% SPDX-FileCopyrightText: 2023 Xisco Sebastià, Xavier Bordoy
%
% SPDX-License-Identifier: CC-BY-4.0

\part{Probabilitat}

\chapter{Experiències aleatòries}

En aquest capítol ens ocuparem de les definicions, més o menys formals, que permeten definir el concepte de probabilitat.

\begin{definition}[experiència] Una \term{experiència}\index{experiència} o \term{experiment}\index{experiment} és qualsevol procediment, pràctica o simplement un fet en el que les regles de joc, és a dir, com s'ha de realitzar aquest, estan clares des d'un principi i en el que es mesura cert resultat final.

En principi existeixen variables rellevants a l'experiment i altres de negligibles.
\end{definition}

\begin{example}\label{exemple:experiments}Exemples d'experiments serien:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Llançar una moneda i mirar-ne el resultat.

En aquest experiment les variables rellevants serien, per exemple, la distribució de pesos de les cares, la forma de la moneda i el mètode de tir.

\item Accelerar un vehicle fins a una velocitat concreta i després frenar bruscament i mirar la distància recorreguda.

 En aquest experiment les variables rellevants serien la velocitat just abans de frenar, el pes del vehicle, el pendent del terreny i la força de fregament.
 
\item Comptar la freqüència absoluta dels colors dels cotxes en un aparcament per a determinar el color més freqüent.

En aquest darrer experiment, les variables rellevants serien, per exemple, el nombre de places d'aparcament, el color dels cotxes dels possibles clients i els colors més freqüents a Espanya.
\end{enumerate}
\end{example}

\begin{definition}[experiment determinista]Un \term{experiment determinista}\index{experiment!determinista}\index{experiència!determinista} és aquell experiment la repetició del qual produeix idèntics resultats, és a dir, per al mateix valor de les variables rellevants, s'obté el mateix resultat\footnote{Tècnicament, si les condicions inicials són les mateixes, les condicions finals també ho són.}. Per tant, el resultat de l'experiment es pot conèixer abans de dur-lo a terme una vegada estudiat aquest prèviament.
\end{definition}

\begin{definition}[experiment aleatori] Un \term{experiment aleatori}\index{experiment!aleatori}\index{experiència!aleatòria} és aquell experiment que es caracteritza per la imprevisibilitat del seu desenllaç, malgrat que s'executi sempre amb les mateixes condicions. En general, depèn de l'atzar\footnote{Evitarem aquí disquisicions sobre si l'atzar realment existeix o bé no és res més que una situació determinista en la que no es coneixen les variables involucrades i exactament les condicions inicials d'aquestes \cite{laplace}.}.
\end{definition}

Els experiments aleatoris tenen les característiques següents:
\begin{itemize}
\item En la realització de cada repetició, el seu resultat pot diferir.
\item Si repetim les proves calculant les seves freqüències relatives\footnote{Recordem que la freqüència relativa no és res més que la divisió entre el nombre de vegades que apareix un resultat dividit pel nombre total de proves. És el tant per u d'aparició.} de cadascun dels resultats possibles, llavors aquestes freqüències tendeixen a estabilitzar-se cap a un nombre fix, que és el que anomenarem \term{probabilitat}.
\end{itemize}

\begin{example}En l'exemple anterior, \autoref{exemple:experiments}, el llançament de la moneda seria un experiment aleatori, l'experiment de la frenada del vehicle seria un experiment determinista i l'experiment dels colors dels vehicles es consideraria un experiment aleatori.
\end{example}

En aquesta part ens ocuparem dels experiments aleatoris.

\section{Espai mostral i esdeveniments}

\begin{definition}[espai mostral]S'anomena \term{espai mostral}\index{espai mostral} al conjunt de tots els possibles resultats d'un experiment aleatori. Es sol designar per $E$ o per $\Omega$.
\end{definition}

\begin{example}Si llançam un dau, l'espai mostral és $E=\left\{ 1,2,3,4,5,6\right\} $. Si llançam una moneda, l'espai mostral és $E = \{ C, X \}$ (hem obviat que ens pugui sortir cantó).
\end{example}

\begin{example}\label{exemple:bolles}En l'experiment corresponent a extreure una bolla d'una urna amb tres bolles vermelles ($V$), dues de blaves ($B$) i 4 de negres ($N$), l'espai mostral és $E = \{V, B, N\}$.
\end{example}

Hi ha exemples d'espais mostrals més complicats.
\begin{example}\label{exemple:dues-monedes-espai-m}Si llançam dues monedes l'espai mostral és%
\begin{equation*}
E=\left\{ \left( C,C\right) ,\left( C,X\right) ,\left( X,C\right) ,\left(X,X\right) \right\} .
\end{equation*}

Recordem que la notació $(a,b)$ denota un parell ordenat. Per tant, el resultat $(C,X)$ no és el mateix que el resultat $(X, C)$. En el primer cas, voldria dir que la moneda és cara i el segona moneda ha donat creu. El segon cas és totalment el contrari.

Si no tenguéssim en compte l'ordre, és a dir, si per a nosaltres les monedes fossin indistingibles\footnote{Ho sigui si només {\em comptéssim} el nombre de cares i el nombre de creus.}, llavors l'espai mostral seria
\begin{equation*}
E=\left\{ CC ,CX, XX \right\} .
\end{equation*}

De forma intuïtiva està clar que la probabilitat de $CX$ en el segon cas seria major que la probabilitat de $(C, X)$ en el primer, ja que {\em compta doble}. Per tant, hem d'anar molt alerta de si prenem els resultats amb ordre o no.
\end{example}

\begin{example}\label{exemple:dos-daus-em}Si llancéssim dos daus, l'espai mostral seria%
\begin{equation*}
E=\left\{ 
\begin{tabular}{llllll}
$\left( 1,1\right) ,$ & $\left( 1,2\right) ,$ & $\left( 1,3\right) ,$ & $%
\left( 1,4\right) ,$ & $\left( 1,5\right) ,$ & $\left( 1,6\right) ,$ \\ 
$\left( 2,1\right) ,$ & $\left( 2,2\right) ,$ & $\left( 2,3\right) ,$ & $%
\left( 2,4\right) ,$ & $\left( 2,5\right) ,$ & $\left( 2,6\right) ,$ \\ 
$\left( 3,1\right) ,$ & $\left( 3,2\right) ,$ & $\left( 3,3\right) ,$ & $%
\left( 3,4\right) ,$ & $\left( 3,5\right) ,$ & $\left( 3,6\right) ,$ \\ 
$\left( 4,1\right) ,$ & $\left( 4,2\right) ,$ & $\left( 4,3\right) ,$ & $%
\left( 4,4\right) ,$ & $\left( 4,5\right) ,$ & $\left( 4,6\right) ,$ \\ 
$\left( 5,1\right) ,$ & $\left( 5,2\right) ,$ & $\left( 5,3\right) ,$ & $%
\left( 5,4\right) ,$ & $\left( 5,5\right) ,$ & $\left( 5,6\right) ,$ \\ 
$\left( 6,1\right) ,$ & $\left( 6,2\right) ,$ & $\left( 6,3\right) ,$ & $%
\left( 6,4\right) ,$ & $\left( 6,5\right) ,$ & $\left( 6,6\right) $%
\end{tabular}%
\right\} .
\end{equation*}
\end{example}

\begin{example}\label{exemple:moneda-dau-em}En l'experiment consistent en llançar una moneda i posteriorment un dau, l'espai mostral és%
\begin{equation*}
E=\left\{ 
\begin{tabular}{llllll}
$\left( C,1\right) ,$ & $\left( C,2\right) ,$ & $\left( C,3\right) ,$ & $%
\left( C,4\right) ,$ & $\left( C,5\right) ,$ & $\left( C,6\right) ,$ \\ 
$\left( X,1\right) ,$ & $\left( X,2\right) ,$ & $\left( X,3\right) ,$ & $%
\left( X,4\right) ,$ & $\left( X,5\right) ,$ & $\left( X,6\right) $%
\end{tabular}%
\right\}
\end{equation*}
\end{example}

Notem que si l'experiment consistís en tirar primer el dau i després la moneda, llavors l'espai mostral seria:

Si no s'especifica l'ordre amb el qual llancem les coses, l'ordre amb el qual escrivim els resultats no té importància, però una vegada decidit s'ha de mantenir al llarg de tot l'exercici.

\begin{exercise}Escriviu l'espai mostral corresponent als experiments següents:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Un dau de quatre cares.
\item Tres monedes.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{definition}[esdeveniment]S'anomena \term{esdeveniment} (o \term{succés})\index{esdeveniment}\index{succés} a qualsevol subconjunt de $E$.
\end{definition}

\begin{example}Esbrinem els esdeveniments dels exemples anteriors:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item En l'experiment aleatori del llançament d'una moneda, tenim que els seus esdeveniments són: $\{C, X\}$, $\{ C \}$, $\{X\}$ i $\emptyset$. $\emptyset$ denota el \term{conjunt buit}\index{conjunt buit}, el qual no té cap element.
\item Els esdeveniments de l'experiment consistent en llançar un dau serien $\{1\}$, $\{2\}$, \ldots, $\{1,2\}$, \ldots, $\{1,2,3\}$, \ldots, $\{3,5,6\}$, \ldots, $\{1,2,3,4,5,6\}$.
\end{enumerate}
\end{example}

\begin{exercise}\label{exercici:em-1}Escriviu tots els possibles esdeveniments corresponents als experiments següents:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Llançar un dau de 4 cares.
\item Llançar dues monedes (\autoref{exemple:dues-monedes-espai-m}).
\item Extreure una bolla d'una urna de l'\autoref{exemple:bolles}.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:em-2}
Escriviu quatre esdeveniments corresponents als experiments:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Llançar dos daus (\autoref{exemple:dos-daus-em}).
\item Llançar una moneda i un dau (\autoref{exemple:moneda-dau-em}).
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{proposition}En un experiment aleatori, si el seu espai mostral $E$ és finit i té $n$ elements, llavors hi ha $2^n$ possibles esdeveniments.
\end{proposition}

\begin{definition}[esdeveniment elemental] Un \term{esdeveniment elemental}\index{esdeveniment!elemental} és qualsevol esdeveniment que té un sol element. En cas contrari, quan l'esdeveniment tengui més d'un element, es diu \term{esdeveniment compost}\index{esdeveniment!compost}.
\end{definition}

\begin{example}Referint-nos al llançament d'un dau de sis cares, els seus esdeveniments elementals són $\{1\}$, $\{2\}$, $\{3\}$, $\{4\}$, $\{5\}$, $\{6\}$. Esdeveniments compostos són, per exemple, $\{2, 3, 6\}$ i $\{1, 5\}$ o el mateix $E$.

En el llançament d'una moneda, els seus esdeveniments elementals són $\{C\}$ i $\{X\}$ i els seus esdeveniments compostos són $\{C, X\}$.
\end{example}

\begin{definition}[esdeveniment impossible]S'anomena \term{esdeveniment impossible}\index{esdeveniment!impossible} a aquell esdeveniment que mai pot ocórrer. És el conjunt buit, $\emptyset$.
\end{definition}

\begin{definition}[esdeveniment segur]S'anomena \term{esdeveniment segur}\index{esdeveniment!segur} al que sempre es verifica. Correspon a l'espai mostral, $E$.
\end{definition}

\begin{example}En el llan\c{c}ament de dues monedes l'esdeveniment segur és%
\begin{equation*}
\left\{ \left( C, C\right) ,\left( C, X\right) ,\left( X, C\right) ,\left(X, X\right) \right\} .
\end{equation*}%
\end{example}

\begin{exercise}Trobeu els esdeveniments segurs i impossibles dels exercicis \autoref{exercici:em-1} i \autoref{exercici:em-2}.
\end{exercise}

\section{Operacions amb esdeveniments}

\begin{definition}[unió d'esdeveniments]La \term{unió}\index{unió d'esdeveniments} de dos esdeveniments, $A$ i $B$, és aquell esdeveniment, denotat per $A\cup B$, format per cada element que hi ha en $A$ o en $B$.
\end{definition}

Co\lgem{oquialment}, la unió de dos esdeveniments és aquell esdeveniment que ocorre quan ocorre, al menys, un dels dos. De la definició és veu que $A\cup B$ és el mateix que $B\cup A$. Gràficament, aquest concepte es pot representar mitjançant un \term{diagrama de Venn}\index{diagrama!de Venn} (veure \autoref{fig:operacions-conjunts-unio}).

\begin{figure}[h!]
    \centering

	\def\firstcircle{(0,0) circle (1.5cm)}
	\def\secondcircle{(0:2cm) circle (1.5cm)}

	\colorlet{circle edge}{black}
	\colorlet{circle area}{gray!20}

	\tikzset{filled/.style={fill=circle area, draw=circle edge, thick, pattern={north east lines}},
	    outline/.style={draw=circle edge, thick}}

	\tikzset{filled2/.style={fill=white, draw=black, thick},
	    outline/.style={draw=black, thick}}
    
    \begin{subfigure}[t]{0.45\linewidth}
    % Generat amb TikZ
    % Modified From http://www.texample.net/tikz/examples/set-operations-illustrated-with-venn-diagrams/ - Uwe Ziegenhagen
    % Using subfigures. See this [https://tex.stackexchange.com/a/333259/61233] for more information
	\begin{tikzpicture}
	    \draw[filled] \firstcircle node[fill=white] {$A$} \secondcircle node[fill=white] {$B$};
	    \node[anchor=south] at (current bounding box.north) {$A \cup B$};
	    \draw (-2,-2) -- (-2,2.2) -- (4,2.2) --(4,-2) -- cycle;
	    \draw (4,-2) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	\end{tikzpicture}
        \caption{Unió de dos esdeveniments}
        \label{fig:operacions-conjunts-unio}
    \end{subfigure}
    \begin{subfigure}[t]{0.45\linewidth}
    % Generat amb TikZ
    % Modified From http://www.texample.net/tikz/examples/set-operations-illustrated-with-venn-diagrams/ - Uwe Ziegenhagen
	\begin{tikzpicture}
	    \begin{scope}
	        \clip \firstcircle;
	        \fill[filled] \secondcircle;
	    \end{scope}
	    \draw[outline] \firstcircle node {$A$};
	    \draw[outline] \secondcircle node {$B$};
	    \node[anchor=south] at (current bounding box.north) {$A \cap B$};
	    \draw (-2,-2) -- (-2,2.2) -- (4,2.2) --(4,-2) -- cycle;
	    \draw (4,-2) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	\end{tikzpicture}
        \caption{Intersecció de dos esdeveniments}
        \label{fig:operacions-conjunts-interseccio}
    \end{subfigure}

    \begin{subfigure}[t]{0.45\linewidth}
    % Generat amb TikZ
    % Modified From http://www.texample.net/tikz/examples/set-operations-illustrated-with-venn-diagrams/ - Uwe Ziegenhagen
	\begin{tikzpicture}
	   \begin{scope}
	        \clip \secondcircle;
	        \draw[filled, even odd rule] \firstcircle
	                                     \secondcircle node[fill=white] {$B$};
	    \end{scope}
	    \draw[outline] \firstcircle node {$A$}
	                   \secondcircle;
	    \node[anchor=south] at (current bounding box.north) {$B - A$};
	    \draw (-2,-2) -- (-2,2.2) -- (4,2.2) --(4,-2) -- cycle;
	    \draw (4,-2) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	\end{tikzpicture}
        \caption{Diferència de dos esdeveniments}
        \label{fig:operacions-conjunts-resta}
    \end{subfigure}
    \begin{subfigure}[t]{0.45\linewidth}
    % Generat amb TikZ
    % Modified From http://www.texample.net/tikz/examples/set-operations-illustrated-with-venn-diagrams/ - Uwe Ziegenhagen
	\begin{tikzpicture}

	    \draw[pattern={north east lines}] (-2,-2) -- (-2,2) -- (4,2) --(4,-2) -- cycle;
	    \draw (4,-2) node[anchor=south east, fill=white] {$\Omega$};
	    \draw[filled2] \firstcircle node {$A$};
	    \node[fill=white] at (2.5,0) {$A^c$};
	\end{tikzpicture}
        \caption{Complementari d'un esdeveniment}
        \label{fig:operacions-conjunts-complementari}
    \end{subfigure}


    \caption{Operacions entre esdeveniments representats mitjançant diagrames de Venn}
    \label{fig:operacions-conjunts}
\end{figure}


\begin{definition}[intersecció d'esdeveniments]La \term{intersecció}\index{intersecció d'esdeveniments} de dos esdeveniments, $A$ i $B$, és aquell esdeveniment, denotat per $A\cap B$, format per aquells elements que estan simultàniament a $A$ i a $B$. Dos esdeveniments són \term{incompatibles}\index{esdeveniments!incompatibles} si la seva intersecció és el conjunt buit. En cas contrari, es diu que són \term{compatibles}\index{esdeveniments!compatibles}.
\end{definition}

De manera informal, l'esdeveniment intersecció de dos esdeveniment és aquell que ocorre quan ocorren ambdós. De la definició es veu que $A\cap B$ és el mateix que $B\cap A$ (\autoref{fig:operacions-conjunts-interseccio}).

\begin{definition}[esdeveniment contrari]Donat un esdeveniment $A$, el seu \term{esdeveniment contrari} o \term{complementari}\index{esdeveniment!contrari}\index{esdeveniment!complementari}, que es denota per $A^c$ o $\overline{A}$, és l'esdeveniment format per tots els elements de l'espai mostral que no són de $A$. És a dir, l'esdeveniment contrari de $A$ es verifica quan no ocorre $A$ (\autoref{fig:operacions-conjunts-complementari}).
\end{definition}

\begin{definition}[diferència d'esdeveniments]Donats dos esdeveniments, $A$ i $B$, la \term{diferència} entre $A$ i $B$, que es denota per $A \setminus B$ (o $A - B$), és l'esdeveniment format pels elements de $A$ que no estan en $B$ (\autoref{fig:operacions-conjunts-resta}).
\end{definition}

\begin{claim}De forma general, existeix una connexió entre les operacions entre conjunts i els operadors lògics presents a les expressions: d'aquesta manera, la unió correspondria a la "o", la intersecció a la "i" i el complementari a "no". Així, si definim $M$ com el conjunt de persones motoristes i $U$ les persones que duen ulleres. Tenim que hi ha una correspondència entre aquestes frases i les operacions entre conjunts següents:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item seleccionar una persona motorista o amb ulleres $\leftrightarrow$ $M \cup U$.
\item seleccionar una persona motorista i amb ulleres $\leftrightarrow$ $M \cap U$.
\item seleccionar una persona que no sigui motorista $\leftrightarrow$ $M^c$.
\end{enumerate}
\end{claim}

\begin{example}En l'experiment de llançar un dau i mirar el resultat, tenim que $E = \{1, 2, 3, 4, 5, 6\}$. Si agafam $A =$ que surti parell i $B =$ que surti un nombre menor que 5, tenim que:
\begin{itemize}
\item $A \cup B$ = que surti parell o menor que 5 = $\{2,4,6\} \cup \{1,2,3,4\}$ = $\{1,2,3,4,6\}$. Per tant, $A \cup B = \{1,2,3,4,6\}$.
\item $A \cap B$ = que surti parell i menor que 5 = $\{2,4,6\} \cap \{1,2,3,4\}$ = $\{2,4\}$. Per tant, $A \cap B = \{2, 4\}$.
\item $A \setminus B$ = $\{6\}$.
\item $B \setminus A$ = $\{1,2\}$.
\item $A^c$ = el contrari de què surti parell = $\{1,3,5\}$.
\item $B^c$ = el contrari de què surti un nombre menor que 5 = $\{5, 6\}$.
\end{itemize}
\end{example}

\subsection{Propietats de les operacions}

Les operacions sobre el conjunt d'esdeveniments anteriorment descrites satisfan certes propietats. Si $A$, $B$ i $C$ són esdeveniments qualssevol i $E$ denota l'espai mostral, aleshores:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $A \cup E =E$; $A \cup \emptyset = A$; $A \cup A^c = E$.
\item $A \cap E =A$; $A \cap \emptyset = \emptyset$; $A \cap A^c = \emptyset$.
\item $A \setminus B = A \cap B^c$.
\item $(A \setminus B) \cup (A \cap B) \cup (B \setminus A) = A \cup B$.
\item Idempotència: $\left(A^c\right)^c = A$.
\item Commutatives:
\begin{enumerate}
\item $A \cup B = B \cup A$.
\item $A \cap B = B \cap A$.
\end{enumerate}
\item Associatives:
\begin{enumerate}
\item $A \cup (B \cup C) = (A \cup B) \cup C$.
\item $A \cap (B \cap C) = (A \cap B) \cap C$.
\end{enumerate}
\item Distributives:
\begin{enumerate}
\item $A \cup (B \cap C) = (A \cup B) \cap (A \cup C)$.
\item $A \cap (B \cup C) = (A \cap B) \cup (A \cap C)$.
\end{enumerate}

En particular:
\begin{itemize}
\item $A\cup \left( A\cap B\right) =A$.
\item $A\cap \left( A\cup B\right) =A$.
\end{itemize}

\item \term{Lleis de De Morgan}\index{lleis!de De Morgan}
\begin{enumerate}
\item $\left( A\cup B\right) ^{c}=A^{c}\cap B^{c}$.
\item $\left( A\cap B\right) ^{c}=A^{c}\cup B^{c}$.
\end{enumerate}
\end{enumerate}

\begin{claim}Les més importants són les propietats distributives i les lleis de De Morgan.
\end{claim}

\begin{exercise}Es disposa d'una urna amb bolles numerades de l'1 al 16, de la qual s'extreu una bolla. Considerem els esdeveniments següents:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $A$ = treure un 7.
\item $B$ = treure un nombre menor que 7.
\item $C$ = treure un nombre parell.
\item $D$ = treure un múltiple de 3.
\end{enumerate}
Calculeu \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $\Omega$, \item $A \cap B$, \item $A \cup B$, \item $B \cap C$, \item $C \cap D$, \item $C \cup D$, \item $B^c$, \item $A\setminus B$, $B \setminus A$ \end{enumerate*}. Existeixen esdeveniments incompatibles entre si?
\end{exercise}

\begin{exercise} Es llança una ruleta de 10 costats, numerats de la següent manera: 2, 4, 6, 8, \ldots, 20, i s'observa el resultat obtingut.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Trobeu l'espai mostral.
\item Escriviu com a conjunts els esdeveniments següents:
\begin{enumerate}
\item $A$ = ``obtenir un nombre parell''.
\item $B$ = ``obtenir un nombre senar''.
\item $C$ = ``obtenir un múltiple de 3''.
\item $D$ = ``obtenir un múltiple de 5''.
\item $E$ = ``obtenir un nombre major que 4''.
\item $F$ = ``obtenir un nombre menor que 6''.
\item $G$ = ``obtenir un múltiple de 3 i 4''.
\end{enumerate}
\item Calculeu els seus esdeveniments contraris.
\item Trobeu la unió, la intersecció i la diferència d'$A$ amb cadascun dels altres esdeveniments.
\item Assenyaleu un parell d'esdeveniments incompatibles entre si. Justifiqueu la resposta.

\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Aplicant les propietats anteriors, demostreu que:
\begin{multicols}{2}
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $A \cap (A \cap B) = A \cap B$.
\item $A \cup (B \setminus A) = A \cup B$.
\item $(A \setminus B) \cap B = \emptyset$.
\item $(A^c \cap B) \cup A = A \cup B$.
\item $(A \cup B^c) \cap B = A \cap B$.
\item $\left( \left( A \setminus B \right) \cup \left( B \setminus A \right) \right)^c = A \cap B$. 
\end{enumerate}
\end{multicols}
\end{exercise}

\begin{example}\label{exemple:js-probabilitat-1}D'entre els habitants d'un poble es tria una persona a l'atzar. Considerem els esdeveniments següents: $A$ = ser soci del casino, $B$ = ser soci del club de futbol local i $C$ ser soci d'alguna associació juvenil.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Expresseu en funció de $A$, $B$ i $C$ les situacions següents:
\begin{enumerate}
\item ``ser soci d'alguna d'aquestes associacions''.
\item ``ser soci de les tres associacions''.
\item ``ser soci només del casino''.
\item ``ser soci de, com a màxim, una o dues associacions.
\item ``no ser soci de cap de les associacions''.
\item ``ser soci d'una sola associació''.
\end{enumerate}
\item Expresseu el significat dels esdeveniments següents:
\begin{enumerate}
\item $A \cup B \cup C$.
\item $\overline{\left( A \cup B \cup C\right)}$.
\item $A \cup B - C$
\item $\overline{\left( A \cap B \cap C\right)}$.
\item $C - (A \cup B)$
\item $(A \cap B) \cup (A \cap C) \cup (B \cap C)$.
\end{enumerate}
\end{enumerate}

\begin{solution*}
Per ajudar-nos a resoldre cadascun dels apartats, hem fet servir el diagrama de Venn de tres esdeveniments (\autoref{fig:diagrama-venn-de-tres}).

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Part 1
\begin{enumerate}
\item $A \cup B \cup C$
\item $A \cap B \cap C$
\item $A \cap \overline{B} \cap \overline{C}$
\item $A \cup B \cup C - (A \cap B \cap C)$
\item $\overline{\left(A \cap B \cap C\right)} = \overline{A} \cap \overline{B} \cap \overline{C}$
\item $(A \cap \overline{B} \cap \overline{C}) \cup (\overline{A} \cap B \cap \overline{C}) \cup (\overline{A} \cap \overline{B} \cap C)$
\end{enumerate}
\item Part 2
\begin{enumerate}
\item ``pertànyer a, almenys, una associació''
\item ``no ser soci de cap associació''
\item ``no ser soci de juvenil però sí d'alguna de les altres dues''
\item ``no ser soci de les tres alhora''
\item ``ser soci, només, de l'associació juvenil''
\item ``ser soci de, almenys, dues associacions''
\end{enumerate}
\end{enumerate}
\end{solution*}
\end{example}

\begin{figure}[h!]
    \centering
    % From http://www.texample.net/tikz/examples/venn/
	% A Venn diagram with PDF blending
	% Author: Stefan Kottwitz
	% License: CC-BY 2.5
	% https://www.packtpub.com/hardware-and-creative/latex-cookbook
	\begin{tikzpicture}
	  \begin{scope}[blend group = soft light]
	    \fill[red!30!white]   ( 90:1.2) circle (1.5);
	    \fill[green!30!white] (210:1.2) circle (1.5);
	    \fill[blue!30!white]  (330:1.2) circle (1.5);
	  \end{scope}
	  \node at ( 90:1.5)    {$A$};
	  \node at ( 210:1.5)   {$B$};
	  \node at ( 330:1.5)   {$C$};
	  \draw (-3,-3) -- (-3,3) -- (3,3) --(3,-3) -- cycle;
	  \draw (3,-3) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	\end{tikzpicture}
    \caption{Diagrama de Venn de tres esdeveniments}
    \label{fig:diagrama-venn-de-tres}
\end{figure}


\begin{exercise}\label{exer:js-probabilitat-1}Siguin els esdeveniments següents: $A$ = ``plou avui'', $B$ = ``plou demà'' i $C$ = ``plou passat-demà''. Expresseu mitjançant operacions entre esdeveniments:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Plou un dels tres dies, almenys.
\item Plou avui però no demà ni passat-demà.
\item No plou cap dels tres dies.
\item Plou com a màxim dos d'aquests tres dies.
\item Plou avui però no demà.
\end{enumerate}
Expliqueu el significat de
\begin{multicols}{2}
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $( A \cap B) - C$.
\item $(A \cup B) - C$.
\item $ A \cup B \cup \overline{C}$.
\item $\left( A \cap B \right) \cup \left( C \cap A \right)$.
\item $\overline{A \cup B}$.
\end{enumerate}
\end{multicols}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:js-probabilitat-2}Considerem els esdeveniments ``ser oient de RNE'', ``set oient de la SER'', ``ser oient de M80''. Expresseu, mitjançant operacions amb esdeveniments, els esdeveniments següents: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item ``ser oient de només dues emissores'', \item ``ser oient de RNE però no de la SER ni de M80'', \item ``ser oient de, almenys, una emissora'', \item `escoltar alguna emissora però no les tres'', \item ``no escoltar més d'una emissora'' \end{enumerate*}
\end{exercise}

\chapter{Probabilitat}

La probabilitat és la mesura de la certesa que ocorri un cert esdeveniment aleatori, és a dir, la probabilitat mesura la {\em facilitat} que l'esdeveniment tengui lloc: a major probabilitat, majors són les possibilitats que l'esdeveniment ocorri. A cada esdeveniment se li associa un nombre, de $0$ a $1$:
\begin{itemize}
\item Si la probabilitat d'un esdeveniment és $0$, llavors és impossible que ocorri dit esdeveniment.
\item Si la probabilitat és $1$, llavors l'esdeveniment és segur que passarà, en qualsevol cas.
\item En els altres casos, el valor de la probabilitat indica el tant per u de possibilitats que l'esdeveniment ocorri.
\end{itemize}

De manera més formal,

\begin{definition}[probabilitat]La \term{probabilitat}\index{probabilitat} és una aplicació que associa a cada esdeveniment $A$ un nombre, $p(A)$, anomenat la probabilitat de $A$, que satisfà les propietats següents:

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(A)\geq 0$ per a qualsevol esdeveniment $A$. És a dir, la
probabilitat d'un esdeveniment qualsevol no pot ser negativa.

\item $p(E)=1$. La probabilitat de l'esdeveniment segur és $1$.

\item $p(\emptyset) = 0$. La probabilitat de l'esdeveniment impossible és $0$.

\item Si $A$ i $B$ són esdeveniments incompatibles, llavors $p(A\cup B)=p(A)+p(B)$.\footnote{La definició axiomàtica de la probabilitat s'escapa de l'abast d'aquest manual. Conceptes com el de $\sigma$-àlgebra i $\sigma$-additivitat són necessaris per introduir-la. Els fonaments formals de la probabilitat es deuen, principalment, a Andrei Kolmogórov.}

\end{enumerate}
\end{definition}

\section{Propietats de la probabilitat}\label{seccio:propietat-de-la-probabilitat}

La definició anterior, té una sèrie de conseqüències: si $A$ és un esdeveniment qualsevol, llavors:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(A^{c})=1-p(A)$.

\item Si $A$ és un subconjunt de $B$, llavors $p(A) \leq p(B)$.

\item $p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B)$.

\item $p(A \setminus B) = p(A) - p(A \cap B)$ \footnote{Es pot demostrar de manera senzilla aquest fet: sabem que $(A \setminus B) \cap (A \cap B) = \emptyset$ i $(A \setminus B) \cup (A \cap B) = A$. Aplicant la propietat anterior per $A \setminus B$ i $A \cap B$, tenim que $p(A) = p((A \setminus B) \cap (A \cap B)) = p(A \setminus B) + p(A \cap B) - p(\emptyset)$. Pel que $p(A) = p(A\setminus B) + p(A \cap B)$.}.
\end{enumerate}

Amb aquestes propietats podem trobar probabilitats de certs esdeveniments, encara no coneguem quin és l'experiment aleatori que s'ha realitzat, ni fins i tot el seu espai mostral.

\bigskip
\begin{example}Donats els esdeveniments $A$ i $B$, i les probabilitats $p(A)=0.1$, $p(B)=0.2$ i $p(A\cup B)=0.25$, calculeu \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $p(A^{c})$ \item $p(A\cap B)$ \end{enumerate*}.

\begin{solution*}\ 

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Tenim que $p(A^{c}) = 1-p(A) = 1-0.1 = 0.9$.
\item Aplicant la probabilitat de la unió: $0.25=0.1+0.2-p(A\cap B)$. Per tant, $p(A\cap B)=0.1+0.2-0.25=0.05$.
\end{enumerate}

\end{solution*}
\end{example}

\begin{exercise}\label{exercici:js-prob-simple-2}Si sabem que la probabilitat dels esdeveniments $A$, $B$ i $A \cap B$ és $p(A) = 1/3$, $p(B) = 2/5$ i $p(A \cap B) = 1/15$, trobeu les probabilitats de: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item que es compleixi algun dels esdeveniments $A$ o $B$ \item que no es compleixi $A$ però sí $B$, \item que es compleixi, només, un esdeveniment \item que no es compleixi ni $A$ ni $B$ \end{enumerate*}

\begin{solution*}
\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $2/3$, \item $1/3$, \item $3/5$, \item $1/3$\end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:js-prob-simple-3}En un banc hi ha dues alarmes, $A$ i $B$. En cas d'atracament, la probabilitat que s'activi $A$, $B$ o ambdues és: $p(A) = 0,75$, $p(B) = 0,85$ i $p(A \cap B) = 0,65$. Trobeu la probabilitat que: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item se n'activi alguna de les dues \item s'activi només una \item no se n'activi cap\end{enumerate*}
\end{exercise}

\begin{exercise}Determineu si són compatibles o incompatibles els esdeveniments $A$ i $B$, sabent que $p(A)=1/4$, $p(B)=1/2$ i $p(A\cup B)=2/3$.
\end{exercise}

\begin{exercise}Dels esdeveniments $A$ i $B$ se sap que $p(A)=2/5$, $p(B)=1/3$ i $p(A^{c}\cap B^{c})=1/3$. Calculeu $p(A\cup B)$ i $p(A\cap B)$.
\end{exercise}

\section{Regla de Laplace}

La \term{regla de Laplace}\index{regla!de Laplace} permet calcular la probabilitat d'un experiments si els esdeveniments elementals que el formen tenen tots la mateixa probabilitat. En altres paraules, si no hi ha cap biaix. En aquest cas, la probabilitat que ocorri un esdeveniment $A$ és:
\begin{equation*}
p(A) =\frac{\text{nombre de casos favorables a } A}{\text{nombre de casos possibles}} .
\end{equation*}%

\begin{example}[aplicació de la regla de Laplace]Una urna conté $5$ bolles blanques,  $7$ bolles negres i $3$ bolles verdes. Se n'extreu una a l'atzar. Quina és la probabilitat que aquesta sigui negra?

\begin{solution*}Tenim que la probabilitat de treure una bolla concreta és la mateixa (les bolles no estan trucades), per tant podem aplicar la llei de Laplace:
\begin{equation*}
p(\text{negra}) = \frac{\text{ nombre de bolles negres} }{\text{nombre
total de bolles}} = \frac{7}{15} .
\end{equation*}
\end{solution*}
\end{example}

\begin{example}[aplicació de la regla de Laplace]D'un joc de cartes espanyoles en triam una a l'atzar\footnote{A la baralla espanyola, hi ha $48$ cartes: $12$ cartes de bastos, $12$ d'ors, $12$ d'espases i $12$ de copes. El $10$ s'anomena {\em sota}, l'$11$ s'anomena {\em cavall} i el $12$, {\em rei}. El conjunt de sotes, cavalls i reis s'anomenen {\em figures}.}. Quina és la probabilitat que aquesta sigui una figura, és a dir un $10$, un $11$ o un $12$?

\begin{solution*}Treure una carta és un esdeveniment equiprobable, per tant podem aplicar la llei de Laplace:%
\begin{equation*}
p(\text{figura}) = \frac{12}{48}=\frac{1}{4}
\end{equation*}
\end{solution*}
\end{example}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-1}En el llançament d'un dau, calculeu la probabilitat que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item surti un cinc.
\item surti un nombre parell.
\item no surti un nombre parell.
\item surti múltiple de $3$.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-2}A una oficina, un $30\%$ del personal duen ulleres. Es tria una persona a l'atzar. Calculeu la probabilitat que aquesta no dugui ulleres.
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-3} En l'experiment consistent a treure una carta d’una baralla espanyola de 48 cartes, calculeu la probabilitat que sigui:
\begin{multicols}{3}
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Sota
\item Bastos o copes
\item Bastos i copes
\item Figura i oros
\item Figura o oros
\item Cavall o copes
\end{enumerate}
\end{multicols}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-4} En una bossa hi ha 5 bolles vermelles, 10 bolles negres i 5 bolles blaves. En traiem una i miram de quin color és. Calculeu la probabilitat de:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Treure una bolla vermella.
\item Treure una bolla negra o blava.
\item Treure una bolla que no sigui blava.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-5}En una bossa hi ha 25 bolles numerades de la manera següent: 5, 7, 9, 11, \ldots, 55. S'extreu una bolla a l'atzar i se n'observa el seu nombre. Calculeu la probabilitat de:
\begin{multicols}{2}
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Treure un nombre que acabi en 5.
\item Treure un nombre menor que 17.
\item Treure un nombre parell.
\item Treure un múltiple de 3.
\item Treure un nombre primer.
\end{enumerate}
\end{multicols}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici:probabilitat-simple-6}En una capsa hi ha vuit bolles numerades consecutivament com segueix: 2, 4, 6, \ldots, 16. Si diem $A =$ ``treure un nombre menor o igual que 10'' i $B =$ ``treure un múltiple de 3''. Calculeu la probabilitat de: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $A$ \item $B$ \item $A^c$ \item $B^c$ \item $A \cup B$ \item $A \cap B$ \end{enumerate*}
\end{exercise}

\begin{solution*} \autoref{exercici:probabilitat-simple-1} \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $1/6$, \item $1/2$, \item $1/2$, \item $1/3$ \end{enumerate*}, \autoref{exercici:probabilitat-simple-2}] $0.7$, \autoref{exercici:probabilitat-simple-3}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $4/48$, \item $1/2$, \item $0$, \item $3/48$, \item $21/48$, \item $15/48$ \end{enumerate*}, \autoref{exercici:probabilitat-simple-4}]  \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $1/4$, \item $3/4$ \item $3/4$ \end{enumerate*}, \autoref{exercici:probabilitat-simple-5}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,2$, \item $0,24$, \item $0$, \item $0,32$, \item $0,56$ \end{enumerate*}, \autoref{exercici:probabilitat-simple-6}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0.625$, \item $0.25$, \item $0.375$, \item $0.75$, \item $0.75$, \item $0.125$ \end{enumerate*}
\end{solution*}

\begin{exercise}\label{exercici:js-prob-simple-1}En el llançament de dos daus, trobeu la probabilitat que \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item ambdues cares sigui parells, \item la suma de les cares sigui 9\end{enumerate*}
\end{exercise}


\section{Probabilitat condicionada}

En molts de casos, la probabilitat depèn d'un factor. Per exemple, la probabilitat que una persona sigui calba és relativament baixa. Ara bé, la probabilitat que un home sigui calb ja és més alta. Per tant, la probabilitat de ser calb depèn del sexe de les persones. D'aquesta manera podem calcular la probabilitat de ser calb o bé la probabilitat de ser calb condicionat a ser home. Això darrer vol dir que sabent que triam un home, quina és la probabilitat que aquest sigui calb.


\begin{definition}[probabilitat condicionada]Donats els esdeveniments $A$ i $B$, per \term{probabilitat de $A$ condicionat a $B$}\index{probabilitat!condicionada}\index{probabilitat!de $A$ condicionat a $B$} entendrem la probabilitat que es verifiqui l'esdeveniment $A$ si prèviament s'ha verificat l'esdeveniment $B$. S'escriu $p\left( A \mid B\right) $ i es calcula com%
\begin{equation*}
p\left( A \mid B\right) =\frac{p\left( A\cap B\right) }{p\left( B\right) },
\end{equation*}
amb $p(B) \neq 0$.
\end{definition}

\subsection{Propietats de la probabilitat condicionada}

Si $A$ i $B$ són esdeveniments qualssevol, llavors:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(B \mid A) = \frac{p(A \cap B)}{p(A)}$, si $p(A) \neq 0$.
\item $p(A \cap B) = p(A) \cdot p(B \mid A) = p(B) \cdot p(A \mid B)$.
\item Dos esdeveniments són \term{independents}\index{esdeveniments!independents} quan $p(A\mid B) = p(A)$. En aquest cas, $p(A \cap B) = p(A) \cdot p(B)$.

\begin{proposition}Si $A$ i $B$ són independents, llavors també ho són $A^c$ i $B^c$.
\end{proposition}

\end{enumerate}


\begin{example}[probabilitat condicionada]\label{exemple-prob-condicionada}En una bossa tenim:
\begin{itemize}
\item tres bolles verdes, numerades de l'$1$ al $3$.
\item quatre bolles vermelles, numerades del $4$ al $7$.
\item una bolla negra, amb el nombre $8$.
\end{itemize}
de la qual extraiem una bolla. Calculeu $p(\text{parell} \mid \text{verda})$, $p(\text{parell} \mid \text{vermella})$ i $p(\text{parell} \mid \text{negra})$.

Hem de calcular les probabilitats condicionades següents:
\begin{eqnarray*}
p(\text{parell} \mid \text{verda}) &=&\frac{p(\text{parell} \cap \text{verda})}{p(\text{verda})}=\frac{1/8}{3/8}=\frac{1}{3}, \\
p(\text{parell}\mid \text{vermella}) &=&\frac{p(\text{parell} \cap \text{vermella})}{p(\text{vermella})}=\frac{2/8}{4/8}=\frac{1}{2}, \\
p(\text{parell} \mid \text{negra}) &=&\frac{p(\text{parell} \cap \text{negra})}{p(\text{negra})}=\frac{1/8}{1/8}=1.
\end{eqnarray*}
\end{example}

\begin{exercise}D'un joc de cartes se'n treu una a l'atzar. Calculeu la probabilitat que la carta extreta:

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item sigui un rei.
\item sigui una figura.
\item sigui el rei d'espases.
\item sigui un rei sabent que ha sortit una figura.
\item sigui una figura sabent que ha sortit un rei.
\item sigui el rei d'espases sabent que ha sortit una figura.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}En una urna hi ha deu bolles: tres de verdes, enumerades amb els nombres $1$, $2$ i $3$; cinc de blanques, enumerades amb els nombres $4$, $5$, $6$, $7$, $8$; i dues de negres, enumerades amb els nombres $9$ i $10$. S'extreu una bolla a l'atzar de l'urna i es mira el color i el seu nombre. Es defineixen els esdeveniments següents:
\begin{itemize}
\item $P$ treure una bolla amb un nombre parell.
\item $C$ treure una bolla amb un nombre menor o igual que $5$.
\item $V$ treure una bolla verda.
\item $N$ treure una bolla negra.
\end{itemize}
Trobeu les probabilitats següents:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(P)$, $p(C)$, $p(V)$, $p(N)$
\item $p(P \cap V)$, $p(N^c)$, $p(C \cup N)$
\item $p(P \mid V)$, $p(V \mid P)$
\item $p(C \mid N)$, $p(N \mid C)$
\item $p(C \mid (P \cap N))$
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{example}
A l'exemple anterior (\autoref{exemple-prob-condicionada}), els esdeveniments ``parell'' i ``vermella'' són independents, ja que%
\begin{equation*}
p(\text{parell} \mid \text{vermella})=p(\text{parell})=\frac{1}{2}.
\end{equation*}
\end{example}


\begin{example}\label{exemple:enquesta-tauleta-portatil}Una enquesta ha revelat que el 40\% dels habitants d'una regió disposen de tauleta tàctil; el 20\% disposa d'un portàtil; i un 5\% disposa d'ambdós mitjans.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina probabilitat hi ha que un individu, triat a l'atzar i que duu un portàtil davall el braç, tengui també una tauleta?
\item I si duu una tauleta, quina és la probabilitat que tengui portàtil?
\item Quin percentatge de les persones no té tauleta però disposa d'un portàtil?
\end{enumerate}


\begin{solution*}
Si notem per $T$ l'esdeveniment ``disposar d'una tauleta tàctil'' i per $P$ l'esdeveniment ``disposar d'un portàtil'', llavors tenim que $p(T) = 0,40$, $p(P)=0,20$ i $p(T \cap P) = 0,05$.

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Hem de calcular $p(T \mid P) = \frac{p(T \cap P)}{p(P)} = \frac{0,05}{0,2} = \frac{1}{4}$.
\item En aquest cas, $p(P \mid T) = \frac{p(P \cap T)}{p(T)} = \frac{0,05}{0,4} = \frac{1}{8}$.
\item Volem saber $p(T^c \cap P) = p(P \setminus T)$. Per les propietats de la probabilitat (vegeu \autoref{seccio:propietat-de-la-probabilitat}), això és igual a $p(P) - P(P \cap T) = 0,2 - 0,05 = 0,15$.
\end{enumerate}
\end{solution*}
\end{example}

Aquest exemple també es pot resoldre usant taules de contingència (vegeu \autoref{seccio:taules-de-contingencia}) 


\section{Experiments compostos: tècniques de resolució}

\begin{definition}[experiment compost]Un experiment es diu \term{compost}\index{experiment!compost} si està format per més d'una part, la qual dóna lloc a un resultat. Si l'experiment només té una part es diu \term{experiment simple}\index{experiment!simple}.
\end{definition}

Fins ara només hem vist experiments simples.

\begin{example}[exemple d'experiments compostos]Exemple d'experiment compost és:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Tirar dos daus.
\item Extreure dues (o més) bolles d'una urna, amb o sense reposició (la reposició és si tornam la bolla extreta a l'urna).
\item Extreure una bolla d'una urna i, segons el color de la bolla, extreure'n una altra d'una altra.
\end{enumerate}
\end{example}

Existeixen diverses tècniques per a calcular les probabilitats dels experiments compostos, les quals de forma general podem emprar indistintament. El millor és veure'ls amb exemples.

\subsection{Diagrama d'arbre}

\begin{example}\label{exercici-Javier-Sanchez-clauers}A una casa hi ha tres clauers, $A$, $B$ i $C$ amb $5$, $7$ i $8$ claus respectivament, de les quals només una de cada clauer obri la porta del rebost. Es tria un clauer a l'atzar i, d'aquest, una clau per intentar obrir el rebost.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina és la probabilitat d'obrir el rebost?
\item Quina és la probabilitat que es triï el tercer clauer i la que la clau triada no obri el rebost?
\item Quina és la probabilitat que s'hagi triat el clauer $C$ sabent que s'ha obert el rebost?
\end{enumerate}

\begin{solution*}
En primer lloc, facem un \term{diagrama d'arbre}\index{diagrama!d'arbre} (\autoref{fig:diagrama-arbre-0}).

\begin{figure}[h!]
    \centering
    % From http://www.texample.net/tikz/examples/probability-tree/

	% Set the overall layout of the tree
	\tikzstyle{level 1}=[level distance=3.5cm, sibling distance=3.5cm]
	\tikzstyle{level 2}=[level distance=3.5cm, sibling distance=2cm]

	% Define styles for bags and leafs
	\tikzstyle{bag} = [text width=4em, text centered]
	\tikzstyle{end} = [circle, minimum width=3pt,fill, inner sep=0pt]

	% The sloped option gives rotated edge labels. Personally
	% I find sloped labels a bit difficult to read. Remove the sloped options
	% to get horizontal labels. 
	\begin{tikzpicture}[grow=right, sloped]
	\node[bag] {Inici}
	    child {
	        node[bag] {Clauer $C$}        
	            child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(C \cap O)=\frac{1}{3}\cdot\frac{1}{8}=\frac{1}{24}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {Obri}
	                node[below]  {$\frac{1}{8}$}
	            }
	            child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(C \cap \overline{O})=\frac{1}{3}\cdot\frac{7}{8}=\frac{7}{24}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {No obri}
	                node[below]  {$\frac{7}{8}$}
	            }
	            edge from parent 
	            node[above] {$C$}
	            node[below]  {$\frac{1}{3}$}
	    }
	    child {
	        node[bag] {Clauer $B$}        
	        child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(B \cap O)=\frac{1}{3}\cdot\frac{1}{7}=\frac{1}{21}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {Obri}
	                node[below]  {$\frac{1}{7}$}
	            }
	            child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(B \cap \overline{O})=\frac{1}{3}\cdot\frac{6}{7}=\frac{6}{21}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {No obri}
	                node[below]  {$\frac{6}{7}$}
	            }
	        edge from parent         
	            node[above] {$B$}
	            node[below]  {$\frac{1}{3}$}
	    }
	    child {
	        node[bag] {Clauer $A$}        
	            child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(A \cap O)=\frac{1}{3}\cdot\frac{1}{5}=\frac{1}{15}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {Obri}
	                node[below]  {$\frac{1}{5}$}
	            }
	            child {
	                node[end, label=right:
	                    {$p(A \cap \overline{O})=\frac{1}{3}\cdot\frac{4}{5}=\frac{4}{15}$}] {}
	                edge from parent
	                node[above] {No obri}
	                node[below]  {$\frac{4}{5}$}
	            }
	            edge from parent 
	            node[above] {$A$}
	            node[below]  {$\frac{1}{3}$}
	    };
	\end{tikzpicture}
    \caption{Diagrama d'arbre}
    \label{fig:diagrama-arbre-0}
\end{figure}

D'aquesta manera, tenim que
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item\label{apartat:a} La probabilitat d'obrir el rebost és:
\begin{equation*}
p(O) = p(A \cap O) + p(B \cap O) + p(C \cap O) = \frac{1}{15} + \frac{1}{21} + \frac{1}{24} = \frac{131}{840}
\end{equation*}
\item La probabilitat de triar el clauer $C$ i no obrir el rebost és $p(C \cap \overline{O}) = \frac{1}{3} \cdot \frac{7}{8} = \frac{7}{24}$.
\item\label{apartat:c} La probabilitat que s'hagi triat el clauer $C$ sabent que s'ha obert el rebost és $p(C \mid O)$:
\begin{equation*}
p(C \mid O) = \frac{p(C \cap O)}{p(O)} = \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{8} }{ \frac{131}{840}} = \frac{1/24}{131/840} = \frac{840}{3144} = \frac{35}{131}
\end{equation*}
\end{enumerate}

Notem diverses coses:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Per calcular la probabilitat d'una {\em fulla}\index{fulla!d'un diagrama d'arbre} del diagrama d'arbre, hem de multiplicar cadascun del valors de les probabilitats que té cada {\em branca}\index{branca!d'un diagrama d'arbre}. Així hem calculat la probabilitat $p(C \cap \overline{O})$.

\item Cada branca és disjunta, és a dir, la seva intersecció és buida. D'aquesta manera, la probabilitat que passin esdeveniments que estan a diferents fulles es calcula sumant les seves probabilitats. Així hem calculat $p(O)$.

\item Notem que l'espai mostral d'aquest experiment compost seria
\begin{equation*}
\Omega = \{ (a, a_1), \ldots, (a, a_5), (b, b_1), (b, b_2), \ldots, (b, b_7), (c, c_1), \ldots (c, c_8) \},
\end{equation*}
on, per exemple, $(b, b_5)$ denota que s'ha triat el clauer $B$ i s'ha triat la cinquena clau d'aquest clauer. D'aquesta manera, triar el clauer $A$ seria l'esdeveniment
\begin{equation*}
A = \{ (a, a_1), (a, a_2), (a, a_3), (a, a_4), (a, a_5) \}
\end{equation*}
De forma anàloga es definirien els esdeveniments $B$, triar el clauer $B$, i $C$, triar el clauer $C$. L'esdeveniment ``la clau triada obri el rebost'', $O$, seria
\begin{equation*}
O = \{ (a, a_2), (b, b_3), (c, c_4) \},
\end{equation*}
si suposem que $a_2$, $b_3$ i $c_4$ serien les claus que obririen el rebost. Noteu que el diagrama d'arbre serveix per a trobar fàcilment les probabilitats de $A$, $B$, $C$ i $O$ sense haver de manejar conjunts. 

\item Als apartats \ref{apartat:a} i \ref{apartat:c} hem aplicat, sense saber-ho, la probabilitat total de l'esdeveniment $O$ i el teorema de Bayes.

\begin{proposition}[probabilitat total]Sigui un esdeveniment $B$ que pot dependre d'altres esdeveniments $A_1, A_2, \ldots, A_n$ incompatibles entre si ($A_i \cap A_j = \emptyset$ per a tots els $i, j$) i tals que la seva unió és $\Omega$ ($A_1 \cup A_2 \cup \ldots \cup A_n = \Omega$). Aleshores la probabilitat de $B$ es pot calcular com
\begin{equation*}
p(B) = p(A_1) \cdot p(B \mid A_1) + p(A_2) \cdot p(B \mid A_2) + \ldots + p(A_n) \cdot p(B \mid A_n)
\end{equation*}
Aquesta igualtat es coneix com a \term{probabilitat total de $B$}\index{probabilitat!total}.
\end{proposition}

\begin{theorem}[teorema de Bayes]Amb els mateixos termes que el teorema de la probabilitat total\index{teorema!de Bayes},
\begin{equation*}
p(A_i \mid B) = \frac{p(A_i) \cdot p(B\mid A_i)}{p(A_1) \cdot p(B \mid A_1) + \ldots + p(A_n) \cdot p(B \mid A_n)}
\end{equation*}
\end{theorem}

\end{enumerate}

\end{solution*}
\end{example}

\begin{exercise}\label{exercici-diagrama-arbre-1}Llançam una moneda dues vegades. Quina és la probabilitat d'obtenir: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item Dues cares? \item Almenys una cara? \item Una cara i una creu? \end{enumerate*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici-diagrama-arbre-2}Un moix encalça un ratolí. Aquest pot fugir per tres carrerons diferents, que designarem per $A$, $B$ i $C$. Les probabilitats que el ratolí entri en els carrerons $A$, $B$ i $C$ són, respectivament, de $0.3$, $0.5$ i $0.2$. Se sap que la probabilitat que el moix caci al ratolí després que aquest entri al carreró $A$ és de $0.4$, de $0.6$ si entra en el carreró $B$, i de $0.1$ si ho fa pel carreró $C$. Calculeu \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item la probabilitat que el moix caci al ratolí \item la probabilitat que el ratolí hagi entrat en el carreró $A$ si sabem que finalment el moix l'ha caçat. \end{enumerate*}

\begin{exercise}\label{exercici-diagrama-arbre-3}D'un joc de cartes espanyoles, n'extraiem dues (sense reemplaçament). Quina és la probabilitat que ambdues siguin d'espases?
\end{exercise}

\end{exercise}

\begin{solution*}
\begin{enumerate*}
\item[Exercici~\ref{exercici-diagrama-arbre-1}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $1/4$ \item $3/4$ \item $1/2$ \end{enumerate*}
\item[Exercici~\ref{exercici-diagrama-arbre-2}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0.44$ \item $0.273$ \end{enumerate*}
\item[Exercici~\ref{exercici-diagrama-arbre-3}] $11/188$
\end{enumerate*}
\end{solution*}

\begin{exercise}\label{exercici-gladiols} A certa floristeria varen rebre quantitats iguals de roses i gladiols, de color groc i blanc. El $60\%$ dels gladiols són de color groc, mentre que el $70\%$ de les roses són de color blanc.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Si triem una rosa, quina probabilitat tenim que sigui de color groc?
\item Quina proporció de flors són de color blanc?
\item Si es varen comprar un total de 2000 flors i prenem dos gladiols, quina és la probabilitat que aquests siguin de diferent color?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici-maquina-peces}Una màquina ha produït 100 peces, de les quals 15 han presentat algun defecte.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Trobeu la proporció de peces que no són defectuoses.
\item Calculeu la probabilitat que, si examinem dues peces, ambdues resultin defectuoses.
\item Calculeu la probabilitat que, sabent que la segona peça és defectuosa, la primera també ho sigui.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exercici-tatxes}En una cadena de producció de tatxes, sabem que una de cada 250 tatxes és defectuosa. Es trien dues tatxes a l'atzar. Calculeu
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item la probabilitat que les dues tatxes siguin defectuoses.
\item la probabilitat que almenys alguna de les tatxes siguin defectuoses.
\item saben que la segona tatxa és defectuosa, que la primera no ho sigui.
\end{enumerate}
\end{exercise}


\begin{exercise}\label{exercici-llapissos}Un estoig conté 15 llapis de color vermell i 10 de color blau.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Si triem un llapis a l'atzar, quina probabilitat es té que sigui vermell?
\item Si n'extraiem dos, quina és la probabilitat que ambdós siguin blaus?
\item Calculeu la probabilitat que, sabent que el segon és vermell, el primer hagi estat blau.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{solution*}\autoref{exercici-gladiols}] Heu de fer dos diagrames d'arbre diferents a l'apartat $b$ i a l'apartat $c$. Amb això: \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,3$ \item $p(\text{blanc}) = p(\text{gladiol, blanc}) + p(\text{rosa, blanc}) = 0,55$ \item $p(\text{color diferent})$ $= p(\text{groc, blanc}) + p(\text{blanc, groc})$ $= \frac{600}{1000} \cdot \frac{400}{999} + \frac{400}{1000} \cdot \frac{600}{999}$ $= \frac{160}{333}$ \end{enumerate*}, \autoref{exercici-maquina-peces}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $25/100$ \item $7/330$ \item $14/99$\end{enumerate*}, \autoref{exercici-llapissos}] \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $3/5$ \item $3/20$ \item $5/12$ \end{enumerate*}
\end{solution*}


\subsection{Taules de contingència}\label{seccio:taules-de-contingencia}

\begin{example}En una empresa hi ha 300 empleats, amb 200 dones i 100 homes. D'aquests, un $30\%$ dels homes i un $40\%$ de les dones tenen un contracte indefinit. Trobeu la probabilitat que \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item una persona elegida a l'atzar sigui dona amb contracte indefinit \item una persona tengui un contracte indefinit \item sigui dona sabent que té un contracte indefinit \end{enumerate*}

\begin{solution*} En comptes de fer un diagrama d'arbre, realitzarem una \term{taula de contingència}\index{taula!de contingència} (\autoref{tab:taula-contingencia-contracte}).

\begin{table}[ht!]
        \centering
	\begin{tabular}{r|r|r|r}
	\cline{2-3}
	& Homes & Dones & \\
	\hline
	Contracte indefinit & $30$ & $80$ & $110$\\
	\hline
	Altres contractes & $70$ & $120$ & $190$\\
	\hline
	Total & $100$ & $200$ & $300$\\
	\hline	
	\end{tabular}%
	\caption{Taula de contingència del sexe i tipus de contracte}
	\label{tab:taula-contingencia-contracte}
\end{table}

Per saber, per exemple, el nombre d'homes amb contracte indefinit hem calculat el $30\%$ de $100$: $\frac{30}{100} \cdot 100 = 30$. De forma anàloga, per saber el nombre de dones amb contracte indefinit: $\frac{40}{100} \cdot 200 = 80$. Per saber els homes i dones amb diferent contracte, hem restat el total menys el nombre de contractes indefinits per sexes.

Amb aquesta taula podem veure fàcilment que
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item La probabilitat que una persona triada a l'atzar sigui dona amb contracte indefinit és $80/300 = 4/15$.
\item La probabilitat que una persona tengui contracte indefinit és de $110/300 = 11/30$.
\item La probabilitat que una persona sigui dona sabent que té contracte indefinit és
\begin{equation*}
p(\text{dona} \mid \text{indefinit}) = \frac{ p(\text{dona} \cap \text{indefinit})}{p(\text{indefinit})} = \frac{80/300}{110/300} = \frac{80}{110} = \frac{8}{11}.
\end{equation*}
\end{enumerate}
\end{solution*}
\end{example}

\begin{claim}En el cas de no saber el nombre total d'empleats, podríem suposar que fossin 100, per exemple.
\end{claim}

\begin{exercise}En una determinada població hi ha un $53\%$ de dones. Un $20\%$ dels homes té afició per la lectura. Aquesta afició augmenta fins al $30\%$ en el cas de les dones. Es tria una persona a l'atzar. \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item Quina és la probabilitat que sigui dina i no tengui afició a la lectura? \item Quina és la probabilitat que la persona triada sigui una dona sabent que té afició per la lectura? \end{enumerate*}

\begin{solution*} \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,371$ \item $0,63$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}


\begin{exercise}En una oficina, el $70 \%$ dels empleats són estrangers. De entre aquests, el $50 \%$ són dones, mentre que, dels nacionals, són homes el $20 \%$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Quin percentatge d'empleats nacionals són dones?

\item Calculeu la probabilitat que un empleat de l'oficina sigui dona.

\item En Ferran fa feina a l'oficina. Quina és la probabilitat que sigui estranger?
\end{enumerate}

\begin{solution*} \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $80\%$ \item $0,59$ \item $35/41$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}Una ciutat ha remodelat el seu passeig marítim i en diari local ha aparegut l'enquesta, realitzada a $200$ persones, sobre si el resultat ha estat satisfactori. Els resultats varien depenent de la zona on viuen els enquestats: dels qui viuen al centre, el $30\%$ li ha agradat el resultat final de les obres. Si viuen a les afores, aquest percentatge ha pujat a un $50\%$. Dels $200$ enquestats, $120$ viuen en el centre.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Quina és la probabilitat que a una persona li hagin agradat les obres?
\item Si sabem que la persona li han agradat les obres, quina probabilitat hi ha que visqui en el centre?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}S'ha realitzat un estudi entre els estudiants d'un curs ofimàtica: d'entre els estudiants, un $40\%$ ja havia cursat anteriorment un curset d'ofimàtica. D'aquests, un $20\%$ té un ordinador a casa, mentre que dels que no havien cursat anteriorment ofimàtica, aquest percentatge baixa al $10\%$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Quina és la probabilitat que un estudiant tengui ordinador a casa?
\item Si un estudiant té ordinador a casa, quina és la probabilitat que no hagi rebut abans formació d'ofimàtica?
\end{enumerate}
\end{exercise}

Amb aquesta tècnica també podem resoldre exercicis referents a propietats de la probabilitat o probabilitat condicionada. Intentem resoldre l'exercici de l'\autoref{exemple:enquesta-tauleta-portatil} amb taules de contingència:

\begin{solution*}
Basta fer una taula com aquesta (\autoref{tab:taula-contingencia-portatil-tauleta}). Indiquem amb negreta les dades copiades talment de l'enunciat. Les altres entrades s'han obtingut restant o usant el càlcul de la probabilitat d'un esdeveniment contrari.

\begin{table}[ht!]
        \centering
	\begin{tabular}{r|r|r|r}
	\cline{2-3}
	& $\text{Tauleta}$ & $\text{Tauleta}^c$ & \\
	\hline
	$\text{Portàtil}$ & $\mathbf{5}$ & $15$ & $\mathbf{20}$\\
	\hline
	$\text{Portàtil}^c$ & $35$ & $45$ & $80$\\
	\hline
	Total & $\mathbf{40}$ & $60$ & $100$\\
	\hline	
	\end{tabular}%
	\caption{Taula de contingència corresponent a la tinença de tauleta informàtica i portàtil}
	\label{tab:taula-contingencia-portatil-tauleta}
\end{table}

Amb aquesta taula, tenim que 
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(T \mid P) = \frac{5}{20} = \frac{1}{4}$
\item $p(P \mid T) = \frac{5}{40} = \frac{1}{8}$
\item $p(T^c \cap P) = \frac{15}{100}$.
\end{enumerate}
\end{solution*}


\subsection{Diagrames de Venn}

Aquest mètode és convenient aplicar-lo quan sabem informació sobre esdeveniments excloents, com per exemple tenir una afició o una altra.

\begin{example}En un poble, el $55\%$ dels habitants consumeix pa integral, el $30\%$ pa multicereal i el $20\%$ d'ambdós tipus. Quina és la probabilitat que una persona triada a l'atzar no consumeixi cap dels dos tipus de pa?

\begin{solution*} Elaborarem un diagrama de Venn dels consumidors de pa (\autoref{fig:metode-Venn-1}). Per fer-ho, suposarem que hi ha 100 habitants al poble (tenim tants per cent al problema, per tant no és una suposició descabellada):
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item Si hi ha 55 habitants que consumeixen pa integral i 20 que també consumeixen multicereal, aleshores n'hi ha 35 que {\em només} consumeixen pa integral.
\item De la mateixa manera, hi ha 10 persones que només consumeixen pa multicereal.
\item Si en total hi ha 100 persones, tenim que hi ha 35 persones que no consumeixen cap tipus de pa.
\end{enumerate}

\begin{figure}[h!]
    \centering

	\def\firstcircle{(0,0) circle (1.5cm)}
	\def\secondcircle{(0:2cm) circle (1.5cm)}

	\colorlet{circle edge}{blue!50}
	\colorlet{circle area}{blue!20}

	\tikzset{filled/.style={fill=circle area, draw=circle edge, thick},
	    outline/.style={draw=circle edge, thick}}

	\tikzset{filled2/.style={fill=white, draw=black, thick},
	    outline/.style={draw=black, thick}}
    % Generat amb TikZ
    % Modified From http://www.texample.net/tikz/examples/set-operations-illustrated-with-venn-diagrams/ - Uwe Ziegenhagen
	\begin{tikzpicture}
	    \draw[outline] \firstcircle node {$35$};
	    \node[anchor=south] at (current bounding box.north) {$I$};
	    \draw[outline] \secondcircle node {$10$};
	    \node[anchor=south] at (2,1.5) {$M$};
	    \draw (0:1cm) node {$20$};
	    \draw (-2,-2) -- (-2,2) -- (4,2) --(4,-2) -- cycle;
	    \draw (4,-2) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	    \draw (-2,-2) node[anchor=south west] {$35$};
	    \draw (4,-2.5) node[anchor=south east] {$100$};
	\end{tikzpicture}
        \caption{Diagrama de Venn dels consumidors de pa}
        \label{fig:metode-Venn-1}
\end{figure}

Per tant, la probabilitat de triar un habitant que no consumeixi cap tipus de pa és $p(\overline{I} \cap \overline{M}) = 35/100 = 0.35$.\footnote{Haguéssim pogut obtenir aquest resultat usant les propietats de les operacions d'esdeveniments: $p(\overline{I} \cap \overline{M}) = p(\overline{(I \cup M)}) = 1 - p(I \cup M) = 1 - (p(I) + p(M) - p(I \cap M)) = 1 - (0.55 + 0.30 - 0.20) = 0.35$ }

\end{solution*}
\end{example}

\begin{exercise}En una població, es sap que el $30\%$ escolta els informatius per la radio, el $60\%$ per la televisió i el $20\%$ pels dos mitjans. Si es tria una persona a l'atzar, determineu la probabilitat que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})] 
\item escolti algun dels mitjans de comunicació.
\item escolti la radio i no vegi la televisió.
\item sabent que no veu la televisió, que escolti la ràdio.
\item escolti només un mitjà de comunicació.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{example}En una ciutat es publiquen tres diaris: $A$, $B$ i $C$. El $50\%$ de la gent està subscrita al diari $A$, el $40\%$ a $B$ i el $30\%$ a $C$. El $20\%$ està subscrit a $A$ i a $B$, el $10\%$ a $A$ i $C$, el $20\%$ a $B$ i $C$ i el $5\%$ a tots els diaris. Si triem una persona a l'atzar d'aquesta ciutat, calculeu la probabilitat que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item estigui subscrit almenys a un diari.
\item no estigui subscrit a cap diari.
\item estigui subscrit exactament a un diari.
\end{enumerate}

\begin{solution*}Facem un diagrama de Venn de tres conjunts: subscriptors de $A$, de $B$ i de $C$ (\autoref{fig:tecniques-2}). Hem marcat en negreta les dades donades. Per calcular les dades que falten, hem procedit de la manera següent:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Hem suposat que hi ha $100$ persones en total.
\item Sabem que $\lvert A \cap B \cap C \rvert = 5$ i $\lvert A \cap B \rvert = 20$. Per tant, els subscriptors de $A$ i $B$ però que no estan subscrits a $C$, i.e., $A \cap B \cap \overline{C}$, són $20-5 = 15$. De la mateixa manera, $\lvert A \cap C \cap \overline{B} \rvert = 5$ i $\lvert B \cap C \cap \overline{A} \rvert = 15$.
\item Com que $\lvert A \rvert = 50$, per l'apartat anterior, tenim que $\lvert A \cap \overline{B} \cap \overline{C} \rvert = 50  - (5+5+15) = 25$. De la mateixa manera, $\lvert B \cap \overline{C} \cap \overline{A} \rvert = 40 - (5+15+15) = 5$ i $\lvert C \cap \overline{A} \cap \overline{B} \rvert = 30 - (5+5+15) = 5$.
\item Per últim, $\lvert \overline{(A \cup B \cup C)} \rvert = 100 - 75 = 25$.
\end{enumerate}

\begin{figure}[h!]
    \centering
    % From http://www.texample.net/tikz/examples/venn/
	% A Venn diagram with PDF blending
	% Author: Stefan Kottwitz
	% https://www.packtpub.com/hardware-and-creative/latex-cookbook
	\begin{tikzpicture}
	  \begin{scope}[blend group = soft light]
	    \draw[thick]   ( 90:1.2) circle (2);
	    \draw[thick] (210:1.2) circle (2);
	    \draw[thick]  (330:1.2) circle (2);
	  \end{scope}
	  \node at ( 90:2)    {$25$};
	  \node at ( 210:2)   {$5$};
	  \node at ( 330:2)   {$5$};
	  \draw (0,0) node {$\mathbf{5}$};
	  \draw (0,3.2) node[anchor=south] {$A$};
	  \draw (-3,-2.2) node[anchor=south] {$B$};
	  \draw (3,-2.2) node[anchor=south] {$C$};
	  \draw (-4,-4) -- (-4,4) -- (4,4) --(4,-4) -- cycle;
	  \draw (4,-4) node[anchor=south east] {$\Omega$};
	  \draw (-4,-4) node[anchor=south west] {$25$};
	  \draw (270:1.2) node {$15$};
	  \draw (150:1.2) node {$15$};
	  \draw (40:1.2) node {$5$};
	\end{tikzpicture}
    \caption{Diagrama de Venn dels subscriptors de diaris}
    \label{fig:tecniques-2}
\end{figure}

Per tant, amb tot,
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item $p(\text{almenys un diari}) = \frac{25+15+5+5+15+5+5}{100} = 75/100 = 0.75$.
\item $p(\text{cap diari}) = 25/100 = 0.25$.
\item $p(\text{exactament 1 diari}) = \frac{25+5+5}{100} = 35/100 = 0.35$.
\end{enumerate}

\end{solution*}
\end{example}


\begin{exercise}En un grup de matrimonis heterosexuals s'ha observat que en el $50\%$ dels casos la dona té estudis universitaris. En un $30\%$ tant l'home com la dona els té i, finalment, el $37,5\%$ dels matrimonis en els que l'home té estudis universitaris i la dona no els té.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina probabilitat hi ha que en un matrimoni heterosexual l'home tengui estudis universitaris?
\item En quin percentatge de matrimonis heterosexuals en els que la dona té estudis universitaris, l'home també els té?
\item Quin percentatge correspon a matrimonis en el que l'home no té estudis universitaris i la dona sí?
\end{enumerate}

\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,675$, \item $60\%$, \item $20\%$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}


\begin{exercise}Un estudiant fa dues proves el mateix dia. La probabilitat que passi la primera és de $0,6$, la que passi la segona és de $0,8$ i que passi ambdues és de $0,5$. Es demana:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item la probabilitat que passi almenys una prova.
\item la probabilitat que no passi cap prova.
\item són les proves esdeveniments independents?
\item la probabilitat que passi la segona prova en cas de no haver superat la primera.
\end{enumerate}
\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,9$, \item $0,1$, \item no són independents \item $0,75$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}


\begin{exercise}Un aparell elèctric està constituït per dos components: $A$ i $B$. Sabent que hi ha una probabilitat de $0,58$ que no falli cap element, i que en el $32\%$ dels casos falla $B$ però no $A$, determineu la probabilitat que en un d'aquests aparells no falli el component $A$.

\begin{solution*}$0,9$\end{solution*}
\end{exercise}

\newpage
\section{Exercicis proposats}

\begin{exercise}Un restaurant té contractats a dos cambrers: Javier i Ana per atendre el servei del menjador. Ana posa el servei el $70\%$ dels dies i es confon al co\lgem{ocar} els coberts només el $5\%$ dels dies. Mentre, Javier co\lgem{oca} malament alguna peça el $25\%$ dels dies que posa el servei.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Aquest matí, l'encarregat del restaurant ha passat revista al servei. Quina és la probabilitat que trobi algun servei mal co\lgem{ocat}?
\item Per desgràcia, l'encarregat va trobar uns coberts mal co\lgem{ocats} i vol trobar quina és la probabilitat que hagi estat en Javier
\end{enumerate}
\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,11$ \item $15/22$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}Certa persona compra tots els dies el diari local, comprant-lo indistintament en un de les botigues, $A$ i $B$, que estan més pròximes a ca seva. El $80\%$ dels dies el compra a la botiga $A$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina proporció dels dies compra el diari a la botiga $B$?
\item Quina probabilitat hi ha que compri dos dies el diari a la botiga $A$?
\item Quina és la probabilitat que dos dies consecutius compri el diari a dues botigues diferents?
\end{enumerate}
\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,20$ \item $0,64$ \item $0,32$\end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}La probabilitat que un aficionat al futbol vagi al camp municipal a veure un partit és del $90\%$ quan es disputa en cap de setmana i el $50\%$ si té lloc en un dia laborable. La probabilitat que un partit es jugui en cap de setmana és la mateixa que se jugui entre setmana.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Cert partit es celebrarà la setmana que ve en un dia encara sense determinar. Calculeu la probabilitat que els aficionats vagin a veure'l al camp.
\item Si finalment un aficionat va anar a veure el partit, quina és la probabilitat que aquest hagi estat en cap de setmana?
\end{enumerate}

\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $0,7$ \item $45/70$\end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}


\begin{exercise}En una capsa estan desats 20 rellotges, dels quals n'hi ha 15 que funcionen correctament.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Si s'extreu un rellotge a l'atzar, quina és la probabilitat que funcioni bé?
\item Si s'extreuen dos rellotges a l'atzar, quina és la probabilitat que funcionin els dos correctament?
\item Si el segon no funciona correctament, quina és la probabilitat que el primer tampoc ho faci?
\end{enumerate}

\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $15/20$ \item $21/38$ \item $4/19$\end{enumerate*}
\end{solution*}

\end{exercise}

\begin{exercise}El $25\%$ de les famílies de certa comunitat autònoma espanyola no surt fora de la mateixa durant les vacances d'estiu. El $65\%$ estiueja per la resta de l'estat i el $10\%$ restant se'n va a l'estranger. Dels qui queden a la seva comunitat, només un $10\%$ no usa cotxe en els desplaçaments. Aquesta quantitat augmenta al $30\%$ entre els que surtin per la resta d'Espanya, i al $90\%$ entre els que viatgen a l'estranger.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Calculeu el percentatge de famílies d'aquesta comunitat que utilitza el cotxe en els seus desplaçaments d'estiu.
\item Una família no usa cotxe en les seves vacances d'estiu. Quina és la probabilitat que surti de la comunitat movent-se per la resta d'Espanya?
\end{enumerate}
\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $69\%$ \item $13/20$\end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}Un grup de $40$ persones acabar de prendre un bus. D'aquests, només $10$ són fumadors. Entre els fumadors, el $70\%$ es mareja durant el viatge. I entre els qui no fumen, aquesta quantitat baixa al $40\%$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina probabilitat hi ha que dues persones siguin fumadores ambdues?
\item Quina és la probabilitat que un viatger no es maregi?
\end{enumerate}
\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $3/52$ \item $0,525$\end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}Dos joves aficionats als jocs d'atzar es troben realitzant un solitari amb una baralla espanyola. Extreuen una carta de la baralla i volen saber quina és la probabilitat d'obtenir rei condicionat a què s'hagi tret figura.
\begin{solution*}$1/3$\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}En un país s'ha constituït una comissió parlamentària integrada per deu membres, dels quals set pertanyen al partit governant i la resta al partit de l'oposició. Entre els set membres del partit governant hi ha quatres homes; dos entre els del partit de l'oposició. El president de la comissió s'elegeix per sorteig entre els seus integrants. Celebrat el sorteig, es sap que el president triat ha estat un home. Quin partit té més possibilitats de dirigir la comissió?
\begin{solution*}$2/3$\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}S'ha fet un estudi d'un nou tractament sobre $120$ persones que pateixen certa malaltia, Trenta d'elles ja han patit la malaltia amb anterioritat. Entre les persones que l'han patida anteriorment, el $80\%$ ha reaccionat positivament al nou tractament. De les que no la han patida amb anterioritat, el percentatge de la reacció positiva ha estat del $90\%$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Si triem a l'atzar un pacient, quina és la probabilitat que no reaccioni positivament al nou tractament?
\item Si un pacient ha reaccionat positivament al tractament, quina és la probabilitat que no hagi patit la malaltia amb anterioritat?
\end{enumerate}

\begin{solution*}\begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $1/8$ \item $27/35$\end{enumerate*}
\end{solution*}

\end{exercise}

\begin{exercise}A cert curs d'un centre d'ensenyament, el $62.5 \%$ dels alumnes varen aprovar Matemàtiques. D'altra banda, d'entre els qui varen aprovar Matemàtiques, el $80 \%$ també varen aprovar Física. Es sap igualment que només el $33,3 \%$ dels qui no varen aprovar Matemàtiques varen aprovar Física.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quin percentatge va aconseguir aprovar ambdues assignatures alhora?

\item Quin va ser el percentatge d'aprovats a l'assignatura de Física?

\item Si un estudiant no aprovà Física, quina és la probabilitat que aprovàs Matemàtiques?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}El $70 \%$ dels so\lgem{icitants} d'un lloc de feina té experiència i a més formació adient amb el lloc de treball. Malgrat això, hi ha un $20\%$ que té experiència i no una formació adient. Es sap també que entre els so\lgem{icitants} que tenen formació adient amb el lloc, un $88,5 \%$ té experiència.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina és la probabilitat que un so\lgem{icitant} no tengui experiència?

\item Si un so\lgem{icitant} té experiència, quina és la probabilitat que la seva formació sigui adient amb el lloc de treball?

\item Calculeu la probabilitat que un so\lgem{icitant} tengui formació adient amb el lloc.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Un grup d'amics ha estat parlant sobre els seus gusts musicals. La música clàssica agrada al $20\%$ d'ells. Es sap també que el percentatge dels qui els agrada la música moderna d'entre els que els agrada la música clàssica és del $75\%$ i que el percentatge de qui els agrada la música moderna d'entre els qui no els agrada la música clàssica és del $87,5\%$.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina és la probabilitat que a un individu del grup li agradi la música moderna?

\item Quina és la probabilitat que a un individu del grup li agradi tant la música clàssica com la moderna?

\item Si a una persona li agrada la música moderna, quina és la probabilitat que també li agradi la música clàssica?

\item Si a una persona no li agradi la música moderna, quina és la probabilitat que li agradi la clàssica?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}En un grup de matrimonis heterosexuals s'ha observat que en el $50\%$ dels casos la dona té estudis universitaris; en un $30\%$ tant l'home com la dona els tenen; finalment, en el $37,5\%$ dels matrimonis en els que l'home té estudis universitaris, la dóna també els té. En aquest grup de matrimonis:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quina probabilitat hi ha que en un matrimoni el marit tengui estudis universitaris?

\item En quin percentatge de matrimonis en els que la muller té estudis universitaris el marit també els té?

\item En quin percentatge de matrimonis el marit no té estudis universitaris i la muller sí?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}En un grup de persones, al $50\%$ els hi han posat alguna vegada una multa de trànsit. D'altra banda, al $12,5\%$ no els hi han posat mai cap multa però sí han sofert alguna vegada un accident. Finalment, al $60\%$ dels qui mai han tengut un accident no els hi han posat mai una multa.

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Quin percentatge de persones no han tengut mai un accident ni els hi han posat una multa?

\item Quin percentatge de persones no han tengut mai cap accident?

\item Entre les persones que mai han tengut cap multa, quin percentatge no ha tengut mai un accident?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}L'urna $S$ conté 4 bolles blanques i 3 negres, i l'urna $T$
conté 3 bolles blanques i dues negres. Prenem a l'atzar una bolla de l'urna $S$ i, sense mirar-la, la introduïm a l'urna $T$. A continuació, extraiem amb reemplaçament dues bolles de l'urna $T$. Trobeu la probabilitat que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item les bolles siguin del mateix color.

\item les bolles siguin de distint color.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Un banc concedeix tres tipus de crèdits: hipotecaris, empresarials i personals. Es sap que el $30\%$ dels crèdits concedits són hipotecaris; el $50\%$,  empresarials; i el $20\%$ restant són personals. Han resultat impagats el $20\%$ dels crèdits hipotecaris, el $25\%$ dels crèdits empresarials i el $50\%$ dels crèdits personals. Es demana:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Representar la situació mitjançant un diagrama d'arbre.
\item Seleccionat un crèdit a l'atzar, calcular la probabilitat que es pagui.
\item Un crèdit determinat ha resultat impagat. Calculeu la probabilitat que sigui un crèdit hipotecari.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}En un trajecte entre dues ciutats pròximes, un automobilista ha de travessar tres zones que estan en obres i en les que es regula el trànsit mitjançant semàfors. La probabilitat de trobar el semàfor en vermell per a cadascuna de les tres zones és $0,3$, $0,7$ i $0,5$. Calculeu la probabilitat que el conductor:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Trobi els tres semàfors en vermell.
\item Trobi els tres semàfors en vermell.
\item Trobi exactament un semàfor en vermell.
\item Trobi almenys un semàfor en vermell.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}En un determinat barri d'una ciutat s'ha observat que el $70\%$ dels seus habitants té més de 50 anys i que d'aquests el $60\%$ és propietari de la vivenda que habita. També es sap que el percentatge de propietaris és del $30\%$ entre aquelles persones que no superen els 50 anys. Es demana:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Trobar la probabilitat que un veïnat del barri, el qual ha estat triat a l'atzar, sigui propietari de la vivenda en la qual habita.

\item Triat un veïnat a l'atzar, que és propietari de la vivenda on habita, calculeu la probabilitat que tengui més de 50 anys.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Provem una vacuna contra el grip en un grup de 400 persones, de les quals 180 són homes i 220 dones. De les dones, 25 es contagien de grip i, dels homes, ho fan 23. Determineu les probabilitats que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Al seleccionar una persona a l'atzar, resulti que no té grip.

\item Al seleccionar una persona a a l'atzar, resulti ser una dona que no té grip.

\item Seleccionada una persona que no té grip, resulti que sigui un home.

\item Seleccionada una dona, resulti que no té grip.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}El $20 \%$ dels empleats d'una empresa són enginyers i un altre $20\%$ són economistes. Tres de quatre enginyers ocupa un càrrec directiu, mentre que només ho fa el $50 \%$ dels economistes. De la resta dels empleats, només ocupen càrrecs directius un $20\%$. Calculeu les probabilitats que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Al seleccionar un empleat a l'atzar resulti ser un enginyer que no ocupa càrrec directiu.

\item Al seleccionar un empleat a l'atzar resulti no ser ni enginyer ni economista, però que ocupi un càrrec directiu.

\item Al seleccionar un càrrec directiu a l'atzar resulti ser economista.

\item Al seleccionar un càrrec directiu a l'atzar resulti ser enginyer o economista.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}El $15 \%$ dels habitants d'un país pateix certa malaltia. Es disposa d'un procediment per a diagnosticar-la, el qual no és completament fiable: dóna positiu en el $90\%$ dels casos de persones realment malaltes, però també dóna positiu en el $5\%$ de les persones sanes (el que es coneix com {\em fals positius}). Determineu la probabilitat que:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item estigui sana una persona el diagnòstic de la qual ha donat positiu.
\item estigui malalta una persona el diagnòstic del qual ha estat negatiu.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Tres tiradors disparen simultàniament a un blanc. Si sabem que els dispars són independents entre ellss i que la probabilitat que un tirador encerti el blanc és $0,6$, llavors calculeu la probabilitat que el blanc sigui destruït.
\end{exercise}

\begin{exercise}Una caixa conté 100 peces, entre les que hi ha 20 defectuoses pel que fa a la longitud, 12 defectuoses pel que fa a l'amplada i 15 defectuoses pel que fa a l'altura. D'altra banda, sabem que hi ha 7 peces defectuoses en longitud i altura, 4 peces defectuoses en longitud i amplada, 5 que ho són en amplada i altura i 2 defectuoses en els tres aspectes. Es demana:
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item La probabilitat que una peça triada a l'atzar presenti un sol defecte.

\item La probabilitat que una peça triada a l'atzar sigui defectuosa només pel que respecte a la longitud.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}De 150 pacients, 90 tenen una malaltia cardíaca, 50 tenen càncer i 20 tenen ambdues malalties. Determineu la probabilitat que un pacient triat a l'atzar tengui només una de les dues malalties.
\end{exercise}

\begin{exercise}Una màquina es composa de dos components: $A$ i $B$. La probabilitat que el component $A$ falli és de $0,05$ mentre que la probabilitat que $B$ arribi a fallar és de $0,03$. La màquina funciona correctament sempre que ho fan ambdós components i també en el $30\%$ dels casos en què ambdós components es comportin erròniament. En cas contrari, la màquina falla. Calculeu la probabilitat que la màquina no funcioni correctament.
\end{exercise}

\begin{exercise}Els habitants d'un poble poden votar entre dos partits polítics: $A$ i $B$. El $55 \%$ dels habitants són menors de 30 anys; d'ells, el
$80 \%$ són del partit $B$. Dels majors de 30 anys, només ho són 1 de 10 persones. Escollim una persona a l'atzar.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Calculeu la probabilitat que sigui del partit $A$.

\item La persona triada resulta ser del partit $A$. Quina probabilitat hi ha que tengui menys de 30 anys?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}N'Aina, en Bartomeu i en Cristòfol sortegen a l'atzar l'ordre en què entraran per una porta.

\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Calculeu la probabilitat que els dos darrers en entrar siguin homes.
\item Determineu si són independents els esdeveniments `la dona entra abans que algun dels homes' i `els dos homes entren consecutivament'.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Es tenen dues urnes, $U_1$ i $U_2$, el contingut del qual és el següent:
\begin{itemize}
\item en l'urna $U_1$ hi ha 4 bolles blaves, 3 vermelles i 3 verdes.

\item en l'urna $U_2$ hi ha 4 bolles vermelles, 5 blaves i 1 verda.
\end{itemize}

Es llancen tres monedes a l'aire i si s'obtenen dues cares, s'extreu una bolla de l'urna $U_1$; en qualsevol cas, s'extreu una bolla de l'urna $U_2$. Trobeu la probabilitat que la bolla extreta sigui blava. Ajudeu-vos d'un diagrama d'arbre.
\end{exercise}

\begin{exercise}Un aparell elèctric està constituït per dos components, $A$ i $B$. Sabent que hi ha una probabilitat de $0,58$ que no falli cap dels
dos components, i que en el $32 \%$ dels casos falla $B$ no havent fallat $A$, determineu la probabilitat que en un d'aquests aparells no falli el component $A$.
\end{exercise}

\begin{exercise}Una urna, $A$, conté 5 bolles blanques i 3 de negres. Una altra urna, $B$, en té 6 de blanques i 4 de negres. Elegim una urna a l'atzar i extraiem dues bolles, que resulten ser negres. Trobeu la probabilitat que l'urna elegida hagi estat la $B$.
\end{exercise}

\begin{exercise}La probabilitat que un missatge de correu electrònic sigui {\sl spam} varia depenent de la llengua en la qual està escrita: si el missatge està escrit en català, la probabilitat és de 1 de cada 20, mentre que si el missatge està escrit en anglès, la probabilitat augmenta a un 10\%. En la bústia de correu electrònic d'una persona només trobam missatges en aquestes dues llengües: hi ha 300 missatges en català i 100 missatges en anglès.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Que un missatge estigui escrit en català i no sigui {\sl spam}
\item Si es tria un missatge de correu electrònic a l'atzar, quina probabilitat hi ha que sigui {\sl spam}
\item Sabent que un missatge no és {\sl spam}, quina probabilitat tenim que estigui escrit en català?
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}Uns analistes econòmics fan un estudi. Les conclusions són que el sistema econòmic pot co\lgem{apsar} en un 75\% si algun banc es declara en fallida. Aquesta probabilitat baixa al 25\% en cas contrari. Calculeu les probabilitats següents si sabem que a hores d'ara la probabilitat que un banc faci fallida és del 30\%.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Que un banc faci fallida i que el sistema econòmic co\lgem{apsi}.
\item Que el sistema econòmic no co\lgem{apsi}.
\item Que el sistema econòmic no co\lgem{apsi} sabent que ha fet fallida un banc.
\item Que un banc faci fallida sabent que el sistema econòmic no co\lgem{apsi}.
\end{enumerate}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-2}La probabilitat que cert article estigui fabricat per dues màquines $A$ i $B$ és de $0,7$ i $0,3$, respectivament. La màquina $A$ produeix articles defectuosos amb una probabilitat de $0,02$ i la $B$ amb $0,06$. S'observa un article i resulta que és defectuós. Quina probabilitat tenim que hagi estat fabricat per la màquina $A$.

\begin{solution*}$0,4375$\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-3}Disposam de dues monedes: una correcta i l'altra amb dues cares. També tenim una urna amb 10 bolles: quatre blanques i sis negres. Extraiem dues bolles de l'urna: si són del mateix color, triem la moneda correcta i la tiram en l'aire; altrament, elegim la moneda incorrecta i la llancem a l'aire. Trobeu la probabilitat que
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Que les bolles siguin del mateix color.
\item Obtenir cara en el llançament de la moneda.
\item Si el resultat del llançament de la moneda ha estat creu, trobeu la probabilitat que les dues bolles siguin de distint color.
\end{enumerate}

\begin{solution*}$42/90$, $23/30$ i $1$\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-5}Es tiren dos daus. Siguin $S$ l'esdeveniment que la suma dels punts obtinguts sigui senar; i $U$ l'esdeveniment que almenys un d'ells mostri un 1. Trobeu la probabilitat que $p(S \cap U)$ i $p(S \cup U)$.

\begin{solution*}$1/6$ i $23/36$\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-7}Dos escaquistes d'igual mestratge juguen als escacs. Què és més probable: guanyar dues partides de quatre jugades o bé guanyar-ne tres de sis?

\begin{solution*}És més probable guanyar-ne dos de quatre: $p(\text{guanyar-ne 2 de 4}) = 6/16$ i $p(\text{guanyar-ne 3 de 6})=5/16$. Hem fet servir permutacions per trobar aquests resultats, encara que es pot fer servir un diagrama d'arbre.\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-8}En una àrea geogràfica determinada, el 60\% dels vots han estat pel partit $A$. Si es consideren 3 votants d'aquesta àrea, es demana \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item la probabilitat que l'hagin votat exactament dos votants \item la probabilitat que no l'hagi votat cap votant \item la probabilitat que l'hagin votat, almenys, dos votants\end{enumerate*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-10}En una ciutat, el 40\% dels habitants té un cotxe vermell, el 25\% té una moto vermella i el 15\% té el cotxe i la moto vermells. Es tria una persona a l'atzar.
\begin{enumerate}[label=\emph{\alph*})]
\item Si té el cotxe vermell, quina és la probabilitat que tengui la moto vermella?
\item Si té la moto vermella, quina és la probabilitat que tengui el cotxe vermell?
\item Quina és la probabilitat que no tengui ni la moto ni el cotxe vermells?
\end{enumerate}

\begin{solution*}El més ràpid és fer una taula de contingència amb les dades anteriors. \begin{enumerate*}[label=\emph{\alph*})] \item $15/40$ \item $10/25$ \item $50/100$ \end{enumerate*}
\end{solution*}
\end{exercise}

\begin{exercise}\label{exer:Javier-Sanchez-12}Una persona ha de prendre un avió per anar a Barcelona. Existeixen tres companyies: $A$, $B$ i $C$ que fan el trajecte. Les probabilitats que els avions de les companyies $A$, $B$ i $C$ compleixin el seu horari previst és de $0,7$, $0,8$ i $0,9$, respectivament. El comportament de cada avió no depèn dels altres. La probabilitat que aquesta persona triï un avió de la companyia $A$, $B$ i $C$ és del $50\%$, $20\%$ i $30\%$, respectivament. Quina probabilitat té aquesta persona d'arribar a l'hora al seu destí.
\end{exercise}
