% SPDX-FileCopyrightText: 2023 Xisco Sebastià, Xavier Bordoy
%
% SPDX-License-Identifier: CC-BY-4.0

\chapter*{Pròleg}

\section*{De què va aquest llibre?}

Aquesta obra pretén ser un manual per a la preparació de la prova d'accés a la Universitat de les Illes Balears per a majors de 25 anys \cite{uibmajors25} de l'assignatura de Matemàtiques. Per tant, l'objectiu és clar: poder servir a l'alumnat en tot el possible per aprovar l'examen.

Des del 2010 fins ara, la prova de Matemàtiques consta de quatre preguntes, una per a cada bloc del temari: Àlgebra lineal, Geometria analítica, Anàlisi, i Probabilitat i Estadística. L'alumne que s'examina ha de triar lliurement tres de les quatre preguntes i, per tant, tres dels quatre blocs. D'aquests quatre blocs, els apunts només en cobreixen tres: es deixa de banda el bloc d'Anàlisi. Per tant, un alumne que empri aquest text pot treure, teòricament, un deu de l'examen però, en canvi, ha de triar sempre els mateixos tipus d'exercicis. El motius d'aquest fet són tres: falta de temps per escriure tot el temari, deixar de banda la part del currículum que necessita més coneixements previs per entendre'l, i, tanmateix, la falta de temps per veure tot el temari --- recordem que un curs de preparació a la UIB de qualsevol centre d'Educació de Persones Adultes comprèn d'octubre a principis d'abril, quan solen realitzar-se les proves d'accés, i es disposa de 3 hores a la setmana\footnote{No descartem incorporar en futures revisions el bloc d'Anàlisi, per tal que l'alumnat i el professorat puguin triar els tres blocs que considerin més convenients.}.

L'alumnat que prepara la prova d'accés és ben divers: alumnat que ha acabat l'ESO, alumnat que no ha acabat batxillerat, alumnat amb un cicle formatiu de grau mitjà i, fins i tot, persones amb l'antiga EGB. Per tant, el manual ha de suposar uns coneixements mínims per començar a llegir-lo. Es suposarà que l'alumnat que usi aquests apunts té un coneixement equivalent a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) si vol llegir fluidament el text: operacions amb els diferents tipus de nombres, resolució d'equacions de primer i segon grau, factorització de polinomis, etc. (vegeu \autoref{apendix}). Tanmateix, recomanem sempre que sigui possible la lectura amb un professor o algú que pugui servir de recolzament en la lectura, ja que el vocabulari i l'estil d'escriptura no són els que l'alumnat d'ESO tenen avesats. Pel que fa al nivell dels continguts, podem dir que es correspon, essencialment, amb un nivell de segon de batxillerat excepte la part de Geometria al pla i Probabilitat i Estadística que equivaldrien a un nivell d'ESO.

\section*{D'on prové la idea d'escriure'l?}

Aquesta obra prové de la necessitat d'escriure una obra completa i coherent per preparar la prova d'accés i no fer servir materials dispersos i inconnexos.

L'autor original del text és en Xisco Sebastià del CEPA Llevant. El 2014 en Xisco Sebastià, a qui coneixia amb anterioritat, va alliberar el text molt amablement sota una llicència Creative Commons Reconeixement 4.0. Això va permetre que pogués escriure la meva versió dels apunts incorporant els canvis que creia oportuns. De llavors ençà, en Xisco i jo hem intercanviat les nostres versions per poder aprofitar les parts que més ens agraden de l'altra versió.

Segurament existeixen, almenys, dues versions para\lgem{eles}: la que manté en Xisco Sebastià, que es pot descarregar a la web oficial del CEPA Llevant, i la meva.

El codi font d'aquest llibre està disponible a l'adreça web \url{https://repo.or.cz/apunts-acces-uib-majors-25-anys-matematiques.git}.

\section*{Com està estructurat aquest llibre?}

Cada bloc es divideix en un o més capítols, en els quals hi ha teoria intercalada amb exemples i exercicis d'aplicació directa. Al final de cada tema hi ha la secció ``exercicis proposats'', la qual conté un compendi d'exercicis mesclats de tot el tema, i la secció que conté algunes de les solucions dels exercicis.

Al final del llibre hi ha diversos apèndixos: el recordatori de matemàtica elemental, exàmens proposats i els exàmens oficials classificats per blocs.

\bigskip
\bigskip
\begin{flushright}
Palma, \today.

Xavier Bordoy
\end{flushright}