\chapter{Funcions i gràfiques}

\section{Introducció}

En el tema anterior hem vist que dues magnituds podien estar relacionades. Per exemple, en el volum d'un ortoedre d'altura $8 \Meter$ i base quadrangular, hem pogut relacionar {\em el seu volum} amb {\em el costat de la base}, de manera que hem obtingut una fórmula:

\startformula
V = 8 c^2
\stopformula

Si substituïm el costat per un nombre concret, calcularem el seu volum. Per exemple, si el costat fes $10 \Meter$, aleshores el volum valdria $V = 8 \cdot 10^2 = 8 \cdot 100 = 800 \Cubic \Meter$. Això passa en general: per a un valor de la $c$, tenim un valor de la $V$.

\bigskip
Ara bé, existeixen relacions entre magnituds que no compleixen aquesta condició: no hi ha una correspondència tan inequívoca. Per exemple, el pes i l'alçada d'una persona estan relacionades. Una persona que medeix $1,80 \Meter$, no pot pesar el que es vulgui: com a mínim existeixen limitacions de pes. La coraça dels óssos limita el pes per avall. I el pes que resisteixen els óssos i la pressió que suporta el cor poden ser condicionants que fan que no es pugui tenir un pes arbitràriament gran. Ara bé, no existeix cap raó per la qual una persona de $1,80 \Meter$ hagi de tenir un pes determinat: hi ha persones d'aquesta alçada que fan $80 \Kilo \Gram$, d'altres que en fan $75$, etc. En definitiva, el pes i l'alçada estan relacionats, però aquesta relació no és \quotation{a un pes li correspon una única alçada}.

\bigskip
Una {\em funció} serà una relació entre dues magnituds de manera que per a un valor d'una variable li correspon un {\em únic} valor de l'altra.

Vegem dos exemples:
\startitemize[a]
\item Suposem que tenim dos conjunts: el conjunt de persones de tot el món i el conjunt de DNI (o equivalents: passaports, documents d'estrangeria, etc.):

Suposem que tenim l'assignació \quotation{a cada DNI li fem correspondre la persona que té el DNI $x$} (figura~\in[fig:intro-DNI]). És això una funció?

\placefigure[here]
[fig:intro-DNI]
{$y = \text{persona que té el DNI }x$}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD 
\starttikzpicture[scale=0.8, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (1 and 2);
    \draw (3,0) ellipse (1 and 2);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {43\ldots};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {78\ldots};
    \filldraw[color=blue] (3,1) circle (2pt);
    \draw (3,1) node[anchor=north] {jo};
    \filldraw[color=blue] (3,0) circle (2pt);
    \draw (3,0) node[anchor=north] {ella};
    \filldraw[color=blue] (3,-1) circle (2pt);
    \draw (3,-1) node[anchor=north] {tu};
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,1) $);
    % Faig que la fletxa acaba en el 90 percent del camí entre els punts
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(3,-1) $);
    % Nom dels conjunts
    \draw (0,-2) node[anchor=north] {DNI};
    \draw (3,-2) node[anchor=north] {Persones};
\stoptikzpicture
      \eTD
    \eTR
\eTABLE}


Clarament és que sí, ja que qualsevol sistema d'identificació que es presti vol que, per un únic DNI, li correspongui una sola persona (que el tengui).

Fixau-vos que hi ha persones que no tenen DNI (per exemple els indis de l'Amazones), però això no contradiu la nostra asserció: per a cada $x$, només tenim una $y$. Hi pot haver $y$ que no tenen $x$. Una cosa no exclou l'altra.

\item Suposarem ara que tenim el conjunt de les persones de tot el món i el conjunt de tots els noms possibles (amb cognoms inclosos) (figura~\in[fig:intro-nom]).


\placefigure[here]
[fig:intro-nom]
{$y = \text{persona que té el nom }x$}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD 
\starttikzpicture[scale=1, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (2 and 4);
    \draw (6,0) ellipse (2 and 4);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {Albert Einstein};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {Juaquín Rodrigo};
    \filldraw[color=blue] (6,1) circle (2pt);
    \draw (6,1) node[anchor=north] {aquell físic\ldots};
    \filldraw[color=blue] (6,-1) circle (2pt);
    \draw (6,-1) node[anchor=north] {aquell músic\ldots};
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(6,1) $);
    % Faig que la fletxa acaba en el 90 percent del camí entre els punts
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(6,-1) $);
    % Nom dels conjunts
    \draw (0,-4) node[anchor=north] {Noms};
    \draw (6,-4) node[anchor=north] {Persones};
\stoptikzpicture
      \eTD
    \eTR
\eTABLE}



Per a cada nom, triem \quotation{la persona que té el nom $x$}. És això una funció? Clarament no, ja que un nom no dóna lloc a una única persona. Existeixen moltes persones amb el mateix nom: per exemple Juan García García.

\bigskip
Penseu que l'ordre aquí és molt important: està clar que una persona té un sol nom i només un (figura~\in[fig:intro-nom-2]). Però l'anterior és que un nom no té una sola persona. Per tant, la correspondència {\em inversa} que associa \quotation{a cada persona, el seu nom}, sí que és una funció.


\placefigure[here]
[fig:intro-nom-2]
{$y = \text{el nom de la persona }x$}
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD 
\starttikzpicture[scale=1, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (2 and 4);
    \draw (6,0) ellipse (2 and 4);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {jo};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {tu};
    \filldraw[color=blue] (6,1) circle (2pt);
    \draw (6,1) node[anchor=north] {Xavier B. L.};
    \filldraw[color=blue] (6,-1) circle (2pt);
    \draw (6,-1) node[anchor=north] {Joana G. L.};
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(6,1) $);
    % Faig que la fletxa acaba en el 90 percent del camí entre els punts
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(6,-1) $);
    % Nom dels conjunts
    \draw (0,-4) node[anchor=north] {Persones};
    \draw (6,-4) node[anchor=north] {Noms};
\stoptikzpicture
      \eTD
    \eTR
\eTABLE}


\stopitemize

\page[yes]
\section{Concepte de funció}

\startframedtext[background=screen,frame=off,width=broad]
Una {\em \bf funció} és una relació entre dues magnituds o variables numèriques, $x$ i $y$, de manera que a cada valor de $x$ li correspon, com a màxim, un \startcolor[middlered]{\em \underbar{únic}}\stopcolor \ valor de $y$.

\starttable[|l|l|]
\NC $x$ \NC $\rightarrow$ és la {\em \bf variable independent}\NC \FR
\NC $y$ \NC $\rightarrow$ es diu la {\em \bf variable dependent} (depèn dels valors que pren $x$) \LR
\stoptable
\stopframedtext

\startexercici Digueu, raonant la resposta, si la relació entre els parells de magnituds següents és una funció o no ho és.
\startmyitemize[packed,columns]
\item El pes d'una persona i la seva estatura.
\item El pes d'un barril d'oli i la quantitat d'oli que conté.
\item Un nombre i el seu doble.
\item La longitud del costat d'un quadrat i el seu perímetre.
\item La nota treta a un examen i el nombre d'hores que s'ha estudiat per aquest.
\item Un nombre i la seva arrel quadrada.
\item El nombre d'obrers i el temps que tarden a pintar una paret.
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Digueu perquè la relació entre les variables següents és una funció o no:
\startmyitemize[packed,columns]
\item El nombre de quilògrams comprats de taronges i els euros que ens costen.
\item L'edat d'una persona i la seva altura.
\item La velocitat d'un cotxe i el temps que tarda per anar de Binissalem a Palma.
\item Un nombre positiu i la seva arrel cúbica
\item Un nombre i el seu oposat.
\item La base d'un rectangle i el seu perímetre.
\stopmyitemize

Identifiqueu, en cada apartat anterior, les variables dependents i independents.
\stopexercici

\startexercici Digueu si les relacions següents són o no funcions:
\startmyitemize[packed,columns]
\item El nombre de litres d'aigua i els quilògrams de farina per fer la massa del pa.
\item L'àrea d'una regió de platja i el nombre de granets d'arena que conté.
\item Les hores de feina i el sou guanyat, per un treballador que treballa per hores.
\item L'àrea d'un rectangle i la longitud de la seva base.
\item El nombre de gallines d'una granja i els quilògrams de pinso que mengen.
\item La posició que ocupem a una coa del cinema i el temps que tardem per poder comprar l'entrada.
\item L'hora del dia i el nombre d'anuncis a la televisió
\stopmyitemize
\stopexercici


\page[yes]
\startframedtext[background=screen,frame=off,width=broad]

\startalignment[center]
{\ssbf Com s'identifica una funció mitjançant la seva representació gràfica?}

\placetable[here,none]
[taula:teoria-quadre]
{Taula de comparació de relacions i funcions }
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD \starttikzpicture[scale=1.2]
    \draw[very thin,color=gray] (-0.1,-0.1) grid (4.2,3);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=1:4, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {1+ sqrt(\x-1)});

\filldraw[black] (2,2) circle (2pt);
\draw[dashed] (2,0) -- (2,2);
\stoptikzpicture \eTD
 \bTD \starttikzpicture[scale=0.35]
    \draw[very thin,color=gray] (-0.1,-1.1) grid [step=5] (20.9,10.9);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (21.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,11.2) node[above] {$y$};

    \draw[color=red,ultra thick,variable=\x, domain=-1.5:5.5] plot({10+(\x-2)^3 - 9*(\x-2)}, {\x});

\filldraw[black] (10,2) circle (5pt);
\filldraw[black] (10,{-sqrt(9)+2}) circle (5pt);
\filldraw[black] (10,{sqrt(9)+2}) circle (5pt);
\draw[dashed] (10,0) -- (10,2);
\draw[dashed] (10,0) -- (10,{-sqrt(9)+2});
\draw[dashed] (10,0) -- (10,{sqrt(9)+2});
\stoptikzpicture \eTD
   \eTR
\bTR
  \bTD[nx=2,frame=off]
\startalignment[flushleft]
Si algun valor de $x$ li correspon {\em més d'un valor de $y$}, aleshores la gràfica {\em \bf no} correspon a una funció (es diu {\em relació}).

\bigskip
Si a $x$ li correspon {\em només} un valor de $y$, aleshores la gràfica és d'una funció.
\stopalignment \eTD
\eTR
\eTABLE}
\stopalignment
\stopframedtext

\startexercici Indiqueu quines de les gràfiques següents corresponen a funcions i quines no.

\placefigure
  [here,none]
  [fig:combinations]
  {Diferents relacions}
  {\startcombination[4*1]
     { \starttikzpicture[scale=0.4]
    \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-2:2, variable=\x, color=blue,  ultra thick] plot({(\x)^2}, {\x+1});
\stoptikzpicture} {a}
     { \starttikzpicture[scale=0.4]
    \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[ultra thick] (0,0) -- (3,2) -- (3,4);
\stoptikzpicture} {b}
    { \starttikzpicture[scale=0.6]
    \draw[->] (-4.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,1.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-4:4, variable=\x, color=orange, ultra thick] plot({\x}, {sin(\x r)});
\stoptikzpicture} {c}
     { \starttikzpicture[scale=0.5]
    \draw[->] (-4,0) -- (4,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,4.0) node[above] {$y$};

\draw[ultra thick] (-3,1) -- (-2,1);
\draw[ultra thick] (-2,2) -- (-1,2);
\draw[ultra thick] (-1,3) -- (1,3);
\draw[ultra thick] (2,2) -- (3,1);
\stoptikzpicture} {d}
   \stopcombination}
\stopexercici

\startexercici Digueu quines d'aquestes gràfiques corresponen a funcions. En cas de no ser-ho, expliqueu el perquè.

\placetable[split,force,none,width=fit]
  [taula:combinations2]
  {Relacions: funcions o no}
  {
\bTABLE[frame=off,align={middle, lohi},split=yes]
\bTR
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.4]
    \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-2:2, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {floor(\x)+1});
\stoptikzpicture}

a
\eTD
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.4]
    \draw[->] (-2.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[ultra thick] (-2,0) -- (0,2) -- (2,0) --(4,2);
\stoptikzpicture}

b
\eTD
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.6]
    \draw[->] (-4.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,1.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-4:4, variable=\x, color=orange, ultra thick] plot({\x}, {sin(abs(\x) r)});
\stoptikzpicture}

c
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.55]
    \draw[->] (-0.2,0) -- (2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,5.0) node[above] {$y$};

\draw[ultra thick, domain=-3.141:3.141,smooth,variable=\t]
  plot ({\t*sin(\t r)},{\t*cos(\t r) + 2});
\stoptikzpicture}

d
\eTD
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.4]
    \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-2:2, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {exp(\x)});
\stoptikzpicture}

e
\eTD
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.7]
    \draw[->] (-2.2,0) -- (3.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,3.2) node[above] {$y$};

\draw[color=green!70,ultra thick] (-1,0) parabola[bend pos=0.5] bend +(0,2) + (3,0);
\stoptikzpicture}

f
\eTD
\eTR
\bTR
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=0.6]
    \draw[->] (-4.1,0) -- (4.1,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,1.2) node[above] {$y$};

\draw[domain=-4:4, variable=\x, color=red!70, very thick,smooth] plot({\x}, {abs(cos(\x r))});
\stoptikzpicture}

g
\eTD
\bTD
{ \starttikzpicture[scale=1]
    \draw[->] (-1.2,0) -- (1.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,1.0) node[above] {$y$};

\draw[domain=-1:1, variable=\x, color=red!70, very thick] plot({\x}, {- \x/2});
\stoptikzpicture}

h
\eTD
\bTD
{\starttikzpicture[scale=0.6]
    % Axis
    \coordinate (y) at (0,5);
    \coordinate (x) at (5,0);
    \draw[<->] (y) node[above] {$r$} -- (0,0) --  (x) node[right]
    {$EV$};

    % Let us define some coordinates
    \path
    coordinate (start) at (0,4)
    coordinate (c1) at +(5,3)
    coordinate (c2) at +(5,1.75)
    coordinate (slut) at (2.7,.5)
    coordinate (top) at (4.2,2);

    \draw[very thick] (start) .. controls (c1) and (c2) .. (slut);
\stoptikzpicture}

i
\eTD
\eTR
\eTABLE}

\stopexercici

\startexercici Dibuixeu dues gràfiques corresponents a una funció i dues gràfiques que no ho siguin.

\placefigure
  [force,none]
  [fig:combinations40]
  {An example of \type{\startcombination...}.}
  {\startcombination[2*2]
     {\starttikzpicture[scale=0.5]
%    \draw[color=black] (-0.1,-1.1) grid [step=1] (20.9,10.9);
    \draw[->] (-1.2,0) -- (5.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,5.2) node[above] {$y$};
\stoptikzpicture} {a} {\starttikzpicture[scale=0.5]
%    \draw[color=black] (-0.1,-1.1) grid [step=1] (20.9,10.9);
    \draw[->] (-1.2,0) -- (5.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,5.2) node[above] {$y$};
\stoptikzpicture} {b}
     {\starttikzpicture[scale=0.5]
%    \draw[very thin,color=gray] (-0.1,-1.1) grid [step=1] (20.9,10.9);
    \draw[->] (-1.2,0) -- (5.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,5.2) node[above] {$y$};
\stoptikzpicture} {c} {\starttikzpicture[scale=0.5]
%    \draw[very thin,color=gray] (-0.1,-1.1) grid [step=1] (20.9,10.9);
    \draw[->] (-1.2,0) -- (5.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-1.2) -- (0,5.2) node[above] {$y$};
\stoptikzpicture} {d}
   \stopcombination}
\stopexercici

\startexercici Digueu quines de les correspondències entre conjunts són funcions i quines no

\placefigure
  [force,none]
  [fig:combinations40-b]
  {An example of \type{\startcombination...}.}
  {\startcombination[2*2]
     {\starttikzpicture[scale=0.8, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (1 and 2);
    \draw (3,0) ellipse (1 and 2);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {1};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {3};
    \filldraw[color=blue] (3,1) circle (2pt);
    \draw (3,1) node[anchor=north] {2};
    \filldraw[color=blue] (3,0) circle (2pt);
    \draw (3,0) node[anchor=north] {4};
    \filldraw[color=blue] (3,-1) circle (2pt);
    \draw (3,-1) node[anchor=north] {6};
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,1) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,0) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,-1) $);
    % Faig que la fletxa acaba en el 90 percent del camí entre els punts
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(3,-1) $);
\stoptikzpicture} {$x$ menor que $y$}      {\starttikzpicture[scale=0.8, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (1 and 2);
    \draw (3,0) ellipse (1 and 2);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {1};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {3};
    \filldraw[color=blue] (3,1) circle (2pt);
    \draw (3,1) node[anchor=north] {2};
    \filldraw[color=blue] (3,0) circle (2pt);
    \draw (3,0) node[anchor=north] {5};
    \filldraw[color=blue] (3,-1) circle (2pt);
    \draw (3,-1) node[anchor=north] {6};
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,1) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(3,-1) $);
\stoptikzpicture} {El doble de $x$}
     {\starttikzpicture[scale=0.8, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (1 and 2);
    \draw (3,0) ellipse (1 and 2);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {1};
    \filldraw[color=blue] (0,0) circle (2pt);
    \draw (0,0) node[anchor=north] {2};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {3};
    \filldraw[color=blue] (3,1) circle (2pt);
    \draw (3,1) node[anchor=north] {parell};
    \filldraw[color=blue] (3,0) circle (2pt);
    \draw (3,0) node[anchor=north] {senar};
    \draw[postaction={decorate}] (0,0) -- ($ (0,0)!.9!(3,1) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,0) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,-1) -- ($ (0,-1)!.9!(3,0) $);
\stoptikzpicture} {Ser parell} {\starttikzpicture[scale=0.8, decoration={
markings,mark=at position 1 with {\arrow[green,line width=1mm]{>}}}]
    \draw (0,0) ellipse (1 and 2);
    \draw (3,0) ellipse (1 and 2);
    \filldraw[color=blue] (0,1) circle (2pt);
    \draw (0,1) node[anchor=north] {1};
    \filldraw[color=blue] (0,0) circle (2pt);
    \draw (0,0) node[anchor=north] {4};
    \filldraw[color=blue] (0,-1) circle (2pt);
    \draw (0,-1) node[anchor=north] {-4};
    \filldraw[color=blue] (3,1) circle (2pt);
    \draw (3,1) node[anchor=north] {1};
    \filldraw[color=blue] (3,0) circle (2pt);
    \draw (3,0) node[anchor=north] {2};
    \draw[postaction={decorate}] (0,0) -- ($ (0,0)!.9!(3,0) $);
    \draw[postaction={decorate}] (0,1) -- ($ (0,1)!.9!(3,1) $);
\stoptikzpicture} {Arrel quadrada positiva}
   \stopcombination}
\stopexercici


\stopexercici


\startexercici A partir del gràfic següent:

\placetable[here,none]
[taula]
{taula comparació de relacions i funcions }
{\bTABLE[frame=off,align=middle,width=fit]
   \bTR[frame=off]
     \bTD \starttikzpicture[scale=0.8]
    \draw[very thin,color=gray] (-0.1,-0.1) grid (6.2,5);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (6.2,0) node[right] {$\text{Edat d'una ovella (anys)}$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,5.2) node[above] {$\text{Alçada (cm)}$};

\foreach \x in {1,...,6}
{
\draw (\x, -0.1 cm) -- (\x, 0.1 cm);
\draw (\x, -0.3 cm) node {$\x$};
}

\draw (-0.1 cm,1) -- (0.1 cm,1);
\draw (0,1) node[anchor=east] {$20$};

\draw (-0.1 cm,2) -- (0.1 cm,2);
\draw (0,2) node[anchor=east] {$40$};

\draw (-0.1 cm,3) -- (0.1 cm,3);
\draw (0,3) node[anchor=east] {$60$};

\draw (-0.1 cm,4) -- (0.1 cm,4);
\draw (0,4) node[anchor=east] {$80$};

\draw (-0.1 cm,5) -- (0.1 cm,5);
\draw (0,5) node[anchor=east] {$100$};


\draw[domain=0:6, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {2+ sqrt(\x)});

\stoptikzpicture \eTD
   \eTR
\eTABLE}

responeu:
\startitemize[a]
\item Quines són les variables del gràfic?
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Quina escala s'utilitza per a cada variable?
\item Quants centímetres faria una ovella de 4 anys?
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]

\section{Domini de definició}

\subsection{Introducció}

\startexercici Representeu gràficament les funcions següents.

\startframedtext[background=screen,frame=off,width=broad]
Per fer-ho, feis una taula de valors.
\startitemize[packed]
\item Recordeu que per fer la taula de valors, donam valors a $x$, normalment de forma simètrica ($x=0,1,2,3,4,5,6,\ldots, -1,-2,-3,-4,-5,-6, \ldots$) i calculem els valors corresponents de $y$.
\item Podeu fer servir la plantilla per agilitzar el temps (figura~\in[fig:plantilla-representacio]).
\stopitemize
\stopframedtext


\startitemize[a,columns,four]
\item $y = x+2$
\item $y = 20/x$
\item $y = -10/x$
\item $y = \sqrt{x}$
\item $y = \frac{10}{x+2}$
\item $y = x^3-1$
\item $y = \sqrt{x+1}$
\item $y = \sqrt{2x-1}$

\stopitemize

\placefigure
  [page,90]
  [fig:plantilla-representacio]
  {Plantilla de representació gràfica}
  {
\startcombination[2*1]
{
% primera
\bTABLE[setups={table6:header, table6:frame, table6:style}]
\bTR \bTD[nc=2] Fórmula: \eTD \eTR
\bTR \bTD
\starttable[|r|xw(1cm)p(1cm)|]
\NC {$x$} \VL $y$ \NC \FR
\HL
\NC 0 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 1 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -1 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 2 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -2 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 3 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -3 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 4 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -4 \VL \whitespace \NC \LR
\HL
\stoptable

\eTD
\bTD[width=6.5cm]
\starttikzpicture[scale=0.6]
    \draw[very thin,color=gray] (-5.1,-10.1) grid [step=1] (5.9,10.9);
    \draw[->] (-5.2,0) -- (6.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-10.2) -- (0,11.2) node[above] {$y$};
\foreach \x in {1,2,...,5}
	\draw ({\x}, 0) node [anchor=north] {$\x$};
\foreach \x in {-1,-2,...,-5}
	\draw ({\x}, 0) node [anchor=north] {$\x$};
\foreach \y in {0,1,...,10}
	\draw (0,{\y}) node [anchor=east] {$\y$};
\foreach \y in {-1,-2,...,-10}
	\draw (0,{\y}) node [anchor=east] {$\y$};
\stoptikzpicture
\eTD
\eTR
\eTABLE
} { } {%segona
\bTABLE[setups={table6:header, table6:frame, table6:style}]
\bTR \bTD[nc=2] Fórmula: \eTD \eTR
\bTR \bTD
\starttable[|r|xw(1cm)p(1cm)|]
\NC {$x$} \VL $y$ \NC \FR
\HL
\NC 0 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 1 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -1 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 2 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -2 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 3 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -3 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC 4 \VL \whitespace \NC \AR
\HL
\NC -4 \VL \whitespace \NC \LR
\HL
\stoptable

\eTD
\bTD[width=6.5cm]
\starttikzpicture[scale=0.6]
    \draw[very thin,color=gray] (-5.1,-10.1) grid [step=1] (5.9,10.9);
    \draw[->] (-5.2,0) -- (6.2,0) node[right] {$x$};
    \draw[->] (0,-10.2) -- (0,11.2) node[above] {$y$};
\foreach \x in {1,2,...,5}
	\draw ({\x}, 0) node [anchor=north] {$\x$};
\foreach \x in {-1,-2,...,-5}
	\draw ({\x}, 0) node [anchor=north] {$\x$};
\foreach \y in {0,1,...,10}
	\draw (0,{\y}) node [anchor=east] {$\y$};
\foreach \y in {-1,-2,...,-10}
	\draw (0,{\y}) node [anchor=east] {$\y$};
\stoptikzpicture
\eTD
\eTR
\eTABLE
} { }
\stopcombination
  }

\page[yes]

\startalignment[center]
Reflexió
\stopalignment

\startitemize[a]
\item Quan representem, totes les $x$ tenen un valor de $y$ associat?
\item El conjunt de nombres que tenen un valor de $y$, s'anomena {\em Domini de definició} de la funció
\item Quins són els dominis de definició de les funcions anteriors? Expressa-ho amb les teves paraules
\item[itemize:reflexio] Matemàticament els dominis s'expressen amb {\em intervals} (pàgines següents). Expresseu els dominis anteriors en forma d'intervals
\item Podeu fer els exercicis d'intervals?
\stopitemize


\startpagefigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-intervals-Alicia-Despuig-1.pdf][page=1]\stoppagefigure

\startpagefigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-intervals-Alicia-Despuig-2.pdf][page=1]\stoppagefigure

\startpagefigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-intervals-Alicia-Despuig-solucions-i-exercicis-1.pdf][page=1]\stoppagefigure

\startpagefigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-intervals-Alicia-Despuig-solucions-i-exercicis-2.pdf][page=1]\stoppagefigure

\startpagefigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-intervals-Alicia-Despuig-solucions-i-exercicis-3.pdf][page=1]\stoppagefigure

\stopexercici


\startexercici Calculeu el domini de definició de les funcions següents:

\startitemize[a,columns]
\item $f(x) = \sqrt{-x}$
\item $f(x)=\sqrt{4x-4}$
\item $f(x) = \frac{-7}{-5x+10}$
\item $f(x)=\frac{6}{2x+8}$
\item $f(x) = \frac{1}{-2x+4}$
\item $f(x)=\frac{-x-1}{x^2-4}$
\item $f(x) = \sqrt{2x-1}$
\item $f(x) = x^2$
\item $f(x) = 3x^3 + 2$
\item $f(x) = \frac{x^2}{2}$
\item $f(x) = \frac{3x}{2}$
\item $f(x) = \frac{2}{x}$
\item $f(x) = \frac{x}{2x-2}$
\item $f(x) = \sqrt{2x+6}$
\item $f(x) = \sqrt{x^2 + 1}$
\item $f(x) = \sqrt{x^2 - 4}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Digueu si $x=0$, $x=1$ i $x=-2$ pertanyen al domini d'aquestes funcions:
\startitemize[a,columns]
\item $y = \frac{1}{2x}$
\item $y = \frac{2}{2x-2}$
\item $y = \sqrt{x+2}$
\item $y = \sqrt{-2x-1}$
\item $y = 5x+2$
\item $y = 5x^3 - x$
\item $y = 2x + \frac{1}{x}$
\item $y = 4 - \sqrt{x}$
\item $y = 7 - x + x^2$
\item $y = \frac{3x}{x}$
\item $y = \sqrt{-2x}$
\item $y = \sqrt{5x - 10}$
\item $y = \sqrt{x^2-1}$
\item $y = \frac{1}{x^2}$
\item $y = \frac{5}{1-x^2}$
\item $y = \frac{6}{x^3 - 1}$
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici Inventeu-vos una funció que compleixi:
\startitemize[a]
\item $x=3$ no es troba al domini
\item Tots els nombres pertanyen al domini
\item Només pertanyen al domini els nombres positius
\item $x=5$ no pertany al domini
\stopitemize
\stopexercici

\page[yes]
\subsection{Relacions entre els elements d'una funció}


\startactivitat[emparellament-domini-gràfica]{{\em Emparellament de domini, gràfica, expressió i taula de valors}}. Activitat en grup.

\startitemize
\item Feis grups de 3 persones
\item El professor vos passarà unes fitxes retallables (vegi's~\goto{Emparellament dominis, gràfiques, expressions i taules de valors}[url(01-activitat-en-grup-emparellar-dominis-gràfiques-etc/01-matching-dominis-gràfiques.pdf)]). Hi pot haver 4 tipus de fitxes:
\startitemize 
\item Gràfica
\item Domini
\item Taula de valors
\item Expressió algebraica o definició {\em literària} de la funció
\stopitemize
\item Heu de relacionar cadascuna de les fitxes
\stopitemize

\stopactivitat

\page[yes]

\page[yes]
\setuppapersize[A4,portrait]

\section{Gràfica d'una funció}

\subsection{Gràfic $\rightarrow$ interpretació}

\startactivitat{{\em Interpretant gràfiques de distància-temps}}. Activitat en grup. (vegi's~\goto{el fitxer específic de l'activitat}[url(02-activitat-gràfics-distància-temps/01-interpretació-distància-temps.pdf)]).
\stopactivitat

\startexercici[exercici:globus]
Es molla un globus que s'eleva i, a l'assolir certa altura, rebenta. La gràfica següent representa l'altura, amb el pas del temps, en la que es troba el globus fins que rebenta.

\placefigure
  [force,none]
  [fig:globus-rebenta]
  {Recorregut d'un globus}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD
\starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.1,-0.1) grid (7.2,6);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (7.2,0);
    \draw (7.2,0) node[anchor=west] {$\text{Temps (min)}$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,6.2);
    \draw (1,6) node[anchor=south] {$\text{Altura (m)}$};

\foreach \x/\xtext in {1/2, 2/4, 3/6, 4/8, 5/10, 6/12}
{
\draw (\x, -0.1 cm) -- (\x, 0.1 cm);
\draw (\x, -0.3 cm) node {$\xtext$};
}

\draw (-0.1 cm,1) -- (0.1 cm,1);
\draw (0,1) node[anchor=east] {$100$};

\draw (-0.1 cm,2) -- (0.1 cm,2);
\draw (0,2) node[anchor=east] {$200$};

\draw (-0.1 cm,3) -- (0.1 cm,3);
\draw (0,3) node[anchor=east] {$300$};

\draw (-0.1 cm,4) -- (0.1 cm,4);
\draw (0,4) node[anchor=east] {$400$};

\draw (-0.1 cm,5) -- (0.1 cm,5);
\draw (0,5) node[anchor=east] {$500$};

\draw (-0.1 cm,6) -- (0.1 cm,6);
\draw (0,6) node[anchor=east] {$600$};

\draw[domain=0:5, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({0.16*(\x)^2+0.4*\x}, {\x});

\stoptikzpicture
\eTD
\eTR
\eTABLE}


\startitemize[a]
\item A quina altura rebenta el globus?
\item Quan tarda en rebentar des de que l'amollam?
\item Quines variables intervenen?
\item Quina escala s'utilitza per a cada variable?
\item Quin és el domini de definició d'aquesta funció?
\item Quin és el seu recorregut
\item Quina altura guanya el globus entre el minut 0 i el 4? I entre el 4 i el 8? En quin d'aquests intervals creix més ràpidament la funció?
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici[exercici:capacitat-respiratòria] Per mesurar la capacitat espiratòria dels pulmons es fa una prova que consisteix en inspirar al màxim i després espirar tan ràpid com sigui possible en un aparell que s'anomena \quotation{espiròmetre}. Aquesta corba indica el volum d'aire que entra i surt dels pulmons.

\placefigure
  [force,none]
  [fig:capacitat-respiratòria]
  {Capacitat respiratòria}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD
\starttikzpicture[xscale=0.95]
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.1,-0.1) grid (15.2,8);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (15.2,0);
    \draw (13,0) node[anchor=south, fill=white] {$\text{Temps (s)}$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,8.2);
    \draw (1,8) node[anchor=south] {$\text{Volum (l)}$};

\foreach \x in {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14}
{
\draw (\x, -0.1 cm) -- (\x, 0.1 cm);
\draw (\x, -0.3 cm) node {$\x$};
}

\foreach \y in {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
{
\draw (-0.1 cm,\y) -- (0.1 cm,\y);
\draw (0,\y) node[anchor=east] {$\y$};
}


% La funció \frac{60(x+1)+24}{20+(x+1)^2}+0.5 no és exactament la que tenia a l'exercici original, però és molt semblant.
% L'únic error és que s'ha de veure que l'assímptota és menor que el volum inicial
\draw[domain=0:15, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {(60*(\x+1) +24)/(20+(\x+1)^2) + 0.5});

\stoptikzpicture
\eTD
\eTR
\eTABLE}

\startitemize[a,packed]
\item Quin és el volum en el moviment inicial?
\item Quin temps va durar l'observació?
\item Quin és la capacitat màxima dels pulmons d'aquesta persona?
\item Quin és el volum als 10 segons després d'iniciar-se la prova?
\stopitemize


\stopexercici

\startexercici[exercici:porta-col-legi] En la porta d'un col·legi hi ha una parada de llaminadures. En aquesta gràfica es veu la quantitat de doblers que hi ha a la caixa al llarg d'un dia:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:parada-de-llaminadura]
  {Venda de llaminadures}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
\bTD
\starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.1,-0.1) grid (10.2,6);
    \draw[->] (-0.2,0) -- (10.2,0);
    \draw (10.2,0) node[anchor=west] {$\text{Hores}$};
    \draw[->] (0,-0.2) -- (0,6.2);
    \draw (1,6) node[anchor=south] {$\text{Ingressos (€)}$};

\foreach \x/\xtext in {0/8, 1/9, 2/10, 3/11, 4/12, 5/13, 6/14, 7/15, 8/16, 9/17, 10/18}
{
\draw (\x, -0.1 cm) -- (\x, 0.1 cm);
\draw (\x, -0.3 cm) node {$\xtext$};
}

\draw (-0.1 cm,1) -- (0.1 cm,1);
\draw (0,1) node[anchor=east] {$4$};

\draw (-0.1 cm,2) -- (0.1 cm,2);
\draw (0,2) node[anchor=east] {$8$};

\draw (-0.1 cm,3) -- (0.1 cm,3);
\draw (0,3) node[anchor=east] {$12$};

\draw (-0.1 cm,4) -- (0.1 cm,4);
\draw (0,4) node[anchor=east] {$16$};

\draw (-0.1 cm,5) -- (0.1 cm,5);
\draw (0,5) node[anchor=east] {$20$};

\draw (-0.1 cm,6) -- (0.1 cm,6);
\draw (0,6) node[anchor=east] {$24$};


\draw[color=blue, ultra thick] (0,1) -- (0.5,1.25) -- (3,1.25) -- (3.5,4) --(5, 4) -- (6,5.5);
\draw[color=blue, ultra thick] (7,1) -- (7.5, 1.5) -- (9,1.5) -- (10, 3.5);

\stoptikzpicture
\eTD
\eTR
\eTABLE}

\startitemize[a]
\item A quina hora comencen les classes pel matí?
\item A quina hora és el pati? Quant dura?
\item La parada es tanca al migdia i l'amo s'enduu els doblers a casa. Quins varen ser els ingressos aquest matí?
\item Quin és l'horari d'horabaixa del col·legi?
\item Aquesta funció és contínua o discontínua?
\stopitemize


\stopexercici

\startexercici[exercici:anada-institut] Na Marta, en Marc, n'Elena i en Lluís comenten com ha anat la seva anada al l'institut aquest matí.

\bigskip
\startitemize[distance=2.4em]
\sym{\sc Marta:} Vaig anar amb motocicleta; però se m'oblidà un treball que havia d'entregar i vaig haver de tornar a ca meva. Després vaig córrer tot el que pogué fins a arribar a l'escola.

\sym{\sc Marc:} Ma mare me va dur en cotxe; però ens trobàrem un embús en el semàfor que hi ha a la meitat de camí i ens va retardar molt.

\sym{\sc Elena:} Me vaig trobar en el portal de ca nostra un amic que anava a un altre col·legi. Vàrem fer junts una part del camí i, quan ens vàrem separar, vaig haver de fer més via perquè, amb la xerrada, se me va fer tard.

\sym{\sc Lluís:} Vaig sortir de casa molt aviat perquè havia quedat amb na Maria i era tard. Després vàrem fer el camí junts amb més calma. 
\stopitemize

\bigskip
Els quatre van al mateix col·legi i cadascuna d'aquestes gràfiques mostra, {\em en distint ordre}, la trajectòria que han duit a terme des de la sortida de les seves cases fins a l'entrada al col·legi. En totes les gràfiques s'ha utilitzat la mateixa escala.

\placefigure
  [split,force,none]
  [fig:recorregut-diverses-persones]
  {Recorregut de Marta, Marc, Elena i Lluís}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}, split=yes]
\bTR \bTD \starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.6,-0.6) grid (5.2,5);
    \draw (-1.2,0) -- (5.2,0);
    \draw (5,0) node[anchor=south east] {$\text{Temps}$};
    \draw (0,-1.2) -- (0,5.2);
    \draw (1,5) node[anchor=north] {$\text{Distància}$};


\draw[color=blue, ultra thick] (0,0) -- (2.5,1) -- (4.5,4);
\draw[red] (5, 5) node[anchor=north,fill=white] {$\text{A}$};

\stoptikzpicture
 \eTD \bTD \starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.6,-0.6) grid (5.2,5);
    \draw (-1.2,0) -- (5.2,0);
    \draw (5,0) node[anchor=south east] {$\text{Temps}$};
    \draw (0,-1.2) -- (0,5.2);
    \draw (1,5) node[anchor=north] {$\text{Distància}$};


\draw[color=blue, ultra thick] (0,0) -- (1,1) -- (2,0) -- (4.5,3.5);
\draw[red] (5, 5) node[anchor=north,fill=white] {$\text{B}$};

\stoptikzpicture \eTD \eTR
\bTR \bTD \starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.6,-0.6) grid (5.2,5);
    \draw (-1.2,0) -- (5.2,0);
    \draw (5,0) node[anchor=south east] {$\text{Temps}$};
    \draw (0,-1.2) -- (0,5.2);
    \draw (1,5) node[anchor=north] {$\text{Distància}$};


\draw[color=blue, ultra thick] (0,0) -- (1,1.5) -- (4,3);
\draw[red] (5, 5) node[anchor=north,fill=white] {$\text{C}$};

\stoptikzpicture \eTD \bTD \starttikzpicture
    \draw[help lines,color=gray!20,step=0.5] (-0.6,-0.6) grid (5.2,5);
    \draw (-1.2,0) -- (5.2,0);
    \draw (5,0) node[anchor=south east] {$\text{Temps}$};
    \draw (0,-1.2) -- (0,5.2);
    \draw (1,5) node[anchor=north] {$\text{Distància}$};


\draw[domain=0:1, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {2*(\x)^2});
\draw[color=blue, ultra thick] (1,2) -- (1.5,2);
\startscope[shift={(1.5,2)}]
\draw[domain=0:0.5, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {2*(\x)^2});
\stopscope
\draw[color=blue, ultra thick] (2,2.5) -- (2.5,2.5);
\startscope[shift={(2.5,2.5)}]
\draw[domain=0:0.5, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {2*(\x)^2});
\stopscope
\draw[color=blue, ultra thick] (3,3) -- (3.5,3);
\startscope[shift={(3.5,3)}]
\draw[domain=0:0.5, variable=\x, color=blue, ultra thick] plot({\x}, {4*(\x)^2});
\stopscope
\draw[red] (5, 5) node[anchor=north,fill=white] {$\text{D}$};

\stoptikzpicture \eTD \eTR
\eTABLE}

\startitemize[a,packed]
\item Quina és la gràfica que es relaciona amb la descripció que ha fet cadascú?
\item Qui viu més aprop del col·legi?
\item Qui va tardà menys en arribar-hi?
\stopitemize



\stopexercici


\subsection[enunciat-a-grafic]{Enunciat $\rightarrow$ representació gràfica}

\startexercici Stephanie està ajudant a la banda de música dels seus amics a recaptar diners per a fer una gira. El grup decideix vendre tabletes de xocolata. Cada tableta es ven per 1,50 € i cada caixa conté 20 tabletes. Tot seguit hi ha la taula parcial dels diners que han recaptat per les diferents caixes que han venut:

\placefigure[here,none][fig:xocolata-venut]{Xocolata venut}{
\bTABLE[setups={table5:header, table5:frame, table5:style}]
 \bTR \bTD Caixes venudes ($c$) \eTD \bTD Diners recaptats ($d$) \eTD \eTR
 \bTR \bTD 1 \eTD \bTD 30.00 € \eTD \eTR
 \bTR \bTD  2 \eTD \bTD \eTD \eTR
 \bTR \bTD  3 \eTD \bTD \eTD \eTR
 \bTR \bTD  4 \eTD \bTD \eTD \eTR
 \bTR \bTD  5 \eTD \bTD 150,00 € \eTD \eTR
 \bTR \bTD  6 \eTD \bTD \eTD \eTR
 \bTR \bTD  7 \eTD \bTD \eTD \eTR
 \bTR \bTD  8 \eTD \bTD \eTD \eTR
\eTABLE}

\startitemize[a]
\item Completeu la taula anterior per als valors de $c$
\item Escriviu una equació per als diners seran recaptats si es venen $c$ capses de xocolata. Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Feis el gràfic de l'equació usant els parells ordenats de la taula anterior
\item Calculeu quants de diners s'hauran recaptat si es venen 100 capses de xocolata
\item Al final la banda ha recaptat 1530 €. Quantes capses han venut?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exercici:tawny-ports]{Els vins d'Oporto} En aquesta carta de vins d'Oporto (figura~\in[fig:carta]), tenim el darrer preu tapat:

\placefigure[force][fig:carta]{Carta de vins (en anglès)}{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
  \bTD {\externalfigure[material-apunts-ESPA-3-Representacio-grafica-figs-Dan-Meyer-Tawny-ports.jpg][scale=500]} \eTD
\eTR
\eTABLE}

\startmyitemize[packed]
\item Quin és el darrer preu? Es pot establir de qualque manera?
\item Què valdria un vi que tingués 42 anys? I un vi de 137?
\item Es pot establir una fórmula que relacioni els anys i el preu del vi?
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici[exercici:mathshell-dinner-out]{El preu del dinar} Un grup d'amics surten a dinar a fora. Alguns dels amics proven el menú de 3 plats i la resta, el de 2 plats.

\placefigure[force][fig:menu]{Carta de menús (en anglès)}{
\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR
  \bTD {\externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-MathShell-Dinner-Menu.png][scale=1800]} \eTD
\eTR
\eTABLE}

\startitemize[a]
\item Si la factura és de 141 €, podeu trobar quants amics han triat el menú de 2 plats i quants ho han fet amb el de 3?
\item Hi ha alguna relació entre el nombre d'amics que han demanat el menú de 2 plats i el nombre d'amics que han demanat el menú de 3 plats?
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item La relació anterior és una funció o no ho és?
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici[exer:tesla-autonomia]{Consum d'un cotxe elèctric} El consum de la bateria d'un cotxe elèctric varia en funció de la seva velocitat: a més velocitat, més consum de bateria. Per tant, la seva autonomia baixa si augmenta la velocitat.

Aquí podeu veure l'autonomia segons la velocitat dels models $70D$, $85$, $85D$ i $P85D$ de Tesla Motors{\char"2122} (figura~\in[fig:tesla]).

\placefigure[here][fig:tesla]
{Autonomia segons la velocitat. Font \goto{Tesla Motors}[url(http://www.teslamotors.com/models)].}
{
    \externalfigure[material-apunts-ESPA-4-Funcions-figs-Tesla-S-70F-juntat.png][scale=300]
}

\startitemize[a]
\item Quina autonomia tendríem si anàssim a 50 mph?
\item Si volguéssim tenir una autonomia de 500 milles, a quina velocitat hauríem d'anar?
\item Podeu trobar una fórmula que relacioni l'autonomia i la velocitat?
\stopitemize

\stopexercici

\startexercici{El corredor} Les calories consumides practicant el {\sl running} depenen, entre d'altres factors, del pes del corredor i de la velocitat a la que va. Aquesta és la taula que utilitzen alguns dels professionals per al càlcul de les calories que es cremen durant una correguda a ritme constant \cite[vitonica, hqa, cl] (taula~\in[taula:calories-cremades-per-pes-velocitat]):

\start
\placetable[here]
[taula:calories-cremades-per-pes-velocitat]
{Calories consumides segons la velocitat i pes per minut}
{
  \setupTABLE[row][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi},style=ss,headstyle=ss]
  \setupTABLE[column][first][background=color, backgroundcolor=tablecolor, color=black, align={middle,lohi},style=ss,headstyle=ss]
  \setupTABLE[column][each][align={middle,lohi}]
  \setupTABLE[loffset=1mm,roffset=1mm]
\bTABLE[align=middle,width=fit]
   \bTR
     \bTD  \eTD
     \bTD[nc=5]  Pes del corredor (kg) \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD Velocitat \eTD
     \bTD 55\eTD
     \bTD 63\eTD
     \bTD 72\eTD
     \bTD 81\eTD
     \bTD 90\eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 8,0 km/h \eTD \bTD 7,1 \eTD \bTD 8,3 \eTD \bTD 9,4 \eTD \bTD 10,7 \eTD \bTD 11,8 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 8,8 km/h \eTD \bTD 7,8 \eTD \bTD 9,0 \eTD \bTD 10,4 \eTD \bTD 11,7 \eTD \bTD 13,0 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 9,6 km/h \eTD \bTD 9,4 \eTD \bTD 11,0 \eTD \bTD 12,5 \eTD \bTD 14,0 \eTD \bTD 15,7 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 10,4 km/h \eTD \bTD 10,1 \eTD \bTD 11,9 \eTD \bTD 13,6 \eTD \bTD 15,2 \eTD \bTD 16,3 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 11,2 km/h \eTD \bTD 10,9 \eTD \bTD 12,9 \eTD \bTD 14,4 \eTD \bTD 16,0 \eTD \bTD 17,0 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 12,0 km/h \eTD \bTD 11,6 \eTD \bTD 13,4 \eTD \bTD 15,2 \eTD \bTD 16,8 \eTD \bTD 18,6 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 12,8 km/h \eTD \bTD 12,1 \eTD \bTD 13,8 \eTD \bTD 15,5 \eTD \bTD 17,7 \eTD \bTD 19,2 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 13,6 km/h \eTD \bTD 12,8 \eTD \bTD 14,6 \eTD \bTD 16,3 \eTD \bTD 18,0 \eTD \bTD 19,9 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 14,4 km/h \eTD \bTD 13,6 \eTD \bTD 15,5 \eTD \bTD 17,3 \eTD \bTD 19,0 \eTD \bTD 21,0 \eTD
   \eTR
   \bTR
     \bTD 15,2 km/h \eTD \bTD 14,4 \eTD \bTD 16,4 \eTD \bTD 18,3 \eTD \bTD 20,0 \eTD \bTD 22,2 \eTD
   \eTR
\eTABLE
}
\stop

Per exemple, si correm a $8 \Kilo \Meter \Per \Hour$ i correm durant $20 \Min$, aleshores, si pesam $72 \Kilo \Gram$, aleshores consumirem $9,4 \cdot 20 = 188 \Kilo \Cal$.

Si observam la taula, podem adonar-nos que, a més velocitat, més calories es consumeixen. Ara bé, quan més ràpid anem, més aviat arribarem al nostre destí i, per tant, consumirem calories en més poc temps.

\startitemize[a]
\item Podeu estimar les calories consumides si recoréssim 5000 metres?
\item És independent aquesta quantitat del pes que tenguem?
\item Si suposem un pes de $71 \Kilo \Gram$, quantes calories consumiríem fent $5000 \Kilo \Meter$ a $10 \Kilo \Meter \Per \Hour$? I a $6 \Kilo \Meter \Per \Hour$?
\item Quantes calories hauríem consumit si anàssim a $10,4 \Kilo \Meter \Per \Hour$ pesant $70 \Kilo \Gram$?
\item Si volguéssim consumir $5000 \Kilo \Cal$, a una velocita constant de $10,4 \Kilo \Meter \Per \Hour$, quina distància hauríem de recórrer?
\stopitemize

\stopexercici


\startexercici Representeu gràficament les funcions següents:
\startmyitemize
\item A cada nombre li feim correspondre la seva arrel quadrada
\item A cada nombre li feim correspondre el nombre de divisors
\item A cada nombre li feim correspondre la seva meitat
\item A cada nombre li feim correspondre el menor primer que el divideix
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici L'àrea d'una circumferència i el seu radi estan relacionats mitjançant una fórmula. Representeu gràficament l'àrea d'un cercle en funció del seu radi. {\sc Pista}: Feis una taula que doni quina àrea té una circumferència de $1 \Centi \Meter$, $2 \Centi \Meter$, $3 \Centi \Meter$, \ldots .
\stopexercici

\startexercici Escriviu la fórmula que converteix hectòmetres en decàmetres. Representeu gràficament aquesta relació
\stopexercici

\startexercici Un ciclista surt d'excursió a un lloc que dista 20 km de ca seva. Als 15 minuts de la sortida, quan es troba a 6 km, fa una parada de 10 minuts. Reanuda la marxa i arribar al seu destí una hora després d'haver sortit. {\em Representeu} la gràfica temps-distància a ca seva.
\stopexercici

\startexercici Quantes vegades batega el cor d'una persona al llarg de la seva vida?
\stopexercici

\startexercici[exercici:autoescola-Ramírez] En l'autoescola Ramírez les tarifes són les següents:

\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
Preu de cada classe ............................ 15 €

Preu de la matrícula ....................... 150 €

\stopalignment
\stopframedtext

\startmyitemize
\item Si hem utilitzat els serveis de Ramírez i amb 5 classes hem obtingut el carnet. Què hem pagat?
\item Quan haguéssim pagat si haguéssim fet 6 classes? I amb 7 classes?
\item Feis una gràfica que relacioni el que costa obtenir el carnet segons el nombre de classes rebudes
\stopmyitemize

\stopexercici

\startexercici Els euros i els dòlars són monedes. A dia d'avui, 1 euro equival a 1,36 dòlars.

\startitemize[a]
\item Feis una gràfica que relacioni els euros i els dòlars. Com a mínim representeu 8 punts.
\item Es poden unir els punts de la gràfica? Raoneu la resposta.
\stopitemize
\stopexercici

\startactivitat{{\em Dipòsits d'aigua}}. Activitat individual per representar gràficament una funció contextualitzada. Veure \goto{el fitxer específic de l'activitat}[url(03-activitat-ampolles-aigua-gràfica/01-ampolles.pdf)].
\stopactivitat

\startexercici[exercici:preus-aparcament] L'aparcament d'un centre comercial té la tarifa de preus següent:

\startframedtext[width=fit, location=middle]
\startalignment[middle]
{\sc Preu de les 9h fins a les 22h}

\bigskip
Les dues primeres hores............................. Gratuït

3 hores o fracció, i successives ................... 1 €

Màxim del dia ........................................... 6 €
\stopalignment
\stopframedtext

\startitemize[a, text]
\item Representeu la gràfica de la funció temps d'aparcament-cost.
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\stopitemize


\stopexercici

\startexercici En la factura del gas d'una ciutat es paga una quantitat fixa de 15 €, i 0,75 € per a cada metre cúbic consumit.
\startitemize[a,text]
\item Quan es paga per 3 $\text{m}^3$? I per 5 $\text{m}^3$?
\item Representeu la funció metres cúbics consumits-cost
\item Quina és la variable dependent i independent?
\stopitemize
\stopexercici


\startexercici Un anunci per paraules en un diari costa 2,80 € per paraula, i s'estableix un mínim de tres paraules per a poder ser admés.
\startmyitemize
\item Elaboreu una taula i una gràfica de la funció que relaciona el nombre de paraules amb el preu de l'anunci.
\item Quines són les variables del gràfic?
\item Quin és el seu domini? I el seu recorregut?
\item Hi ha algun màxim i mínim?
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici Per fer un pastís, necessitam 250 g de farina per a cada 100 g de sucre.
\startmyitemize
\item Quina relació hi ha entre els grams de sucre i els grams de farina. Expresseu aquesta relació amb una expressió algebraica
\item Representeu gràficament aquesta relació
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Què es necessitaria per fer una coca amb 400 g, 300 g i 1000 g de sucre?
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Per fer la massa del pa, per a cada dos quilògrams de farina hem de posar 500 ml d'aigua.
\startmyitemize
\item Quina relació existeix entre els litres d'aigua i els quilògrams de farina de la massa de pa?
\item Quina és la variable dependent i la variable independent?
\item Trobeu la representació gràfica
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici En Joan i n'Albert firmen un contracte per repartir publicitat. En Joan cobra 20 € al dia fixes i 0,2 € per a cada fulla repartida. N'Albert cobra 10 euros per dia fixes i 0,3 € per a cada fulla.
\startmyitemize
\item Expresseu què guanyaran en Joan i n'Albert amb una fórmula
\item Qui guanyarà més? (per respondre a aquesta pregunta, intenteu representar les seves funcions)
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Un tren que circula a 100 km/h tarda 5 hores a arribar a la ciutat.
\startmyitemize
\item Trobeu l'expressió que relaciona la velocitat del tren i el temps que tardaria a arribar a la ciutat
\item Representeu-ho gràficament (com a mínim representeu 5 punts)
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Quatre persones tarden 50 minuts en fer un clot. Representeu gràficament aquesta relació.
\stopexercici

\startexercici El meu cotxe consumeix 22 litres cada cent quilòmetres. Quina relació hi ha entre els quilòmetres recorreguts i els litres consumits?
\stopexercici

\startexercici Representeu gràficament la relació que existeix entre el nombre de cavalls a una granja i el nombre de pinso que mengen si sabem que 12 cavalls mengen 100 quilògrams de pinso.
\stopexercici

\startexercici Sabem que per fer una coca necessitam 10 ous per cada 250 grams de farina. Representeu gràficament aquesta relació.
\stopexercici

\startexercici Trobeu la relació que existeix entre la longitud del costat d'un quadrat i el seu perímetre. Representeu-la gràficament
\stopexercici

\startexercici Trobeu la relació que existeix entre la longitud del costat d'un quadrat i la seva àrea. Expresseu-la de forma algebraica i representeu-la gràficament.
\stopexercici

\startexercici 2,5 metres de tela costen 48 €. Trobeu una fórmula que relacioni el nombre de metres de tela que es compren i els euros que costen. Representeu-la gràficament
\stopexercici

\startexercici Per pagar el manteniment del jardí d'una comunitat de veïns, hem de pagar 100 € al mes fixes i 10 euros per hora treballada. Què ens costarà al mes en funció de les hores que hi fan feina?
\stopexercici

\startexercici El banc ens cobra 0,60 € cada any de manteniment de la llibreta més un 0,01€ per cada carta que ens envien. Com canvia el que ens cobren en funció del nombre de cartes? Si un altre banc ens cobra 0,20 € cada any per manteniment i 0,05€/carta enviada, a quin banc ficaríem els doblers?
\stopexercici

\startexercici Quina relació hi ha entre els doblers que demanen al banc i els interessos que hem de tonar si sabem que aquests són del 10\%?
\stopexercici

\startexercici La lliure és una mesura de pes que equival a 0,45 kg. Feis una gràfica que relacioni les lliures i els quilos. Pista: feis una taula d'equivalència (trobeu els quilos que són 0,5, 1, 1,5, 2, 3, 4, \ldots lliures).
\stopexercici


\startexercici Quina relació hi ha entre els interessos que hem de tornar al banc i el temps que demanam els doblers si sabem que pagam un 10\% {\em anual} d'interessos?
\stopexercici

\startexercici La companyia de telèfons mòbils Wififone cobra 0,10 € per establiment de cridada i 0,02 € per segon, mentres que la companyia Telephone en cobra 0,20 per establiment de crida i 0,01 € per segon.
\startmyitemize
\item Trobeu la fórmula que permet saber què pagam per segon parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i la independent?
\item Com varia el cost al llarg del temps?
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici Un nàufrag decideix intentar partir de la illa on està. Si va a una velocitat de 2 m/s amb una balsa, quina funció relaciona el temps que passa i la distància a la que es troba de la illa? Representeu-la gràficament
\stopexercici

\startexercici Un periquito beu 2,2 litres d'aigua al mes. Quina funció relaciona el temps que passa i els litres que consumeix el periquito? Què consumeix al cap de 2, 4, 5 mesos i 2, 3 i 4 anys? Feis la representació gràfica.
\stopexercici

\startexercici Per anar a una discoteca ens cobren 10 € a l'entrada i 3 € per consumició. Per quan {\em ens sortirà} la nit en funció del nombre de beures?. Representeu-ho gràficament
\stopexercici

\startexercici En un forn cinc barres de pa costen 10 euros. Expresseu la relació que hi ha entre el nombre de barres que compram en aquest forn i els euros que hem de pagar
\stopexercici


\startexercici Per fer una cridada de telèfon tenim els següents costs:
\startitemize[packed]
\item Simplement per l'establiment de cridada, 1,50 euros
\item Per cada minut, 0,320 euros
\stopitemize

Trobeu la funció que relaciona el cost d'una cridada de telèfon i el número de minuts que conversam
\stopexercici


\startexercici Un jugador de futbol cobra:
\startitemize[packed]
\item 10.000 euros per any
\item 1.000 euros per a cada partit guanyat
\stopitemize

Trobeu una funció que ens digui què cobra aquest jugador per any
\stopexercici


\startexercici Anem a un restaurant. A l'entrar ens diuen que:
\startitemize[packed]
\item Només per servir-nos, ens cobraran 10 euros
\item Per a cada plat que demanem, ens cobraran 5 euros
\item No ens cobraran per res més
\stopitemize

Trobeu una funció on estigui reflectit què haurem de pagar al restaurant.
\stopexercici


\startexercici Si 50 litres d'aigua ens costen 10 euros i EMAYA ens cobra 20 euros fixes cada mes, quina és la funció que relaciona els litres d'aigua que consumim i els euros que pagam mensualment?
\stopexercici


\startexercici Trobeu la funció que relaciona l'àrea d'un rectangle de base igual a $5 \Centi \Meter$ i la seva àrea.
\stopexercici


\startexercici Trobeu la funció que relaciona l'àrea d'un quadrat en funció del seu costat.
\stopexercici


\startexercici Na Marta té el doble de l'edat d'en Jordi, més 5. Quina funció relaciona els anys que té en Jordi i els que té na Marta?
\stopexercici


\startexercici En Marc té tres vegades la suma de l'edat de na Marta i tres. Quina relació hi ha entre les seves edats?
\stopexercici


\startexercici Tenim dos nombres: el primer és igual al quadrat del segon més tres vegades el segon menys 2. Quina funció relaciona el primer i el segon nombre?
\stopexercici

\startexercici En una granja, tenim que:
\startitemize[packed]
\item Les despeses fixes (llum, telèfon, etc) representen 240 euros
\item Dotze vaques mengen $450 \Kilo \Gram$ de pinso al mes
\stopitemize

Tenint en compte que un kg de pinso val 1,32 €, calculeu la funció que relaciona les despeses en el mes i el número de vaques de la granja.
\stopexercici


\startexercici L'edat de na Maria és igual al quadrat de l'edat d'en Jordi més tres vegades la suma de l'edat d'en Jordi i 3. Quina relació hi ha entre l'edat d'en Jordi i de na Marta? 
\stopexercici


\startexercici Els ingressos de la pàgina {\tt www.matematiques.org} són deguts als següents conceptes:
\startitemize[packed]
\item 10 euros al mes fixes, degut a l'aportació dels fundadors
\item 0,32 euros per cada clic sobre la publicitat de la pàgina
\stopitemize
Quina funció relaciona el nombre de clics sobre la publicitat de la pàgina i els ingressos?
\stopexercici


\startexercici Trobeu la funció que relaciona el costat desconegut $x$ i l'àrea de la següent figura:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:aux7]
  {Figura formada per rectangles}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR \bTD \starttikzpicture

\draw[color=blue, ultra thick] (0,0) -- (5,0) -- (5,4) -- (0, 4) -- cycle;
\draw[color=blue, ultra thick] (3,0) -- (3,4);
\draw[color=blue, ultra thick] (0,1) -- (5,1);
\draw (1.5,4) node[anchor=north] {$x$};
\draw (0,2.5) node[anchor=west] {$x$};
\draw (0,0.5) node[anchor=west] {$2$};
\draw (4,1) node[anchor=south] {$4$};

\stoptikzpicture
 \eTD \eTR
\eTABLE}

Quin costat tendrà la figura si l'àrea total és de $15.375 \Square \Meter$?
\stopexercici

\startexercici Tenim dos nombres: el primer és igual al doble de la suma del quadrat del segon més 2. Quina funció relaciona el primer i el segon nombre. Representeu-la
\stopexercici


\startexercici Na Marta té el doble de l'edat de n'Albert menys 10. Representeu la funció que relaciona l'edat de na Marta i n'Albert
\stopexercici


\startexercici Si quatre panets de mermelada costen 2,80 euros. Representeu la funció entre el nombre de panets que es compren i els euros que ens costa la compra
\stopexercici


\startexercici Representeu la funció que relaciona l'àrea d'un quadrat i el seu costat
\stopexercici


\startexercici Representeu la funció que relaciona l'àrea de la figura següent i el costat desconegut $x$:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:aux8]
  {Figura formada per rectangles}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR \bTD \starttikzpicture

\draw[color=blue, ultra thick] (0,2) -- (4.5,2) -- (4.5,0) -- (0,0) -- cycle;
\draw[color=blue, ultra thick] (4.5,1) -- (7.5,1) -- (7.5, 0) -- (4.5, 0);
\draw[color=blue, ultra thick] (7.5,1) -- (7.5,2) -- (9.5,2) -- (9.5, 0) -- (7.5, 0) -- cycle;
\draw (0,1) node[anchor=west] {$x$};
\draw (2.25,2) node[anchor=north] {$9$};
\draw (4.5,0.5) node[anchor=west] {$2$};
\draw (6,1) node[anchor=south] {$6$};
\draw (8.5,2) node[anchor=south] {$x$};

\stoptikzpicture
 \eTD \eTR
\eTABLE}

Trobeu quina àrea tendria si tengués un costat de $10 \Square \Meter$, $22 \Square \Meter$ i $37 \Square \Meter$.

\stopexercici

\startexercici Per llançar un coet tripulat a la Lluna, tenim que:
\startitemize[packed]
\item Les despeses de combustible suposen 12000 euros
\item 4 astronautes consumeixen 10 kg al mes de menjar
\item Transportar un quilo de menjar ens costa 120 euros de combustible extra
\stopitemize

Trobeu la funció que relaciona el nombre de astronautes que viatgen a la Lluna i el cost del viatge al mes.
\stopexercici

\startexercici Tenim dos nombres: el primer és igual al triple de la diferència entre el segon nombre i 3. Representeu la funció que relaciona aquests dos nombres
\stopexercici


\startexercici Representeu la funció que relaciona l'àrea de la figura i el costat desconegut $x$:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:aux9]
  {Figura formada per rectangles}
  {\bTABLE[frame=off,align={middle,lohi}]
\bTR \bTD \starttikzpicture

\draw[color=blue, ultra thick] (0,0) -- (4,0) -- (4,4) -- (0,4) -- cycle;
\draw[color=blue, ultra thick] (4,0.5) -- (8,0.5) -- (8, 2) -- (4, 2);
\draw[color=blue, ultra thick] (4,2.5) -- (8,2.5) -- (8, 4) -- (4, 4);
\draw (0,2) node[anchor=west] {$x$};
\draw (2,4) node[anchor=north] {$x$};
\draw (6,4) node[anchor=south] {$x$};
\draw (8,1.25) node[anchor=east] {$3$};
\draw (8,3.25) node[anchor=east] {$3$};

\stoptikzpicture
 \eTD \eTR
\eTABLE}

Esbrineu què valdria el costat si la figura tingués una àrea de $10.600 \Square \Meter$.
\stopexercici


\startexercici Per a fer una coca, necessitem $250 \Gram$ de farina per a cada $100 \Gram$ de sucre.
\startitemize[a]
\item Quina relació hi ha entre els grams de sucre i els grams de farina. Expresseu aquesta relació amb una expressió algebraica
\item Representeu gràficament aquesta relació
\item Quina és la variable dependent i la variable independent
\item Què necessitaríem per fer una coca amb $400 \Gram$ i $300 \Gram$ de sucre?
\item Quants grams de sucre necessitaríem per fer una coca amb $1 \Kilo \Gram$ de farina?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici La companyia de telèfons mòbils Rodafone cobra 0,10 euros per establiment de cridada i 0,02 € per segon, mentres que la companya Elgo cobra 0,70 euros per establiment de cridada i 0,01 euros per segon.
\startitemize[a]
\item Trobeu la fórmula que permet saber què s'ha de pagar per segson parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i quina la variable independent?
\item Trobeu en quins trams la primera companyia és més cara que la segona.
\item Quina companyia és més cara si parlem 3 minuts?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici[exercici:màquina-llevaneus] La taula següent representa la distància que neteja una màquina lleva-neus durant 1 hora en funció de l'espessor de la neu:

\placefigure
  [force,none]
  [fig:distancia-lleva-neu]
  {Distància del lleva-neu}
  {\bTABLE[setups={table3:header, table3:frame, table3:style}]
\bTR \bTD[width=5cm] Espessor (\Centi \Meter) \eTD \bTD 50 \eTD \bTD 40 \eTD \bTD 30 \eTD \bTD 25 \eTD \bTD 20 \eTD \bTD 15 \eTD \bTD 10 \eTD \bTD 5 \eTD \eTR
\bTR \bTD Distància (\Kilo \Meter) \eTD \bTD 6 \eTD \bTD 7,5 \eTD \bTD 10 \eTD \bTD 12 \eTD \bTD 15 \eTD \bTD 20 \eTD \bTD 30 \eTD \bTD 60 \eTD \eTR
\eTABLE}

\startmyitemize[a]
\item Representeu gràficament les dades següents
\item Podeu extrapolar les dades i trobar la distància que recorre la màquina lleva-neus si l'espessor és d'un metre?
\stopmyitemize
\stopexercici


\startexercici En una tenda, 3 metres de tela costen 24 €.
\startmyitemize
\item Trobeu una fórmula que relacioni el nombre de metres de tela que compram i els euros que ens costen
\item Indiqueu quina és la variable independent i la variable dependent
\item Representeu gràficament aquesta fórmula
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici La companyia de telèfons mòbils Wififone cobra 0,05 € per establiment de cridada i 0,05 € per segon, mentres que la companyia Telephonic en cobra 0,30 per establiment de crida i 0,001 € per segon.
\startmyitemize
\item Trobeu la fórmula que permet saber què pagam per segon parlat en cada companyia
\item Quina és la variable dependent i la independent?
\item Representeu gràficament cada funció
\stopmyitemize
\stopexercici

\startexercici La longitud $L$ d'una barra de metall és una funció lineal en funció de la temperatura $T$, on $L$ es mesura en centímetres i $T$ en graus Celsius. S'han realitzat les mesures següents: $L=124,91$ quan $T=0$, i $L=125,11$ quan $T=100$.
\startitemize[a]
\item Trobeu una fórmula que doni $L$ en funció de $T$.
\item Quina serà la longitud de la barra quan la temperatura sigui de $20 \Degrees$?
\item A quina temperatura s'hauria d'encalentir la barra per a què fes $125,17 \Centi \Meter$ de llarg?
\stopitemize
\stopexercici

\startexercici{{\em Preus de la botiga}}. El propietari d'una botiga de menjar se n'adona que, en promig, ven 872 litres per setmana de llet si el preu del litre és de 1,98 €. Quan el preu del litre és de 1,75 €, aleshores les vendes són de 1.125 litres a la setmana. Assumiu que el nombre de litres venuts $L$ per setmana és una funció lineal del preu $P$ per litre de llet.

\startitemize[a]
\item Trobeu una fórmula que doni $N$ en funció de $P$.
\item Si el preu per litre fos de 1,64 €, quants litres esperaria vendre el botiguer a la setmana?
\item Per vendre 1400 litres a la setmana, a quin preu hauria de fixar el preu per litre de llet?
\stopitemize
\stopexercici

\starttextrule{Solucions de \about[enunciat-a-grafic]}
\startitemize
\sym{\in[exercici:tawny-ports]} Representeu gràficament la recta que passa per $(10,10)$ i $(20,13)$ i trobeu $f(30)$. Aquest seria el preu {\em lògic} de venda. La fórmula seria $f(x) = (x-10)\cdot 3 + 10$.

\sym{\in[exercici:mathshell-dinner-out]} Representeu la recta $12x + 15y = 141$ i trobeu totes les solucions enteres: $x=0$ fins a $x=141/12$. Hi ha dues solucions possibles: $x=3, y=7$ i $x=8, y=3$.

\sym{\in[exercici:màquina-llevaneus]} $y=300/x$

\stopitemize
\stoptextrule