\input{../preamble/preamble}

\pagestyle{empty}

\begin{document}
\section*{\centering De fyra dödssynderna}
Fyra situationer som måste undvikas. Alla uppkom under sista tisdagsseglingen 2009. 

\subsection*{1. Lovartsattack}
Under läns med spinaker attackerar båt $B$ genom att luffa och täcka.\mypar

Försvara genom att luffa till halva vinkeln av vår nuvarande kurs . Då kommer $B$ aldrig ikapp.\mypar

Titta bakåt! $B$:s Windex måste peka bakom oss. Följ med så lite som möjligt men så mycket som är nödvändigt. 

\subsection*{2. Stockning vid märket}
Vid lämärket: runda aldrig utanför en annan båt! Bättre då är att bromsa ordentligt innan rundning.\mypar

Man måste fråga sig i tid hur det ser ut/kommer se ut i rundningen.
\begin{enumerate}
\item Kommer det att bli stockning? 
\begin{enumerate}
\item Är det då värt, möjligt, etc. att bromsa?
\end{enumerate}
\item Kommer båtar för \textsc{bb} som vill ha plats?
\end{enumerate}

\subsection*{3.  \textsc{bb}-båt kommer på kryss}
Vi ligger på lay-line och båt $B$ kommer för \textsc{bb}. 
\begin{enumerate}
\item Båt $B$ går bakom!
\begin{enumerate}
\item Om det i övrigt tomt på \textsc{bb}-båtar --- gör inget!
\item Om det kommer fler \textsc{bb}-båtar så kan $B$ ställa till trubbel senare --- slå innan $B$ når lay-line, då bevaras positionerna! 
\end{enumerate}
\item Båt $B$ går framför!
\begin{enumerate}
\item Båt $B$ går långt framför och kommer aldrig skymma --- gör inget!
\item Båt $B$ går strax framför, slår ovanför och riskerar att skymma --- slå upp 1--2 båtlängder!
\item Båt $B$ slåt under och läböjer --- pina upp och förbi, eller slå undan!
\end{enumerate}
\end{enumerate}

\subsection*{4. \textsc{sb}-båt ligger på lay-line}
Det är ganska långt kvar till märket och en \textsc{sb}-båt $B$ ligger på lay-line. Undvik att gå bakom $B$ och slå på linjen. Positionen är då helt låst, vi tvingas gå med om $B$ pinar upp eller om det höjdar.\mypar

Istället: slå i lä utan att riskera att skuggas. Då:
\begin{enumerate}
\item om det höjdar går $B$ över och vi kanske når upp, 
\item om det är oförändrat, så är det oförändrat, 
\item om det bär emot, så vinner vi på det.
\end{enumerate}

\subsection*{5. Kolla innan slag}
Arbeta in rutinen att någon i båten tittar uppåt-bakåt i samband med slag, och förvarnar om vad som väntar precis efter slaget. T.ex.\ så kan man tvingas ducka direkt.\mypar

Öva också på att någon annan än rorsman ansvarar för inter-båtkommunikationen. 

\end{document}

