al sud. Dels d'interior, la meitat prefereixen el nord i l'altra meitat, el sud.
\startitemize[packed]
\item Trobeu la probabilitat d'anar a la costa del nord.
\item Quina és la probabilitat d'anar al nord?
\item Si van al nord, quina és probabilitat que sigui a la costa?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-auto-10] En un col·legi el 60\% dels alumnes juguen a futbol; el 50\% a bàsquet i el 90\%, a un esport o l'altre. Quina probabilitat hi ha que un estudiant del col·legi practiqui tots dos esports?

Si sabem que la persona triada juga a futbol, quina probabilitat hi ha de què jugui també a bàsquet?
\stopexercici

\startexercici En una classe hi ha 40 persones, distribuïdes de la manera següent:

\placetable[force,none]
[fig:estudiants]
{Estudiants}
{\bTABLE[frame=on,align={middle,lohi},width=fit]
   \bTR
     \bTD
     Sexe
     \eTD
     \bTD
     Dretans
     \eTD
     \bTD
     Esquerrans
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     Dona
     \eTD
     \bTD
     15
     \eTD
     \bTD
     4
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     Home
     \eTD
     \bTD
     15
     \eTD
     \bTD
     6
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}

Calculeu les probabilitats següents:
\startitemize[a,packed]
\item Una persona sigui al·lota
\item Una persona sigui dretana
\item Una al·lota sigui esquerrana
\item Sigui al·lot sabent que és esquerrà
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici{$\star$} En una classe d'estudiants, el 15\% estudia alemany, el 30\% estudia francès i el 10\% ambdues materies.
\startitemize[a,packed]
\item Són independients els esdeveniments d'estudiar alemany i estudiar francès?
\item Si es tria un estudiant a l'atzar, calculeu la probabilitat de què no estudiï francès ni alemany
\item Calculeu la probabilitat de què, triat un estudiant que estudia francès, aquest no estudiï alemany
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Un lladre a l'escapar de la policia ho pot fer pels carrers $A$, $B$ o $C$ amb probabilitats del $0,25$, $0,6$ i $0,15$, respectivament. La probabilitat de ser agafat són de $0,4$, $0,5$ i $0,6$ si intenta escapar pels carrers $A$, $B$ i $C$ respectivament.
\startitemize[a,packed]
\item Trobeu la probabilitat de què la policia agafi el lladre
\item Si el lladre finalment ha estat agafat, quina és la probabilitat de què ho hagi estat en el carrer $A$?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici D'una amb 4 bolas blanques i 2 negres s'extreuen dues boles a l'atzar, succesivament i sense reemplaçament:
\startitemize[a]
\item Quina és la probabilitat de què les boles extretes siguin blanques?
\item Si la segona ha resultat ser negra, quina és la probabilitat de què la primera també ho hagi estat?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una oficina, el 70\% dels empleats són asturians. D'entre aquests, el 50\% són homes, mentre que dels que no són asturians, només són homes un 20\%.
\startitemize[a,packed]
\item Quin percentatge d'empleats són asturians i dones?
\item Calculeu la probabilitat de què un empleat de la oficina sigui dona
\item Si en Fernando treballa a l'oficina, quina és la probabilitat de què sigui asturià?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exer:edad-mata-23] Un jugador de bàsquet acostuma a encertar el 80\% dels seus tirs des del punt de llançament de personals. Si tira tres vegades:
\startitemize[a,packed]
\item Calculeu la probabilitat de què encesti dues vegades
\item Calculeu la probabilitat de què no encesta cap pic
\item Sabent que ha encertat en el tercer tir, quina és la probabilitat de què hagi encertat en el segon tir?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Una urna conté 4 bolles blanques, 1 de vermella i 5 de negres. Es considera l'experiment aleatori de treure dues bolles a l'atzar i anotar el color. Calcula les probabilitats:
\startitemize[a,packed]
\item Que surti una bolla blanca i negra
\item Que no surti una bolla vermella en cap cas
\item Que la primera bolla sigui negra sabent que la segona és blanca
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[toomates-1] Si dos esdeveniments $A$ i $B$ verifiquen que la suma de les seves dues probabilitats és igual a 1 (és a dir $p(A) + p(B) = 1$), són:

\bigskip
\startsimplecolumns
\startitemize[a,packed]
\item compatibles
\item contraris
\item incompatibles
\item no es pot saber?
\stopitemize
\stopsimplecolumns
\stopexercici

\startexercici[toomates-2] En una classe de 4t d'ESO hi ha 8 al·lots i 12 al·lotes. Cinc al·lots i vuit al·lotes llegeixen habitualment el diari. Si triem a l'atzar un estudiant, calcula la probabilitat de què:
\startitemize[a,packed]
\item Llegeixi el diari i sigui home
\item No llegeixi el diari o sigui home
\item Sigui home sabent que llegeix el diari
\item Llegeixi el diari saben que és home
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[toomates-3] En una capsa de bombons hi ha 5 bombons amb un embolcall  blanc i 15 amb un de negre. Hi ha dotze bombons, 2 blancs i 10 negres, que estan farcits de licor. Si treiem un bombó a l'atzar, calcula la probabilitat de què el bombó
\startitemize[a,packed]
\item Tengui l'embolcall negre i sigui farcit
\item Tengui l'embolcall blanc i no sigui farcit
\item Tengui l'embolcall blanc sabent que és farcit
\item Sigui farcit sabent que té l'embolcall negre.
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici En una urna tenim 2 bolles blanques i 2 de blaves. Extreiem dues bolles {\em sense remplaçament}. Calcula la probabilitat de què la primera bolla sigui blava sabent que la segona és blava.
\stopexercici

\startexercici En una guarderia hi ha 10 nins i 12 nines. Si 6 nins saben caminar i 6 nines {\em no} en saben, calcula la probabilitat que, si triem una persona a l'atzar, sigui nin i no sàpiga caminar

Quina probabilitat hi ha de què sabent que no sap caminar, sigui nin?
\stopexercici

\startexercici[toomates-4] En un dinar, hi ha 28 homes i 32 dones. Han triat carn 16 homes i 20 dones i la resta ha triat peix. Si triem una persona a l'atzar, calcula la probabilitat dels esdeveniments següents:
\startitemize[a,packed]
\item Que sigui home
\item Que hagi menjat peix
\item Que sigui home i hagi menjat peix
\item Que hagi menjat peix sabent que hem elegit un home
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici A una classe hi ha 25 alumnes: 12 noies (8 aproven Matemàtiques i 4 no) i 13 nois (7 aproven Matemàtiques i 6 no). Escollim una persona a l'atzar. Determineu
\startitemize[a,packed]
\item la probabilitat de què aprovi Matemàtiques
\item la probabilitat de què aprovi Matemàtiques sabent que és una dona
\item la probabilitat de què sigui dona si aprova Matemàtiques
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[toomates-5] En un centre escolar hi ha 1000 alumnes repartits així:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:exercici-taula]
  {Repartiment dels nois i noies d'un institut}
  {\bTABLE[frame=on,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD%[width=.15\textwidth]
{\sc Característica}
\eTD
\bTD%[width=.4\textwidth]
{\sc Nois}
\eTD
\bTD
{\sc Noies}
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
Usa ulleres
\eTD
\bTD
146
\eTD
\bTD
135
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
No usen ulleres
\eTD
\bTD
368
\eTD
\bTD
351
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
Juga a futbol
\eTD
\bTD
335
\eTD
\bTD
53
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
Juguen a bàsquet
\eTD
\bTD
229
\eTD
\bTD
169
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
No juguen ni a futbol ni a bàsquet
\eTD
\bTD
97
\eTD
\bTD
298
\eTD
\eTR
\eTABLE}

Caula la probabilitat de què si triem una persona a l'atzar, aquesta:
\startitemize[a,packed]
\item Sigui home
\item Jugui a futbol
\item Sigui una dona que juga a bàsquet
\item Sigui un home que juga a bàsquet i futbol
\item Sigui una dona que juga a futbol però no a bàsquet
\stopitemize

\stopexercici

\page[yes]
\starttextrule{Solucions de \about[seccio:algebra-de-successos] i \about[seccio:calcul-de-probabilitats]}
\startitemize[packed]
\item Exercici~\in[exer:edad-1]: $D_4=\{2,4\}$, $D_6=\{2,4,6\}$,
$D_{10}=\{2,4,6,8\}$, $D_{12}=\{2,4,6,8,10,12\}$ i $D_{20}=\{2,4,6,8,10,12,14,16,18,20\}$
\item Exercici~\in[exer:edad-2]: \startitemize[a,text] \item L'esdeveniment impossible = $\emptyset$, \item l'esdeveniment segur = $\{1,2,3,4\}$ \item $\{1\}$, $\{2\}$, $\{3\}$, $\{4\}$, $\{1,2\}$, $\{1,3\}$, $\{1,4\}$, $\{2,3\}$, $\{2,4\}$, $\{3,4\}$, $\{1,2,3\}$, $\{1,2,4\}$, $\{1,3,4\}$, $\{2,3,4\}$, $\{1,2,3,4\}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:edad-3]: $\{\}$, $\{1\}$, $\{2\}$, $\{3\}$, $\{1,2\}$, $\{1,3\}$, $\{2,3\}$, $\{1,2,3\}$.
\item Exercici~\in[exer:edad-5]: \startitemize[a,text] \item $12$ \item $6$ \item $6$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:edad-6]: \startitemize[a,text] \item 1 carta \item 13 \item 1 \item 12 \item 19 \item 3\stopitemize
\item Exercici~\in[exer:edad-7]: \startitemize[a,text] \item $\{2,4,6\}$ \item $\{1,3,5\}$ \item $\{4,6\}$ \item $\{2,4,5,6\}$ \item $\{2\}$ \item $\{1,2,3,5\}$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-1]: \startitemize[a,text] \item $1/3$, \item $1/2$, \item $1/2$, \item $2/3$, \item $2/3$, \item $1/6$, \item $0$, \item $2/3$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-2]: \startitemize[a,text] \item $1/12$, \item $1/16$, \item $1/2$, \item $7/16$, \item $0$, \item $5/16$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-3]: \startitemize[a,text] $1/200$, \item $1/10$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-6]: \startitemize[a,text] \item $1/10$, \item $3/5$, \item $2/5$, \item $1/5$, \item $2/5$, \item $2/5$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:edad-8]: Prop de 75 vegades l'$1$ i prop de 25 vegades el $2$.
\item Exercici~\in[exer:edad-9]: $p(1)=0,1$, $p(2)=0,2$, $p(3)=0,3$ i
$p(4)=0,4$.
\item Exercici~\in[exer:edad-10]: $p(\text{vermell})=0,3$, $p(\text{verd})=0,4$, $p(\text{negre})=0,2$ i $p(\text{blau})=0,1$.
\item Exercici~\in[exer:edad-11]: En tres, $p(\text{dues cares})=3/8$. En 4, $p(\text{dues cares})= 6/16 =3/8$.
\item Exercici~\in[exer:edad-12]: $p(\text{\quotation{1}})=0,7$, $p(\text{\quotation{3}})=0,2$, $p(\text{\quotation{4}})=0,3$, $p(\text{\quotation{5}})=0,4$, $p(\text{\quotation{6}})=0,1$, $p(\text{\quotation{7}})=0,5$ i $p(\text{\quotation{8}})=0,9$.
\item Exercici~\in[exer:edad-13]:
\placetable[force,none]
[fig:taula-solució-ruletes]
{Solució ruletes}
{\bTABLE[frame=on,align={middle,lohi},width=fit]
   \bTR
     \bTD
     Ruleta
     \eTD
     \bTD
     Taronja
     \eTD
     \bTD
     Verd
     \eTD
     \bTD
     Blau
     \eTD
     \bTD
     Gris
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     1
     \eTD
     \bTD
     $0,3$
     \eTD
     \bTD
     $0,25$
     \eTD
     \bTD
     $0,15$
     \eTD
     \bTD
     $0,3$
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     2
     \eTD
     \bTD
     $0,4$
     \eTD
     \bTD
     $0,3$
     \eTD
     \bTD
     $0,15$
     \eTD
     \bTD
     $0,15$
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     3
     \eTD
     \bTD
     $0,1$
     \eTD
     \bTD
     $0,2$
     \eTD
     \bTD
     $0,1$
     \eTD
     \bTD
     $0,6$
     \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD
     4
     \eTD
     \bTD
     $0,35$
     \eTD
     \bTD
     $0,3$
     \eTD
     \bTD
     $0,15$
     \eTD
     \bTD
     $0,2$
     \eTD
   \eTR
\eTABLE}
\item Exercici \in[exer:mathshell-6e] i \in[exer:mathshell-6e-2] Amb aquesta gràfica, podem trobar les freqüències relatives i amb la llei dels grans nombres la seva probabilitat
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-4]: \startitemize[a,text] \item $1/36$, \item $5/36$, \item $1/9$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-5]: $1/12$
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-7]: \startitemize[a,text] \item $1/10$, \item $3/5$, \item $2/5$, \item $9/10$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-8]: $23/42$
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-9]: $95/161$
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-10]: $1/188$
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-11]: $p(\text{creu}) = 3/4$, $p(\text{cara}) = 1/4$.
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-12]: $4/35$
\item Exercici~\in[exer:alicia-espuig-13]: \startitemize[a,text] \item $1/6$, \item $7/16$ \stopitemize
\item Exercici~\in[exer:edad-15]: $p(1,1)= 1/25$, $p(1,2) = 2/25$, $p(1,3) = 2/25$.
\item Exercici~\in[exer:edad-16]: $p(1,1) = 0$, $p(1,2) = 0,1$, $p(1,3) = 0,1$
\item Exercici~\in[exer:edad-17]: Amb devolució, $p(\text{2 oros}) = 1/16$; sense devolució $p(\text{2 oros}) = 9/156$
\item Exercici~\in[exer:edad-18]: $p(R) = 0,36$, $p(V) = 0,64$
\item Exercici~\in[exer:edad-19]: $p(R \cup N) = 0,65$
\item Exercici~\in[exer:edad-20]:$p(A\mid V) = 0,57$, $p(B\mid V) = 0,43$
\item Exercici~\in[exer:edad-21]: $p(1) = 3/8$, $p(\text{dues cares}) = 1/3$
\item Exercici~\in[exer:edad-22]: \startitemize[a,text] \item $0,2$, \item $0,4$, \item $0,5$\stopitemize
\stopitemize
\stoptextrule



