\documentclass[a4-paper, 11pt]{article}
\usepackage{fullpage, graphicx, url}
\usepackage{a4wide}
\usepackage[swedish]{babel}
\usepackage{array}
\setlength{\parskip}{1ex}
\setlength{\parindent}{0ex}

\newcommand{x}[1]{{\centering\hspace{0pt}p{#1}} % or raggedleft or raggedright 



\title{Båthantering}
\begin{document}
\section*{Minnesaneckninagr f\"or Agda v\r{a}rregns bes\"attning}
 Planen \"ar att utveckla denna korta beskrivning s\r{a} att den t\"acker h\"andelsef\"orloppet f\"or b\r{a}thanteringens alla moment. F\"or varge moment beskrivs f\"orst utg\r{a}ngsl\"aget. D\"arp\r{a} f\"oljer en kronologisk beskrivning av h\"andelsef\"orloppet f\"ordelat p\r{a} bes\"attnigens tre medl\"ammar.\\ 

\subsection*{BB-s\"attning av spinaker  {\large 2 sep 2006} }
Rorsmannens jobb ut\"okas till att omfatta n\r{a}got av f\"ord\"acksgastens. 
\begin{itemize}
\item  Spinnaker koplad f\"or BB-s\"attning 
\item  Spinnakerbom i h\r{a}llare 
\item  BB genuaskot h\r{a}rt p\r{a} BB1 
\item  SB genuaskot l\"ost p\r{a} SB1 
\item  BB spinnakerskot p\r{a} BB2 skarv i block 
\item  SB gai godt. p\r{a} SB2 
\item  Upphal, nedhal, fall och tjingtjong lossade 
\end{itemize}

\begin{tabular}{|x{.33\linewidth}|x{.33\linewidth}|x{.33\linewidth}|}
 \hline 
{\bf Brunsgast}  & {\bf F\"ord\"acksgast}  & {\bf Rorsman} \\
 \hline 
\multicolumn{3}{c}{S\"attninga av bom} \\
 \hline 
 ... &... &S\"att bomen \\
 \hline 
 ...  & ...  & Gaj fr\r{a}n SB2  \\
 \hline 
 ...  & F\"oflyttnig f\"orut  &...  \\
 \hline 
 ...  &Greppa gai  &...  \\
 \hline 
 & & \\
 \hline 
 Upphal: hissa bom till h\"ogm\"arke & Koppla och s\"att bom  &...  \\
 \hline 
 Tjingtjong, nedhal an  & F\"orflyttnig till brunnen  &...  \\
 \hline 
\multicolumn{3}{c}{Hissning an spinnaker}\\
 \hline 
 Mata gaih\"orn  &...  & Skota gai  \\
 \hline 
 Mata spinnacker  & Fall: hissa  &...  \\
 \hline 
 Tjingtjong loss, nedhal an  &... &...  \\
 \hline 
...  & F\"orflyttning till f\"ord\"ack  &Skota gaj tills spinackern fyller  \\
 \hline 
 Spinackerskot: HH framf\"or vinsch, lossa med VH, \"overr\"ack med HH  & Mottagning av skot  &...  \\
 \hline 
 Genuaskot fr\r{a}n BB1  & K\"or spinacker  & ... \\
 \hline 
 Skota genuan  &...  &...  \\
 \hline 
\multicolumn{3}{c}{Brunnsst\"adning}\\
 \hline 
 Genuaskot fr\r{a}n SB1, an cleat  &...  &...  \\
 \hline 
 Gaj: VH framf\"or SB1, lossa med HH, p\r{a} SB1 med HH &...  &...  \\
 \hline 
 St\"ada brunnen (fall med \"anden f\"orst)  &...  &...  \\
 \hline 
 Skota gaj  &...  &...  \\
 \hline 

\end{tabular}

\subsection{Gipp med spinnaker  {\large 2 sep 2006}}
  Beskrivningen ut\"okad med mer ing\r{a}ende beskrivningar av hand-\"over-hand-f\"orflyttningar p\r{a} skoten. Rorsf\"oringen finns ocks\r{a} beskriven. 
\begin{itemize}
\item  Genuan skotad i l\"a 
\item  Spinnakerbom hissad till upphalets h\"ogm\"arke 
\item  Nedhal an 
\item  Tjing-tjong lossad 
\item  Gaj p\r{a} vinsch i lovart 
\item  Spinnakerskot hos f\"ord\"acksgast i lovart 
\end{itemize}

\begin{tabular}{|c|c|c|}
Brunsgast  & F\"ord\"acksgast  & Rorsman  \\
 \hline 
 Genuaskot 0,5m ut. \\ 
 Upphal: bomm 10cm ner  & ...  &...  \\
 \hline 
 Mottag skot med lovarthanden  & \"Overr\"ackning av skot  & ... \\
 \hline 
 Skot p\r{a}/mot vinsch och byt till l\"ahanden  & Greppa skot/blivande gai i l\"a f\"or om stag  &...  \\
 \hline 
 Possitionera h\"ander. \\ 
 Blivade gaj: l\"ahand 1m bakom vinsch. \\ 
 Blivande skot: fr\r{a}n cleat  & Bakom mast i l\"a  &...  \\
 \hline 
 ...  & Bom: upp, ner, koppla gaj  & Inleder sv\"ang: tusen ett \\
 \hline 
 Blivande gai 1m ut, till m\"arke\\ 
 Blivande skot 1m in, till m\"arke &Bom: ut\r{a}t-framm\r{a}t och s\"att  &tusen tv\r{a} \\ 
 tusen tre \\
 \hline 
L\"a blir lovart, lovart blir l\"a  & & \\
 \hline 
 Ny gai p\r{a} Vinsch 1 i lovart & F\"orflyttning till mellan stag  &Avslutar sv\"ang \\
 \hline 
 Nytt skot: lovarthand framf\"or vinsch, \"overr\"ack  & Mottag skot & ... \\
 \hline 
 Upphal in 10 cm &\emph{K\"or spinnaker }
 &...  \\
 \hline 
 Gippa genuan och skota r\"att & ... &...  \\
 \hline 
 St\"ada brunnen & ... &...  \\
 \hline 
\emph{Skota gai}
 &...  &...  \\
 \hline 

\end{tabular}

\\ 


\begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline 
 BB-nedtagning av spinnaker i l\"a & 28 aug 2006  & \\
 \hline 


 \begin{itemize}
\item  Genuan skotad i l\"a 
\item  Spinnakerbom hissad till upphalets h\"ogm\"arke 
\item  Nedhal an h\r{a}rt 
\item  Tjing-tjong lossad 
\item  Gaj p\r{a} SB1 i lovart 
\item  Spinnakerskot hos f\"ord\"acksgast 

\end{itemize}

 & & \\
 \hline 
 Brunsgast  & F\"ord\"acksgast  & Rorsman  \\
 \hline 
 ... & ... &Ta ner spinnakern \\
 \hline 
 Genuaskot p\r{a} BB1  & ... &... \\
 \hline 
 Mottag spinnakerskot med VH  & \"Overr\"ackning av skot  & ...  \\
 \hline 
 Omtag, skoth\"ornssnibb med VH & F\"orflyttning till brunnen  & ...  \\
 \hline 
 ... & Greppa gai och fall  &... \\
 \hline 
 Krama hem spinnakern. \\ 
 skot\"andan f\"orst & N\"astan sl\"app fall och \\ 
 mer \"an sl\"app gai & ... \\
 \hline 

\end{tabular}

\\ 


\begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline 
 Alternativ BB-nertagning av spinnakeri l\"a  & 2 sep 2006  & \\
 \hline 


 Effektivisering och parralellicering av spinnakernertagningen. F\"ord\"acksgasten f\r{a}r helt ta ansvar f\"or bommen men beh\"over inte springa fram och tillbaka. Rorsmann f\r{a}r d\r{a} ist\"allet ta ansvar f\"or gajen. Brunnsgasten d\"aremot f\r{a}r ett rent h... Denna variant ska g\r{a} snabbare. \begin{itemize}
\item  Genuan skotad i l\"a 
\item  Spinnakerbom hissad till upphalets h\"ogm\"arke 
\item  Nedhal an h\r{a}rt 
\item  Tjing-tjong lossad 
\item  Gaj p\r{a} SB1 i lovart 
\item  Spinnakerskot hos f\"ord\"acksgast p\r{a} SB sida 

\end{itemize}

 & & \\
 \hline 
 Brunsgast  & F\"ord\"acksgast  & Rorsman  \\
 \hline 
 ... & ... &Ta ner spinnakern \\
 \hline 
 Genuaskot p\r{a} BB1  & ... &... \\
 \hline 
 Gaj: VH framf\"or SB1, \\ 
lossa med HH, \\ 
\"overr\"ack till rorsman &.. &Mottag gaj \\
 \hline 
 Mottag skot med VH och omtag till VH om skotsnibb &\"Ovrr\"ack skot &... \\
 \hline 
 upphal, nedhal loss &Tv\r{a} h\"ander p\r{a} bommen, en om upphalet. \\ 
 Ta ner den &... \\
 \hline 
 Fall loss... \\ 
Oj, oj, oj.  & ... & Mata gaj \\
 \hline 
 ... &{\AA}terv\"and och f\"orbered f\"or kryss &... \\
 \hline 

\end{tabular}


\end{document}
